• Tartalom

5/2009. (I. 16.) HM utasítás

5/2009. (I. 16.) HM utasítás

a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os mértékű keresetkiegészítés 2009. évi felszámításáról és felhasználásáról*

2009.01.14.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetésről szóló 2008. évi CII. törvény 55. §-a (2) bekezdésére, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével (a továbbiakban: HODOSZ) egyeztetve – a közalkalmazottak részére történő 2%-os mértékű keresetkiegészítés 2009. évi biztosításáról a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó szervezeteknél, a HM államtitkára által felügyelt szervezetnél, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) foglalkoztatott közalkalmazottakra terjed ki.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki

a) az ágazathoz tartozó, közoktatási, valamint a felsőoktatási tevékenységet végző szervezeteknél jogviszonyban álló,

b) az időszaki és részfoglalkozású béralap terhére foglalkoztatott,

c) a kinevezett vezető, valamint

d) a közalkalmazotti jogviszony megszűnése miatt a munkavégzés alól mentesített

közalkalmazottakra.

2. § (1) A honvédelmi szervezeteknek a 2008. decemberében állandó főfoglalkozású közalkalmazottak béralapja 2%-ának megfelelő mértékű keresetkiegészítési keretet kell felszámítaniuk. Nem számítható fel keret a kinevezett vezetők illetménye és pótléka után.

(2) A keresetkiegészítési keretet 2009. január 31-ig kell a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségtől (a továbbiakban: HM KPÜ) igényelni.

3. § (1) A keresetkiegészítési keretből a jogosult közalkalmazottak részére a 2008. decemberi fizetési fokozat szerinti illetmény 1%-ának megfelelő összegű kötelező keresetkiegészítést kell megállapítani.

(2) A keresetkiegészítési keretből rendelkezésre álló további összeget az állományilletékes parancsnoknak – a HODOSZ helyi szervezetével egyeztetve – differenciált mértékű keresetkiegészítés megállapítására kell felhasználnia. A differenciált keresetkiegészítés a honvédelmi szervezet bármely közalkalmazottja részére biztosítható.

(3) A keresetkiegészítést az egyéb jogcímen megállapított keresetkiegészítéstől külön kell kezelni és nyilvántartani.

4. § (1) A keresetkiegészítési keretből – az évközbeni jogviszony megszüntetés esetén – kizárólag az ideiglenes jegyzékről kiválók részére megállapított kötelező keresetkiegészítés összegét kell a HM KPÜ részére visszaadni.

(2) A keresetkiegészítési keretet 2009. december 31-ig teljes mértékben fel kell használni. A keresetkiegészítési keretből a honvédelmi szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

5. § (1) A keresetkiegészítés megállapítására parancsban (határozatban) kell intézkedni, külön feltüntetve a kötelező és differenciált keresetkiegészítés mértékét és a jogosultság időtartamát. A parancsban (határozatban) külön rögzíteni kell, hogy a differenciált keresetkiegészítés összegét az állományilletékes parancsnok a rendelkezésre álló keret összegétől függően év közben a 3. § (2) bekezdésének megfelelően módosíthatja.

(2) A közalkalmazottat a keresetkiegészítés összegének változásáról írásban tájékoztatni kell.

6. § (1) A keresetkiegészítés megállapítását úgy kell végrehajtani, hogy a 2009. január havi keresetkiegészítések már a módosított összegben kerüljenek folyósításra.

(2) A 2009. évi keresetkiegészítés biztosítása érdekében annak rögzítését a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszer humán bér alrendszerében legkésőbb a januári zárási időpontig kell végrehajtani.

7. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, és 2009. december 31-én a hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a közalkalmazottak 2008. évi illetményfejlesztése végrehajtásáról szóló 11/2008. (HK 5.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja – a Honvédelmi Közlöny 2009. 6. számában közzétett helyesbítésnek megfelelően – 2009. január 14. Az utasítás a 7. § (1) bekezdése alapján hatályát veszti 2009. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére