• Tartalom

40/2009. (XII. 22.) PM rendelet

40/2009. (XII. 22.) PM rendelet

az adóügyek elektronikus intézésének szabályairól szóló 34/2007. (XII. 29.) PM rendelet és a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló 37/2006. (XII. 25.) PM rendelet módosításáról1

2010.01.01.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (13) bekezdésében, valamint – a 2. § és a 3. § (4) bekezdés b) pontja vonatkozásában – 175. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) Az adóügyek elektronikus intézésének szabályairól szóló 34/2007. (XII. 29.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

d) elektronikus adófizetés: készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel teljesítendő adófizetés, amely a pénzforgalmi szolgáltató által kibocsátott bankkártyának az állami adóhatóság ügyfélszolgálatán rendelkezésre bocsátott eszközön (POS terminálon) történő használatával valósul meg,”

(2) A R. 1. §-a a következő új j) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában]

j) értesítési tárhely: az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvény szerinti értesítési tárhely, ide értve a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvény szerinti kézbesítési tárhelyet is.”

(3) A R. 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az adózó az adóhatóság által elektronikus úton kézbesített adóhatósági iratot annak az értesítési tárhelyre érkezését követő ötödik munkanap huszonnégy órájáig nem töltötte le, az adóhatóság az iratot az értesítési tárhelyre ismételten megküldi.”

(4) A R. 15 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § Amennyiben a bevallási és adatszolgáltatási rendszerben üzemzavar történik, az adóhatóság az üzemzavarról és az üzemzavar elhárítását követően annak kezdő és megszűnési időpontjáról haladéktalanul közleményt tesz közzé a saját internetes honlapján, és közzététel céljából értesíti a KR üzemeltetőjét.”

(5) A R. 17/A. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az adóhatóság ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerében a következő ügyek intézhetők az adózó vagy képviselője telefonon előterjesztett kérelme alapján]

d) adózói törzsadatokkal kapcsolatos tájékoztatás, egyedi bejelentésekkel, változás-bejelentésekkel kapcsolatos ügyintézés, közösségi adószám igénylése, az Art. 23. § (3) bekezdése szerinti bejelentés,”

(6) A R. 17/A. § (2) bekezdése a következő új g) ponttal egészül ki:

[Az adóhatóság ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerében a következő ügyek intézhetők az adózó vagy képviselője telefonon előterjesztett kérelme alapján]

g) jövedelemigazolás iránti kérelemmel kapcsolatos ügyintézés.”

(7) A R. 17/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ügyfél azonosító számot az adózó vagy képviselője elektronikus űrlapon a KR-en keresztül vagy levélben igényli az adóhatóságtól. Ügyfél azonosító szám igénylése esetén az adóhatóság a véletlenszerűen képzett ügyfél azonosító számról és annak alkalmazhatósági időtartamáról a kérelemnek megfelelő úton értesíti az adózót vagy képviselőjét.”

2. § A kiemelt adózók kijelöléséről, valamint az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló 37/2006. (XII. 25.) PM rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § Azokat az adózókat, akik (amelyek) adóteljesítményének értéke a 140 millió forintot elérte, illetve azt meghaladta és az adóévet megelőző év szeptember 1-jén havonkénti általános forgalmi adó bevallásra voltak kötelezettek, az Art. 52. § (11) bekezdése alapján az állami adóhatóság elnöke soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti.”

3. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – 2010. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az 1. § (5) és (6) bekezdése 2010. április 1-jén lép hatályba.

(4)

a) A R. 3. § (1) bekezdésében a „rendszerről szóló 182/2007. (VII. 10.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: KR rendelet)” szövegrész helyébe a „rendszer igénybevevőinek azonosításáról és az azonosítási szolgáltatásról szóló kormányrendeletben” szöveg, 9. § (1) bekezdésében „a közigazgatási felhasználásra vonatkozó követelményeknek megfelelő elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva kizárólag a KR értesítési tárhely útján” szövegrész helyébe az „elektronikus úton” szöveg, 17/A. § (1) bekezdésében az „ , az Art. 20. § (1) bekezdése szerinti természetes azonosító adatait” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító adatait és lakcímét” szöveg,

b) kiemelt adózók kijelöléséről, valamint az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló 37/2006. (XII. 25.) PM rendelet 1. § b) pontjában a „2700” szövegrész helyébe a „2750” szöveg, 2. §-ában az „590” szövegrész helyébe a „630” szöveg
lép.

(5) E rendelet 2010. április 2-án hatályát veszti.

1

A rendelet a 3. § (5) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. április 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére