• Tartalom

47/2009. (VI. 26.) HM utasítás

47/2009. (VI. 26.) HM utasítás

a Magyar Köztársaság 2011. első félévi soros EU-elnökségével kapcsolatos egyes tárcaszintű munkaszervezési feladatokról1

2010.09.02.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Európai Unió soros magyar elnökségében közvetlenül részt vevők kiválasztásáról, képzéséről és anyagi elismeréséről szóló 374/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.), valamint a 2011. első félévi magyar EU-elnökség előkészítésével összefüggő feladatokról szóló 2079/2007. (V. 11.) Korm. határozat rendelkezéseire –, a Magyar Köztársaság EU soros elnökségi feladatainak tárcaszintű végrehajtása érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM-szervezetekre, a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint az R. szerinti elnökségi stábtagokra, elnökségi feladatot ellátó ügykezelőkre és dossziéfelelősökre (a továbbiakban: közreműködő) terjed ki.

Munkaszervezési rendelkezések

2. §2 A közreműködők EU-elnökséggel kapcsolatos feladatainak ellátása – mind a felkészülés, mind pedig az elnökség tényleges ideje alatt – a HM védelempolitikai és védelmi tervezési helyettes államtitkára (a továbbiakban: VPVTHÁT) szakmai irányításával történik, mely jogkörében – a honvéd vezérkari főnök helyettese és a főosztályvezető (és a vele azonos szintű vezető) kivételével – a VPVTHÁT az EU soros elnökségi feladatok ellátása tekintetében utasíthatja a közreműködők közvetlen munkahelyi vezetőjét vagy szolgálati elöljáróját, illetve a honvéd vezérkari főnök helyettese kivételével szakmai feladat elvégzésére utasíthatja a közreműködőt.

3. § Jelen utasítás hatálybalépését követően a közreműködők eredeti munkakörére vonatkozó munkaköri leírásait az EU-elnökségi feladatok ellátására, illetve az elnökségi felkészülésre vonatkozó új rendelkezésekkel kell kiegészíteni.

4. § A felkészülés időszakában a közreműködők az eredeti munkakörükbe tartozó feladataik mellett, azzal párhuzamosan tesznek eleget az elnökséghez kötődő képzési és felkészülési kötelezettségeknek, melynek munkaszervezési feltételeit az érintett szervezet vezetője köteles biztosítani.

5. § (1) Az EU-elnökség tényleges időtartama alatt a közreműködők – az állami vezető, a vezérkari főnök helyettese és a főosztályvezető (és a vele azonos szintű vezető) kivételével – csak az elnökségi feladatok ellátására vehetők igénybe, erre tekintettel a közreműködők munkaköri leírásában szereplő – az EU-elnökségi feladatokon kívüli – feladatok ellátásával az érintett szerv állományából, a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – katona esetében a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 53. §-a szerinti megbízással, köztisztviselő esetében a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/B. § (1) bekezdése szerint munkáltatói intézkedéssel – helyettesítő személyeket kell kijelölni.

(2)3 Helyettesítő személyt a HM Védelempolitikai Főosztálya (a továbbiakban: VPF) szervezeti keretei között létrehozott EU Elnökségi Koordinációs Titkársága állományából a VPVTHÁT az EU-elnökségi felkészülés és az elnökség ideje alatt, ideiglenes munkavégzésre bármely minisztériumi szervhez kijelölhet.

6. §4

7. §5 A közreműködők tekintetében az EU-elnökségi felkészülés időszakában rendkívüli munkavégzést/túlszolgálatot az érintett szervezet vezetője önállóan, valamint a felkészülési feladatok tekintetében a VPVTHÁT utasítására rendelhet el.

8. § Az 5. §-ban foglaltaknak megfelelően az EU-elnökség tényleges ideje alatt a közreműködő tekintetében a rendkívüli munkavégzés/túlszolgálat kizárólag az elnökségi feladatok ellátása érdekében rendelhető el.

9. § (1)6 Jelen utasítás hatálybalépésétől számított 30 napon belül a HM Személyzeti Főosztálya és a HM Miniszteri Kabinet Személyügyi Osztálya a közreműködők formális kijelöléséről szóló miniszteri határozatokat – személyenkénti bontásban – a VPVTHÁT útján felterjeszti aláírásra.

(2)7 A határozattervezeteknek tartalmazniuk kell a közreműködő személyi adatait, az eredeti szolgálati beosztását, munkakörét, a kijelölés, feladatvégzés megkezdésének kezdő időpontját.

10. § Az EU-elnökség tényleges ideje alatt a közreműködőkön kívüli személy az elnökségből eredő, ahhoz kötődő feladatellátásra csak a munkaköri leírásában szereplő feladatrendszer keretében utasítható.

11. §8

Az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos
ágazati feladatok

12. § (1)9 A VPF – összhangban a HM munkaterve szerint már folyamatban lévő módosításra vonatkozó határidők betartásával, 2009. augusztus 15-ig – terjesszen fel javaslatot a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának az EU-elnökségre történő felkészüléssel, valamint az EU-elnökségi munkával kapcsolatos feladatokkal, illetve koordinációs és szakmai irányítási jogkörökkel történő szükség szerinti kiegészítésére.

(2)10 Az EU-elnökség, valamint az arra történő felkészülés tárcaszintű forrásszükséglete a tárca nemzetközi keretei között – a hazai jellegű személyi juttatások és azok járulékai kivételével – kerülnek megtervezésre a költségviselő szervezetek bedolgozásai alapján a HM Védelmi Tervezési és Vagyongazdálkodási Főosztálya által összeállított erőforrás- és költségtervben foglaltaknak megfelelően. Az aktuális évi költségvetési tervjavaslatokat a jóváhagyott erőforrás- és költségterv alapján a költségviselő szervezetekkel együttműködésben a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége állítja össze.

13. §11

Záró rendelkezések

14. § Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszíti az ONER-3-2009. Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárításí Gyakorlat honvédelmi ágazatot érintő feladatainak előkészítéséről szóló 78/2008. (HK 15.) HM utasítás.

1

Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (2) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

2

A 2. § a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

3

Az 5. § (2) bekezdése a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

4

A 6. §-t a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

5

A 7. § a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

6

A 9. § (1) bekezdése a 48/2010. (IV. 28.) HM utasítás 2. § a) pontja, a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd ez utóbbi módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

7

A 9. § (2) bekezdése a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

8

A 11. §-t a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

9

A 12. § (1) bekezdése a 48/2010. (IV. 28.) HM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 12. § (2) bekezdése a 48/2010. (IV. 28.) HM utasítás 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 13. §-t és az azt megelőző alcímet a 83/2010. (IX. 1.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 3. § (2) bekezdését.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére