• Tartalom

7/2009. (I. 30.) HM utasítás

7/2009. (I. 30.) HM utasítás

az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról1

2009.03.27.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja és a 97. §-a (1) bekezdésének l) pontja alapján – figyelemmel a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvényben, az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvényben, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998 (XII. 30.) Korm. rendeletben foglaltakra – az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, a katonai ügyészségekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a 2009. január 1-je után teljesített terven felüli intézményi bevételekre (a továbbiakban: bevétel) kell alkalmazni. Az utasítás hatálya nem terjed ki az ingatlan értékesítéséből befolyó bevételekre.

A bevételek minősítése

2. § (1) A honvédelmi szervezet kincstári számláján jóváírt, vagy a házipénztárba befizetett, illetőleg tényleges pénzforgalom nélkül keletkezett bevételeit az eredeti bizonylat alapján kell minősíteni abból a szempontból, hogy azok a HM költségvetési fejezet központosított, vagy a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételét képezik. A bevételeket ennek a minősítésnek megfelelően kell rögzíteni a könyvelésben.

(2) A minősítést a honvédelmi szervezetek pénzügyi és számviteli szervezeti elemei, illetve a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) állományából a honvédelmi szervezetekhez a pénzügyi és számviteli ellátásra kikülönített szervezeti elemek (a továbbiakban együtt: pénzügyi és számviteli szerv) – a honvédelmi szervezet szakszolgálataival együttműködve – a HM hatályos számlarendje alkalmazásával végzik.

3. § (1) A HM költségvetési fejezet központosított bevételét képezi – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ) speciális gazdálkodással összefüggő bevételeit kivéve – a honvédelmi szervezet alap-, kiegészítő és kisegítő tevékenységével kapcsolatos minden olyan bevétel, mely tevékenység kiadásainak fedezete költségvetési támogatás, támogatás értékű bevétel (pl. OEP-támogatás), vagy természetbeni ellátás formájában biztosított, s annak visszapótlása nem indokolt.

(2) A HM költségvetési fejezet központosított bevételei közé tartoznak – a bartermegállapodásból származó bevételek kivételével – különösen:

a) jogszabályban meghatározott értékhatárig az ingó tárgyi eszközök és készletek értékesítéséből származó bevételek 100%-a, ide nem értve a közbeszerzési eljárás dokumentációjának és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) intézményi saját bevételei terhére beszerzett tárgyi eszközök értékesítéséből, a HM ÁEK kiegészítő, kisegítő tevékenységéből, valamint a 4. § (2) bekezdése szerint befolyó bevételeket;

b) a kártérítési bevételek (kivéve a KNBSZ e címen befolyó bevételeit) és a késedelmi kamat 100%-a;

c) a honvédségi gépjárművek magáncélú igénybevétele után befolyt bevételek 100%-a, ide nem értve a KNBSZ, a ZMNE és a katonai ügyészségek e jogcímen befolyt bevételeit;

d) a képzési támogatás visszatérítéséről szóló 6/2002. (I. 25.) HM rendelet által szabályozott ösztöndíj- és képzésiköltség-visszatérítések 100%-a;

e) a külföldi feladatvégrehajtással kapcsolatos anyag- és eszközszállítások áfa-visszatérülésének 100%-a;

f) a nemzetközi feladatok és a nemzetközi térítések (1) bekezdés szerint minősített bevételeinek 100%-a;

g) a kötbér, bírságbevételek 100%-a;

h) az igazgatási szolgáltatási díjbevételek 100%-a, ide értve – a HM ÁEK kivételével – a gépjármű-vezetői jogosítvány érvényesítésével kapcsolatos egészségügyi vizsgálat és igazolás kiadásából befolyó bevételeket;

i) a szolgáltatási díjbevételek 85%-a, kivéve a ZMNE költségtérítéses képzéséből, a továbbszámlázott, közvetített szolgáltatásokból befolyt bevételeket, továbbá a HM ÁEK által nyújtott egészségügyi ellátásért fizetett térítési díjakat, ideértve az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet szerint más egészségügyi szolgáltató részére végzett szolgáltatások bevételeit is;

j) a bérleti és lízingdíjak 80%-a, kivéve a külképviseletek bérleti díj bevételeit és a 4. § (1), valamint (3) bekezdései szerint befolyó bevételeket;

k) a munkahelyi étkeztetés, élelmezési pénznorma összegével csökkentett térítési díjbevétele.

(3) A kiegészítő, kisegítő tevékenységek ellenértékéből a HM költségvetési fejezetet megillető bevételekre vonatkozó szabályokat a honvédelmi szervek kiegészítő, kisegítő tevékenységéből származó bevételek felhasználásáról és elszámolásáról, valamint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdéseket szabályozó HM utasítás tartalmazza.

4. § (1) A HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) központi bevételét képezik a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet 149. §-ában meghatározott bevételek.

(2) A külföldi fegyveres erők és nemzetközi szervezetek részére Magyarországon szerződés, vagy egyéb megállapodás alapján nyújtott szolgáltatások, illetve külföldön végrehajtott kenő- és hajtóanyag értékesítések bevételei – visszapótlásként – a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) központi bevételét képezik.

(3)2 A HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok – HM IÜ által honvédelmi érdekből történő – bérbeadásából származó bérletidíj-bevételek a HM IÜ központi bevételét, a használatba adott tárgyi eszközök után fizetett bérletidíj-bevételek pedig a HM fejezet központosított bevételét képezik.

5. § A 3. § (2) bekezdésének i)-j) pontjában meghatározott %-on és a k) pontjában meghatározott bevételen felüli bevételek, továbbá a 3. § (1) bekezdése szerint a HM költségvetési fejezet központosított bevételének nem minősített bevételek a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételét képezik. Az intézményi saját bevételnek minősített költségvetési bevételek – a 8. § (1) bekezdésben foglaltak kivételével – csak a szükséges előirányzat-módosítást követően használhatók fel.

A bevételek elszámolásának, befizetésének és előirányzat-módosításának rendje

6. § (1) A honvédelmi szervezet bevételeiről, a (3) és (7) bekezdésekben foglaltak kivételével negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15-éig, a melléklet szerinti kimutatás kitöltésével adatszolgáltatást teljesít a HM KPÜ részére. A honvédelmi szervezet – a 8. §-ban foglaltak kivételével – adatszolgáltatással kezdeményezi az intézményi saját bevétele, a HM IÜ és a HM FLÜ pedig a központi bevétele előirányzatosítását, valamint egyidejűleg végrehajtja – a devizabevételek kivételével – a központosított bevételek elszámolását és befizetését.

(2) A kimutatásban a honvédelmi szervezet elemi költségvetésében jóváhagyott eredeti bevételi előirányzatok teljesítéséről nem kell elszámolni, azonban az azokhoz kapcsolódó terven felüli bevételekről a melléklet szerint kell jelenteni.

(3) A honvédelmi szervezet indokolt esetben soron kívül kezdeményezheti az intézményi saját bevétele előirányzatosítását a kimutatás megküldésével.

(4) A kimutatást két példányban, az előirányzat-módosítás indokolására vonatkozó szöveges javaslatot pedig egy példányban kell megküldeni. Az előirányzat-módosítási javaslatot a pénzügyi és számviteli szerv állítja össze és a honvédelmi szervezet vezetője írja alá.

(5) A devizabevételekről – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével – az adatszolgáltatást elkülönítetten Ft-ban és az adott devizanemben kell végrehajtani, azonban a befolyt bevételeket nem kell befizetni a (9) bekezdésben meghatározott számlára, azokat az előirányzat-módosítás jóváhagyásáig átfutó tételként kell kezelni.

(6) A KNBSZ a devizában befolyt bevételek után az adatszolgáltatást és a befizetést Ft-ban teljesíti.

(7) A honvédelmi szervezet

a) az október–november havi bevételek előirányzatosításának kezdeményezését, valamint a központosított bevételek befizetését tárgyév december 6-áig hajtja végre;

b) a december hónapban realizálódott bevételek előirányzatosításának kezdeményezését, valamint a központosított bevételek befizetését a tárgyévet követő január 15-éig hajtja végre. A beutalás a „420”-as kiadási és a „510”-es bevételi kincstári tranzakciós kódok (a továbbiakban: KTK) alkalmazásával történik.

(8) Az általános forgalmi adó alanyi körbe (a továbbiakban: áfakörbe) nem tartozó honvédelmi szervezet a központosított bevételeit bruttó összegben fizeti be. Az áfakörbe tartozó honvédelmi szervezet a bevétel áfaösszegét saját bevételként kezeli és helyileg számolja el. A központosított bevételeket a bevétel nettó összege alapján fizeti be.

(9) A honvédelmi szervezet az adatszolgáltatással egyidejűleg a központosított bevételként befizetendő összeget a „510”-es KTK-val a „HM KPÜ II. (0102) Központi” megnevezésű, 10023002-01782439-00000000 számú kincstári számlájára átutalja és a főkönyvi könyvelésben átfutó főkönyvi számlaszámokra (bevételként és kiadásként) könyveli.

7. § A HM KPÜ:

a) a bevételek minősítésének felülvizsgálatát, valamint a központosított befizetések elszámolása és befizetése egyezőségének ellenőrzését követően az adatszolgáltatásokból az intézményi saját bevételeket költségvetési cím/alcím bontásban, a HM költségvetési fejezet központosított bevételeit pedig fejezeti szintre összesíti;

b) negyedévente, indokolt esetben pedig soron kívül

– az intézményi saját bevételeket érintő összesített,

– a HM költségvetési fejezet központosított bevételei – ideértve a 6. § (5) bekezdése szerinti bevételeket is – felhasználására a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár útján előirányzat-módosítási javaslatot terjeszt fel a honvédelmi miniszter részére.

Az egyéb bevételekkel kapcsolatos feladatok

8. § (1) A ZMNE a költségtérítéses képzésből ténylegesen befolyt terven felüli bevételeit saját hatáskörben előirányzatosítja a következők szerint:

a) a befolyt bevételekkel kapcsolatos saját hatáskörben történő előirányzat-módosításról a melléklet szerint tájékoztatást küld a HM KPÜ részére;

b) az előirányzat-módosításról a HM KPÜ értesíti a Magyar Államkincstárt, és az előirányzat-módosítás befogadásáról haladéktalanul tájékoztatja a ZMNE-t;

c) a ZMNE a HM KPÜ értesítése alapján az előirányzat-módosítást főkönyvi könyvelésében rögzíti, melyet követően a bevétel felhasználható.

(2) Az előirányzat-módosítást követően a személyi kiadások és azok járulékaihoz kapcsolódó tényleges kifizetéseknek megfelelő összeget soron kívül be kell utalni a „HM KPÜ (0400) Illetmény” megnevezésű, 10023002-00281076-00000000 számú előirányzat-felhasználási keretszámlára.

9. § A honvédelmi szervezetek bartermegállapodást csak HM VTISZÁT-engedéllyel köthetnek. A kérelmeket – részletes gazdasági számítás egyidejű bemutatásával – a HM KPÜ útján terjesztik fel. A bartermegállapodásból származó bevételek pénzforgalom nélküli bevételnek minősülnek, azok előirányzatosítását a 6. § (1) bekezdésében előírtak szerint kell kezdeményezni. A bevételt terhelő áfaelszámolást és -befizetést a honvédelmi szervezet saját előirányzatai terhére rendezi.

10. § (1) A honvédelmi szervezet a vállalkozási tevékenység eredményéből, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 96. §-a (2) bekezdésének előírásai szerinti, a központi költségvetést megillető összeget a „620”-as bevételi KTK-val a „HM Fejezeti befizetési” megnevezésű, 10023002-00370004-60000006 számú kincstári számlájára utalja át.

(2) A honvédelmi szervezet vállalkozási tevékenységét fenntartási hozzájárulás címén a HM költségvetési fejezet központosított bevételeként befizetési kötelezettség terheli, melynek mértéke az „51–52 személyi juttatások” számlacsoportban a vállalkozási szakfeladatra együttesen elszámolt kiadások 5%-a. A befizetés során a 6. § (8) bekezdésében előírtak szerint kell eljárni. A befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kiadást az érintett honvédelmi szervezet intézményi költségvetésében, vállalkozási szakfeladaton kell elszámolni.

(3) A vállalkozási tevékenység bevételei előirányzatosítását a 6. § (1) bekezdése szerint, az (1) és (2) bekezdések szerinti befizetéseket pedig a tárgyévet követő június 15-éig kell végrehajtani és a melléklet szerinti formában kimutatni.

11. § A NATO Biztonsági Beruházási Programja magyarországi megvalósítása során a nemzeti adminisztrációs költségekből teljesített kiadások államháztartási körbe történő bevonását, államháztartáson kívülről átvett pénzeszközként történő előirányzatosítását a HM KPÜ saját hatáskörben hajtja végre.

12. § Az árfolyam-különbözetet költségvetési előirányzat nélküli kiadásként, illetve bevételként kell elszámolni. Az év végi árfolyam-különbözettel kapcsolatos előirányzat-maradvány elszámolására a HM KPÜ vezérigazgatója a tárca év végi előirányzat-maradványának rendezése keretében intézkedik.

Záró rendelkezések

12. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2008. (HK 5.) HM utasítás, valamint az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2008. (HK 5.) HM utasítás módosításáról szóló 66/2008. (HK 14.) HM utasítás hatályát veszti.

Melléklet a 7/2009. (I. 30.) HM utasításhoz3

honvédelmi szervezet megnevezése

sz. példány


MINTA
KIMUTATÁS
a 200.. ................. negyedévi (havi) központosított és intézményi saját bevételekről

Fsz.

Tényleges bevétel

A bevételekből (Ft)

Saját bevételként felhasználásra igényelt összeg (E Ft)

megnevezés

összeg

saját
bevétel

a HM
központosított
bevétele

a központi
költségvetés bev.

bevételi előirányzat

kiadási előirányzat

Fkv.-i számlaszám

megnevezés

összeg

Fkv.-i
számlaszám

megnevezés

összeg

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

11.

12.

13.

1.

Helyiségbérl. díj

100 000

20 000

80 000

20

20

2.

Készletértékesítés

200 000

33 340

166 660

 

 

33

 

 

33

3.

Munkahelyi étk. tér

3 339 600

556 712

2 782 888

 

 

557

 

 

557

4.

Eszközbérl. díj

200 000

66 672

133 328

 

 

 

67

 

 

67

 

stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

A váll. tev. eredm. után

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Megjegyzés: A példákban a 2. és 4. folyószámok alatti bevételek felülről számított 20%-os áfával (16,67%-kal) szerepelnek.
1. fsz. Az ingatlanbérlet tárgyiadó-mentes.
2. fsz. A 4. oszlop az áfa összegét tartalmazza.
3. fsz. A 12. § (2) bekezdés szerint az áfakörbe tartozó honvédelmi szerv esetén:
össz. bevétel: 220 fő x 66 nap=14 520 adag x 605 Ft/adag térítési díj = 8 784 600 Ft.
Ebből:     – tervezett saját bevétel teljesítése: 14 520 adag x 375 Ft bruttó ebédnorma = 5 445 000 Ft, ebből áfa 907 681 Ft;     
    – áfabevétel: (össz. bevétel áfája 1 464 393 Ft – tervezett saját bevétel teljesítésének áfája 907 681 Ft) = 556 712 Ft;     
    – a HM központosított bevétele: 8 784 600 Ft – 5 445 000 Ft – 556 712 = 2 782 888 Ft
4. fsz. A 4. oszlop a bruttó bevétel áfaösszegét (33 340 Ft) és a nettó bevétel 20%-át (33 332 Ft), az 5. oszlop pedig a nettó bevétel 80%-át (133 328 Ft) tartalmazza. 5. fsz. Csak a vállalkozási tevékenység utáni befizetési kötelezettség esetén kell kitölteni. A devizabevételeket elkülönítve, Ft-ban és az adott pénznemben is rögzíteni kell.

....................................., 200... ................................ hó ......-n

pü. szervezeti elem vezetője
1

Az utasítást a 14/2010. (I. 27.) HM utasítás 12. §-a hatályon kívül helyezte 2010. január 4. napjával.

2

A 4. § (3) bekezdése a 23/2009. (III. 27.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A melléklet a 23/2009. (III. 27.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére