• Tartalom

42/2009. (XII. 28.) PM rendelet

42/2009. (XII. 28.) PM rendelet

a hitelintézetek által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 45/2008. (XII. 31.) PM rendelet módosításáról1

2010.01.01.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 235. § (2) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § g) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A hitelintézetek által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 45/2008. (XII. 31.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § (1) A hitelintézet és az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államban székhellyel rendelkező hitelintézet magyarországi fióktelepe (a továbbiakban: fióktelep) a rendszeres helyszínen kívüli felügyeleti ellenőrzés érdekében az e rendeletben foglaltak szerint felügyeleti jelentést készít, amelyet megküld a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: Felügyelet) részére.
(2) A hitelintézet a Felügyelet által kiadott tevékenységi engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától a felügyeleti engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésének napjáig köteles az e rendelet szerinti adatszolgáltatás teljesítésére.
(3) A fióktelep a működése megkezdésének napjától a tevékenysége befejezésének napjáig köteles az e rendelet szerinti adatszolgáltatás teljesítésére.”

2. § (1) A R. 3. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A hitelintézet és a fióktelep
a) a napi jelentést a beszámolás napját követő 2. munkanapig,
b) az előkészített napi jelentést a beszámolás napját követő munkanapon 11 óráig,
c) a havi jelentést a beszámolás napját követő hónap 15. munkanapjáig,
d) a negyedéves jelentést a beszámolás napját követő hónap 20. munkanapjáig,
e) a hitelintézet törzsadatairól, illetve a fióktelep törzsadatairól szóló, tárgyév június 30-i állapotot tükröző rendszeres jelentést a második negyedévre vonatkozó negyedéves jelentéssel egyidejűleg a tárgynegyedévet követő hónap 20. munkanapjáig, az időközi változások miatti törzsadatjelentést a változást követő 15 munkanapon belül
elektronikus úton köteles a Felügyelet részére megküldeni.
(2) Az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet az összevont alapú jelentését negyedévente
a) a tárgynegyedévről a tárgynegyedév utolsó napját követő 40 munkanapon belül,
b) a tárgy (üzleti) évről – amely a december 31-i auditált éves beszámoló alapulvételével készül – legkésőbb a tárgyévet követő év június 30-áig
elektronikus úton köteles a Felügyelet részére megküldeni.
(3) A hitelintézetnek az évenkénti jelentést – a (2), (4) és (6) bekezdésben foglaltak kivételével – a negyedik negyedévre vonatkozó negyedéves jelentéssel együtt kell megküldenie.
(4) A hitelintézetnek az éves beszámoló alapján készített auditált mérlegadatokat és eredménykimutatást tartalmazó felügyeleti jelentéseket, valamint a cégszerű aláírással ellátott éves beszámolót a jogszabályban meghatározottak szerinti könyvvizsgálói záradékkal és jelentésekkel, az üzleti jelentést, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozattal együtt magyar nyelven, az adatszolgáltató intézmény elektronikus aláírásával, elektronikus úton, a beszámoló elfogadását követő 15 munkanapon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év május 31-ig kell eljuttatnia a Felügyelet részére.”

(2) A R. 3. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A hitelintézet a termékismertetőre vonatkozó eseti jelentést [melléklet 9HI–9HH táblák] az adatokban történő változás érvényessége kezdőnapját megelőző munkanap 20 óráig elektronikus úton köteles a Felügyelet részére megküldeni.”

3. § (1) Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba azzal, hogy a R. e rendelettel megállapított rendelkezéseit – a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel – először a 2010. január hónapra vonatkozó jelentés esetében kell alkalmazni.

(2) A hitelintézetnek a termékismertetőre vonatkozó eseti jelentést [melléklet 9HI–9HH táblák] első alkalommal a 2010. július 1-jei állapotnak megfelelően legkésőbb 2010. június 30-án 20 óráig kell a Felügyelet részére megküldeni.

(3) A R. melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

(4) E rendelet 2010. július 1-jén hatályát veszti.

Melléklet a 42/2009. (XII. 28.) PM rendelethez

1

A rendelet a 3. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére