• Tartalom

39/2009. (X. 2.) KHEM utasítás

39/2009. (X. 2.) KHEM utasítás

a jelentős értékű közbeszerzések megindításának egyes kérdéseiről szóló 1132/2009. (VIII. 7.) Korm. határozat végrehajtásának minisztériumon belüli rendjéről1

2009.10.03.

A jelentős értékű közbeszerzések megindításának egyes kérdéseiről szóló 1132/2009. (VIII. 7.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat) által létrehozott, a Miniszterelnöki Hivatalban működő Monitoring Munkacsoport (a továbbiakban: Munkacsoport) részére a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (a továbbiakban: KHEM), a miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, valamint a tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdasági társaságok által előkészített előterjesztések KHEM-en belüli egyeztetésének rendjét a következők szerint határozom meg.

Az utasítás hatálya

1. § Jelen utasítást kell alkalmazni a miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmények), a minisztérium tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdasági társaságok (a továbbiakban: társaságok), valamint a minisztérium által

a) indítandó a Korm. határozat 1. pontjában meghatározott közbeszerzési eljárások,

b) megkötendő, illetve meghosszabbítandó, a Korm. határozat 8. pontjában meghatározott szerződések

KHEM-en belüli egyeztetésére, előkészítésére.

Társasági, illetve intézményi hatáskörbe tartozó ügyek

2. § (1) A társaságok, illetve az intézmények által elektronikusan és papír alapon beküldött monitoring-adatlapokat (indoklásukat) a Társasági és Intézményfelügyeleti Főosztály (TIFO) megvizsgálja és a beérkezés napján elektronikusan megküldi véleményezésre a szakmai felelős főosztálynak2, a Közbeszerzési és PPP Főosztálynak, valamint a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztálynak 3 munkanapos határidővel.

(2) Amennyiben az adatlap kiegészítésre, illetve kijavításra szorul, a TIFO visszaküldi az előterjesztőnek kiegészítésre, illetve kijavításra.

(3) A beérkezett vélemények alapján a TIFO előkészíti a Munkacsoportnak szóló miniszteri levél tervezetét, amelyben:

a) javaslatot tesz az előterjesztés támogatására, illetve elutasítására, és

b) megjelöli a Korm. határozat 4. pontja szerinti, a kezdeményező miniszter által kijelölendő személyt.

(4) A levéltervezetet a TIFO a kabinetfőnök egyetértésével küldi aláírásra a miniszternek, mellékelve hozzá a monitoring-adatlapot és feltüntetve az egyeztetésbe bevont főosztályok véleményét.

(5) Az aláírt miniszteri levelet és a monitoring-adatlapot a TIFO haladéktalanul megküldi a Munkacsoportnak elektronikus úton és papír alapon.

(6) A Munkacsoport döntéséről a TIFO legkésőbb a beérkezést követő munkanapon elektronikus úton tájékoztatja a társaságot, illetve az intézményt.

Tulajdonosi hatáskörbe tartozó ügyek

3. § (1) Amennyiben a társaság létesítő okirata értelmében az 1. § szerinti ügyek a tulajdonos, illetve a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartoznak, a Társasági és Intézmény-felügyeleti Bizottság (TIB) ügyrendje szerint zajlik az előzetes egyeztetés, és:

a) amennyiben a TIB támogatja az előterjesztést, határozatában javasolja a miniszternek, hogy a II. a) pont szerinti levéltervezetet írja alá, és a Munkacsoport támogató állásfoglalása esetén adja ki a jóváhagyó tulajdonosi határozatot, illetve közgyűlésre szóló mandátumot;

b) amennyiben a TIB nem támogatja az előterjesztést, határozatában javasolja a miniszternek, hogy adja ki a jóváhagyást megtagadó tulajdonosi határozatot, illetve közgyűlésre szóló mandátumot.

(2) A TIB határozatának megfelelően a TIFO előkészíti aláírásra a szükséges tervezeteket, és a kabinetfőnökön keresztül miniszteri aláírásra felterjeszti, mellékelve hozzá a monitoring-adatlapot, a TIB-határozatot, és feltüntetve az egyeztetésbe bevont főosztályok véleményét.

(3) Az aláírt miniszteri levelet és a monitoring-adatlapot a TIFO haladéktalanul megküldi a Munkacsoportnak elektronikus úton és papír alapon.

(4) A Munkacsoport állásfoglalásának kézhezvételét követően a TIFO előkészíti aláírásra a tulajdonosi határozatot, és aláírását követően a Munkacsoport állásfoglalásával együtt megküldi a társaságnak.

Minisztériumi ügyek

4. § (1) A KHEM az 1. §-ban meghatározott ügyeiben a kezdeményező szervezeti egység kitölti a jelen utasítás mellékletében szereplő, vonatkozó monitoring-adatlapot, és azt közbeszerzési eljárás esetén a külön utasításban meghatározott, az eljárás megindítására vonatkozó feljegyzésével, szerződés esetén pedig a külön utasítás szerinti szerződéskötési folyamat megkezdését megelőzően, megküldi a Közbeszerzési és PPP Főosztály részére.

(2) A Közbeszerzési és PPP Főosztály megvizsgálja az (1) bekezdés szerint megküldött monitoring-adatlapokat és lefolytatja az esetlegesen szükséges egyeztetéseket a vonatkozó belső eljárási szabályoknak megfelelően, majd az adatlapokat, az egyeztetés dokumentumait és a 2. § (3) bekezdésében meghatározott, általa előkészített miniszteri levél tervezetét megküldi a TIFO-nak. A TIFO a kabinetfőnök egyetértésével aláírásra megküldi a miniszterhez a Munkacsoportnak szóló előterjesztést.

(3) Amennyiben a miniszter támogatja a közbeszerzési eljárás megindítását, illetve szerződés megkötését, meghosszabbítását az aláírt miniszteri levelet a TIFO haladéktalanul megküldi a Munkacsoportnak elektronikus úton és papír alapon.

(4) A Munkacsoport állásfoglalásáról a TIFO legkésőbb a beérkezést követő munkanapon elektronikus úton tájékoztatja a Közbeszerzési és PPP Főosztályt, illetve a közbeszerzési eljárást vagy a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egységet.

(5) A Munkacsoport, vagy a Kormány támogató állásfoglalása hiányában az ajánlati felhívás, a részvételi felhívás vagy az ajánlattételi felhívás nem tehető közzé, illetve a szerződés nem köthető vagy hosszabbítható meg.

(6) A KHEM 1. § szerinti közbeszerzési eljárásainak lefolytatása, illetve a szerződéseinek megkötése során egyebekben a vonatkozó külön utasítás rendelkezései szerint kell eljárni.

A Kormány állásfoglalásának kérése

5. § A Korm. határozat szerinti, a Kormány állásfoglalásának kérésére irányuló kormány-előterjesztés egyeztetése során a 2–4. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

Felmentés kérése

6. § A Korm. határozat 7. pontja szerinti felmentésre vonatkozó kezdeményezés egyeztetésére a 2–4. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával kerül sor, azzal, hogy a felmentést kezdeményező miniszteri levelet a TIFO a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár részére küldi meg.

Elektronikus nyilvántartás

7. § A TIFO elektronikus nyilvántartást vezet az 1. § szerinti ügyekről. A nyilvántartás táblázatos formában tartalmazza:

a) az eljárás tárgyát;

b) a Munkacsoportnak történő megküldés napját;

c) a Munkacsoport állásfoglalását;

d) az állásfoglalás beérkezésének napját;

e) amennyiben felmentésre került sor, annak tényét;

f) az 5. § szerinti kormány-előterjesztés benyújtása esetén a Kormány állásfoglalását.

Záró rendelkezések

8. § (1) Amennyiben a TIFO, illetőleg a jelen utasítás szerinti egyeztetésben közreműködő szervezeti egység eljárása során észleli a Korm. határozat előírásainak megszegését, haladéktalanul kezdeményezi az Ellenőrzési Főosztály útján az eset kivizsgálását.

(2) Jelen utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Budapest, 2009. szeptember 21.

Hónig Péter s. k.,
közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

1. számú melléklet a 39/2009. (X. 2.) KHEM utasításhoz

Monitoring-adatlap
A közbeszerzések időszerűségét véleményező munkacsoporttal történő egyeztetés kezdeményezésére, a közbeszerzési eljárás keretében megkötendő vagy meghosszabbítandó, 50 millió forintot meghaladó szerződésekre vonatkozóan
I. AJÁNLATKÉRŐ ADATAI

1.1. Hivatalos név:

 

1.2. Székhely:

 

1.3. Postai cím:

 

1.4. internetcím:

 

1.5. Kapcsolattartó személy neve:

 

1.6. Kapcsolattartó személy címe, elérhetősége:

 

II. A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS ADATAI

2.1. Tervezett közbeszerzés tárgya:

 

2.2. Tervezett közbeszerzés értéke:

 

2.3. Közbeszerzés típusa:

 

2.4. Közbeszerzés időtartama, hatálya, határideje:

 

2.5. Teljesítés helye:

 

2.6. Az ajánlattevő alkalmassági feltételei:
2.7. Kizáró okok:
2.8. Az ajánlatok bírálati szempontjai (az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztása esetén részszempontok is):
2.9. Kiírás indoklása:

2. számú melléklet a 39/2009. (X. 2.) KHEM utasításhoz

Monitoring-adatlap
A közbeszerzések időszerűségét véleményező munkacsoporttal történő egyeztetés kezdeményezésére, a nem közbeszerzési eljárás keretében megkötendő vagy meghosszabbítandó, 50 millió forintot meghaladó szerződésekre vonatkozóan
A KEZDEMÉNYEZŐ ADATAI

1.1. Hivatalos név:

 

1.2. Székhely:

 

1.3. Postai cím:

 

1.4. internetcím:

 

1.5. Kapcsolattartó személy neve:

 

1.6. Kapcsolattartó személy címe, elérhetősége:

 

A KEZDEMÉNYEZETT ADATAI

2.1. Hivatalos név:

 

2.2. Székhely:

 

2.3. Postacím:

 

2.4. Szervezeti-működési forma:

 

2.5. Cégjegyzékszám:

 

2.6. Bíróság és nyilvántartási szám:

 

2.7. Adószám:

 

2.8. Statisztikai szám:

 

2.9. Kapcsolattartó személy neve:

 

2.10. Kapcsolattartó személy címe, elérhetősége:

 

A SZERZŐDÉS RÉSZLETEZŐ ISMERTETÉSE

3.1. Szerződés tárgya:

 

3.2. Szerződés időtartama, hatálya, határideje:

 

3.3. Teljesítés helye:

 

3.4. Szerződéskötés várható időpontja:

 

3.5. Szerződés értéke:

 

3.6. Költségvetési törvényben megjelölt forrás:

 

3.7. A szerződés pénzügyi adatai (részletes költségvetési terv):
3.8. A szerződésben foglalt feladat meghatározása (max. 1000 karakter):
3.9. A szerződés szükségességének indoklása (max. 1000 karakter):
1

Az utasítást a 26/2011. (V. 6.) NFM utasítás 7. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. május 7. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 7. § (2) bekezdését.

2

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2009. (II. 13.) KHEM utasítás mellékletének 5. és 6. függelékében megjelölt főosztályok.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére