• Tartalom

330/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

330/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

a 2008. évi terület- és régiófejlesztési célelőirányzat felhasználásának részletes szabályairól szóló 148/2008. (V. 26.) Korm. rendelet módosításáról1

2010.01.01.

A Kormány a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 27. § (1) bekezdés k) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A 2008. évi terület- és régiófejlesztési célelőirányzat felhasználásának részletes szabályairól szóló 148/2008. (V. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Adózás előtti eredmény növelésére vállalt kötelezettség keretében – a fenntartási kötelezettség mellett – a 8. § (1) bekezdés b) pontjának ba) és bb) alpontjai alapján támogatásban részesített projektet, valamint a 37. § (1) bekezdésének c) pontjában foglalt jogcímek alapján támogatásban részesített, jövedelemtermelő projektet megvalósító kedvezményezett arra vonatkozóan vállal kötelezettséget, hogy a projekt befejezését követő első üzleti év első napjától számított 3 üzleti éven át – kis- és középvállalkozások esetén 2 üzleti éven át – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 70. § (2) bekezdésében meghatározott adózás előtti eredményét a támogatási szerződésben meghatározottak szerint növeli. Az adózás előtti eredmény növelésére vállalt kötelezettség akkor tekinthető teljesítettnek, ha a vállalt növekedési érték a kötelezettség teljes időtartamára számított átlagban teljesül, és az egyes üzleti évek adózás előtti eredménye a kötelezettség időtartamának minden évében meghaladja a támogatási szerződésben szereplő vállalás mértékének 75%-át. A teljesítés mértékét a ténylegesen teljesült és a vállalt növekmény hányadosának százalékban kifejezett értéke adja. A kötelezettség mértékének meghatározása során bázisértéknek a pályázat benyújtását megelőző, vagy – a kedvezményezett írásbeli kérelme alapján – a támogatási szerződés megkötését megelőző utolsó lezárt üzleti év beszámolójának adatait kell tekinteni.”

2. § (1) A Rendelet 25/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kötelezettségek teljesítésének felfüggesztéséről a támogatási döntést hozó szerv a kérelem beérkezését követő 60 napon belül dönt. A felfüggesztés időtartama nem lehet rövidebb 6, és nem lehet hosszabb 24 hónapnál. A felfüggesztés időtartamának kezdő időpontját valamely hónap első, befejező időpontját valamely hónap utolsó napjában kell meghatározni, amelyeket a támogatási szerződés módosításában rögzíteni kell.”

(2) A Rendelet 25/A. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) A kötelezettségek teljesítésének felfüggesztése támogatási szerződésenként csak egy alkalommal engedélyezhető, amelyet – a kedvezményezett által a támogatási döntést hozó szervhez a felfüggesztés lejártát megelőző legalább 30 és legfeljebb 180 napon belül benyújtott kérelem alapján – a támogatási döntést hozó szerv egy alkalommal meghosszabbíthat. A felfüggesztés teljes időtartama a felfüggesztés meghosszabbításával együtt sem lehet hosszabb a (3) bekezdésben meghatározott időtartamnál. A támogatási döntést hozó szerv a 9. § (7) és (9)–(11) bekezdések szerinti kötelezettségek felfüggesztése mellett egyidejűleg köteles dönteni a támogatási szerződésben vállalt fenntartási kötelezettség felfüggesztés alatti, illetve felfüggesztés időtartamának lejártát követő teljesítéséről. A felfüggesztés időtartamának meghosszabbításakor a 25/A. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. A felfüggesztés időtartamának lejártát követően a kedvezményezett köteles a kötelezettségeit a támogatási szerződésben vállalt feltételek szerint teljesíteni. A felfüggesztés időtartama a támogatási szerződésben vállalt, 9. § (7) és (9)–(11) bekezdések szerinti kötelezettségek teljesítése időtartamának nem képezi részét.
(7) A támogatási döntést hozó szerv az általa kötött, 2009. január 1-jén még teljesítés alatt álló szerződések számának legfeljebb 50%-ában élhet a kötelezettségek teljesítésének felfüggesztésével. Ezen korlát érvényesítése során a kötelezettségek teljesítésének felfüggesztésére irányuló kérelmek beérkezési sorrendjét kell figyelembe venni.”

3. § A Rendelet 28. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A 39. § (3) bekezdés szerinti jogelőd előirányzatok terhére nyújtott támogatás kapcsán megkötött támogatási szerződésben rögzített biztosítékhoz kapcsolódó kérelem elbírálása, az esetlegesen szükségessé váló szerződésmódosítás során a minisztérium nevében a támogatási döntést hozó szerv, a biztosíték érvényesítése során az Államkincstár jár el.”

4. § A Rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kamat a visszavonáskor érvényes jegybanki alapkamat kétszerese, nem önkormányzatok kedvezményezettsége esetén a visszavonáskor érvényes jegybanki alapkamat másfélszerese. A kamatot a támogatás igénybevételétől a támogatási döntést hozó szervnek a támogatási szerződés nem megfelelő teljesítéséről való értesülését igazoló dokumentum keltezéséig terjedő időszakra kell felszámítani. Amennyiben a támogatott a nem teljesítést rögzítő ellenőrzési jegyzőkönyvben tett megállapítást vitatja és a szerződésszerű teljesítést 15 napon belül hitelt érdemlően nem igazolja, a kamatot az igénybevételtől az igazolásra rendelkezésre álló határidő leteltéig kell felszámítani. A támogatási szerződés nem megfelelő teljesítéséről való értesülést igazoló dokumentum keltezésének helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv esetén a jegyzőkönyv aláírásának dátumát, a (2) bekezdés g) pontjában szereplő eljárások esetén az eljárás megindulásáról tájékoztató Cégközlöny dátumát kell tekinteni. A kamat összegét – az ügynökséggel együttműködve – az Államkincstár határozza meg.”

5. § (1) A Rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Gazdasági társaságok által teljesítendő visszafizetési kötelezettség akkor tekinthető a gazdálkodást súlyosan veszélyeztető mértékűnek, ha a kötelezettség összege a kedvezményezett utolsó lezárt évi nettó árbevételének 5%-át meghaladja.”

(2) A Rendelet 31. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A részletfizetésről szóló szerződésmódosítás hatálybalépésének feltétele a törlesztési ütemezés végét követő 30. napig érvényes, 28. § szerinti és legalább a részletfizetési kérelem benyújtásának időpontjában fennálló visszafizetési kötelezettséggel megegyező összegű biztosíték nyújtása.”

(3) A Rendelet 31. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A támogatási döntést hozó szerv a kedvezményezett támogatási szerződéshez kötődő részletfizetési, a szerződéses kötelezettség átvállalását jóváhagyó, valamint a biztosíték cseréjére irányuló kérelméről, illetve a szerződés nem teljesítéséből adódó további eljárásról, vagy alkalmazandó szankcióról – a kérelem beérkezésétől, illetve a szerződés nem teljesítését megállapító jegyzőkönyv aláírásától számított – 30 napon belül dönt.”

6. § A Rendelet 39. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A 31. § rendelkezéseit a (3) bekezdés szerinti jogelőd előirányzatok terhére kötött, folyamatban lévő támogatási ügyek esetén is alkalmazni kell.”

7. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 7. §-a alapján hatályát vesztette 2010. január 2. napján.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére