• Tartalom

72/2009. (VIII. 28.) HM utasítás

72/2009. (VIII. 28.) HM utasítás

az osztályba sorolás rendjéről

2016.08.13.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján, figyelemmel a Magyar Honvédség egyes beosztásaihoz kapcsolódó munkaköri követelményekről szóló 20/2002. (IV. 10.) HM rendelet 4. §-ának (4) bekezdésére az alábbi utasítást adom ki.

Általános rendelkezések

1. §1 (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát, hogy az állomány NKE-re – a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 53. § (1) bekezdése szerint – vezényelt tagja vonatkozásában az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását biztosítani szíveskedjen.

2. § (1) Az osztályos fokozathoz kötött beosztásokban szolgálatot teljesítő katona részére az osztályos fokozat megszerzését kiképzési követelményként kell előírni.

(2) Az osztályos fokozathoz kötött beosztásba helyezett katona a beosztásba helyezést követő egy éven belül köteles az osztályba sorolási vizsgán részt venni. A fogadó szervezet biztosítja az osztályos fokozat megszerzésének feltételeit azon első, illetve új beosztásba kerülő katonák részére, akiknek nem volt lehetőségük az osztályos fokozat megszerzésére.

(3) Osztályos fokozat nélkül a katona haditechnikai eszközt önállóan nem kezelhet és technikai kiszolgálást nem végezhet.

(4)2 A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején átmenetileg, a technikai eszközre vonatkozó típus- és technikai kiszolgálási felkészítést és eredményes osztályba soroló vizsgát követően az adott haditechnikai eszközhöz előírt kategóriájú érvényes vezetői engedéllyel rendelkező katona is kijelölhető a technikai eszköz kezelésére és kiszolgálására. A felkészítésben való részvételt és vizsgakötelezettséget, valamint a végrehajtás eredményét parancsba kell foglalni.

Az osztályos fokozatok

3. § (1) Az osztályos fokozatok a következők:

a)3 tisztek, altisztek részére 3., 2., 1. osztályú mester-, továbbá – az ejtőernyős katonák részére – aranykoszorús 1. osztályú fokozat;

b) a legénységi állományú katonák részére: 3., 2., 1. osztályú és mesterfokozat.

(2) Osztályos fokozatra az a katona jogosult, aki az osztályba sorolási vizsga során teljesíti az adott fokozatra előírt követelményeket.

(3) A beosztáshoz kötött több szakfeladat ellátása esetén az adott osztályos fokozatokra előírt követelményeket teljesítő katona külön-külön, több osztályos fokozatot is szerezhet.

4. § (1) A 3. osztályú fokozat megszerzésének feltétele a fokozatra előírt követelmények teljesítése.

(2) A 2. osztályú fokozat megszerzésének feltétele a 3. osztályú fokozat megléte és a fokozatra előírt követelmények teljesítése.

(3) Az 1. osztályú fokozat megszerzésének feltétele a 2. osztályú fokozat megléte és a fokozatra előírt követelmények teljesítése.

(4) A mester- és aranykoszorús 1. osztályú fokozat megszerzésének feltétele az 1. osztályú fokozatra előírt követelmények három egymást követő alkalommal történő teljesítése.

5. § (1)4 Az osztályos fokozatok adományozására – a (2) bekezdésben írtak kivételével – az állományilletékes parancsnok, a KNBSZ állománya részére a KNBSZ főigazgatója jogosult.

(2)5 A mester- és az aranykoszorús 1. osztályú fokozatot a Honvéd Vezérkar főnöke, a KNBSZ állománya részére a KNBSZ főigazgatója adományozza.

6. § (1) A katonát eggyel alacsonyabb osztályos fokozatba kell visszasorolni, ha:

a) ellenőrzésen vagy osztályos fokozata megerősítésekor a meglévő fokozatra meghatározott követelményeket nem teljesíti;

b) haditechnikai eszközének technikai állapotát az ellenőrző „nem megfelelő”-re értékeli, és abban a katona felelőssége megállapítható;

c) saját hibájából a hadrafoghatóságot veszélyeztető technikai meghibásodást vagy balesetet okoz.

(2) A katona osztályos fokozatát vissza kell vonni, ha:

a) a szakmai tevékenysége során katonai szervezet készenlétének fokozását veszélyeztető cselekményt követ el;

b)6 haditechnikai eszköz igénybevételével normasértő cselekményt követ el, és ennek következtében

ba) büntetőeljárás során felelősségét jogerősen megállapítják, vagy

bb) szabálysértési vagy fegyelmi eljárás során a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 147. § (1) bekezdés d)–g) pontja szerinti fenyítést vagy pénzbírság fenyítést szabtak ki vele szemben.

c) a beosztásához szükséges gépjárművezető vagy kerekesharcjármű-vezető gépjármű-vezetői engedélyét az illetékes hatóság bevonja.

(3) A visszasorolás előtti osztályos fokozat megszerzéséhez az osztályos fokozatra előírt követelmények újbóli teljesítése szükséges, amelyre legkorábban az adott osztályos fokozat megerősítéshez szükséges idő elteltével kerülhet sor.

(4) Visszavonás esetén a katona elveszti osztályos fokozatát, és a következő osztályba sorolási vizsgán a 3. osztályú fokozatot szerezheti meg, ha az arra előírt követelményeket teljesíti.

(5) Az alacsonyabb osztályos fokozatba való visszasorolásról, illetve az osztályos fokozat visszavonásáról az osztályos fokozat adományozására jogosult dönt.

7. § (1) Az osztályos fokozat megszerzéséről, visszavonásáról vagy alacsonyabb fokozatba való visszasorolásáról parancsban, határozatban kell intézkedni, amelyet állománycsoportonként szervezett állománygyűlésen kell kihirdetni. A parancs, határozat egy példányát az illetékes pénzügyi szerv részére meg kell küldeni.

(2) Az osztályos fokozat megszerzésére vonatkozó parancs, határozat tartalmazza az érintett személy nevét, születési idejét, anyja nevét, rendfokozatát, beosztását, alkalmazotti azonosító számát, a munkakör azonosító kódját (a továbbiakban: MAK-kód), az osztályba sorolási vizsga idejét és eredményét, a fokozat megnevezését és a következő osztályba sorolási vizsga tervezett időpontját.

(3) Az osztályos fokozat visszasorolására, illetve visszavonására vonatkozó parancs, határozat tartalmazza az érintett személy nevét, születési idejét, anyja nevét, rendfokozatát, beosztását, alkalmazotti azonosító számát, a MAK-kódot, a visszasorolás, visszavonás időpontját, okát, visszasorolás esetén az új fokozat megnevezését és a legközelebbi osztályba sorolási vizsga tervezett idejét.

(4) Az osztályos fokozat megszerzését, visszavonását és alacsonyabb fokozatba való visszasorolást a személyi gyűjtőben is rögzíteni kell.

Az osztályba sorolási vizsga

8. § Az osztályos fokozatok megszerzése, megerősítése céljából az osztályos fokozathoz kötött beosztásban szolgálatot teljesítő katonák részére évente legalább egy alkalommal osztályba sorolási vizsgát kell tartani.

9. § (1) Az osztályos fokozattal rendelkező katona osztályos fokozatát háromévenként köteles megerősíteni vagy osztályos fokozatában előrelépni.

(2) Ha az osztályos fokozattal rendelkező katona egymást követően háromszor megerősíti osztályos fokozatát, úgy az osztályos fokozat megerősítése iránti vizsgakötelezettség – azonos beosztásban, változatlan haditechnikai eszközök kezelése esetén – a továbbiakban ötévenként terheli.

(3) Az osztályos fokozat megerősítése kötelező, ha:

a) az osztályos fokozattal rendelkező katona által kezelt haditechnikai eszköz helyett új haditechnikai eszköz kerül rendszeresítésre, vagy

b) az osztályos fokozathoz kötött beosztásban szolgálatot teljesítő katonát más osztályos fokozathoz kötött beosztásba helyezik át, és az új haditechnikai eszköz kezelésére, illetve az új beosztásra előírt követelmények a korábbiaktól eltérnek.

10. § (1)7 Az osztályba sorolási vizsgát a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló HM utasításban meghatározott szakmai felelős szervezetek által kijelölt vizsgáztatásért felelős katonai szervezetnél kell végrehajtani.

(2)8 Az osztályba sorolási vizsgát a KNBSZ állománya esetén a rádióelektronikai felderítő ágazat, illetve a biztonsági ágazat vonatkozásában a KNBSZ főigazgatója által kijelölt vizsgáztatásért, végrehajtásáért felelős katonai szervezetnél kell végrehajtani.

(3)9 Az osztályba sorolási vizsgára az állományilletékes parancsnoknál, a KNBSZ állománya esetében a KNBSZ főigazgatójánál kell jelentkezni, aki továbbítja a jelentkezéseket a vizsgáztatás végrehajtásáért felelős katonai szervezet parancsnokának.

(4)10 A vizsgára jelentkezett katona ideiglenesen mentesül a jelentkezéssel érintett osztályba sorolási vizsgakötelezettség teljesítése alól, ha e kötelezettségét neki fel nem róható okból történő akadályoztatása, így különösen egészségügyi szabadság, gyógykezelés miatt nem tudja teljesíteni.

(5) Az osztályba sorolási vizsga alól a (4) bekezdés alapján mentesült katona az akadály megszűnését követő első osztályba sorolási vizsgán köteles részt venni.

11. § (1)11 A vizsgáztatást legalább háromtagú, a vizsgáztatás végrehajtásáért felelős katonai szervezet parancsnoka által létrehozott bizottság végzi. A bizottság egyik tagjának 1. osztályú fokozattal kell rendelkeznie, ennek hiányában a szakmai felelős szerv szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező szakértőt jelöl ki.

(2)12 A mesterfokozat és az aranykoszorús 1. osztályú fokozat megszerzése céljából szervezett osztályba sorolási vizsga esetén a bizottság egyik tagját az illetékes szakmai felelős jelöli ki.

(3) A bizottság vezetője felelős a felmérés és az értékelés szakszerű végrehajtásáért, a biztonsági, környezetvédelmi, munka- és tűzvédelmi rendszabályok betartásáért.

12. §13 A vizsgáztatás végrehajtásáért felelős katonai szervezet parancsnoka a vizsgáztatás előkészítésére és végrehajtására tervet készít, amelyet a szakmai felelős, illetve a KNBSZ állománya esetén a rádióelektronikai felderítő ágazat, illetve a biztonsági ágazat vonatkozásában a KNBSZ főigazgatója – a vizsga végrehajtása előtt – 30 nappal hagy jóvá. A terv tartalmazza a vizsgáztatás végrehajtásának rendjét, idejét, helyét, személyi és tárgyi feltételeit, valamint az osztályba sorolási vizsgára bocsátottak nevét, anyja nevét, születési idejét és helyét, rendfokozatát, betöltött beosztását.

13. § (1)14 A vizsgáztatás végrehajtásáért felelős katonai szervezet parancsnoka által kijelölt szakmai munkacsoport állománykategóriánként és szakmánként készíti el az elméleti, gyakorlati vizsgakérdéseket. A vizsgakérdéseket az illetékes szakmai felelős hagyja jóvá.

(2) Az osztályba sorolási vizsga helyét úgy kell kiválasztani és berendezni, hogy az biztosítsa a felmérés szakszerű és folyamatos végrehajtását. A vizsgázó vizsgatevékenységének az ideje nem haladhatja meg a 8 órát.

14. § (1) A vizsgázót elméleti és gyakorlati ismeretei alapján „Megfelelőre”, illetve „Nem megfelelőre” kell értékelni.

(2) Megfelelőre kell értékelni a vizsgázót, ha az elméleti kérdések legalább 70%-át helyesen megválaszolja, és a gyakorlati feladatok legalább 80%-át a szakmai előírásoknak megfelelően, normaidőre végrehajtja.

15. § (1) Az osztályba sorolási vizsgáról és felmérésről a vizsgabizottság jegyzőkönyvet készít, amely tartalmazza:

a) a vizsgabizottság tagjainak nevét, rendfokozatát, beosztását,

b) a vizsga helyét és időpontját,

c) a vizsgázó nevét, születési évét, anyja nevét, rendfokozatát, jelenlegi beosztását, jelenlegi beosztásban eltöltött idejét, elért osztályos fokozatait, osztályba sorolási vizsgán elért eredményeit,

d) a jegyzőkönyv készítésének helyét és időpontját,

e) a bizottság elnökének és a jegyzőkönyvvezetőnek az oldalankénti aláírását.

(2)15 A vizsgabizottság elnöke a jegyzőkönyvet legkésőbb vizsga befejezésétől számított öt napon belül terjeszti fel (küldi meg) az állományilletékes parancsnok, a KNBSZ állománya esetében a KNBSZ főigazgatója részére.

16. § Az osztályba sorolás részletes szakmai követelményeit – szakterületenként – a kamarai jogkört gyakorló határozza meg.

Záró rendelkezés

17. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

(2)–(4)16

1

Az 1. § a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (4) bekezdését az 59/2015. (X. 30.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

3

A 3. § a) pontja a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 26. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdés b) pontja a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 10. § (1) bekezdése a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 10. § (2) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 26. § c)–d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 10. § (3) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 26. § c) és e) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 10. § (4) bekezdése a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 11. § (1) bekezdése a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (2) bekezdése a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 13. § (1) bekezdése a 44/2016. (VIII. 12.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 15. § (2) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 26. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 17. § (2)–(4) bekezdése a 17. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére