• Tartalom

35/2009. (XI. 18.) OKM rendelet

35/2009. (XI. 18.) OKM rendelet

a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet és a 2009/2010. tanév rendjéről szóló 24/2009. (V. 25.) OKM rendelet módosításáról1

2009.12.01.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 94. § (1) bekezdésének b), e) és i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az oktatási és kulturális miniszter feladat- és hatásköréről szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6/C. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az iskolai (kollégiumi) könyvtár igénybevételének, működésének szabályait az iskola, kollégium szervezeti és működési szabályzatában kell meghatározni. Az iskolai (kollégiumi) könyvtár állományába csak a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó dokumentum vehető fel. Az iskolai (kollégiumi) könyvtár gyűjtőkörét – a szervezeti és működési szabályzat mellékleteként kiadott – gyűjtőköri szabályzat határozza meg. A gyűjtőköri szabályzatot – elfogadása előtt – közoktatási szakértői tevékenység folytatására jogosult szakértővel véleményeztetni kell. E rendelet 3. számú melléklete határozza meg azokat az előírásokat, amelyeket minden iskolai (kollégiumi) könyvtár működtetésénél meg kell tartani, illetve, amelyek figyelembevételével a könyvtár igénybevételével és használatával kapcsolatos rendelkezéseket el kell készíteni.”

2. § A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A gyermekekkel, a tanulókkal kapcsolatos ügyeket az ügy elintézéséért felelős alkalmazott köteles haladéktalanul, de legkésőbb az iktatás napjától számított huszonkét munkanapon belül elintézni. A nevelési-oktatási intézmények működésével kapcsolatos ügyekben az elintézési határidő huszonkét munkanap. Ha az ügy elintézésére az iskolaszék, óvodaszék, kollégiumi szék, a szülői szervezet (közösség), a diákönkormányzat jogosult, döntését legkésőbb az iktatástól számított huszonkét munkanapot követő első ülésén köteles meghozni.”

3. § A Rendelet 17/A. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(4) A központilag szervezett írásbeli vizsgához magyar nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő külön-külön feladatlapok készülnek azok részére, akik]

d) a kiemelkedő tehetséget kibontakoztató felkészítést nyújtó (a továbbiakban: tehetséggondozó) középiskola hetedik, kilencedik évfolyamára”

[jelentkeznek.]

4. § A Rendelet 22. § (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tanuló – kiskorú tanuló esetén a szülője aláírásával – a félév, illetve a szorgalmi idő utolsó napját megelőző huszonkettedik munkanapig, a 20. § (6) bekezdésében meghatározott esetben az engedély megadását követő három munkanapon belül jelentheti be, ha osztályzatának megállapítása céljából független vizsgabizottság előtt kíván számot adni tudásáról. A bejelentésben meg kell jelölni, hogy milyen tantárgyból kíván vizsgát tenni. Az iskola igazgatója a bejelentést öt munkanapon belül továbbítja a vizsgáztatásra kijelölt intézménynek, amelyik az első félév, illetve a szorgalmi idő utolsó hetében szervezi meg a vizsgát.
(3) A tanuló – kiskorú tanuló esetén a szülője aláírásával – a bizonyítvány átvételét követő tíz munkanapon belül kérheti, hogy javítóvizsgát független vizsgabizottság előtt tehessen. Az iskola a kérelmet öt munkanapon belül továbbítja a vizsgáztatásra kijelölt intézménynek.”

5. § A Rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a tanuló – szülőjének a közoktatási törvény 7. § (2) bekezdésében szabályozott választása alapján – a tankötelezettségének magántanulóként tesz eleget, az erről való bejelentést követő három munkanapon belül az iskola igazgatója beszerzi a tanuló lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes gyermekjóléti szolgálat véleményét annak eldöntésére, hátrányos-e ez a megoldás a tanulónak. A gyermekjóléti szolgálat tíz munkanapon belül köteles megküldeni véleményét.”

6. § A Rendelet 32. § (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A fegyelmi eljárást folytatni kell, ha az egyeztető eljárás lefolytatását nem kérik, továbbá ha a bejelentés iskolába, kollégiumba történő megérkezéstől számított tíz munkanapon belül az egyeztető eljárás nem vezetett eredményre.”

7. § A Rendelet 35. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Ha a határozatokban szereplő adatokban változás következik be, a jegyző, főjegyző – figyelemmel a (3) bekezdésben foglaltakra – a kiegészítéssel, illetve a módosítással egybeszerkesztett határozatot ad ki. Ha a nevelési-oktatási intézmény feladatellátási helye, illetve feladata megváltozik, a jegyző, főjegyző a közoktatási törvény 79. §-ának (6) bekezdése alapján indított eljárásban azokat a feltételeket vizsgálja, amelyeket a változás érintett.”

8. § A Rendelet 51. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) E rendelet – a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelet 3. §-ával megállapított – 17/A. § (4) bekezdés d) pontjában foglaltakat első ízben a 2010/2011. tanév középfokú felvételi eljárása során kell alkalmazni.”

9. § A Rendelet 54. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(15) Amennyiben a képesség-kibontakoztató felkészítés valamennyi évfolyamon, osztályban nem szervezhető meg, akkor azt a 2009/2010. tanévtől középfokú iskola esetében a kilencedik évfolyamon, általános iskola esetében az első és az ötödik évfolyamon, ezt követően felmenő rendszerben lehet megszervezni. Az e bekezdésben foglaltak nem érintik a 2009/2010. tanévet megelőzően indított felkészítés megszervezését és lebonyolítását.”

10. § (1) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím A fegyelmi tárgyalás alcím 1. pontjának utolsó mondata helyébe az 1. számú melléklet lép.

(2) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím A fegyelmi tárgyalás alcím 2. pontjának első mondata helyébe a 2. számú melléklet lép.

(3) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím A fegyelmi határozat alcím 7. pontjának utolsó mondata helyébe a 3. számú melléklet lép.

(4) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím A fegyelmi határozat alcím 9. pontja helyébe a 4. számú melléklet lép.

(5) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím Az eljárást megindító kérelem alcím 13. pontjának utolsó mondata helyébe az 5. számú melléklet lép.

(6) A Rendelet 5. számú mellékletében A fegyelmi eljárás szabályai cím Az eljárást megindító kérelem alcím 14. pontjának első mondata helyébe a 6. számú melléklet lép.

11. § A Rendelet 6. számú melléklete helyébe e rendelet 7. számú melléklete lép.

12. § (1) A Rendelet 7. számú mellékletében az Óvoda cím VII. Egészség- és munkavédelmi eszközök alcím 8. pontja helyébe a 8. számú melléklet lép.

(2) A Rendelet 7. számú mellékletében az Iskola cím V. Egészség- és munkavédelmi eszközök alcím 8. pontja helyébe a 9. számú melléklet lép.

(3) A Rendelet 7. számú mellékletében a Kollégium cím IV. Egészség- és munkavédelmi eszközök alcím 11. pontja helyébe a 10. számú melléklet lép.

(4) A Rendelet 7. számú mellékletében az Alapfokú művészetoktatási intézmények cím IV. Egészség- és munkavédelmi eszközök alcím 12. pontja helyébe a 11. számú melléklet lép.

13. § A Rendelet 8. számú mellékletében A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás szabályai cím A felvételi kérelem benyújtása alcím 2.1. pontjának negyedik mondata helyébe a 12. számú melléklet lép.

14. §2 (1) Az Árpád Gimnázium (OM azonosító: 035223), a Berzsenyi Dániel Gimnázium (OM azonosító: 035243), a Fazekas Mihály Gimnázium (OM azonosító: 031198), a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035277), a Földes Ferenc Gimnázium (OM azonosító: 029379), a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (OM azonosító: 029743), a Szent István Gimnázium (OM azonosító: 035246) (a továbbiakban együtt: gimnáziumok) a 2009/2010. tanév felvételi eljárásában külön felvételi vizsgát szervezhetnek, a következők figyelembevételével:

a) a gimnáziumok a hetedik évfolyam speciális matematika tantervű hat évfolyamos tanulmányi területre felvételizőktől a központilag szervezett írásbeli vizsgák mellett vagy helyette kérhetik az általuk közösen kidolgozott, speciális nehézségi fokú matematika írásbeli vizsga eredményét is;

b) a gimnáziumok két egyenértékű speciális nehézségi fokú matematika feladatsort készítenek, amelyek közül az egyiket az e § d) pontjában meghatározott rendes vizsga során, a másikat pedig a pótló írásbeli vizsga során használnak fel. Az egyes vizsganapokra a feladatsorok kiválasztását az érintett intézmények igazgatói közösen sorsolással döntik el. A feladatlapok elkészítése, sokszorosítása és a vizsgákra való eljuttatása során olyan eljárást kötelesek követni, amely az azokhoz történő illetéktelen hozzáférést kizárja;

c) a gimnáziumok, ha a külön felvételi vizsgát előírták, a speciális nehézségi fokú matematika írásbeli vizsgát kötelesek megszervezni;

d) a 2009/2010. tanévben megszervezésre kerülő speciális nehézségi fokú matematika írásbeli vizsga időpontja 2010. február 27. szombat, 11.00 óra. A pótló írásbeli vizsga időpontja 2010. március 6. szombat, 11.00 óra. A vizsgára jelentkezők értesítéséről az érintett gimnáziumok kötelesek gondoskodni;

e) a gimnáziumok az írásbeli vizsgát követő napon a feladatlapokat a megoldókulcsokkal együtt helyben nyilvánosságra hozzák. A kijavított vizsgadolgozatok megtekintését és az azzal kapcsolatos észrevételek benyújtásának rendjét a középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás általános szabályai szerint kötelesek biztosítani;

f) a gimnáziumok a vizsgázókat a speciális nehézségi fokú matematika írásbeli vizsga eredményéről értesítik;

g) a gimnáziumok a nyilvánosságra hozott felvételi tájékoztatójukban a speciális nehézségi fokú matematika írásbeli vizsgák rendjét részletesen közlik.

(2) Az e rendelkezések alapján lefolytatott külön felvételi vizsgán kitöltött felvételi feladatsorokat a vizsgát szervező gimnázium értékeli. A felvételi vizsga értékelését minden az (1) bekezdésben felsorolt gimnázium köteles elfogadni.

15. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 2009/2010. tanév rendjéről szóló 24/2009. (V. 25.) OKM rendelet 1. számú melléklet „II. Szakmai vizsgaidőszakok, vizsganapok” cím 3. c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium irányítása alá tartozó, iskolai rendszerű szakképzésben oktatott szakképesítések írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgaidőpontjai:]

c) írásbeli 2010. május 31.
szóbeli és gyakorlati 2010. június 7–18.”

16. § (1) Ez a rendelet – a 14. § kivételével – 2009. december 1-jén lép hatályba és 2010. június 30-án veszti hatályát.

(2) A rendelet 14. §-a a kihirdetés napján lép hatályba és 2010. június 30-án veszti hatályát.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Rendelet 35. § (3) bekezdésében a „munkavédelmi” szövegrész helyébe a „munkavédelmi, tűzvédelmi” szövegrész lép.

1. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„Az értesítést oly módon kell kiküldeni, hogy azt a tanuló, a szülő és meghatalmazott képviselőjük külön-külön a tárgyalás előtt legalább öt munkanappal megkapja.”

2. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„2. A fegyelmi eljárást – a megindítástól számított huszonkét munkanapon belül – egy tárgyaláson be kell fejezni.”

3. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„Ha az ügy bonyolultsága vagy más fontos ok szükségessé teszi, a határozat szóbeli kihirdetését az elsőfokú fegyelmi jogkör gyakorlója legfeljebb öt munkanappal elhalaszthatja.”

4. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„9. A fegyelmi határozatot a kihirdetést követő öt munkanapon belül írásban meg kell küldeni a tanulónak, kiskorú tanuló esetén a szülőjének és meghatalmazott képviselőjüknek, ha a gazdálkodó szervezet képviselője az eljárásban részt vett, a gazdálkodó szervezetnek.”

5. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„Az eljárást megindító kérelmet a határozat kézhezvételétől számított tíz munkanapon belül kell az elsőfokú fegyelmi jogkör gyakorlójához benyújtani.”

6. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„14. A fegyelmi büntetést megállapító határozat ellen benyújtott kérelmet az elsőfokú fegyelmi jogkör gyakorlója a kérelem beérkezésétől számított öt munkanapon belül köteles továbbítani a másodfokú fegyelmi jogkör gyakorlójához.”

7. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„Kérelem a nem önkormányzati nevelési-oktatási intézmény működésének megkezdéséhez szükséges engedély kiadásához
I.
A(z) ........................... Önkormányzat jegyzője, főjegyzője részére a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 79. §-ának (2) bekezdése alapján. A kérelemnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:
1. A működési engedély iránti kérelem tárgya
2. A közoktatási intézményt nyilvántartásba vevő jegyző, főjegyző hivatala, a nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, kelte (amennyiben a nyilvántartásba vétel már megtörtént)
3. Alapító adatai (név, működési forma, nyilvántartásba vétel formája és azonosítója, székhely, értesítési cím)
4. Fenntartó adatai (név, működési forma, nyilvántartásba vétel formája és azonosítója, székhely, értesítési cím)
5. Az intézmény adatai (hivatalos név, intézménytípus, székhely)
6. Intézmény székhelyére és minden telephelyére külön
a) az ott ellátott feladatok
b) az épület tulajdonosa
c) az épület feletti rendelkezési jog időtartama (amennyiben nem a fenntartó az épület tulajdonosa)
d) a közoktatási tevékenység megkezdésének tervezett dátuma
e) az épületbe felvehető maximális gyermek-, tanulólétszám
f) tantermek száma
g) óvodai csoportszobák száma
h) tantermek alapterülete (legkisebb-legnagyobb)
i) óvodai csoportszobák alapterülete (legkisebb-legnagyobb)
j) tervezett évfolyamok felsorolása
k) tervezett óvodai csoportok száma
l) óvoda napi nyitvatartási ideje (-tól –ig)
m) szakképzés esetén a gyakorlati képzés megszervezésének módja: iskolai tanműhely, tanulószerződés alapján, megállapodás keretében, egyéb
7. A nevelési-oktatási intézmény feladatával, működésével kapcsolatos egyéb tudnivalók, sajátosságok, bejelentések. (Itt kell feltüntetni azokat a sajátos tudnivalókat, amelyek feltüntetésére az előző pontok nem nyújtottak lehetőséget.)
II.
A mellékletek
A kérelemhez csatolni kell eredetiben vagy másolatban: (Másolat esetén az eljárás során a jegyző, főjegyző kérheti az eredeti dokumentum bemutatását.)
1. a nevelési-oktatási intézmény alapító okiratát, valamint a nyilvántartásba vételről szóló határozatot,
2. az ellátott feladatokhoz a fenntartó által jóváhagyott nevelési, pedagógiai, szakmai programot,
3. fenntartói igazolást arról, hogy a feladatai ellátásához szükséges, jogszabályban meghatározott helyiségek feletti rendelkezési jog a nevelési-oktatási intézmény működéséhez legalább öt nevelési évre, tanítási évre biztosított (tulajdoni lap, megállapodás, hozzájáruló nyilatkozat),
4. annak igazolását, hogy a helyiségek a nevelési-oktatási intézmény feladatainak ellátására alkalmasak (használatbavételi engedély, hatósági bizonyítvány),
5. szakképzésben részt vevő iskola esetén annak ismertetését, hogy a gyakorlati oktatást milyen módon szervezik meg, saját gyakorlati oktatási hely hiányában a gyakorlati oktatási hely biztosítására kötött megállapodást, illetve nyilatkozatot arról, hogy a gyakorlati képzést tanulószerződés alapján végzik,
6. a tárgyi feltételek meglétét igazoló tételes jegyzéket – a kötelező (minimális) eszköz- és felszerelési jegyzékben meghatározottak szerint elkészítve, külön feltüntetve a testnevelési és a gyakorlati foglalkozások megtartását szolgáló helyiségeket –, valamint a fenntartó nyilatkozatát arról, hogy a működés megkezdéséhez, a nevelő és oktató munkához szükséges, jogszabályban meghatározott tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, illetve fokozatosan megteremthetők, felmenő rendszerben történő oktatásszervezés esetén az eszközök és felszerelések beszerzésének ütemtervét, szakképzésben részt vevő iskola esetén a gyakorlati képzésre vonatkozó felszerelési jegyzéket.
A tárgyi feltételek meglétét igazoló tételes jegyzéket a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozóan külön-külön kell elkészíteni,
7. a személyi feltételek meglétét igazoló tételes jegyzéket, valamint a fenntartó nyilatkozatát arról, hogy a működés megkezdéséhez, a nevelő és oktató munkához szükséges, jogszabályban meghatározott személyi feltételek biztosítottak.
A jegyzéknek tartalmaznia kell az óvodai nevelésben, az iskolai nevelésben-oktatásban foglalkoztatott pedagógusok listáját, feltüntetve a pedagógusok nevét, végzettségét és szakképzettségét, iskola esetén tantárgyi bontásban, valamint a pedagógus-végzettséget tanúsító oklevél kiállítóját és az oklevél számát, a tantárgyfelosztást, továbbá a működéshez szükséges többi alkalmazott nevét, végzettségét és szakképzettségét, foglalkoztatásuk módját és időtartamát. A jegyzéknek az óraadókra vonatkozóan is tartalmaznia kell a fenti adatokat.
A személyi feltételek meglétét igazoló tételes jegyzéket a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozóan külön-külön kell elkészíteni,
8. a pénzügyi feltételek teljesítésének igazolásához csatolni kell
a) részletes kimutatást arról, hogy a nevelési-oktatási intézmény tevékenységét milyen forrásokból finanszírozzák (a források között kell feltüntetni a feladatellátáshoz rendelkezésre álló készpénzt, a befektetett eszközök és forgóeszközök értékét, a tervezett bevételi forrásokat: normatív állami támogatás és hozzájárulást; közoktatási megállapodás alapján járó kiegészítő támogatást; egyházi kiegészítő támogatást; tandíjat; alapítványi támogatást; bankhitelt; minden egyéb bevételt; bármilyen, a működéshez felhasználható tárgyi vagy pénzbeli juttatást, a tevékenységben való ingyenes közreműködést), továbbá
b) a fenntartó által jóváhagyott egy évre szóló költségvetést (amely tartalmazza a működéshez szükséges befektetett eszközök és forgóeszközök beszerzési értékét, a dologi és személyi kiadások összegét, utóbbiba beleértve az alkalmazottak bérét, annak közterheit és a tanulói juttatások költségeit), valamint
c) a fenntartó nyilatkozatát arról, hogy a feladatok ellátásához szükséges fedezetet biztosítja.
A pénzügyi feltételek teljesítésének kimutatását az intézmény egészére vonatkozóan kell elkészíteni (székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozóan együttesen).
Ha a kérelmező a melléklet 1., 3., 4. pontja szerinti adattartalmat nem igazolja, a kérelem elbírálásához a nyilvántartásba vételi engedélyről szóló határozat, a tulajdoni lap, a használatbavételi engedély, a hatósági bizonyítvány vonatkozásában a nyilvántartást vezető szervet kell megkeresni a jogosultságra vonatkozó adatok szolgáltatása vagy igazolása iránt.”

8. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„8. Ha vitás, hogy az előírt eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak, közoktatási szakértői tevékenység folytatására jogosult szakértő véleményét kell beszerezni.”

9. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„8. Ha vitás, hogy az előírt eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak, közoktatási szakértői tevékenység folytatására jogosult szakértő véleményét kell beszerezni.”

10. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„11. Ha vitás, hogy az előírt eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak, közoktatási szakértői tevékenység folytatására jogosult szakértő véleményét kell beszerezni.”

11. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„12. Ha vitás, hogy az előírt eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak, közoktatási szakértői tevékenység folytatására jogosult szakértő véleményét kell beszerezni.”

12. számú melléklet a 35/2009. (XI. 18.) OKM rendelethez

„Amennyiben a jelentkezést nem a közzétett jelentkezési lapon nyújtották be, a kérelemben érintett középfokú iskola a felvételi eljáráshoz szükséges adatok öt munkanapon belüli pótlására felszólítja a kérelem benyújtóját.”
1

A rendelet a 16. § (1)–(2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. június 30. napjával.

2

A 14. § a 16. § (2) bekezdése alapján 2009. november 17. napján lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére