• Tartalom

6/2009. (II. 25.) OKM rendelet

6/2009. (II. 25.) OKM rendelet

a helyi önkormányzatok által fenntartott kőszínházak, bábszínházak 2009. évi támogatásáról1

2009.02.26.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 7. számú melléklet b) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az oktatási és kulturális miniszter feladat- és hatásköréről szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § E rendelet hatálya a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 7. számú melléklet a) és c) pontjában felsorolt helyi önkormányzatokra, kőszínházakra és bábszínházakra terjed ki.

2. § (1) A művészeti tevékenység kiadásaihoz való hozzájárulásra jogosult, az 1. §-ban meghatározott helyi önkormányzat értesíti a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságát (a továbbiakban: Igazgatóság) az általa fenntartott kőszínház, bábszínház önkormányzati költségvetési rendeletben elfogadott – a beruházási és felújítási előirányzatokkal csökkentett – önkormányzati működési célú támogatásának összegéről, színházankénti bontásban. Ez az összeg nem tartalmazhatja a Tv. 7. számú melléklet a) és c) pontja szerinti, a helyi önkormányzatot megillető központi támogatás összegét.

(2) Az értesítéshez mellékelni kell az önkormányzati költségvetési rendelet ide vonatkozó részének hiteles másolatát két példányban.

(3) Többfunkciós szervezet esetén az önkormányzati költségvetési rendeletben a színházi előirányzatot az egyéb kiadási előirányzatoktól elkülönítve kell megtervezni.

(4) A művészeti tevékenység kiadásaihoz való hozzájárulásra jogosult helyi önkormányzat a Tv. 7. számú melléklet a) pontjában szereplő színházak és c) pontjában szereplő bábszínházak adatszolgáltatása alapján értesíti az Igazgatóságot színházanként, bábszínházanként elkülönítetten a 2008. évben realizált fizető nézők számáról az alábbi bontásban:

a) a székhelyen játszott saját előadások fizető nézőinek száma,

b) a székhelyen kívül játszott saját előadások fizető nézőinek száma,

c) a fogadott előadások fizető nézőinek száma, valamint

d) az összes fizető néző száma.

(5) Az (1) és (4) bekezdés szerinti értesítést két példányban a helyi önkormányzat a tárgyévi önkormányzati költségvetési rendelet elfogadását követő 7 munkanapon belül, de legkésőbb március 17-ig teheti meg.

(6) Az Igazgatóság szükség esetén az értesítés beérkezésétől számított öt napon belül, nyolcnapos határidővel hiánypótlásra hívja fel a támogatást igénylőt. Ha a helyi önkormányzat a felhívásnak nem tesz eleget, vagy nem megfelelően teljesíti azt, az Igazgatóság a támogatási igényt nem továbbítja, és erről értesíti a helyi önkormányzatot és az Oktatási és Kulturális Minisztériumot (a továbbiakban: minisztérium).

(7) Az Igazgatóság – az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 64/B. § (3) bekezdése szerinti eljárását követően – a támogatási igényeket 2009. március 31-ig továbbítja a minisztérium részére.

3. § (1) Az egyes színházakat megillető, a művészeti tevékenység kiadásaihoz való hozzájárulás összegét a beküldött adatok alapján az önkormányzati színház-támogatási előirányzatok, illetve a 2008. évben realizált fizető nézők számának arányában, az oktatási és kulturális miniszter állapítja meg.

(2) A támogatás felosztását a minisztérium közzéteszi a honlapján. Az érintett helyi önkormányzatok és a részükre jóváhagyott egyes jogcímeken meghatározott támogatási összeg jegyzékét a minisztérium 2009. május 5-ig utalványozás céljából megküldi az Önkormányzati Minisztériumnak, valamint értesíti a támogatásban részesült helyi önkormányzatokat.

(3) A megítélt támogatást a Magyar Államkincstár a helyi önkormányzatok részére nettó finanszírozás keretében folyósítja. Az első folyósítás 2009. május hónapban időarányosan, a továbbiakban havi egyenlő részletekben történik.

4. § (1) A helyi önkormányzat a támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról 2009. december 31-i határnappal, a mindenkori zárszámadás keretében és rendje szerint köteles elszámolni. A támogatásnak a 2009. december 31-én feladattal terhelt maradványával a tárgyévet követő év június 30-ig kell elszámolni.

(2) Ha a helyi önkormányzat a támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a megjelölt feladatra használta fel, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a támogatásról haladéktalanul köteles lemondani, és a támogatást a központi költségvetés javára visszafizetni.

(3) A támogatások igénybevételének és az elszámolás szabályszerűségének vizsgálatát az Igazgatóság végzi.

(4) A támogatások felhasználását – az erre külön jogszabályban meghatározott szerveken túlmenően – alkalomszerűen, helyszíni ellenőrzés keretében a minisztérium is ellenőrizheti.

(5) Ha a helyi önkormányzat a költségvetési rendeletében e célra saját forrásból tervezett támogatását csökkenti, az eredeti előirányzat és a ténylegesen teljesített saját támogatás után számított művészeti tevékenység kiadásaihoz való központi támogatás különbözetére nem jogosult, köteles azt a központi költségvetésnek visszafizetni.

5. § E rendelet alkalmazásában

a) saját előadás: olyan színházi alkotás, amelynek előadásához szükséges szerzői jogokkal a felhasználási szerződés alapján meghatározott időre vagy előadásszámra a színház rendelkezik, az előadás a színház által szerződtetett alkotó- és előadóművészek művészi tevékenységével jön létre, és a színház szervezésével, a színház költségvetéséből kerül a nyilvánosság elé,

b) fizető nézők száma: azoknak a magánszemélyeknek száma, akik az előadásra az előadó-művészeti szervezettől vagy annak megbízottjától belépőjegyet vásároltak, ideértve azokat a magánszemélyeket is, akik részére harmadik személy vásárolt belépőjegyet, továbbá azok, akik az előadó-művészeti szervezet előadására olyan harmadik személytől vásároltak belépőjegyet, aki az előadó-művészeti szervezet előadásának értékesítési jogát pénzbeli szolgáltatás ellenében megszerezte, és az általa értékesített belépőjegyek számáról az előadó-művészeti szervezetnek adatot szolgáltat.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2010. július 1-jén hatályát veszti.

1

A rendelet – a 6. §-a alapján – hatályát vesztette 2010. július 1. napján.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére