• Tartalom

60/2009. (V. 8.) FVM rendelet

60/2009. (V. 8.) FVM rendelet

a szeszesital-piac ellátását szolgáló borlepárlás támogatásának feltételeiről1

2011.01.14.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

A támogatás jogosultja

1. § Támogatást igényelhet az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: kérelmező), aki vagy amely:

a) saját termelésű, vagy vásárolt, 2008-ban Magyarországon termett szőlőből általa készített borát kereskedelmi szeszfőzdével (a továbbiakban: lepárlóüzem) kötött szállítási szerződés (a továbbiakban: szerződés) alapján lepárlásra beszállítja,

b) legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg eleget tesz a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. § (1) bekezdésében előírt regisztrációs kötelezettségének, és

c) telephelyén működő gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó ellen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (a továbbiakban: MgSzH Központ) a 2006/2007., a 2007/2008. vagy a 2008/2009. borpiaci év során az alábbi jogerős intézkedések egyikét sem foganatosította:

ca) a borászati üzem legfeljebb 30 napra történő ideiglenes bezárása, gép, felszerelés, berendezés működésének, csomagolóanyag felhasználásának, tárolóhely vagy szállítóeszköz használatának megtiltása, újbóli működésének, használatbavételének, használatban tartásának feltételhez kötése,

cb) a borászati üzem területén talált borászati termék közfogyasztásra, továbbfeldolgozásra alkalmatlan termék megsemmisítésének vagy lepárlásának elrendelése.

Az intézkedés keretében nyújtható támogatási összeg, a támogatás mértéke

2. § (1) E rendelet alapján a szeszesital-piac ellátását szolgáló borlepárlás támogatására fordítható keretösszeg 850 000 euró.

(2) A támogatási kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik, legkésőbb 2009. június 15-ig.

(3) A támogatási keret túligénylése esetén a keretkimerülés napján beérkezett kérelmek közötti sorrend a kérelmezők által lepárlásra felajánlott bor térfogatszázalékban kifejezett, alkoholtartalma szerinti növekvő sorrenddel azonos. Amennyiben egy kérelmező több, eltérő alkoholtartalmú bortételt is felajánlott lepárlásra, úgy a bortételek alkoholtartalmának az egyes bortételek hektoliterben kifejezett mennyiségével súlyozott átlagát kell figyelembe venni a sorrend felállításánál.

(4) Támogatás a beszállított bormennyiség termőterülete után, 1588 €/ha összegben jár, de nem haladhatja meg az 1,59 €/térfogatszázalék/hl-es mértéket a kérelmező által lepárlásra szállított bormennyiség után.

A szerződés

3. § (1) Támogatás csak akkor nyújtható, ha a kérelmező és a lepárlóüzem szerződést kötnek. Egy kérelmező legfeljebb egy szerződés alapján jogosult támogatásra, amely megfelel a (2)–(4) bekezdésben foglaltaknak.

(2) Támogatás a rendelet hatálybalépését követően, 2009. május 25-ig terjedő időtartam alatt megkötött szerződés alapján nyújtható.

(3) Az egy szerződésben megjelölhető legnagyobb bormennyiség összesen 7500 hl.

(4) A szerződés alapján akkor nyújtható támogatás, ha az a következőket tartalmazza:

a) a szerződő felek neve (cégneve), 1. § b) pontja szerinti regisztrációs száma, adóazonosító jele vagy adószáma,

b) a szállítandó bor mennyisége hektoliterben, valamint alkoholtartalma térfogatszázalékban kifejezve,

c) a szállítandó bor minősítési kategóriájának pontos megnevezése (asztali bor, tájbor vagy minőségi bor),

d) a szállítandó bor színe (fehér vagy vörös),

e) a szállítandó bor nettó átvételi ára, amely nem lehet kevesebb, mint 200 Ft/térfogatszázalék/hl,

f) a szállítandó borra vonatkozó, az MgSzH Központ által kiállított minősítési bizonyítvány száma,

g) a lepárlóüzem kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy a részére beszállított bort augusztus 15-éig lepárolja,

h) a szállítandó bor átvételének helye,

i) az alábbiakra vonatkozó kitételeket:

ia) a szerződés a támogatási kérelmet jóváhagyó MVH-határozat jogerőre emelkedésének napján lép hatályba,

ib) az MVH határozatában megjelölt bormennyiséget a kérelmezőnek 2009. július 15-ig teljes mértékben be kell szállítania a lepárlóüzembe.

A támogatási kérelem benyújtása

4. § (1) A támogatási kérelmet egy eredeti példányban postai úton az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága (a továbbiakban: MVH PKI) részére kell benyújtani az MVH által közleményben közzétett formanyomtatványon. A kérelem tartalmazza:

a) a kérelmező azonosításához szükséges adatokat (név, regisztrációs szám) és telephelyének címét,

b) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozó, az MgSzH Központ által kiállított minősítési bizonyítvány számát,

c) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozó szőlő és bor származási bizonyítványok alapján kiszámított termőterület nagyságát,

d) a szerződésben foglalt bor mennyiségét hektoliterben,

e) a szerződésben foglalt bor alkoholtartalmát térfogatszázalékban.

(2) A támogatási kérelmet e rendelet hatálybalépésének napjától 2009. május 25-ig lehet benyújtani. A benyújtási határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye. A támogatási kérelem vonatkozásában hiánypótlásnak nincs helye.

(3) A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

a) a szerződés egy eredeti példányát,

b) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozóan az MgSzH Központ által kiállított minősítési bizonyítványt,

c) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozó bor származási bizonyítványok másolatait. Összevont bor származási bizonyítvány esetében csatolni kell azokat a bor származási bizonyítvány másolatokat is, amelyek alapján az összevont bor származási bizonyítvány kiállításra került,

d) a c) pont szerinti bor származási bizonyítványokhoz tartozó szőlő származási bizonyítványok másolatait,

e) a szerződésben foglalt bor teljes mennyiségére vonatkozóan a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 52/2001. (VIII. 2.) FVM–PM együttes rendelet 4. számú melléklete szerinti pincekönyv III/3. számú mellékletének (termék- előállítás) másolatát,

f) az MgSzH Központ által kiállított, az 1. számú mellékletben meghatározott tartalmú hatósági bizonyítványt.

(4)2 A (3) bekezdés b) pontja szerinti minősítési bizonyítványt az MgSzH Központ a borminta benyújtását követő 8 napon belül adja ki, a kérelmező előzetes nyilatkozatának megfelelően személyesen (a hatóság székhelyén) vagy postai úton.

(5)3 A (3) bekezdés f) pontja szerinti hatósági bizonyítványt az MgSzH Központ a kérelmező kérelmére, a kérelem benyújtását követő 8 napon belül állítja ki, a kérelmező előzetes nyilatkozatának megfelelően személyesen (a hatóság székhelyén) vagy levélben. A hatósági bizonyítvány iránti kérelem mellékletét képezik a (3) bekezdés c), d) és e) pontjában meghatározott iratok.

(6) Az MVH a támogatási kérelmet elutasítja, amenynyiben

a) a kérelmező nem felel meg az 1. §-ban foglaltaknak,

b) a szerződés nem felel meg a 3. §-ban foglaltaknak,

c) a támogatási kérelem nem tartalmazza a (3) bekezdésben meghatározott benyújtandó mellékletek valamelyikét, vagy

d) az MgSzH Központ által kiállított minősítési bizonyítvány alapján a lepárlásra szánt bor minősége nem felel meg a borpiac közös szervezéséről, az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2008. április 29-i 479/2008/EK tanácsi rendelet IV. melléklet 1. pontjában meghatározott feltételeknek.

(7) Támogatás csak a támogatási kérelemhez mellékelt szőlő, illetve bor származási bizonyítványai alapján megállapított területnagyságra nyújtható. A támogatási összeg megállapításakor az MVH a (3) bekezdés b) és f) pontjaiban meghatározott bizonyítványokat is felhasználja.

A szerződésben foglalt borok beszállítása

5. § Az MVH határozatában megjelölt bormennyiség akkor tekinthető teljes mértékben beszállítottnak, amennyiben

a) a lepárlóüzembe történő betárolás a 3. § (4) bekezdés i) pont ib) alpontjában meghatározott határidőn belül lezárult,

b) a beszállított bormennyiség legfeljebb 5%-os mértékben tér el az MVH határozatában megjelölt bormennyiségtől.

A szerződésben foglalt borok lepárlása

6. § (1)4 A lepárlóüzem a beszállított teljes bormennyiség lepárlását követően, a lepárlás befejezésétől számított 5 napon belül, faxon értesíti az MVH PKI-t és az MgSzH Központot.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értesítéssel egyidejűleg a lepárlóüzem megküldi az MVH PKI részére a 2. számú mellékletben meghatározott tartalmú nyilatkozatot.

A támogatás kifizetése, utólagos ellenőrzés

7. § (1) A kérelmezőktől átvett bormennyiség lepárlását és a támogatási feltételek teljesülését az MVH ellenőrzi. Az ellenőrzés kiterjed:

a) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) által előírt, a szerződésben foglalt borok átvételére vonatkozó nyilvántartásokra, szállítási okmányokra, valamint számlákra és azok kifizetését igazoló bizonylatokra,

b) a Jöt. által előírt, a szerződésben foglalt borok lepárlására vonatkozó jövedéki nyilvántartásokra (termékmérleg nyilvántartás, termelési napló).

(2) Az MVH az ellenőrzése során figyelembe veszi a Jöt. rendelkezései szerint vezetett és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának területileg illetékes hivatala által ellenőrzött nyilvántartásokat és dokumentációkat.

(3) A támogatás kifizetése az (1) bekezdés szerinti ellenőrzést követően kezdődhet meg.

(4) Az MVH legkésőbb 2009. október 15-ig, forintban folyósítja a támogatást.

(5) A támogatási összeg meghatározásakor a forintra történő átszámítást az első borbeszállítás hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által jegyzett forint/euró átváltási árfolyam alapján kell elvégezni.

(6) Az MgSzH Központ a kérelmező telephelyén utólagos ellenőrzést végezhet, illetve az illetékes hegybírót belföldi jogsegély keretében megkeresheti a minősítési bizonyítvány, valamint a hatósági bizonyítvány kiadásához csatolt iratokra vonatkozóan. Az ellenőrzés kiterjedhet:

a) a szerződésben foglalt borok származására,

b) a szerződésben foglalt borok termőterületének megállapítására.

(7) Az MgSzH Központ az átvett, az MVH támogatási határozatában jóváhagyott bormennyiség lepárlását követően a lepárlóüzem telephelyén ellenőrzést végez. Az ellenőrzésnek a lepárlással előállított bordesztillátumnak vagy borpárlatnak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott feltételeknek való megfelelőségére kell vonatkoznia.

(8)5 Az MgSzH Központ a (6) és (7) bekezdés szerinti ellenőrzések eredményét tartalmazó jegyzőkönyveket az ellenőrzést követő 8 napon belül megküldi az MVH PKI részére.

Jogkövetkezmények

8. § (1) Támogatás nem folyósítható:

a) nem teljes mértékben beszállított bormennyiség után, vagy

b) a 3. § (4) bekezdés i) pont ib) alpontjában meghatározott határidőt követően beszállított bortétel után, vagy

c) olyan bortétel után, amelyet a lepárlóüzem a 3. § (4) bekezdésének g) pontjában meghatározott határidőt követően párolt le.

(2) Amennyiben az MVH vagy az MgSzH Központ a kérelmezőnél végzett utólagos ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy

a) a kérelmező a kérelmében valótlan adatokat közölt, vagy

b) a kérelmező nem a támogatási kérelemben megjelölt bortételt szállította be lepárlásra,

úgy az igénybe vett támogatás teljes összege jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

(3) Amennyiben az MVH vagy az MgSzH Központ a kérelmezőnél végzett utólagos ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy az igénybe vett támogatás egy része jogosulatlannak minősül, úgy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást a kérelmezőnek vissza kell fizetnie.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2009. május 11-én lép hatályba.

(2) A 4. § (1) bekezdés szerinti formanyomtatványt az MVH honlapján letölthető formában közzéteszi legkésőbb a rendelet hatálybalépésének napján.

(3) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusok végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a borpiac közös szervezéséről, az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. április 29-i 479/2008/EK tanácsi rendelet II. cím I. fejezete, 17. cikke, valamint

b) a borpiac közös szervezéséről szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenőrzése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. június 29-i 555/2008/EK bizottsági rendelet 26–27. cikke.

1. számú melléklet a 60/2009. (V. 8.) FVM rendelethez

Az MgSzH Központ által kiadott hatósági bizonyítvány tartalmazza:
1. ,,A ..................................................................................................... (név) által .......................................... napján beérkezett írásbeli kérelem alapján az alábbiakat igazolom.”
2. ,,A ............... sorszámú minősítési bizonyítványon megjelölt kérelmező telephelyén működő gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó ellen az MgSzH Központ 2006/2007., 2007/2008., 2008/2009. borpiaci év során az alábbi kérdésekben:
– a borászati üzem legfeljebb 30 napra történő ideiglenes bezárása, gép, felszerelés, berendezés működésének, csomagolóanyag felhasználásának, tárolóhely vagy szállítóeszköz használatának megtiltása, újbóli működésének, használatbavételének, használatban tartásának feltételhez kötése;
– a borászati üzem területén talált borászati termék közfogyasztásra, továbbfeldolgozásra alkalmatlan termék megsemmisítésének vagy lepárlásának elrendelése
intézkedést nem foganatosítottam.”
3. ,,A fenti sorszámú minősítési bizonyítványon megjelölt ................ hl bormennyiség származási országa Magyarország.”
4. ,,A fenti sorszámú minősítési bizonyítványon megjelölt ................ hl bormennyiség 2008. évben szüretelt szőlőből készült.”
5. ,,A fenti sorszámú minősítési bizonyítványon megjelölt ................ hl bormennyiség hektárban kifejezett szőlőtermő-területe: ........................ ha. ”

2. számú melléklet a 60/2009. (V. 8.) FVM rendelethez

A lepárlóüzem nyilatkozata
„Alulírott .................... a ........... (lepárlóüzem) képviseletében tudomásul veszem, hogy amennyiben az MVH vagy az MgSzH Központ ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy az üzemünkben a szeszesital-piac ellátását szolgáló borlepárlás támogatásának feltételeiről szóló 60/2009. (V. 8.) FVM rendelet szerinti támogatásban részesült borból lepárlással előállított bordesztillátum vagy borpárlat nem felel meg a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint a 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásainak, akkor a 2009/2010. borpiaci év folyamán üzemünk nem vehet részt a borpiac közös szervezéséről, az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. április 29-i 479/2008/EK tanácsi rendelet II. cím I. fejezete, 17., valamint 18. cikkében meghatározott támogatási intézkedések végrehajtásában.”
Cégszerű aláírás, dátum
1

A rendeletet a 113/2012. (XI. 9.) VM rendelet 4. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2012. november 10. napjával.

2

A 4. § (4) bekezdése az 1/2011. (I. 11.) VM rendelet 1. § (32) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 3. §-a alapján a 2011. január 14-ét követően indult ügyekben és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

3

A 4. § (5) bekezdése az 1/2011. (I. 11.) VM rendelet 1. § (32) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 3. §-a alapján a 2011. január 14-ét követően indult ügyekben és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

4

A 6. § (1) bekezdése az 1/2011. (I. 11.) VM rendelet 1. § (32) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 3. §-a alapján a 2011. január 14-ét követően indult ügyekben és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

5

A 7. § (8) bekezdése az 1/2011. (I. 11.) VM rendelet 1. § (32) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 3. §-a alapján a 2011. január 14-ét követően indult ügyekben és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére