• Tartalom

70/2009. (VIII. 12.) HM utasítás

70/2009. (VIII. 12.) HM utasítás

a Kormány vagy miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó egyes költségvetési szervek létszámgazdálkodását érintő átmeneti intézkedésekről szóló 1127/2009. (VII. 29.) Korm. határozat végrehajtásával összefüggő egyes feladatokról1

2009.08.13.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel a Kormány vagy miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó egyes költségvetési szervek létszámgazdálkodását érintő átmeneti intézkedésekről szóló 1127/2009. (VII. 29.) Korm. határozatban (a továbbiakban: Korm. határozat) foglaltakra – az alábbi utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás (a továbbiakban: utasítás) hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe, valamint közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki a közintézetekre (HM Állami Egészségügyi Központ, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem).

2. § (1) A Korm. határozat végrehajtása érdekében az utasítás hatálya alá tartozó szervezeteknél a 2009. július 30-án meglévő üres, valamint az ezen időpontot követően megüresedő álláshelyek (beosztások, munkakörök), továbbá az időszaki és részfoglalkozásúak (állományon kívüliek) engedélyezett álláshelyei – az utasításban meghatározott kivételekkel – nem tölthetőek be. Az ezen álláshelyekre jutó rendszeres és nem rendszeres személyijuttatás-előirányzat a munkaadókat terhelő járulékokkal együtt – az utasításban meghatározott kivételekkel – nem használható fel.

(2) Az utasítás szempontjából nem tekintendő üres, megüresedő álláshelynek a gyermekgondozás céljából illetmény nélküli szabadságot igénybe vevők álláshelye (időtartamától függetlenül).

3. § (1) Az utasítás 2. §-ában meghatározott intézkedés nem vonatkozik:

a) a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény 1. § (2) bekezdés 6. pontjának hatálya alá tartozó ösztöndíjas foglalkoztatottak kinevezettként történő továbbfoglalkoztatására;

b) a meglévő állománynak az utasítás 1. §-ának hatálya alá tartozó szervezeten belüli és szervezetek közötti áthelyezésére, valamint a meglévő állomány jogviszonyának módosítására;

c) az állami vezetők, az önálló munkaköri jegyzékkel vagy állománytáblával rendelkező közhatalmi szervezet vagy közintézmény vezetőjére és helyettesére;

d) az utasítás 1. §-ának hatálya alá tartozó szervezetek meglévő állományából vezetői álláshelyre történő megbízásra, kinevezésre, áthelyezésre, továbbá a hivatásos és szerződéses állományú katona a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 53. §-ának (3) bekezdése szerinti vezetői beosztással történő megbízására;

e) a c)–d) pont hatálya alá nem tartozó vezetők kinevezésére, illetve megbízására abban az esetben, ha a személyijuttatás-szükségletüket a munkáltatói jogkör gyakorlója nyugdíjas foglalkoztatottak létszámcsökkentése terhére kigazdálkodja;

f) a 2011-es EU-elnökségi feladatok ellátásával összefüggő egyes kérdésekről szóló 2155/2008. (XI. 5.) Korm. határozat alapján engedélyezett álláshelyek betöltésére;

g) a tartós külszolgálatra kihelyezett, illetve az onnan visszatérő köztisztviselőkre és közalkalmazottakra, valamint a Hjt. hatálya alá tartozó, a Hjt. 2. §-ának (32) bekezdése alapján tartós külszolgálatra kihelyezésre kerülő, illetve a tartós külszolgálatról hazatérő személyekre;

h) a pályázat alapján betöltendő álláshelyekre, amelyek esetében a pályázat kiírását az arra illetékes szerv, illetve szervezet 2009. július 15-ig közzétette;

i) azokra a h) pont hatálya alá nem tartozó betöltetlen álláshelyekre, amelyek vonatkozásában a felvétellel (áthelyezéssel) kapcsolatos munkaügyi eljárás 2009. július 15. előtt bizonyíthatóan megkezdődött, továbbá a szerződéses (tiszti, tiszthelyettesi és legénységi) állomány feltöltésére vonatkozó, 2009. július 15-ig megkezdett felvételi – ideértve az ugyanezen időpontig regisztrált jelentkezők szerződéses állományba vételével kapcsolatos – eljárásokra;

j) a beosztása ellátásában tartósan akadályozott személy (táppénz, egészségügyi szabadság, szülési szabadság, intenzív nyelvtanfolyam, 1 évnél rövidebb idejű missziós feladat stb.) álláshelyével kapcsolatos feladatok belső megbízás, helyettesítés alapján történő ellátására.

(2) A Korm. határozat 2. pontjának k) alpontjában rögzített 10%-os mértékű előirányzat-összeget a HM fejezet központi megtakarításaként kell nyilvántartani, amelynek felhasználására csak külön miniszteri rendelkezés alapján kerülhet sor.

4. § (1) A 3. §-ban nem említett és a 2. § hatálya alá tartozó álláshelyek betöltését, illetve a megüresedő álláshelyekre jutó rendszeres és nem rendszeres, ténylegesen megtakarított személyijuttatás-előirányzat 10%-nál nagyobb mértékű felhasználását a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek a honvédelmi miniszternél, a Honvédelmi Minisztérium szervei, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek a HM Személyügyi Osztálynál, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak (a továbbiakban: MH ÖHP) alárendelt katonai szervezetek – az MH ÖHP útján –, továbbá a HM Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek a HM Személyzeti Főosztálynál havonta a tárgyhó 10. napjáig kezdeményezhetik.

(2) Az (1) bekezdésben kezdeményezett javaslatokat a HM Személyügyi Osztály és a HM Személyzeti Főosztály a beérkezést követő 5 napon belül összesíti, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökséggel (a továbbiakban: HM KPÜ) egyezteti és a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a HM kabinetfőnöke útján terjeszti fel a miniszter részére.

5. § (1) Az utasítás 3. §-ában nem szabályozott, a 2. § hatálya alá tartozó álláshelyekkel érintett feladatok ellátására más, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében, így különösen a polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti megbízási szerződés keretében vagy szellemi tevékenység végzésének ellenértékeként teljesített kifizetés útján sem kerülhet sor.

(2) Az utasítás 2. §-ában szereplő korlátozások nem érintik:

a) a 2009. július 30. előtt az üres álláshelyek ellátásáért megállapított helyettesítési díjakat;

b) a Ptk. hatálya alá tartozó, 2009. július 30. előtt megkötött megbízási szerződéseket.

(3) Az utasítás 2. §-ában foglaltak nem vonatkoznak:

a) az álláshelyhez nem tartozó feladatok ellátására vonatkozó megbízásokra és az azok után fizetendő megbízási díjakra;

b) az üres és megüresendőnek nem minősülő álláshelyekkel járó feladatok belső vagy külső helyettesítéssel történő ellátására.

6. § (1) A meglévő és a keletkező üres álláshelyek, valamint az utasítás 3. és 4. §-ai alapján betöltött álláshelyek számáról, az utasítás 3. §-ának (2) bekezdése alapján teljesített kifizetések, valamint a fel nem használható forrás összegéről, továbbá az utasítás 5. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti helyettesítési díjakról a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek a honvédelmi miniszter részére, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek a HM Személyügyi Osztály részére, az MH ÖHP-nak alárendelt katonai szervezetek – az MH ÖHP útján –, továbbá a HM Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek a HM Személyzeti Főosztály részére első alkalommal a jelen utasítás hatálybalépését követő kettő napon belül – a 2009. július 15-ei és a 2009. július 30-ai állapotnak megfelelően, majd ezt követően minden naptári hónap utolsó napja szerinti állapot tekintetében – a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig tájékoztató anyagot küldenek HM KPÜ által kiadott adatszolgáltatási táblázat alapján.

(2) A HM Személyügyi Osztály és a HM Személyzeti Főosztály az (1) bekezdésben meghatározott tájékoztató anyagot – szervezetenkénti bontásban – első alkalommal kettő napon belül, ezt követően a tárgyhónapot követő hónap 8. napjáig továbbítja a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére. A jelentéssel egyidejűleg a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére a HM KPÜ is tájékoztató anyagot küld a (1) bekezdésben szereplő források felhasználásáról.

(3) Az utasítás 6. §-ának (2) bekezdése alapján teljesített adatszolgáltatásokat a HM TKF összesíti és a tárgyhónapot követő hónap 14. napjáig a HM kabinetfőnöke útján a honvédelmi miniszter részére jóváhagyásra előterjeszti.

(4) Az utasítás 6. §-ának (3) bekezdése alapján teljesített adatszolgáltatást a honvédelmi miniszter nevében a HM kabinetfőnöke – a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton – megküldi a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és a pénzügyminiszter részére.

7. § (1) Jelen utasítás hatálybalépését követő 8 napon belül a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály vezetője és a HM Személyzeti Főosztály vezetője intézkedjen az utasítás végrehajtása érdekében szükséges, toborzással összefüggő feladatokról, valamint a HM Személyzeti Főosztály vezetője intézkedjen az állományilletékes parancsnoki jogkör engedélyhez kötött gyakorlásának szabályairól.

(2) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, azonban rendelkezéseit 2009. július 30-ától kell alkalmazni.

1

Az utasítást a 67/2010. (VI. 29.) HM utasítás 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2010. június 30. napjával azzal, hogy a 70/2009. (VIII. 12.) HM utasítás hatálya alá tartozó szerveknél a fel nem használt üres álláshelyekre jutó rendszeres és nem rendszeres személyi juttatás előirányzat a munkaadókat terhelő járulékokkal együtt – amelyet a szerv kimutathatóan ténylegesen megtakarított a 70/2009. (VIII. 12.) HM utasítás alapján – a központi létszámgazdálkodás keretei között adott (al-)címenként használható fel.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére