• Tartalom

55/2009. (VII. 10.) HM utasítás

55/2009. (VII. 10.) HM utasítás

a köztisztviselők, a munkavállalók és az ösztöndíjas hallgatók egyes pénzbeli szociális juttatásairól1

2010.01.05.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és a 97. § (1) bekezdésének o) pontja alapján a köztisztviselők és az ösztöndíjas hallgatók egyes pénzbeli szociális juttatásairól a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya

a) a Honvédelmi Minisztériumban, a HM Védelmi Hivatalnál, a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalnál, a Magyar Köztársaság Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részlegnél és a Magyar Köztársaság Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletnél foglalkoztatott köztisztviselőkre,

b) a munkavállalókra, és

c) a katonai felsőoktatási intézmény honvédségi ösztöndíjas hallgatójára, a szakképzésben részt vevő hallgatóra (a továbbiakban együtt: hallgató)

terjed ki.

(2) Az utasítás előírásai a köztisztviselők közeli hozzátartozói tekintetében csak a külön nevesített esetekben alkalmazhatók.

2. § A köztisztviselők és a hallgatók egyes pénzbeli szociális támogatásaira a hivatásos és szerződéses katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes pénzbeli szociális juttatásairól szóló HM rendelet (a továbbiakban: R.) előírásait a jelen utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

3. § (1) A köztisztviselő részére a családalapítási támogatást és az illetményelőleget a hivatásos katonákra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, folyósítani, illetve a tartozásokat kezelni.

(2) A családalapítási támogatás folyósítása legfeljebb négyéves időtartamú törlesztésre – határozott időre kinevezett köztisztviselő részére, ha a még hátralévő közszolgálati idő négy évnél kevesebb, akkor legfeljebb a még hátralévő időre – engedélyezhető.

(3) A „Kötelezvény”-t az utasítás melléklete tartalmazza.

(4) A még nem törlesztett családalapítási támogatás visszafizetése az utolsó munkában töltött napon, egy összegben esedékessé válik, ha a családalapítási támogatásban részesült közszolgálati jogviszonya a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 15. § (1) bekezdés d) pontja vagy a (2) bekezdés c) pontja alapján szűnik meg. Egyéb esetben az eredetileg meghatározott ütemben kell a tartozást visszafizetni.

4. § (1) A köztisztviselő részére a parancsnoki segélyt és a születési támogatást a hivatásos katonákra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani és folyósítani.

(2) A nyugdíjazott köztisztviselők, valamint az elhunyt köztisztviselők hozzátartozóinak segélyezése a költségvetésben külön meghatározott előirányzat, illetőleg jóváhagyott segélykeret terhére a HM gazdasági feladatokért felelős szakállamtitkára hatáskörébe tartozik.

(3)2 A köztisztviselő részére a nevelési segélyt az R. közalkalmazottakra vonatkozó szabályainak alkalmazásával kell megállapítani és folyósítani.

(4)3 A köztisztviselő részére iskolakezdési támogatás a köztisztviselők cafeteriajuttatásáról szóló HM utasítás alapján állapítható meg. Ha a köztisztviselő tartós külszolgálaton tartózkodik és ezért cafeteriajuttatásra nem jogosult, az iskolakezdési támogatást az R. közalkalmazottakra vonatkozó szabályainak alkalmazásával kell megállapítani és folyósítani.

5. § A köztisztviselő részére házastársi jövedelemkiegészítés nem állapítható meg.

6. § A munkavállalók pénzbeli szociális juttatásainak megállapítására és folyósítására a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, figyelemmel a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, valamint az egyéb törvények módosításáról hozott 2001. évi XXXVI. törvény 107. §-ában és az R.-ben foglaltakra.

7. § A hallgató az R. tartalékos katonákra vonatkozó szabályozása szerint parancsnoki, illetve az általános szabályok szerinti magasabb parancsnoki segélyben részesíthető.

8. § Az oktatás, képzés befejezésekor azt az ösztöndíjas hallgatót, aki a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományába kinevezésre kerül – hivatalból – avatási segélyben kell részesíteni. Az avatási segély összege az illetményalap 40%-a, amelyet az avatást megelőző napon kell kifizetni.

9. § (1) A hallgató születési támogatásra jogosult, ha hallgatói jogviszonyának ideje alatt gyermeke született vagy gyermeket 6 hónapnál nem idősebb korában (jogerősen) örökbe fogadott, továbbá a gyermek eltartásáról saját háztartásában gondoskodik, ideértve azt az esetet is, ha a gyermek betegségének gyógyítása miatt átmenetileg egészségügyi intézményben tartózkodik.

(2) A támogatás összege gyermekenként a gyermek születésekor, illetve az örökbefogadáskor érvényes illetményalap 20%-a.

(3) A születési támogatás akkor folyósítható, ha a gyermek születését igazoló születési anyakönyvi kivonatot, illetve örökbefogadásról szóló határozatot a hallgató bemutatja, továbbá a gyermek saját háztartásban történő eltartásáról nyilatkozik.

10. § Az R. 25. § szerinti tanszertámogatás folyósításának részletes pénzügyi és adminisztrációs szabályait, illetőleg a speciális tanszereket intézményi „Szabályzatban” kell meghatározni.

11. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésekor már beadott kérelmek elbírálásánál a korábbi szabályokat kell alkalmazni, ha az a kérelmezőre nézve kedvezőbb.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium, a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal, a HM Védelmi Hivatal és a HM Katonai Légügyi Hivatal köztisztviselőinek egyes pénzbeli járandóságairól szóló 40/2002. (HK 20.) HM közigazgatási államtitkári intézkedés a hatályát veszti.

Melléklet az 55/2009. (VII. 10.) HM utasításhoz4

……………………………………………
 a honvédelmi szervezet megnevezése
KÖTELEZVÉNY
Alulírott ..................................... kötelezem magam, hogy a .................... nyt. szám alatt engedélyezett ................. Ft összegű ..................... családalapítási támogatást legkésőbb ...............................-ig visszafizetem.
Hozzájárulok ahhoz, hogy a megállapított első havi ..................... Ft és a további ......... hónapon keresztül havi ...................... Ft-os törlesztőrészletek az illetményemből levonásra kerüljenek.
Tudomásul veszem, hogy ha a közszolgálati jogviszonyom a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 15. § (1) bekezdés d) pontjában vagy a (2) bekezdés c) pontjában meghatározott okból szűnik meg, a még fennálló tartozásom visszafizetése a közszolgálati jogviszonyban töltött utolsó munkanapon teljes összegben esedékessé válik.
………………………, 200...... év .................... hó ............ nap
……………………………………………
támogatásban részesülő személy

…………………………………………
szem. ig. száma
1

Az utasítást a 109/2011. (X. 7.) HM utasítás 9. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. október 8. napjával.

2

A 4. § (3) bekezdése a 3/2010. (I. 8.) HM utasítás 19. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (4) bekezdését a 3/2010. (I. 8.) HM utasítás 19. § (2) bekezdése iktatta be.

4

A melléklet a 3/2010. (I. 8.) HM utasítás 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére