• Tartalom

60/2009. (VII. 17.) HM utasítás

60/2009. (VII. 17.) HM utasítás

az ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő, a honvédelmi tárcát megillető igény érvényesítésének rendjéről1

2010.01.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) ösztöndíjas hallgatója jogviszonyának visszatérítési kötelezettséggel történő megszűnése esetén a ZMNE 30 napon belül köteles megküldeni a HM Személyzeti Főosztály (a továbbiakban: HM SZEF) részére:

a) a jogviszonyt megszüntető, vagy a jogviszony megszűnéséről szóló határozatot,

b) a jogviszonyt megszüntető, vagy a jogviszony megszűnéséről szóló határozat kézbesítését igazoló iratot (belföldi tértivevény),

c) a volt hallgató kérelmét a jogviszony megszüntetésének kezdeményezéséről, feltéve, hogy a jogviszony a volt hallgató kezdeményezésére szűnt meg,

d) a volt hallgató ösztöndíjszerződését,

e) a volt hallgató részére kifizetett támogatásokról vezetett és a volt hallgató által aláírt kimutatást.

3. § (1)2 A HM SZEF a 2. §-ban meghatározott iratok kézhezvételét követő 15 munkanapon belül tértivevényes fizetési felszólításban 15 napon belüli, a tartozás HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, egy összegben történő megfizetésére szólítja fel a volt hallgatót a közlemény rovatban „ösztöndíj megtérítése” megjelöléssel.

(2) A HM SZEF az (1) bekezdés szerinti fizetési felszólítással egyidejűleg írásban tájékoztatja a volt hallgatót

a) arról, hogy részletfizetési kedvezményt és fizetési halasztást kaphat, amennyiben közjegyzői okiratba foglalt megállapodásban vállalja a tartozása, illetve a közjegyzői okirat elkészítésével kapcsolatos költségek megfizetését,

b) a fizetési kedvezmények részletes szabályairól,

c) a 6. § szerinti mentesülés lehetőségéről és annak feltételeiről,

d) arról, hogy amennyiben 15 napon belül nem fizet vagy nem válaszol, illetve írásban nem vállalja az a) pont vagy a 6. § szerinti, közjegyzői okiratba foglalt megállapodás megkötését, úgy igényét a HM bírósági úton érvényesíti.

4. § (1) Kérelemre a HM SZEF főosztályvezetője részletfizetést és fizetési halasztást engedélyezhet, ha azt a volt hallgató személyi, szociális és családi körülményei indokolják.

(2) Részletfizetés engedélyezése esetén a havi részlet mértékét és a futamidőt a honvédelmi szervezetek jogi képviseletének rendjéről szóló 16/2009. (III. 13.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése szerint kell meghatározni.

(3) Részletfizetés és fizetési halasztás egyidejű engedélyezése esetén a fizetési halasztás és a részletfizetés futamideje együttesen sem haladhatja meg az öt évet.

(4) A részletfizetési megállapodásban rögzíteni kell

a) a törlesztőrészletek havonkénti összegét,

b) a futamidőt,

c) azt a havi zárónapot, ameddig a volt hallgató törlesztőrészletének be kell érkeznie,

d) éves 5%-os késedelmi kamatot,

e) a fizetési kötelezettség teljesítésének elmaradása esetére vonatkozó következményeket,

f) az egyéb kedvezményeket.

(5) A fizetési halasztás engedélyezése különösen akkor indokolt, ha a volt hallgató:

a) gyermekgondozási segélyben (a továbbiakban: gyes), gyermekgondozási díjban (a továbbiakban: gyed) részesül, a gyes, a gyed időtartamáig,

b) munkanélküli, legfeljebb 1 évig,

c) felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, legfeljebb a képzéshez szükséges időtartamig,

d) önhibán kívüli okból ellátatlan,

e) felmentési (felmondási) idejét tölti, a felmentési (felmondási) idő tartamára,

f) a házastárs, az egyeneságbeli rokon, a házastárs egyeneságbeli rokona, az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs irányában fennálló tartási kötelezettségét teljesíti.

(6) A bírósági eljárás keretében történő igényérvényesítés során a HM jogi képviseletét ellátó személy az (1) bekezdés szerinti kedvezmények alkalmazását a (2)–(3) bekezdésben szabályozott feltételek mellett indítványozhatja.

5. § Nem biztosítható fizetési kedvezmény annak a volt hallgatónak:

a) aki korábban már valamely kedvezményben részesült, és ennek ellenére fizetési kötelezettségének nem tett eleget, vagy

b) aki a fizetési kedvezmény indokaként előadott tényeket nem igazolta.

6. § (1) Ha a volt hallgató hallgatói jogviszonyának megszűnését követő két éven belül szerződéses katonai szolgálati jogviszonyt létesít, akkor mentesül a szerződés megkötésekor még fennálló ösztöndíjtartozása – szerződéses katonai szolgálati jogviszony időtartama alatt esedékes – részleteinek megfizetése alól, feltéve, hogy erről a HM SZEF főosztályvezetője és a volt hallgató közjegyzői okiratba foglalt kiegészítő megállapodást köt. A közjegyzői okirat elkészítésével kapcsolatos költségek a volt hallgatót terhelik. Ha a szolgálati jogviszony hónap közben szűnik meg, a megkezdett hónap teljes hónapnak minősül ösztöndíjtartozás szempontjából.

(2) Az egy naptári hónap szolgálatteljesítési időre eső részlet összegét a szerződéses katonai szolgálati jogviszonyt létesítő szerződés megkötésekor még fennálló ösztöndíjtartozás összegének és a hallgatói jogviszony naptári hónapokban számított időtartamának hányadosaként kell meghatározni.

(3) A HM SZEF tájékoztatja a volt hallgató állományilletékes parancsnokát a kiegészítő megállapodás megkötéséről.

(4) A szerződéses katonai jogviszony létesítésekor a volt hallgató köteles az állományilletékes parancsnokát tájékoztatni az ösztöndíjszerződés alapján még fennálló tartozásáról.

(5) Az állományilletékes parancsnok a szerződéses katonai jogviszony létesítéséről haladéktalanul köteles tájékoztatni a HM SZEF-et.

(6) Ha a volt hallgató hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálati viszonya az ösztöndíjszerződésből származó fizetési kötelezettség fennállása mellett szűnik meg, a volt hallgató állományilletékes parancsnoka köteles erről haladéktalanul tájékoztatni a HM SZEF-et. A HM SZEF ezt követően a 3. § és a 7. §-ban foglaltak szerint jár el.

7. § (1) Ha a volt hallgató a 3. § szerinti felszólításra, illetve tájékoztatásra a 15 napos határidő elteltével nem válaszol vagy nem fizet, illetve nem jön létre a 4. §, illetve 6. § szerinti megállapodás, a HM SZEF igényérvényesítés céljából megkeresi a HM Jogi Főosztályt (a továbbiakban: HM JF). A megkereséséhez csatolja a fizetési felszólítást, annak tértivevényét, a 2. §-ban felsorolt iratokat, valamint nyilatkozik a követelés összegéről, és tájékoztatja a HM JF-et arról is, hogy a volt hallgató áll vagy állt-e hivatásos, szerződéses katonai szolgálati viszonyban a Magyar Honvédséggel.

(2) A megkeresés alapján a HM JF intézkedik a követelés bírósági úton történő érvényesítésére.

(3)3 Az (1) bekezdés szerinti megkeresés előtt a HM SZEF egyeztetni köteles a HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számláját kezelő szervével.

(4) Az (1) bekezdés szerinti adatok valódiságáért a HM SZEF felel.

(5)4 A HM JF a jogerős bírósági határozat másolatát a kézhezvételtől számított 15 munkanapon belül megküldi a HM KPÜ-nek.

8. §5 A HM igazgatás Magyar Állmkincstárnál vezetett számláját kezelő szerve köteles:

a) a követeléseket előjegyezni, és arról olyan analitikus nyilvántartást vezetni, amelyből naprakészen megállapíthatóak a végrehajtáshoz szükséges adatok, különösen a hallgató neve, személyi adatai, lakcíme, teljes tartozás összege, befizetései, fennálló tartozás összege, a havi tartozások összege, a jogerős bírósági határozat vagy a közjegyzői okirat száma, az adott végrehajtó neve, elérhetősége, eljárásának száma, a végrehajtás aktuális költségei;

b) a HM SZEF-et a követelések beszedésének

helyzetéről negyedévente írásban részletesen tájékoztatni.

9. § (1)6 Ha a volt hallgató nem a közjegyzői okiratba foglalt megállapodások vagy a jogerős bírósági határozat szerint teljesít, a HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számláját kezelő szerve a bírósági végrehajtási eljárás megindítása céljából a végrehajtáshoz szükséges iratok megküldésével egyidejűleg – a HM JF útján – megkeresi a honvédelmi szervezetek jogi képviseletét ellátó – jogi szakállamtitkár által megbízott – ügyvédi irodát (a továbbiakban: ügyvédi iroda).

(2)7 A HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számláját kezelő szerve gondoskodik a felmerült végrehajtási költségek megelőlegezéséről.

10. §8 Az ügyvédi iroda a végrehajtás helyzetéről havonta tájékoztatja a HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számláját kezelő szervét és a HM SZEF-et.

11. § (1)9 A HM igazgatás Magyar Államkincstárnál vezetett számláját kezelő szerve évente június 30-ig, illetve december 31-ig írásban tájékoztatja a HM JF-et a nyilvántartásában szereplő ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő és fennálló igények érvényesítéséről.

(2) Az (1) bekezdés szerinti írásos tájékoztató személyenként tartalmazza

a) a volt hallgató nevét,

b) a fennálló tartozás összegét,

c) a jogerős bírósági határozat vagy fizetési meghagyás számát,

d) a közjegyzői okirat számát,

e) végrehajtás esetén a végrehajtási eljárás számát, a végrehajtó nevét, elérhetőségét.

12. § Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (a továbbiakban: MH KPTSZI) által kötött ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő igények érvényesítésére a 3–11. §-ban foglaltakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a HM SZEF, illetve a ZMNE hatáskörébe tartozó feladatokat az MH KPTSZI igazgatója látja el.

12/A. § A 2010. január 1-je előtt kiadott, a 3. § (1) bekezdése szerinti fizetési felszólításokban szereplő követelések érvényesítése során ezen utasítás 2009. december 31-én hatályos rendelkezései szerint kell eljárni.

13. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2)–(3)10

1

Az utasítást az 55/2015. (X. 21.) HM utasítás 22. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2015. október 29. napjával.

2

A 7. § (5) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § (5) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 7. § (5) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

5

A 8. § bevezető szövegrésze a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 9. § (1) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 9. § (2) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 10. § a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 11. § (1) bekezdése a 100/2009. (XII. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 13. § (2)–(3) bekezdése a (3) bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére