• Tartalom

7/2009. (III. 4.) OKM rendelet

7/2009. (III. 4.) OKM rendelet

az előadó-művészeti szervezetek működésével kapcsolatos hatósági eljárások részletes szabályairól, továbbá a zenekarok és énekkarok tevékenységéhez szükséges tárgyi feltételekről, valamint a fizető nézőszám alsó határáról1

2012.03.14.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 47. §-a (2) bekezdésének a) és b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – az oktatási és kulturális miniszter feladat- és hatásköréről szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

A nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás

1. § (1) Az előadó-művészeti szervezet fenntartója, ennek hiányában a szervezet képviselője a nyilvántartásba vételi és besorolási kérelmet az 1. melléklet szerinti adattartalommal nyújtja be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (a továbbiakban: hatóság).

(2) Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény (a továbbiakban: Tv.) 4. §-ának d) pontjában foglalt közszolgáltatási szerződéssel rendelkező előadó-művészeti szervezet fenntartója, ennek hiányában képviselője a 2. melléklet szerinti adattartalommal nyújtja be a nyilvántartásba vételi kérelmet a hatóságnak.

2. §2 (1) A nyilvántartásba vételi és besorolási kérelem adatai az alábbi okiratokkal igazolhatók:

a) az előadó-művészeti szervezet módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, hatályos létesítő okirata (alapító okirat, társasági szerződés, alapszabály),

b) a költségvetési szervekről vezetett nyilvántartásból származó, a törzskönyvi nyilvántartási szám igazolására vonatkozó hiteles kivonat,

c) a (köz)alapítványok, társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásba bejegyzett, hatályos adatairól – a szervezet képviselőjének kérelmére – kiadott, az igazságügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott tartalmú, 30 napnál nem régebbi kivonat,

d) a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény hatálya alá tartozó nonprofit gazdasági társaságok esetén 30 napnál nem régebbi cégkivonat.

(2) A 2. § (1) bekezdésében felsorolt okiratokat – amennyiben azt a kérelmező nem csatolja – a hatóság szerzi be, az illetékes szervhez történő adatszolgáltatási kérelem benyújtásával.

(3) Az igazgatási szolgáltatási díjat a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás megindítását megelőzően, a külön jogszabály szerint kell megfizetni.

(4) A Tv. 10. §-ának (1)–(6) bekezdésében, valamint a Tv. 11. §-ának (1)–(2) bekezdésében megjelölt előadó- művészeti szervezet fenntartójának, ennek hiányában képviselőjének a besorolási adatokon túl meg kell küldenie a hatóság részére az önkormányzati költségvetési rendeletnek a szervezet fenntartói támogatására vonatkozó részének másolatát, továbbá a közhasznúvá minősített szervezetként működő előadó-művészeti szervezet esetén a Tv. szerinti központi költségvetési támogatás igénybevételének időtartama alatt hatályos, önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés fenntartó, illetve támogató önkormányzat által hitelesített másolatát is.

3. § A hatóság az előadó-művészeti szervezetet az 1. melléklet szerint szolgáltatott adatok alapján nyilvántartásba veszi és kategóriába sorolja, a 2. melléklet szerint szolgáltatott adatok alapján pedig nyilvántartásba veszi.

4. § A nyilvántartás tartalmazza előadó-művészeti szervezetenként, éves bontásban a Tv. 7. §-ának (2) bekezdésében foglalt adatokon, valamint a központi költségvetési támogatás összegén túlmenően az 1. melléklet II. pontjának 2–3.2. alpontjában megjelölt besorolási adatokat.

5. § (1)3 Az előadó-művészeti szervezet fenntartója, ennek hiányában képviselője minden év március 31-ig az 1. melléklet II. pontjának 1–3.2. alpontja alapján besorolási adatokat – új szervezet esetén nyilvántartásba vételhez szükséges adatokat is – szolgáltat a hatóságnak a Tv. szerinti központi költségvetési támogatásnak az adatszolgáltatást követő évben (tárgyév) történő igénybevétele érdekében.

(2) A Tv. 12. §-ának (3) bekezdésében meghatározott esetben az eljárásra a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás rendelkezései megfelelően irányadók.

5/A. §4 (1) A nyilvántartásba vett színházak, bábszínházak, balett- vagy táncegyüttesek tájelőadásainak fizetőnéző számát a besorolási adatok megadásánál a létrehozó és a fogadó előadó-művészeti szervezet is elszámolhatja, azonban a fizető nézőszámnak a Tv. 16. § (4) bekezdésében meghatározott súlyozása kizárólag az előadást létrehozó szervezet esetében alkalmazható.

(2) A székhely településen játszott előadások fizetőnézőinek száma – a produkciós színház kivételével – a szervezet létesítő okirata szerinti székhelyen (játszóhelyen) tartott előadások fizetőnézőinek száma (ideértve a székhellyel azonos helyen lévő telephelyen tartott előadások fizetőnézőinek számát is), valamint a létesítő okiratban szereplő székhelyen (székhellyel azonos helyen lévő telephelyen) kialakított alkalmi játszóhelyen realizált fizetőnézők száma.

(3) A székhely településen kívül játszott előadások (tájelőadás) fizetőnézőinek száma abban az esetben vehető figyelembe, ha az előadást az adott településen a rendszeresen színházi előadások fogadására szolgáló játszóhelyen tartották.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott eseten kívül az alkalmi játszóhelyeken (pl. sportcsarnok, alkalmi szabadtéri rendezvény) játszott előadások fizetőnézői után a Tv.-ben meghatározott művészeti ösztönző részhozzájárulás sem a székhely településen, sem a székhely településen kívül nem vehető igénybe.

(5) Azonos fenntartóval (tulajdonossal) rendelkező színházak az egymás játszóhelyein tartott előadásokat és az azokhoz kapcsolódó fizető nézőszámot a színházak között a produkció megvalósítására létrejött szerződésben foglalt megosztási arány szerint vehetik figyelembe.

(6) A zenekar, énekkar élő közreműködése nélkül játszott zenés színpadi művek (operett, musical, rockopera, daljáték, zenés játék) fizetőnézőinek száma valamennyi olyan zenés előadás fizetőnézőinek a száma, ahol a zenekart vagy énekkart hangfelvétel helyettesíti (playback, fél-playback). Ezeknek az előadásoknak a fizetőnézői nem számítanak be a Tv. 16. § (4) bekezdése alapján súlyozás alkalmazásával figyelembe vett előadástípusok fizetőnézőinek számába.

(7) Az I. kategóriába sorolandó bábszínház által létrehozott vagy bábszínházi játszóhelyen tartott előadás fizető nézőszáma csak a bábelőadásokra vonatkozó súlyozással vehető figyelembe.

(8) A zenekar (énekkar) közreműködése opera, klasszikus operett vagy más zenés színpadi mű színházi előadásában abban az esetben minősül hangversenynek, ha azt a zenekar, énekkar létesítő okirata vagy a színházzal kötött szerződés alapján teljesíti. A zenekari tagok egyéni szerződés alapján történő közreműködése nem tartozik ide.

(9) A zenekar (énekkar) élő közreműködésével tartott színházi előadások fizetőnézőinek számát kizárólag a színház számolhatja el.

(10) Ha a zenekar (énekkar) egy kortárs magyar művet többször is műsorára tűzött, annyiszor kell figyelembe venni a besorolási adatok megadásánál, ahány alkalommal azt a tárgyévben előadták.

(11) Az előadásszám, hangversenyszám és a fizető nézőszám meghatározása során a külföldön tartott előadások, hangversenyek száma és az ehhez kapcsolódó fizetőnézők száma abban az esetben vehető figyelembe, ha az előadó-művészeti szervezet létesítő okirata alapján a külföldi előadások, hangversenyek tartása alapfeladatnak (közhasznú tevékenységnek) minősül.

6. § (1) Az I. kategóriába sorolandó zenekarok és énekkarok fizető nézőszámának alsó határa:

a) szimfonikus zenekar esetében

22 000

b) kamara-szimfonikus zenekar esetében

20 000

c) kamarazenekar esetében

15 000

d) népi koncertzenekar esetében

20 000

e) big band esetében

15 000

f) énekkar esetében

10 000

g) kamarakórus esetében

5 000

(2) A II. kategóriába sorolandó zenekarok és énekkarok fizető nézőszámának alsó határa:

a) szimfonikus zenekar esetében

4 000

b) kamara-szimfonikus zenekar esetében

3 500

c) kamarazenekar esetében

3 000

d) népi koncertzenekar esetében

3 500

e) big band esetében

3 000

f) énekkar esetében

3 000

g) kamarakórus esetében

2 000

7. § (1) Ha a költségvetési szervként működő előadó-művészeti szervezet a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás során, vagy az eljárás jogerős befejezését követően az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 100/O. §-ában rögzített feltételekkel megszűnik, és közfeladatainak ellátására külön törvény szerint közhasznú szervezetté minősített nonprofit gazdasági társaság jön létre, a fenntartó, ennek hiányában a szervezet képviselője a közhasznúvá minősített nonprofit gazdasági társaság bejegyzésétől számított 15 napon belül – a megszüntető jogszabály megjelölésével, illetve a költségvetési szervet megszüntető határozatnak (okiratnak), a költségvetési szervek nyilvántartásából való törlési határozatnak, valamint a közhasznúvá minősített nonprofit gazdasági társaság bejegyzésére vonatkozó cégbírósági végzésnek, továbbá hatályos létesítő okiratának, cégkivonatának megküldésével, és a nyilvántartás érintett adatainak módosítására irányuló kérelemmel együtt – köteles a hatóságnál a változást bejelenteni, és kérni az utódszervezet nyilvántartásba vételét és besorolását.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a megszűnő költségvetési szerv besorolási adatait kell figyelembe venni az újonnan létrejött, közhasznúvá minősített nonprofit gazdasági társaság besorolásakor.

7/A. §5 (1) Ha az előadó-művészeti szervezet előadó-művészeti alaptevékenységét vagy annak egy részét – az érintett szervezetek fenntartói (tulajdonosai), ezek hiányában külön törvény szerinti legfőbb szervének döntése alapján – a továbbiakban más, újonnan létrejött vagy már működő előadó-művészeti szervezet látja el, a feladatot átadó előadó-művészeti szervezet besorolási adatait kell figyelembe venni az ugyanazon feladatot átvevő előadó-művészeti szervezet besorolásánál.

(2) A fenntartó (tulajdonos), illetve a külön törvény szerinti legfőbb szerv (1) bekezdésben meghatározott feladat-átadásra vonatkozó döntését – a működési-szervezeti formához igazodóan – a feladatátadással érintett előadó-művészeti szervezetek megszüntető, létesítő okiratával, az átadott feladat ellátására kötött közszolgálati szerződéssel, továbbá a feladat átadását rögzítő egyéb okirattal kell igazolni.

8. § (1) A hatóság minden év február 15-ig a Tv. 8. §-ának (2) bekezdésében foglaltak végrehajtása érdekében tájékoztatást kér a kultúráért felelős minisztertől az állam által fenntartott előadó-művészeti szervezetekről.

(2) A hatóság az állam által fenntartott előadó-művészeti szervezetek esetén a nyilvántartásba vétel alapjául szolgáltatott adatokban bekövetkezett változásra tekintettel – a kultúráért felelős miniszter tájékoztatása alapján, a közléstől számított 15 napon belül – módosítja a nyilvántartást.

9. § A hatóság a besorolt előadó-művészeti szervezetek jegyzékét minden év július 31-ig a kultúráért felelős miniszternek megküldi, és az Előadó-művészeti Tanács rendelkezésére bocsátja.

A támogatásra jogosultság igazolása

10. §6

A támogatási igazolás

11. §7

Ellenőrzés

12. §8

Értelmező rendelkezések9

12/A. §10 E rendelet alkalmazásában:

a) fogadott előadás: a prózai, zenés, táncos színpadi művek személyes előadóművészi teljesítménnyel, közönség jelenlétében történő nyilvános bemutatása, nem tekinthető fogadott előadásnak különösen a komoly- vagy könnyűzenei hangverseny, lemezbemutató, vetélkedő, show- és beszélgető műsor, divatbemutató, versenytánc-program, iskolai- és műkedvelő bemutatóvizsga,

b) gyermek-és ifjúsági előadás: a gyermek- és ifjúsági korosztálynak szóló, az általánostól eltérő, kedvezményes helyárral játszott előadások, a bábelőadás nem minősíthető gyermekelőadásnak,

c) közös bemutató: az olyan előadás, amelyet két vagy több nyilvántartásba vett előadó-művészeti szervezet költségvetési forrásából hoztak létre, s amelyet valamennyi szervezet játszóhelyén bemutattak, a közös bemutatót a létrehozó valamennyi szervezet saját bemutatónak tekintheti,

d) hangfelvétel: zenekari (énekkari) műnek közönség részvétele nélkül, stúdiókörülmények között készült, a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tett rögzítése,

e) ifjúsági hangverseny: speciálisan a gyermek-és ifjúsági korosztály számára rendezett, esetenként zenei ismeretterjesztéssel is összekötött hangverseny, amelyen a közönség szervezett formában vesz részt, vagy a jegyeket az általánostól eltérő, kedvezményes helyáron értékesítik.

f) társasági adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatás: az adóévben az előadó-művészeti szervezet tevékenységéhez visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatás, juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz és térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke.

g) tájelőadás: az előadó-művészeti szervezet alapító okiratában megjelölt székhely településen kívül játszott előadás.

Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Átmeneti rendelkezések

14. § (1) Ha a közhasznú társaságként működő előadó-művészeti szervezet a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárása során, vagy az eljárás jogerős befejezését követően 2009. június 30-ig társasági szerződését (alapító okiratát) úgy módosítja, hogy közhasznúvá minősített nonprofit korlátolt felelősségű társaságként működik tovább, vagy átalakul más közhasznúvá minősített nonprofit gazdasági társasággá, a létrejött új közhasznú szervezet besorolása során a korábban közhasznú társaságként működő előadó- művészeti szervezet besorolási adatait kell figyelembe venni.

(2) Az előadó-művészeti szervezet fenntartója, ennek hiányában képviselője a cégbíróság társasági szerződés- módosítás, illetve átalakulás bejegyzése tárgyában hozott határozatát – a hatályos társasági szerződéssel, és a 30 napnál nem régebbi cégkivonattal együtt – a döntés kézbesítésétől számított 15 napon belül megküldi a hatóságnak, a nyilvántartás érintett adatainak módosítására irányuló kérelemmel együtt. A hatóság a kérelem kézhezvételétől számított 15 napon belül a nyilvántartásban átvezeti a változást.

(3) Ha a közhasznú társaságként működő előadó-művészeti szervezet a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás során, illetve az eljárás jogerős befejezését követően 2009. június 30-ig elhatározza jogutód nélküli megszűnését, az előadó-művészeti szervezet fenntartója köteles erről a cégbíróság törlésre vonatkozó határozatának egyidejű megküldésével – a törléstől számított 15 napon belül – a hatóságot értesíteni.

(4) A hatóság a cégbíróság törlési határozatának kézhezvételétől számított 15 napon belül a folyamatban lévő nyilvántartásba vételi és besorolási eljárást végzéssel megszünteti, illetve az előadó-művészeti szervezet nyilvántartásba vett adatait haladéktalanul törli, és erről értesíti a kultúráért felelős minisztert, valamint az Előadó-művészeti Tanácsot.

15. § (1) A független színház a 2009. évi adatszolgáltatás során a Tv.10. §-ának (7) bekezdésében, illetve az 1. melléklet II. pontjának 3.1.8. alpontjában rögzített szakmai mutatókkal összefüggő adatszolgáltatást 2007. és 2008. évekre vonatkozóan teljesíti.

(2) Évi előadásszámként 2009-ben a besorolás (adatszolgáltatás) évét megelőző két év átlagát kell venni.

16. § A 11. § szerinti támogatási igazolás kiállítása során 2009-ben az előadó-művészeti szervezet tárgyévi jegybevétele a rendelet hatálybalépését követően befolyt tényleges jegybevétel (általános forgalmi adóval csökkentett jegy- és bérletbevétel).

1. melléklet a 7/2009. (III. 4.) OKM rendelethez

Az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételéhez és besorolásához szükséges adatok
I. AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES ADATOK
1. Az előadó-művészeti szervezet adatai
1. Név:
2. Szervezeti forma:
3. Székhely:
4. Telephely(ek):
5. Törzskönyvi nyilvántartási szám (költségvetési szerv):
6. Bírósági nyilvántartási szám (társadalmi szervezet, alapítvány):
7. Cégjegyzékszám (kht., nonprofit gt.):
8. Hatályos közszolgáltatási szerződés időtartama (a kezdő és befejező időpont megjelölésével):
9. Alapítás éve:
10. Közhasznúsági fokozat:
11. Adószám:
12. Számlaszám:
13. Levelezési cím:
14. Telefon, fax, e-mail:
15. Honlap címe:
16. Képviselő neve, elérhetőségei:
2. A fenntartó adatai
1. A fenntartó neve:
2. A fenntartó szervezeti formája:
3. A fenntartó székhelye:
4. A fenntartó levelezési címe:
5. Telefon, fax, e-mail:
6. Kapcsolattartó személy neve, elérhetőségei:
II. AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZETEK BESOROLÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ADATOK
1. Az előadó-művészeti szervezet adatai
a) Név:
b) A kérelmezett besorolási kategória:
2. Fenntartói támogatás
A fenntartó, illetve a támogatásra közszolgáltatási szerződést kötő önkormányzatnak az adatszolgáltatás évében elfogadott költségvetési rendeletében az előadó-művészeti szervezet részére jóváhagyott, külön címrend alatt szereplő – a beruházási és felújítási előirányzatokkal csökkentett – működési támogatási összeg, amely nem tartalmazza a központi költségvetési támogatást.
3. Szakmai mutatók
3.1. Színházak, balett- vagy táncegyüttesek
3.1.1. A Tv. 10. §-ának (1) bekezdésében megjelölt I. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni (a bábszínházaknak csak a csillaggal jelölt kérdésekről):
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban:
az új bemutatók száma*
a székhely településen játszott előadások száma*
a székhely településen kívül játszott előadások száma*
a fogadott előadások száma*
az összes előadás száma*
az összesből saját előadások száma*
az összesből saját gyermekelőadások száma
az összesből saját bábelőadások száma*
az összesből saját operaelőadások száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban:
a székhely településen játszott előadások fizetőnézőinek száma*
a székhely településen kívül játszott előadások fizetőnézőinek száma*
a fogadott előadások fizetőnézőinek száma*
az összes fizetőnéző száma*
az összesből saját előadások fizetőnézőinek száma*
az összesből saját gyermekelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját bábelőadások fizetőnézőinek száma*
az összesből saját operaelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből zenekar, énekkar élő közreműködése nélkül játszott zenés színpadi művek fizetőnézőinek száma
c) a játszóhelyek befogadóképességéről*
nagyszínház (nagyterem) befogadóképessége
kamaraszínház (kamaraterem) befogadóképessége
stúdiószínház (stúdióterem) befogadóképessége
egyéb játszóhely(ek) befogadóképessége
d) a társulat létszámáról a függelék szerint*
munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján egy vagy több évadon keresztül folyamatosan a színházhoz, bábszínházhoz kapcsolódó művészek száma, az adatszolgáltatást megelőző év december 31-i állapota szerint
ebből
a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló művészek száma
a részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló művészek száma
a polgárjogi szerződéssel alkalmazott művészek száma
3.1.2. A Tv. 10. §-a (2) bekezdésének a) pontjában megjelölt II. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban:
az új bemutatók száma
az összes előadás száma
az összesből gyermekelőadások száma
az összesből bábelőadások száma
az összesből operaelőadások száma
az összesből klasszikus operett-előadások száma
az összesből balett- és táncszínházi előadások száma
az összesből stúdiószínházi előadások száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban:
az összes fizetőnéző száma
az összesből gyermekelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből bábelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből operaelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből klasszikus operett-előadások fizetőnézőinek száma
az összesből balett- és táncszínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből stúdiószínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből zenekar, énekkar élő közreműködése nélkül játszott zenés színpadi művek fizetőnézőinek száma
3.1.3. A Tv. 10. §-a (2) bekezdésének b) pontjában megjelölt II. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban:
az összes előadás száma
az összesből fogadott előadások száma
az összesből saját előadások száma
az összesből saját gyermekelőadások száma
az összesből saját bábelőadások száma
az összesből saját operaelőadások száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban:
az összes fizetőnéző száma
az összesből fogadott előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját gyermekelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját bábelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját operaelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből zenekar, énekkar élő közreműködése nélkül játszott zenés színpadi művek fizetőnézőinek száma
3.1.4. A Tv. 10. §-ának (3) bekezdésében megjelölt III. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban
a székhely településen játszott előadások száma
a székhely településen kívül játszott előadások száma
a fogadott előadások száma
az összes előadás száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban
a székhely településen játszott előadások fizetőnézőinek száma
a székhely településen kívül játszott előadások fizetőnézőinek száma
a fogadott előadások fizetőnézőinek száma
az összes fizetőnéző száma
3.1.5. A Tv. 10. §-a (4) bekezdésének a) pontjában megjelölt IV. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni (a bábszínházaknak csak a csillaggal jelölt kérdésekről):
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban:
az új bemutatók száma*
a székhely településen játszott előadások száma*
a székhely településen kívül játszott előadások száma*
a fogadott előadások száma*
az összes előadás száma*
az összesből saját előadások száma*
az összesből saját gyermekelőadások száma
az összesből saját bábelőadások száma*
az összesből saját operaelőadások száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban:
a székhely településen játszott előadások fizetőnézőinek száma*
a székhely településen kívül játszott előadások fizetőnézőinek száma*
a fogadott előadások fizetőnézőinek száma*
az összes fizetőnéző száma*
az összesből saját előadások fizetőnézőinek száma*
az összesből saját gyermekelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját bábelőadások fizetőnézőinek száma*
az összesből saját operaelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások fizetőnézőinek száma
c) a játszóhelyek befogadóképességéről*
nagyszínház (nagyterem) befogadóképessége
kamaraszínház (kamaraterem) befogadóképessége
stúdiószínház (stúdióterem) befogadóképessége
egyéb játszóhely(ek) befogadóképessége
d) a társulat létszámáról a függelék szerint*
munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján egy vagy több évadon keresztül folyamatosan a színházhoz, bábszínházhoz kapcsolódó művészek száma, az adatszolgáltatást megelőző év december 31-i állapota szerint
ebből
a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló művészek száma
a részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló művészek száma
a polgárjogi szerződéssel alkalmazott művészek száma
3.1.6. A Tv. 10. §-a (4) bekezdésének b) pontjában megjelölt IV. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített előadásszámról az alábbi bontásban:
az összes előadás száma
az összesből fogadott előadások száma
az összesből saját előadások száma
az összesből saját gyermekelőadások száma
az összesből saját bábelőadások száma
az összesből saját operaelőadások száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások száma
b) az adatszolgáltatást megelőző évben realizált fizetőnézők számáról az alábbi bontásban:
az összes fizetőnéző száma
az összesből fogadott előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját gyermekelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját bábelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját operaelőadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját klasszikus operett-előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját balett- és táncszínházi előadások fizetőnézőinek száma
az összesből saját stúdiószínházi előadások fizetőnézőinek száma
3.1.7. A Tv. 10. §-ának (5) bekezdésében megjelölt V. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) a szabadtéri színházaknak
az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített bemutatók száma
ebből más színházzal közös bemutatók száma
az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített új bemutatók száma
az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített összes előadás száma
az összesből székhely településen játszott előadások száma
az összesből székhely településen kívül játszott előadások száma
az adatszolgáltatást megelőző évben tartott előadások fizetőnézőinek száma
b) a nemzeti és etnikai kisebbségi színházaknak
az adatszolgáltatást megelőző év repertoárján szereplő előadások száma
ebből új bemutatók száma
az összes előadás száma
ebből gyermekelőadások száma
a székhely településen játszott előadások száma
a székhely településen kívül játszott előadások száma
nem a nemzeti kisebbség nyelvén játszott előadások száma
az adatszolgáltatást megelőző évben tartott előadások fizetőnézőinek száma
3.1.8. A Tv. 10. §-ának (7) bekezdésében megjelölt VI. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a megalakulás időpontja (legalább kétéves színházi működés)
az adatszolgáltatást megelőző évben tartott összes előadás száma
az összesből saját előadások száma
az összesből fogadott előadások száma
az összesből székhely településen tartott előadások száma
az összesből székhely településen kívül tartott előadások száma
az összesből gyermekelőadások száma
az adatszolgáltatást megelőző évben tartott előadások fizetőnézőinek száma
3.2. Zenekarok és énekkarok
3.2.1. A zenekaroknak és énekkaroknak a Tv. 11. §-ának (1)–(2) bekezdésében megjelölt I. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) az együttes fenntartására a fenntartó (ha az nem önkormányzat) által az adatszolgáltatás évében folyósított összeg
b) a zenekar, énekkar létszáma tekintetében
az adatszolgáltatást megelőző két évben előadott zenekari, illetve énekkari művek előadásában fellépő zene-, illetve énekművészek átlagos száma, újonnan alakult előadó-művészeti szervezetek esetében az adatszolgáltatást megelőző évben előadott zenekari, illetve énekkari művek előadásában fellépő zene-, illetve énekművészek átlagos száma
a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló zene-, illetve énekkari tagok száma
a részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott vagy munkavállaló zene-, illetve énekkari tagok száma
a polgárjogi szerződéssel alkalmazott zene-, illetve énekkari tagok száma
a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők száma
c) a zenekar, énekkar művészeti programja tekintetében
az adatszolgáltatást megelőző évi összes művészeti program száma
ebből
a hangversenyek száma
az ifjúsági hangversenyek száma
a színházi előadások száma
a hangfelvételek száma
az előadott vagy hangfelvételen rögzített kortárs magyar művek száma
d) a fizetőnézők száma tekintetében
az adatszolgáltatást megelőző évi fizetőnézők száma
e) a tárgyi feltételek tekintetében rendelkeznek-e
szimfonikus zenekarok, kamara-szimfonikus zenekarok és énekkarok a szakmai vezető számára biztosított önálló irodahelyiséggel, felszerelve a szakmai munkához szükséges berendezéssel,
a szimfonikus zenekarok, kamara-szimfonikus zenekarok és énekkarok kizárólagos használatú próbateremmel,
a szimfonikus zenekarok és kamara-szimfonikus zenekarok a zenekar vagy a fenntartó tulajdonát képező, alábbi hangszerparkkal:
szimfonikus zenekarok esetében 71 fős létszámig:
bőgő 4
fuvola 2
piccolo 1
oboa 2
angolkürt 1
A klarinét 2
B klarinét 2
basszus klarinét 1
fagott 2
B trombita 2
C trombita 2
kürt 4
tenor harsona 3
timpani 4
nagydob 1
kisdob 1
szimfonikus zenekarok esetében 72–90 fős létszámig:
bőgő 6
fuvola 4
piccolo 1
oboa 3
angolkürt 1
A klarinét 3
B klarinét 3
basszus klarinét 1
ESZ klarinét 1
fagott 3
kontrafagott 1
B trombita 4
C trombita 4
piccolo trombita 1
kürt 5
tenor harsona 3
basszus harsona 1
tuba 1
timpani 5
nagydob 1
kisdob 1
tam-tam 1
harangjáték 1
hárfa 1
celesta 1
szimfonikus zenekarok esetében 90 fős létszám felett:
bőgő 8
fuvola 4
piccolo 2
altfuvola 1
oboa 4
angolkürt 1
A klarinét 4
B klarinét 4
basszus klarinét 1
ESZ klarinét 1
fagott 4
kontrafagott 1
B trombita 4
C trombita 4
piccolo trombita 2
kürt 6
tenor harsona 3
basszus harsona 1
alt harsona 1
tuba 1
timpani 5
nagydob 1
kisdob 1
tamburin 1
tam-tam 1
xilofon 1
vibrafon 1
marimba 1
csőharang 1
harangjáték 1
hárfa 1
celesta 1
kamara-szimfonikus zenekarok esetében:
bőgő 3
B trombita 2
C trombita 2
kürt 2
timpani 3
a foglalkoztató által valamennyi zenekar, énekkari tag részére biztosított, a kollektív szerződésben, vagy annak hiányában más belső szabályzatban meghatározott, egységes fellépő ruhával,
énekkar és kamarakórus esetében a korrepetitor munkájához szükséges, zongorával ellátott helyiséggel,
a hangszerek biztonságos szállításához szükséges hangszertokokkal.
3.2.2. A Tv. 11. §-ának (3) bekezdésében megjelölt II. kategóriába történő besoroláshoz a következőkről kell nyilatkozni:
a) a megalakulás időpontja (legalább kétéves működés)
b) a tárgyi feltételek tekintetében rendelkeznek-e
szimfonikus zenekarok, kamara-szimfonikus zenekarok és énekkarok a szakmai vezető számára biztosított irodahelyiséggel, felszerelve a szakmai munkához szükséges berendezéssel,
tulajdonjog vagy szerződés alapján más jogcímen állandó jelleggel használt próbateremmel,
egységes fellépő ruhával,
szimfonikus zenekarok és kamaraszimfonikus zenekarok a zenekar vagy a fenntartó tulajdonát képező vagy szerződés alapján használt alábbi hangszerparkkal:
szimfonikus zenekarok esetében 71 fős létszámig:
bőgő 4
fuvola 2
piccolo 1
oboa 2
angolkürt 1
A klarinét 2
B klarinét 2
basszus klarinét 1
fagott 2
B trombita 2
C trombita 2
kürt 4
tenor harsona 3
timpani 4
nagydob 1
kisdob 1
szimfonikus zenekarok esetében 72–90 fős létszámig:
bőgő 6
fuvola 4
piccolo 1
oboa 3
angolkürt 1
A klarinét 3
B klarinét 3
basszus klarinét 1
ESZ klarinét 1
fagott 3
kontrafagott 1
B trombita 4
C trombita 4
piccolo trombita 1
kürt 5
tenor harsona 3
basszus harsona 1
tuba 1
timpani 5
nagydob 1
kisdob 1
tam-tam 1
harangjáték 1
hárfa 1
celesta 1
szimfonikus zenekarok esetében 90 fős létszám felett:
bőgő 8
fuvola 4
piccolo 2
altfuvola 1
oboa 4
angolkürt 1
A klarinét 4
B klarinét 4
basszus klarinét 1
ESZ klarinét 1
fagott 4
kontrafagott 1
B trombita 4
C trombita 4
piccolo trombita 2
kürt 6
tenor harsona 3
basszus harsona 1
alt harsona 1
tuba 1
timpani 5
nagydob 1
kisdob 1
tamburin 1
tam-tam 1
xilofon 1
vibrafon 1
marimba 1
csőharang 1
harangjáték 1
hárfa 1
celesta 1
kamara-szimfonikus zenekarok esetében:
bőgő 3
B trombita 2
C trombita 2
kürt 2
timpani 3
c) az adatszolgáltatás évében nyújtott fenntartói támogatás
d) a zenekar, énekkar létszáma
e) az adatszolgáltatást megelőző évben teljesített hangversenyek, illetve hangfelvételek száma
f) az adatszolgáltatást megelőző évi fizetőnézők száma
3.3. Nyilatkozatok
3.3.1. A megadott adatok a valóságnak megfelelnek, a nyilvántartásba vétel és a besorolás alapjául szolgáló adatokban bekövetkezett változás tekintetében a változástól (annak ismertté válásától) számított 15 napon belül a hatóság felé bejelentési kötelezettség áll fenn.
3.3.2. A színház az opera-, vagy klasszikus operett-előadások során a mű zenéjét zenekar (énekkar) élő közreműködésével szólaltatja meg. Ha a zenekart, énekkart hangfelvétel helyettesíti, azt az előadások nézőszámának feltüntetésével a besorolási eljárás során be kell jelenteni a hatóságnak.
3.3.3. A besorolás feltételének eleget téve a zenekar, az énekkar rendelkezik a tevékenység ellátásához szükséges tárgyi feltételekkel.
3.3.4. A zenekar, az énekkar az előírt minimális fizető nézőszámot az adatszolgáltatást megelőző évben teljesítette.
3.3.5. 2009. március 1-jét követő új vezetői megbízás esetén az előadó-művészeti szervezet vezetőjét az adott szervezetre vonatkozóan a Tv.-ben foglalt szabályoknak megfelelően bízták meg.

Függelék

A társulat létszámára vonatkozó adatszolgáltatás során nyilatkozni kell, hogy az alább megjelölt munkaköröket, szerződéses feladatokat a társulatból hány fő látja el
a) teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottként vagy munkavállalóként,
b) részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottként vagy munkavállalóként,
c) polgárjogi szerződés alapján.
MUNKAKÖRÖK, SZERZŐDÉSES FELADATOK
rendező
karmester, karnagy
balettmester, koreográfus
dramaturg
lektor
színész
bábszínész
magánénekes
magántáncos
énekes, hangszeres szólista
táncos szólista
vers- és prózamondó
opera-, szimfonikus és kamarazenei tag
játékmester
korrepetitor, énekmester
díszlet-, jelmeztervező
népi zenekar vezető
festő, szobrász, bábtervező
bábkészítő
énekkari tag
egyéb zenekari tag
tánckari tag
artista
pantomimes
segédrendező, asszisztens
ügyelő, súgó
szcenikus
segédszínész, gyakorlatos színész
csoportos szereplő (statiszta)

2. melléklet a 7/2009. (III. 4.) OKM rendelethez

Az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételéhez szükséges adatok
1. Az előadó-művészeti szervezet adatai
1. Név:
2. Szervezeti forma:
3. Székhely:
4. Telephely(ek):
5. Törzskönyvi nyilvántartási szám (költségvetési szerv):
6. Bírósági nyilvántartási szám (társadalmi szervezet, alapítvány):
7. Cégjegyzékszám (kht., nonprofit gt.):
8. Hatályos közszolgáltatási szerződés időtartama (a kezdő és befejező időpont megjelölésével):
9. Alapítás éve:
10. Közhasznúsági fokozat:
11. Adószám:
12. Számlaszám:
13. Levelezési cím:
14. Telefon, fax, e-mail:
15. Honlap címe:
16. Képviselő neve, elérhetőségei:
2. A fenntartó adatai
1. A fenntartó neve:
2. A fenntartó szervezeti formája:
3. A fenntartó székhelye:
4. A fenntartó levelezési címe:
5. Telefon, fax, e-mail:
6. Kapcsolattartó személy neve, elérhetőségei:
1

A rendeletet a 14/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet 24. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. március 31. napjával.

2

A 2. § a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdése a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5/A. §-t a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 3. §-a iktatta be.

5

A 7/A. §-t a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 4. §-a iktatta be.

6

A 10. §-t a 14/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet 24. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

7

A 11. §-t a 14/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet 24. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 12. §-t a 14/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet 24. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

9

A 12/A. §-t megelőző alcímet a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 7. §-a iktatta be.

10

A 12/A. §-t a 3/2010. (I. 14.) OKM rendelet 7. §-a iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére