• Tartalom

37/2009. (XII. 22.) PM rendelet

37/2009. (XII. 22.) PM rendelet

a függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról szóló 18/2008. (VI. 13.) PM rendelet módosításáról1

2009.12.23.

A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény 235. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § g) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról szóló 18/2008. (VI. 13.) PM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-át megelőző alcíme, valamint 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„A rendelet alkalmazási köre
1. § E rendelet határozza meg
a) a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény (a továbbiakban: Bit.) 36. § (5) bekezdése, 41. § (2) bekezdése és 48. § (3) bekezdése szerinti hatósági vizsga (a továbbiakban: hatósági vizsga) követelményeit,
b) a hatósági vizsgák szervezésére és a hatósági vizsgán vizsgáztatásra jogosultak körét, továbbá
c) a hatósági vizsgára felkészítő hatósági képzésre és vizsgára vonatkozó szabályokat.”

2. § A Rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) A függő, valamint független biztosításközvetítői tevékenység gyakorlását lehetővé tevő függő, valamint független biztosításközvetítői hatósági vizsgának és az ahhoz szükséges képzésnek az e rendelet feltételeinek megfelelő képzés és vizsga fogadható el.
(2) A függő, illetve független biztosításközvetítői tevékenység gyakorlását lehetővé tevő hatósági vizsga letételéhez azon képzés fogadható el, amelyet
a) a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 23/2008. (VIII. 8.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 6. számú mellékletében szereplő, az Országos Képzési Jegyzéknek megfelelő szakképzés végzésére jogosult képző szerv végez, vagy
b) a Magyar Köztársaság területén biztosítási tevékenység végzésére jogosult és biztosításközvetítői alapképzést végző biztosító végez.
(3) A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: Hatóság) jegyzéket vezet az (1) bekezdésben meghatározott képzést és vizsgáztatást végző képző szervekről.
(4) A Hatóság által vezetett jegyzék azon feltételekkel rendelkező szerveket tartalmazza, melyek
a) a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott követelményeknek megfelelnek,
b) megnevezik a 4. § (1) bekezdése szerinti igazolás kiállítására jogosult személyek nevét,
c) rendelkeznek a 3. § szerinti képzési programmal,
d) rendelkeznek a képzéshez és vizsgáztatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételekkel.
(5) A hatósági képzés az 1. számú mellékletben meghatározott vizsgatárgyak ismeretanyagának oktatása révén a függő biztosításközvetítői vizsgára, a 2. számú mellékletben meghatározott vizsgatárgyak ismeretanyagának oktatása révén a független biztosításközvetítői vizsgára történő felkészítést biztosítja.
(6) A képző szervekről vezetett jegyzék tartalmazza:
a) a képző szerv megnevezését, székhelyét, levelezési címét, a képzés helyszínének címét,
b) a jegyzékszámot,
c) a jegyzékbe való felvétel időpontját,
d) a jegyzékből való törlés időpontját és okát.
(7) A képző szerv a (4) bekezdésben és a (6) bekezdés a) pontjában foglaltak változását a Hatóságnak a változástól számított 5 munkanapon belül bejelenti.
(8) A képző szerv jegyzékben foglalt adatait a tevékenység ellenőrzése, valamint egyéb hatósági, bírósági eljárásban történő felhasználás céljából a Hatóság a képző szerv jegyzékből való törlését követően 5 évig megőrzi.”

3. § A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képző szervnél oktatóként az a személy foglalkoztatható, aki
a) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, valamint biztosítónál, biztosításközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásnál, az államigazgatásban pénzügyi, illetve gazdasági területen vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók szakmai érdekképviseleti szervénél legalább 3 éves biztosításszakmai tapasztalatot szerzett, vagy
b) középfokú végzettséggel rendelkezik, és biztosítónál vagy biztosításközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásnál legalább 10 év biztosításszakmai tapasztalatot szerzett.”

4. § (1) A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyzékben szereplő képző szervek által szervezett képzést és vizsgáztatást, a képzés és vizsgáztatás e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő lebonyolítását a Hatóság ellenőrzi. Az ellenőrzés annak vizsgálatára irányul, hogy a jegyzékben szereplő szervezet, illetve a vizsgabiztosok folyamatosan teljesítik-e az e rendelet szerinti követelményeket.”

(2) A Rendelet 5. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[ A Hatóság törli a jegyzékből a képző szervet, ha]

c) az ellenőrzés során a Hatóság ismételt vagy súlyos jogszabálysértést, vagy a vizsgaszabályzat ismételt vagy súlyos megsértését állapítja meg,”

5. § (1) A Rendelet 8. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Hatóság által kijelölt vizsgabiztos kizárólag az a természetes személy lehet, aki
a) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, továbbá vagy biztosítási szakjogász képzettséggel rendelkezik, vagy biztosítónál, biztosításközvetítői tevékenységet folytató gazdasági társaságnál, illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók szakmai érdekképviseleti szervénél legalább 5 éves biztosításszakmai tapasztalatot szerzett, vagy
b) középfokú végzettséggel rendelkezik, és biztosítónál, biztosításközvetítőnél vagy szaktanácsadónál legalább 10 éves biztosításszakmai tapasztalatot szerzett.
(2) A vizsgabiztos nem működhet közre a vizsgáztatásban annál a képző szervnél, akivel munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.”

(2) A Rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Vizsgabiztos nem lehet olyan személy, aki a vizsgázó a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozója, illetve aki a vizsgázó hatósági képzésében részt vett.”

6. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vizsgára történő jelentkezést – a tervezett vizsga helyszínének és előzetes időpontjának megjelölésével – a képző szerv útján a Hatósághoz kell benyújtani, úgy hogy a jelentkezés a vizsga megjelölt előzetes időpontját legalább 15 nappal megelőzően megérkezzen a Hatósághoz.”
„(8) A vizsga sikeres letételét igazoló tanúsítványokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény hatósági bizonyítványra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.”

Hatályba léptető rendelkezések

8. § (1) E rendelet – a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 1–2. §, a 4. §, az 5. § (1) bekezdése, a 6–7. §, a 9. §, a 10. § (2) bekezdése és az 1–2. számú melléklet 2010. január 1-jén lép hatályba.

(3) A 3. § és az 5. § (2) bekezdése 2011. január 1-jén lép hatályba.

(4) E rendelet 2011. január 2-án hatályát veszti.

Módosuló és hatályát vesztő rendelkezések

9. § (1) A Rendelet 5. § (2) bekezdése hatályát veszti.

10. § (1) A független biztosításközvetítői (alkuszi vagy többes ügynöki) jelentés szabályairól szóló 45/2007. (XII. 29.) PM rendelet módosításáról szóló 26/2009. (XI. 18.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (2) bekezdése nem lép hatályba.

(2) Az R. 3. §-a a következő (2)–(3) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A 2009. évre vonatkozó, 2010-ben esedékes független biztosításközvetítői (alkuszi vagy többes ügynöki) jelentést az R. 2009. december 31-én hatályos szabályai alapján kell teljesíteni.
(3) E rendelet 2010. június 1-jén hatályát veszti.”

1. számú melléklet a 37/2009. (XII. 22.) PM rendelethez

Tanúsítvány a függő biztosításközvetítői hatósági vizsgáról
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete    Tanúsítvány száma:     
Vizsgázó neve:     
Születési helye, ideje:     
Anyja neve:     
Lakcíme:     
Jelen tanúsítvány igazolja, hogy a vizsgázó a függő biztosításközvetítői hatósági vizsgát sikeresen letette.
Budapest, 20..............................
P. H.
.................................................................
aláírás

2. számú melléklet a 37/2009. (XII. 22.) PM rendelethez

Tanúsítvány a független biztosításközvetítői hatósági vizsgáról
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete    Tanúsítvány száma:     
Vizsgázó neve:     
Születési helye, ideje:     
Anyja neve:     
Lakcíme:     
Jelen tanúsítvány igazolja, hogy a vizsgázó a független biztosításközvetítői hatósági vizsgát sikeresen letette.
Budapest, 20............................
P. H.
...........................................................
aláírás
1

A rendelet a 8. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére