• Tartalom

36/2009. (VI. 19.) KHEM utasítás

36/2009. (VI. 19.) KHEM utasítás

a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közbeszerzéseinek szabályozásáról1

2011.05.24.

1–5. §

6. §2 (1) A KB állandó és ideiglenes tagokból áll, továbbá ülésein állandó meghívottként az Ellenőrzési Főosztály vezetője is részt vesz.

(2) A KB állandó tagjai:

a) a Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztályának vezetője;

b) a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály képviseletében a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály vezetője által kijelölt köztisztviselő;

c) a Jogi Főosztály képviseletében a Jogi Főosztály vezetője által kijelölt köztisztviselő és

d) a miniszteri kabinet képviseletében a kabinetfőnök által kijelölt köztisztviselő.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szervezeti egységek vezetői – az állandó tag akadályoztatása esetére – egy vagy több állandó póttagot (továbbiakban: póttag) jelölnek.

(4) Az egyes közbeszerzések lebonyolítása során a KB ideiglenes taggal (tagokkal) egészül ki. Ideiglenes tag a közbeszerzést kezdeményező szervezeti egység vezetője vagy az általa kijelölt személy, fejezeti kezelésű előirányzatból finanszírozott közbeszerzés esetén az előirányzat külön utasítás szerinti szakmai kezelőjének vezetője vagy az általa kijelölt személy. Ideiglenes tag lehet továbbá más érdekelt szervezeti egység vezetője vagy az általa kijelölt személy, illetve a külső szakértő. Az ideiglenes tagok az adott eljárásban szavazati joggal rendelkeznek.

(5) A KB elnöke (a továbbiakban: elnök) a Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztályának vezetője. A KB nevében az elnök ír alá.

(6) A KB a közbeszerzési feladatok ellátásához külső szakértő(ke)t, szakértő cég(ek)et is igénybe vehet, ha ezt a közbeszerzés értéke, a feladat speciális jellege indokolja. Az ilyen célú megbízási szerződések megkötését, illetve a szakértő(k) kiválasztására irányuló versenyeztetési eljárás lefolytatását a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár engedélyezi. A külső szakértő az adott eljárásban – a KB ülésén, mint ideiglenes tag – tanácskozási joggal rendelkezik.

(7) A közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzés, továbbá versenypárbeszéd alkalmazása esetén a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzés esetében a közbeszerzési eljárásba a Közbeszerzések Tanácsa által vezetett névjegyzékben szereplő hivatalos közbeszerzési tanácsadót kell bevonni. A hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenységet a KHEM állományában álló köztisztviselő is elláthatja (kivéve az Európai Unióból származó forrásból támogatott közbeszerzések esetét, amikor független hivatalos közbeszerzési tanácsadó bevonása kötelező).

(8) A kiválasztást követően a külső szakértővel és a közbeszerzési tanácsadóval a közbeszerzést kezdeményező szervezeti egység szerződik vagy tartja a kapcsolatot. A Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztálya felelős azért, hogy a külső szakértő az összeférhetetlenségi nyilatkozatot megtegye. A külső szakértők és a külső hivatalos közbeszerzési tanácsadók az általuk végzett feladatok (elkészített dokumentumok) tekintetében megfelelőségi nyilatkozatot tesznek, amelyben nyilatkoznak az általuk elvégzett feladatok, elkészített dokumentumok jogszerűségéről, illetve az adott szakterület szerinti szakszerűségéről.

(9) A KB titkársági feladatait a Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztálya látja el.

(10) A KB állandó tagjait, valamint póttagjait a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár bízza meg.

(11) Az elnök, a KB állandó tagjai és a póttagok megbízatása visszavonásig érvényes. A KB tagjai megbízatásukat személyesen kötelesek ellátni. Az állandó tag akadályoztatása esetén őt a póttag – így az elnököt a Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztályának póttagja – helyettesíti. A helyettesítés kiterjedhet a teljes beszerzési eljárás lefolytatására, vagy egyes eljárási cselekményekben való részvételre is.

(12) A KB állandó, illetve póttagjainak megbízatása megszűnik:

a) a megbízás visszavonásával;

b) lemondással;

c) a KB tagjaira vonatkozó kizáró körülmények bekövetkezése esetén;

d) a KHEM-mel fennálló köztisztviselői jogviszony megszűnése esetén.

(13) A KB állandó tagjának megbízatása megszűnése esetén az új tag kijelölésére a (2) és (10) bekezdésben foglaltakat kell irányadónak tekinteni. Az új tag kijelöléséig a póttag látja el az állandó tagot terhelő kötelezettségeket és gyakorolja az állandó tagot megillető jogokat. Abban az esetben, ha póttag jelölésére nem került sor, akkor a KB határozatképességének folyamatos biztosítása érdekében az eredeti állandó tagot delegáló szervezeti egység legfeljebb az állandó tag megbízatása megszűnését követő egy héten belül köteles az új állandó tag és az őt helyettesítő póttag kijelöléséről gondoskodni.

(14) A KB állandó tagjává vagy póttagjává csak olyan köztisztviselő nevezhető ki, aki a kinevezését megelőzően jogszabályban meghatározott módon vagyonnyilatkozatot tett. A KB állandó tagjai, a póttagok és az ideiglenes tagok az adott eljárás vonatkozásában kötelesek összeférhetetlenségi nyilatkozatot tenni.

(15) A KB állandó tagjai és póttagjai, az eljárásba bevont külső szakértők tevékenységük során nem vehetnek részt azoknak az ügyeknek az intézésében, amelyeknél részükről a Kbt. 10. §-a szerinti összeférhetetlenség áll fenn. Az összeférhetetlenségről az elnököt haladéktalanul tájékoztatni kell. A KB nem veheti igénybe azon állandó tag, póttag, külső szakértő közreműködését, akivel szemben az adott eljárás folyamán összeférhetetlenségi ok merült fel. Az elnök a saját személyét érintő összeférhetetlenségi okról a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkárt tájékoztatja, aki az adott eljárásban az elnöki jogokkal a KB valamelyik állandó tagját bízza meg. Állandó tag összeférhetetlensége esetén helyébe a póttag lép, az ideiglenes tag és a külső szakértő személye vonatkozásában felmerülő összeférhetetlenség esetén a beszerzést kezdeményező szervezeti egység gondoskodik a helyettesítésről. A közbeszerzési eljárás megkezdése előtt szükséges gondoskodni az összeférhetetlenségi nyilatkozat aláírattatásáról, és a közbeszerzési eljárás mindaddig nem kezdhető meg, amíg azok nem állnak rendelkezésre a Közbeszerzési és PPP Főosztály Közbeszerzési Osztálya részére. Az adott eljárásra vonatkozó összeférhetetlenségi nyilatkozatokat az adott eljárás dokumentumaként kell kezelni.

(16) A KB az ügyrendjét jelen utasítás keretei között maga határozza meg és azt a miniszter hagyja jóvá.

7–20. §

1–4. melléklet a 36/2009. (VI. 19.) KHEM utasításhoz

1

Az utasítást a 28/2011. (V. 23.) NFM utasítás 25. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. május 24. napjával, a 6. § kivételével, amely csak az új KB megalakulásával veszti hatályát.

2

Az utasítást a 28/2011. (V. 23.) NFM utasítás 25. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte a 6. § kivételével, amely csak az új KB megalakulásával veszti hatályát.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére