• Tartalom

54/2009. (VII. 10.) HM utasítás

54/2009. (VII. 10.) HM utasítás

az egyes pénzbeli szociális juttatások igénylésének, megállapításának és elszámolásának szabályairól1

2010.01.05.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és a 97. § (1) bekezdésének o) pontja alapján a hivatásos és szerződéses katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes pénzbeli szociális juttatásairól szóló HM rendelet (a továbbiakban: R.) és a köztisztviselők, a munkavállalók és az ösztöndíjas hallgatók egyes pénzbeli szociális juttatásairól szóló HM utasítás előírásainak végrehajtására a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó, a HM államtitkára által felügyelt szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet).

2. § A HM Honvéd Vezérkar főnöke az R.-ben szabályozott jogköreit a Honvéd Vezérkar, a HM HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek esetében helyettesére, a Magyar Honvédség katonai szervezetei tekintetében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokára részben vagy egészében írásban átruházhatja.

3. § (1) A kérelem (igénybejelentés) alapján folyósításra kerülő juttatások kifizetésének engedélyezése – amennyiben az R. eltérően nem rendelkezik – a parancsnok hatáskörébe tartozik. A kérelmet szolgálati úton kell a döntésre jogosult parancsnok részére benyújtani.

(2) A döntés-előkészítés az illetékes pénzügyi és számviteli, valamint a személyügyi (humán) szerv együttes feladata.

(3) A családalapítási támogatás, az illetményelőleg és a parancsnoki, magasabb parancsnoki segély megállapítására irányuló kérelmeket – ha a honvédelmi szervezetnél működik – a szociális bizottsággal véleményeztetni kell.

4. § (1) A döntésre jogosult parancsnok a kérelem teljesítésére vonatkozó döntésről (kötelezettségvállalásról)

a) a kérelemre, igénybejelentésre feljegyzett, a pénzügyi és számviteli szerv által ellenjegyzett záradékkal, vagy

b) a pénzügyi és számviteli szerv által ellenjegyzett parancsban (határozatban)

rendelkezik.

(2) A döntést a kérelmezővel közölni kell.

5. § A magasabb parancsnok családalapítási támogatás keretének összegét a honvédelmi miniszter állapítja meg.

6. § Az R. 7. § (1) bekezdése szerinti illetményelőleg folyósításához szükséges pénzügyi fedezet biztosítására a honvédelmi szervezetek illetményelőleg-keretet képeznek. A 100 fő alatti létszámú honvédelmi szervezetek illetményelőleg-kereteit és az ezek feletti rendelkezési jogot az illetékes magasabb parancsnok a saját hatáskörébe vonhatja (összevont keret).

7. § (1) Az illetményelőleg-keretet a pénzügyi és számviteli szerv évente képezi és nyilvántartja. A keret összege a honvédelmi szervezet tárgyév januári összesített besorolás szerinti hivatásos katonai és köztisztviselői alapilletmény, valamint közalkalmazotti illetmény 6%-a. Amennyiben a január 1-jére vonatkozó általános illetményfejlesztés a keret felszámítása után kerül végrehajtásra, annak mértékével a keretet növelni kell.

(2) A felszámított keretet a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) vezérigazgatója év közben módosíthatja, ha átszervezés következtében az állományi létszám olyan mértékben változik, hogy az a keret összegét – idő- és létszámarányosan – legalább 20%-kal növelné vagy csökkentené.

(3) A kiutalt illetményelőleggel az illetményelőleg-keretet meg kell terhelni, a levont (törlesztett) összegeket pedig a kereten jóvá kell írni. A keretmaradvány év közben sem lehet negatív. A 6. § szerinti illetményelőleg-keret december 31-ei törlesztetlen része (kintlévőség) nem haladhatja meg a felszámított éves keret 50%-át. A keret tárgyévi nyitó összegét az előző évi kintlévőség záróösszegével meg kell terhelni.

8. § A magasabb parancsnok R. 7. § (2) bekezdése szerinti illetményelőleg-keretének összegét a honvédelmi miniszter állapítja meg.

9. § (1) A negyedévenként felhasználható parancsnoki segélykeretet

a) a hivatásos katonák, illetőleg a köztisztviselők, közalkalmazottak esetében a tárgynegyedév első napjának tényleges létszáma és az illetményalap 0,8%-ának,

b) a tartalékos katonák és a hallgatók esetében a tárgynegyedév első napjának tényleges létszáma és az illetményalap 0,4%-ának

szorzata képezi. A keret maradványa a tárgyéven belül használható fel.

(2) A hivatásos és tartalékos katonák együttesen kezelt állománya, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, illetőleg a hallgatók állománycsoportjai után külön-külön felszámított segélykeretek között átcsoportosítani nem lehet. Amennyiben valamelyik állománycsoportban az első negyedévre felszámított segélykeret összege nem érné el a köztisztviselői illetményalapot, az állománycsoportok kereteit a tárgyév folyamán összevontan lehet kezelni.

(3) A 100 fő alatti létszámú honvédelmi szervezetek parancsnoki segélykereteit és az ezek feletti rendelkezési jogot az illetékes magasabb parancsnok a saját hatáskörébe vonhatja (összevont keret).

10. § A magasabb parancsnok R. 10. § (2) bekezdése szerinti segélykeretének összegét a honvédelmi miniszter állapítja meg.

11. §2

12. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

1

Az utasítást a 15/2015. (IV. 30.) HM utasítás 52. § f) pontja hatályon kívül helyezte 2015. május 1. napjával.

2

A 11. §-t a 3/2010. (I. 8.) HM utasítás 20. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére