• Tartalom

70/2009. (XII. 22.) IRM rendelet

70/2009. (XII. 22.) IRM rendelet

a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrszervezet számára a könnygázszóró palack, illetve a gázspray igénylésének rendjéről, a térítés módjáról, a könnygázszóró palack, illetve a gázspray átvételének, valamint visszavételének szabályairól1

2009.12.31.

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 29. § bb) alpontjában, valamint a polgárőrségről szóló 2006. évi LII. törvény 7/A. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § k) és n) pontja szerinti feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A közterület-felügyelet a feladatai ellátásához szükséges könnygázszóró palackot térítés ellenében – budapesti szervezet esetében az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Igazgatóságtól, vidéki szervezet esetében az illetékes regionális gazdasági ellátó igazgatóságtól (a továbbiakban együtt: rendőri szerv) – igényelheti.

(2) A polgárőrszervezet részére a feladatai ellátásához szükséges gázspray-t térítés ellenében a polgárőrszervezetnek a működési területe szerint illetékes megyei (fővárosi) szövetsége igényelheti a rendőri szervtől.

2. § Az 1. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott igénylő szerv (a továbbiakban együtt: igénylő szerv) az általa igényelt könnygázszóró palack, illetve gázspray beszerzési költségeit köteles megtéríteni.

3. § A beszerző rendőri szerv a beszerzési eljárás megindítását megelőzően, írásban felméri az igénylő szerv könnygázszóró palackra, illetve gázspray-re vonatkozó igényét, és az igénylő szerv fedezetigazolása esetén – utólagos elszámolás mellett – a saját beszerzésével egy időben az igénylő szerv részére is beszerzi az igényelt mennyiséget.

4. § (1) A könnygázszóró palack, valamint a gázspray kötelező alkalmassági idejének lejártakor, illetve kiürülésekor a könnygázszóró palack, illetve a gázspray rendőri szerv általi visszavétele esetén – a környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő – hulladékkezelés költségeit az átadó igénylő szerv köteles megtéríteni.

(2) Ha a könnygázszóró palack, illetve a gázspray visszavételéről az igénylő szerv és a rendőri szerv az (1) bekezdésben foglalt rendelkezéstől eltérően állapodik meg, a külön megállapodásban rögzíteni kell, hogy a megsemmisítés, illetve ártalmatlanítás költsége kit terhel.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

(2)2

1

A rendeletet a 8/2012. (III. 9.) BM rendelet 4. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. március 12. napjával.

2

Az 5. § (2) bekezdése ugyanezen bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére