• Tartalom

6/2009. (III. 6.) ÖM utasítás

6/2009. (III. 6.) ÖM utasítás

az önkormányzati miniszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői és közalkalmazottai részére 2009. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről

2009.03.06.
Az önkormányzati miniszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti állománya részére a 2009. évre vonatkozóan a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekkel kapcsolatban kiadom az alábbi utasítást.
I. Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed az Önkormányzati Minisztérium költségvetési fejezeten belül az önkormányzati miniszter irányítása alatt álló költségvetési szervekre és az azokkal hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszonyban álló személyi állományra.
II. Ruházatiköltség-térítés
2.1. A ruházatiköltség-térítés mértéke 2009. évben
a) hivatásos állományúak esetén: 96 600 Ft/fő,
b) köztisztviselők esetén: 77 300 Ft/fő,
c) közalkalmazottak esetén: 45 000 Ft/fő.
A ruházatiköltség-térítést 2009. május 1.–2009. május 31. közötti időszakban, egy összegben kell kifizetni.
2.2. A közalkalmazotti állomány részére a munkáltató – az országos szinten reprezentatív szakszervezetekkel egyetértésben – dönthet az éves 45 000 Ft/fő ruházatiköltség-térítés biztosítása helyett az 50 000 Ft/fő/év összegű egyéb természetbeni juttatás biztosításáról.
III. Kis értékű ajándék
3. A hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti személyi állomány részére 2009. december 15-ig egyszeri 7150 Ft-os ajándék utalványt kell biztosítani.
IV. Étkezési hozzájárulás
4. A hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti személyi állomány havonta a következő mértékű étkezési hozzájárulásban részesül:
a) kizárólag fogyasztásra, készételvásárlásra feljogosító utalvány esetén 6000 Ft értékben, vagy
b) a munkáltató által az étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása, vagy kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány adása esetén 12 000 Ft összegben.
V. Egyéb költségtérítés
5. Az illetménynek pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvény által kötelezően előírt – átutalásából adódó többletköltséget a munkáltató évi 2000 Ft összegben köteles megtéríteni az érintettnek legkésőbb 2009. december 31-ig.
VI. Iskolakezdési támogatás
6. A hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti személyi állomány tagjának gyermeke szülője útján legalább 15 000 Ft/gyermek összegű iskolakezdési támogatásban részesül, ha az 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklete 8.30. pontjában meghatározott feltételek teljesülnek. A támogatás összege az adott intézmény költségvetési helyzetétől függően, az intézmény vezetőjének döntése alapján 21 450 Ft/gyermek összegig emelhető. A gyermek, tanuló mindkét szülő útján részesül iskolakezdési támogatásban, ha a szülőkre jelen utasítás személyi hatálya kiterjed. A kifizetésről 2009. augusztus 5-ig kell rendelkezni.
VII. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések munkáltatói támogatása
7. A teljes hivatásos, köztisztviselői és közalkalmazotti személyi állomány önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező részének befizetéseit a munkáltató legalább 1000 Ft/fő/hó összeggel köteles támogatni. A személyi állomány azon tagjait, akik a jelen utasítás hatálybalépését követően létesítenek önkéntes nyugdíjpénztári tagságot, a fenti támogatás belépésük igazolásától illeti meg.
VIII. Záró rendelkezések
8. A munkáltató pénzügyi, költségvetési helyzetének figyelembevételével az érdekegyeztetés helyi szintjén a partnerek a fentiekben megállapított juttatásoknál magasabb összegű juttatásokban is megállapodhatnak.
9. Jelen szabályozásban érintett költségvetési szerv vezetőjének meg kell határoznia intézményének azon szervezeti egységét, amely ellátja a munkáltatónál az adóköteles béren felüli juttatások nyilvántartását, külön jogszabályban meghatározott esetekben előforduló adófizetési, az érintett személyek munkaviszonyának megszüntetése esetén esetlegesen szükségessé váló adófizetési és adóbevallási kötelezettséget.
10. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 321/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a minimálbér 2009. január 1-jétől 71 500 forint.
11. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2009. január 1-jétől kell alkalmazni. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzati és területfejlesztési miniszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői és közalkalmazottai részére 2008. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről szóló 9/2008. (BK 10.) ÖTM utasítás.
Dr. Gyenesei István s. k.,
önkormányzati miniszter
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére