• Tartalom

73/2009. (XII. 7.) KHEM rendelet

73/2009. (XII. 7.) KHEM rendelet

a földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet módosításáról1

2010.01.01.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133. §-a (1) bekezdésének 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 133/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet (továbbiakban: R.) 11. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) 2010. július 1-jétől az elszámolás hőmennyiség alapon történik. A hőmennyiség alapon történő elszámolásra való áttérés következtében 2010. január 1-je után a kapacitás lekötéseket MJ/h-ban kell megadni.”

2. § Az R. a következő 10/A–10/C. §-sal és az azt megelőző címmel és alcímekkel egészül ki:

„Kiegyenlítő mechanizmus
1. A kiegyenlítő fizetések általános szabályai
10/A. § (1) A 7. § szerinti földgázelosztási díjakból származó árbevételt az elosztói engedélyesek között indokolt költségeik arányában meg kell osztani, amelynek érdekében a 10/B. § szerinti havi és a 10/C. § szerinti éves kiegyenlítő fizetéseket kell végrehajtani a 10/A–10/C. §-ban meghatározott szempontok figyelembevételével.
(2) A kiegyenlítő fizetések számítása során figyelembe kell venni:
a) a kiegyenlítő fizetések által érintett árszabályozási időszakra vonatkozó eszköz- és költség-felülvizsgálatok eredményeit,
b) a földgáz rendszerhasználat árszabályozásának kereteiről szóló jogszabályban meghatározott, a rendszeres árkorrekciók során használt eljárási rend szerint kiszámított (indexált) indokolt árbevétel-tömeget,
c) a hőmérséklet-korrigált mennyiségi adatokat és súlyarányokat, valamint azok változását akként, hogy a változásnak megfelelően korrigálásra kerül a költség-felülvizsgálat szerinti indokolt árbevételigény,
d) a felhasználói létszámot, a felhasználóknál felszerelt gázmérők névleges teljesítményére vonatkozó adatokat, a felhasználói kapacitáslekötéseket, valamint a fentiek változását,
e) az elosztói engedélyesek által a földgázelosztásból származó árbevétel alapján fizetendő és a kiegyenlítő fizetések miatt felmerült adók és díjak nettó árbevételre vetített tárgyévi átlagos értékét, valamint a kiegyenlítő fizetések kapcsán véglegesen átadott pénzeszköz után fizetendő különadót, mint be- és kifizetéscsökkentő tételeket,
f) a (hálózati) elszámolási különbözet – elosztói engedélyesek szerint differenciált – elismert mértékét,
g) a megbízott pénzügyi szervezet működésével kapcsolatos szerződésben meghatározott indokolt költségeket,
h) a fajlagosan alacsony kihasználtságú elosztási rendszeren elosztók esetében az átlagos elosztási mennyiségre történő korrekciót,
i) az indokolt árbevétel számításánál figyelembe vett, az adott elosztói engedélyeshez tartozó elosztói rendszerekben bekövetkezett változásokat (elosztói engedélyesek közötti rendszer átvétel).
(3) Az elosztói engedélyesek közötti kiegyenlítő fizetéseknek az elszámolt időszakra (tárgyév) vonatkozó összegeit az elosztók – 7. § szerinti földgázelosztási díjakból származó tárgyévi tény elosztott mennyiséggel és a (2) bekezdés d) pontja szerinti tény naturália adatokkal számított – árbevételének és a (4) bekezdésben meghatározott korrigált indokolt árbevételigényének különbségeként a 8. melléklet szerinti képletek alapján kell kiszámítani.
(4) Amennyiben a díjszámításkor használt (2) bekezdés d) pontja szerinti adatok, illetve a hőmérséklet-korrigált mennyiség a díjszámításnál figyelembe vett mértékhez képest nem változnak, az adott elosztói engedélyes korrigált indokolt árbevételigénye az elosztói engedélyesek összes tényleges árbevételének – az elosztói engedélyes költség-felülvizsgálat szerinti elismert árbevételigénye arányában – az adott elosztói engedélyesre jutó hányada, amely a 8. melléklet (b) jelű képlete szerinti számítással kerül meghatározásra.
(5) Amennyiben a díjszámításkor használt (2) bekezdés d) pontja szerinti adatok, illetve a hőmérséklet-korrigált mennyiség a díjszámításnál figyelembe vett mértékhez képest változott, akkor a (4) bekezdés szerinti elismert árbevételigény figyelembevétele előtt elosztói engedélyesenként a költség-felülvizsgálat szerinti elismert árbevételigényt alap- és teljesítménydíjból és forgalmi díjból származó árbevételigényre kell osztani a díjszámításhoz használt adatokkal kalkulált alap- és teljesítménydíjból és forgalmi díjból származó árbevétel arányai alapján. Az elismert árbevételigény alap- és teljesítménydíjas részarányát a díjszámításnál figyelembe vett előzetes és a (2) bekezdés d) pontja szerinti tény adatok arányában, a forgalmi díjas részarányát a díjszámításnál figyelembe vett és a – földgáz-rendszerhasználat árszabályozásának kereteiről szóló jogszabály szerint módosított – hőmérséklet-korrigált mennyiség arányában kell korrigálni.
(6) Amennyiben a (3) bekezdés szerint számított különbség pozitív, az elosztói engedélyes kiegyenlítő befizetésre köteles. Ha a (3) bekezdés szerint számított különbség negatív, az elosztói engedélyes a pénzügyi szervezet által teljesített kiegyenlítő kifizetésre jogosult.
(7) A kiegyenlítő kifizetésekből befolyt összegeket az elosztói engedélyes egyéb bevételként, és tájékoztatási kötelezettsége során az egyéb bevételeken belül a Hivatal számára elkülönítetten is köteles kimutatni.
(8) A megbízott pénzügyi szervezetnek befizetett összegeket (kiegyenlítő befizetéseket) az elosztói engedélyes egyéb ráfordításként, és tájékoztatási kötelezettsége során az egyéb ráfordításokon belül a Hivatal számára elkülönítetten is köteles kimutatni.
2. A havi kiegyenlítő fizetések szabályai
10/B. § (1) Az e § szerinti fizetéseket a tárgyév hónapjaira vonatkozóan havonta kell teljesíteni (havi elszámolás).
(2) A Hivatal minden év február 10-ig a 10/A. § (6) bekezdése alapján határozatban állapítja meg, hogy az adott év során mely elosztói engedélyesek és milyen mértékben kötelesek előzetes kiegyenlítő befizetésre vagy részesülnek kiegyenlítő kifizetésben.
(3) A havi kiegyenlítő fizetés egységdíja (Ft/m3-ben) az elosztói engedélyesek – 10/A. § (2) bekezdésének d) pontja szerinti – tárgyévi naturália adataival és a tárgyévet megelőző évi tény elosztott mennyiségi adataival számított tárgyévi várható árbevételének és a rendszeres árkorrekciók során használt eljárási rend szerint kiszámított (indexált) tárgyévi indokolt árbevétel-igényének a különbségéből adódik a 10/A. § (2) bekezdés c) pontja szerinti hőmérséklet-korrigált mennyiség felhasználásával. Az így kiszámított elosztói engedélyesenkénti egységdíjak közül a legkisebb értéket kell alkalmazni.
(4) A havi kiegyenlítés fizetésére kötelezett elosztói engedélyes minden hónapra (tárgyhó) vonatkozóan a tárgyhót követő hónap 20. napjáig köteles a tárgyhavi igazolt, köbméterben mért elosztott földgázmennyiség és a Hivatal határozatában – a (3) bekezdés szerint – Ft/m3-ben meghatározott havi kiegyenlítésfizetési egységdíj szorzatát a megbízott pénzügyi szervezet részére befizetni. Késedelmes befizetés esetén a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti késedelmi kamatot is meg kell fizetni.
(5) A havi elszámoláshoz kapcsolódó kifizetéseket a pénzügyi szervezet a befizetéseket követő 3 munkanapon belül – ha a kifizetéseknek nincs meg a teljes fedezete, a rendelkezésre álló befizetett forrásokból – a Hivatal határozatában szereplő, elosztói engedélyesek közötti részarányok szerint teljesíti.
3. Az éves kiegyenlítő fizetések szabályai
10/C. § (1) Az elosztói engedélyesek a tárgyévre vonatkozó, rendelkezésre álló tény és várható elosztott mennyiségi adatokat tárgyév december 15-ig a Hivatal rendelkezésére bocsátják. A fogyasztói létszámot, a fogyasztóknál felszerelt gázmérők névleges teljesítményére vonatkozó adatokat és a fogyasztói kapacitás-lekötés, valamint a tárgyévi gázelosztás tényleges adatait az elosztói engedélyesek a tárgyévet követő év január 31-ig ismételten kötelesek a Hivatal rendelkezésére bocsátani.
(2) A Hivatal a tárgyévet követő év január 10-ig értesítést küld az elosztói engedélyeseknek a tárgyévi várható ki- és befizetések összegéről.
(3) A 10/A. § (6) bekezdése szerinti be- és kifizetések összegét a Hivatal határozatban állapítja meg a tárgyévet követő év június 30-ig.
(4) Amennyiben a 10/A. § (3) bekezdése szerint számított különbség pozitív, az elosztói engedélyes köteles a Hivatal a (3) bekezdés szerinti határozatában meghatározott összeget a tárgyévet követő év július 31-ig a megbízott pénzügyi szervezet részére befizetni. Késedelmes befizetés esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamatot is meg kell fizetni.
(5) Amennyiben a 10/A. § (3) bekezdése szerint számított különbség negatív, a megbízott pénzügyi szervezet a kifizetést a befizetések beérkezését követő 3 munkanapon belül – ha a kifizetéseknek nincs meg a teljes fedezete, a rendelkezésre álló befizetett forrásokból – a Hivatal (3) bekezdés alapján meghozott határozata szerinti kifizetések arányában teljesíti.
(6) A tárgyévre vonatkozó éves elszámolás során a 10/A. § (2) bekezdésének e) pontja szerinti adókat, díjakat, és a 10/B. § szerinti havi kiegyenlítő fizetéseket figyelembe kell venni.”

3. § Az R. a következő 14. §-sal egészül ki:

14. § A 2010. július 1-jétől az elosztási díjrendszerben alkalmazandó díjak (a továbbiakban: 2010. júliusi elosztási díjak) számításához a kiindulási alapot e rendelet 9. melléklete tartalmazza. A 2010. júliusi elosztási díjak megállapításához szükséges a földgáz-rendszerhasználat árszabályozásának kereteiről szóló külön jogszabály szerinti árkorrekciók elvégzése.”

4. § Az R. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

5. § Az R. az e rendelet 2. mellékletével megállapított 8. melléklettel egészül ki.

6. § Az R. az e rendelet 3. mellékletével megállapított 9. melléklettel egészül ki.

7. § (1) Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Az R. 12. §-ának (4) bekezdésében a „Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.)” szövegrész helyébe a „Ptk.” szöveg lép.

1. melléklet a 73/2009. (XII. 7.) KHEM rendelethez

A rendszerhasználat (legmagasabb) hatósági díjai
(általános forgalmi adó nélkül)
1. Szállítási díjrendszer

a) Szállítási díjak

A 2. § (1) bekezdés

Szállítási kapacitásdíj
[Ft/(m3/h)/év]

Szállítási forgalmi díj (Ft/m3)

a) pont aa) alpont
aaa) és aab) pontja
(kilépési pontok)

2 454

0,893

a) pont aa) alpont aaf) pontja
(Kiskundorozsma kilépési pont)

15 108

a) pont aa) alpont aag) pontja
(Csanádpalota kilépési pont)

7 795

a) pont aa) alpont aac) pontja
(osztrák/magyar határ Baumgarten felőli belépési pont)

13 229

a) pont aa) alpont aad) pontja
(ukrán/magyar határ Beregovo felőli belépési pont)

13 229

a) pont aa) alpont aae) pontja
(hazai termelés belépési pont)

11 906

a) pont ac) alpont acb) pontja
(tárolói belépési pont)

7 937

b) Szagosítási díj

Szagosítási díj
Ft/liter

3 998

2. Elosztási díjrendszer

Díjfizetésre kötelezett rendszerhasználók

Elosztási átalánydíj

Elosztási alapdíj

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

Ft/m3

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/m3/h/év

Ft/m3

a)

Gázmérővel nem rendelkező felhasználók

16,62

 

b)

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

12 000

8,44

c)

20–100 m3/h közötti névleges (össz) kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

9 900

4,92

d)

101–500 m3/h kapacitás lekötésű felhasználók

7 656

1,07

e)

500 m3/h feletti kapacitás lekötésű felhasználók

12 048

0,94

3. Tárolási díjrendszer

a) Kitárolási díj
Ft/m3

0,158

b) A tárolói mobildíj, a tárolói csúcsdíj és a betárolási díj kiszámítása a következő képletek alapján történik:
(i) TM = 5,70 * cm0,48 Ft/m3
(ii) TCS = 267,25 * cm0,48 Ft/m3/nap/év
(iii) BT = [(bk/m) / (1/150)/3 + 2/3] * 1,06
A képletben a
TM: tárolói mobildíj (Ft/m3),
TCS: tárolói csúcsdíj (Ft/m3/nap/év),
BT: betárolási díj (Ft/m3).
cm = 100 * cs/m
cm: a rendszerhasználó 100 Mm3-re vetített csúcs/mobil lekötése
cs: a rendszerhasználó tárolói csúcs lekötése (m3/nap)
m: a rendszerhasználó tárolói mobil lekötése (m3)
bk: a rendszerhasználó tárolói betárolási kapacitás lekötése (m3/nap)
4. Rendszerirányítási díjrendszer

Rendszerirányítási díj
Ft/év

1 000 000

2. melléklet a 73/2009. (XII. 7.) KHEM rendelethez

Az elosztói engedélyesek közötti kiegyenlítő fizetéseket a következő képletek szerint kell meghatározni:

(a)

KFe = TÁe – KIÁe

ahol:
KFe:     az adott elosztói engedélyesre vonatkozó kiegyenlítő fizetés összege,
TÁe:     az adott elosztói engedélyes tárgyévi tényleges árbevétele, amit a tényleges elosztott mennyiséggel és a 10/A. § (2) bekezdés d) pontja szerinti tény naturália adatokkal kell kiszámítani,
KIÁe:     az adott elosztói engedélyes a 10/A. § (4) bekezdés szerinti indokolt korrigált árbevétel-igénye.

(b)

ahol:
IÁe:     az elosztói engedélyes indokolt árbevételigénye, a költség-felülvizsgálat szerint indokolt költségtömege,
i:     az elosztói index.

3. melléklet a 73/2009. (XII. 7.) KHEM rendelethez

Kiindulási alap a 2010. július 1-jétől alkalmazandó díjak számításához
Elosztási díjrendszer

Díjfizetésre kötelezett rendszerhasználók

Elosztási
átalánydíj

Elosztási alapdíj

Elosztási alapdíj

Elosztási
kapacitásdíj

Elosztási forgalmi
díj

Ft/m3

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/m3/h/év

Ft/m3

a)

Gázmérővel nem rendelkező felhasználók

18,23

 

 

 

 

b)

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

 

12 000

 

 

10,05

c)

20–100 m3/h közötti névleges (össz) kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

 

 

5 112

 

1,16

d)

101–500 m3/h kapacitás lekötésű felhasználók

 

 

 

7 656

1,07

e)

500 m3/h feletti kapacitás lekötésű felhasználók

 

 

 

12 048

0,94

1

A rendelet a 7. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére