• Tartalom

77/2009. (IX. 11.) HM utasítás

77/2009. (IX. 11.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról1

2011.06.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján, a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).

2. § Az utasításban foglaltakat kell alkalmazni:

a) a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény (a továbbiakban: Tv.) szerint nemzetközi szerződésnek nem minősülő, a HM által kötött és kötendő nemzetközi megállapodások, valamint

b) a Tv. 1. §-ában foglaltak HM-et érintő

feladatainak végrehajtása során.

Értelmező rendelkezések

3. § Az utasítás alkalmazásában

a)2 tárcaszintű nemzetközi megállapodás: a Tv. szerint nemzetközi szerződésnek nem minősülő, a HM nevében, valamely nemzetközi szerződésben rögzített vagy jelen utasításban meghatározott felhatalmazás alapján kötött és kötendő két- vagy többoldalú nemzetközi megállapodás. Tárcaszintű megállapodásnak kell tekinteni – függetlenül annak tényleges elnevezésétől – a keretmegállapodásokat, az egyetértési megállapodásokat és a végrehajtási megállapodásokat.

b) keretmegállapodás: olyan két- vagy többoldalú tárcaszintű megállapodás, amely a HM és a külföldi fél (felek) közötti kapcsolatok több szakterületet átfogó tárgykörére terjed ki;

c) egyetértési megállapodás: olyan két- vagy többoldalú tárcaszintű megállapodás, amely valamely szakterületet érintő két- vagy többoldalú kapcsolatok részletes szabályainak rögzítésére, az adott szakterületet érintően hosszú távú együttműködés biztosítására irányul;

d)3 végrehajtási megállapodás: olyan két- vagy többoldalú tárcaszintű megállapodás, amely egy konkrét feladat (esemény) végrehajtásához kapcsolódó rendelkezések rögzítésére irányul.

A TÁRCASZINTŰ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

A tárcaszintű nemzetközi megállapodások előkészítésével kapcsolatos eljárás

4. § A tárcaszintű nemzetközi megállapodások előkészítésének folyamata – sorrendben – az alábbi feladatok végrehajtásából áll:

a) a tárcaszintű nemzetközi megállapodással kapcsolatos magyar álláspont kialakítása (vezetői döntés alapjául szolgáló szakmai koncepció kidolgozása),

b) a tárcaszintű megállapodás létrehozására irányuló tárgyalási felhatalmazás és vezetői jóváhagyás kiállítása,

c)4 a tárgyalási felhatalmazás birtokában a tárcaszintű nemzetközi megállapodás tervezetének kidolgozása,

d) a tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozására irányuló szándék közlése a külföldi féllel (felekkel) és a javaslat (tervezet) átadása, illetőleg külföldi fél hasonló kezdeményezésének elfogadása.

5. § (1) A tárcaszintű nemzetközi megállapodások szakmai koncepciójának kidolgozása a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv feladata.

(2)5 Keretmegállapodások tekintetében a szakmai koncepció kidolgozása a HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM NEFEH) feladata.

(3)6 A külföldi fél (felek) HM NEFEH részére megküldött, tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozására irányuló kezdeményezését a HM NEFEH szakmai koncepció kidolgozása végett továbbítja a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szervnek.

(4) A külföldi fél (felek) tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozására vonatkozó javaslatának valamely szakmai honvédelmi szervnek közvetlenül történő megküldése (ideértve a nemzetközi találkozókon vagy megbeszéléseken történő közlése) esetén a szakmai koncepció kidolgozásáért a kezdeményezést fogadó szakmai honvédelmi szerv felelős.

(5) Amennyiben a tárcaszintű nemzetközi megállapodás több szakmai tárgykört ölel fel, a szakmai koncepció kidolgozása a megállapodás tárgykörei által leginkább érintett szakmai szerv feladata.

(6)7 A kidolgozói feladatkör meghatározása tekintetében felmerülő viták esetén a legalacsonyabb szintű közös elöljáró (felettes) állásfoglalása irányadó.

(7) A szakmai koncepciót kidolgozó szerv felkérésére a kijelölt honvédelmi szervek a koncepció kidolgozásában részt vesznek.

(8) Nincs szükség előzetes szakmai koncepció kidolgozására, illetve tárgyalási felhatalmazás kiállítására, amennyiben az adott tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozása a honvédelmi miniszter erre irányuló döntéséből ered. A tárgyaló delegáció vezetőjének kijelölésétől ebben az esetben sem lehet eltekinteni.

6. § A tárcaszintű nemzetközi megállapodás szakmai koncepciója tartalmazza:

a) a tervezett megállapodás létrehozásának esetleges előzményeit,

b) a tervezett megállapodás tartalmának összefoglalóját, ideértve a tervezett megállapodás főbb tartalmi elemeit,

c) a tervezett megállapodás létrehozásának védelempolitikai vonatkozásait, valamint szakmai indokait és ütemtervét,

d)8 a tervezett megállapodás létrehozásának és végrehajtásának költségvetési és pénzügyi vonatkozásait, külön feltüntetve a költségvetési igények fedezetére tett javaslatot, illetve fedezet hiányában ennek kifejezett említését.

7. § (1)9 Valamennyi tárcaszintű nemzetközi megállapodás koncepcióját annak felterjesztését megelőzően véleményezésre meg kell küldeni a HM NEFEH, a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF), a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF), valamint a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) részére. (2) Valamennyi tárcaszintű nemzetközi megállapodás 3. § szerinti minősítésének tekintetében a HM JF állásfoglalása irányadó.

(3) A tárcaszintű nemzetközi megállapodás létrehozására irányuló tárgyalási felhatalmazás és vezetői jóváhagyás kiállítására irányuló kérelmet a szakmai koncepciót kidolgozó szerv terjeszti fel a 8. §-ban meghatározott, az adott megállapodás tekintetében döntési jogkörrel rendelkező vezető részére. A kérelem tartalmazza:

a) a szakmai koncepció 6. §-ában meghatározott tartalmi elemeit,

b) a megállapodás szövegének első tervezetét, amennyiben az már rendelkezésre áll,

c)10 a HM JF, HM NEFEH és HM VPF, valamint a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM KPH (1) bekezdésben foglalt állásfoglalását,

d) a tárcaszintű nemzetközi megállapodás HM JF (2) bekezdés szerinti minősítésére vonatkozó állásfoglalását,

e) a tárgyalások lefolytatásáért felelős személy (a tárgyaló delegáció vezetője) kijelölésére vonatkozó javaslatot,

f) a tárgyalások lefolytatásába bevonni kívánt honvédelmi szervekre (tárgyaló delegáció tagjaira) vonatkozó javaslatot, egyeztetve azok vezetőivel, és

g)11 az utasítás 1. számú mellékletében foglalt, megfelelő minta szerinti tárgyalási felhatalmazás magyar nyelvű és – a külföldi fél igénye esetén – angol nyelvű példányát.

(4)12 Amennyiben a tárgyalási felhatalmazás kiállítására a honvédelmi miniszter jogosult, a (3) bekezdésben foglalt felterjesztést – a tárgykör szerint érintett szakmai elöljárók mellett – a jogi és a védelempolitikai helyettes államtitkárok útján kell felterjeszteni.

(5)13 Amennyiben a szakmai koncepciót kidolgozó szerv megítélése szerint egy előre tervezhető időszakban több azonos vagy hasonló tartalmú vagy formájú tárcaszintű nemzetközi megállapodás – különösen végrehajtási megállapodás – megkötése válhat indokolttá, azok koncepcióit egy felterjesztésbe foglalva is felterjesztheti.

(6) A szakmai koncepció kidolgozásáért felelős szerv a vezetői döntésről, a tárgyalási felhatalmazás kiállítása esetén annak másolati példányának megküldésével értesíti a HM JF-et.

(7) A szakmai koncepciót kidolgozó szerv köteles a koncepció kidolgozásának elkészítésekor, a HM JF állásfoglalásának kérésekor, valamint a tárgyalási felhatalmazás kiállítására irányuló felterjesztésekor minden esetben megfelelő ügyintézési határidő biztosításáról gondoskodni.

8. § (1) A tárgyalási felhatalmazás kiállítására jogosult:

a) keretmegállapodások tekintetében a honvédelmi miniszter,

b)14 egyetértési megállapodások tekintetében a közigazgatási államtitkár,

c)15 végrehajtási megállapodások tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke.

(2) Tartós akadályoztatása esetén – amennyiben a tárgyalások megkezdésének elhalasztása súlyos hátrányokkal járhat –

a)16 az (1) bekezdés a) pontja esetén a honvédelmi miniszter helyett a közigazgatási államtitkár,

b)17 az (1) bekezdés b) pontja esetén a közigazgatási államtitkár helyett a védelempolitikai helyettes államtitkár,

c)18 az (1) bekezdés c) pontja esetén a Honvéd Vezérkar főnöke helyett a Honvéd Vezérkar főnök helyettes

is kiadhat tárgyalási felhatalmazást. Ennek kezdeményezéséről a felterjesztésben külön rendelkezni kell.

(3) A vezetői döntés meghozatalát és a tárgyalási felhatalmazás kiállítását követően a szakmai koncepció kidolgozásáért felelős szerv haladéktalanul intézkedik a tárgyaló delegáció tagjainak értesítéséről.

9. § (1)19 A honvédelmi miniszter erre irányuló felhatalmazásával, kivételes esetben – különösen a megállapodásban részes külföldi fél (felek) szintjére tekintettel – egyetértési megállapodást és végrehajtási megállapodást a HM képviseletében eljárva a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező honvédelmi szerv is megköthet.

(2)20 Az (1) bekezdés szerinti miniszteri felhatalmazás felterjesztését megelőzően a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szervnek be kell szereznie a HM JF, a HM NEFEH és a HM VPF, valamint a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM KPH állásfoglalását.

(3)21 A tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv által elkészített és felterjesztett miniszteri felhatalmazásra irányuló kérelemnek a 7. § (3) bekezdésének a)–f) pontjain túl tartalmaznia kell a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv HM képviseletében történő eljárására vonatkozó indokolását, valamint az utasítás 2. számú mellékletében foglalt, megfelelő minta szerinti felhatalmazás magyar nyelvű és – a külföldi fél igénye esetén – angol nyelvű példányát.

(4) A tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai szerv a 2. mellékletben foglalt felhatalmazás másolati példányának megküldésével értesíti a HM JF-et a HM képviseletében megkötendő megállapodás létrehozására vonatkozó miniszteri döntésről.

(5) Az (1) bekezdésben foglalt esetben nincs szükség szakmai koncepció kidolgozására és tárgyalási felhatalmazás kiállítására.

(6)22 Az (1) bekezdésben meghatározott esetben az egyetértési megállapodás és a végrehajtási megállapodás kidolgozására, létrehozására, nyilvántartására az utasítás rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

10. § (1) A tárcaszintű nemzetközi megállapodás kidolgozása a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező (a koncepciót kidolgozó) szerv feladata.

(2) A kidolgozói munka során a kidolgozásért felelős szerv elkészíti a megállapodás első tervezetét és szakmai véleményezésre – megfelelő ügyintézési határidő kitűzésével – közvetlenül megküldi a tárgyaló delegáció tagjai, valamint – szükség esetén – a megállapodás tárgykörével érintett további honvédelmi szervek részére.

(3)23 Valamennyi tárcaszintű nemzetközi megállapodás tervezetét meg kell küldeni a HM JF és a HM NEFEH részére, illetve valamennyi, tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodást meg kell küldeni a HM KPH részére. A HM JF–nek a megállapodástervezetre vonatkozóan adott jogi és jogtechnikai állásfoglalásától a tervezetet kidolgozó szerv nem tekinthet el.

(4) A (2) és (3) bekezdésben foglaltak szerint kidolgozott megállapodástervezetet – annak honvédelmi szervek közötti véglegesítését követően – a kidolgozó szerv megküldi a HM JF részére annak érdekében, hogy – a Tv. 4. § (2) bekezdésében foglaltaknak eleget téve – a HM JF véleményezésre továbbítsa a tervezetet a Külügyminisztérium (a továbbiakban: KüM) illetékes főosztálya részére.

(5) A tárgyalásokat csak akkor lehet megkezdeni, ha a HM JF a KüM egyetértéséről szóló tájékoztatást a kidolgozó szerv részére megküldte.

11. § (1) A HM tárcaszintű nemzetközi megállapodás kötésére irányuló szándékának külföldi féllel való közlésére és a tervezet megküldésére

a)24 keretmegállapodások tekintetében a kidolgozó szerv az HM NEFEH útján, katonadiplomáciai úton,

b)25 egyetértési megállapodások és végrehajtási megállapodások tekintetében – a tárgyaló delegáció vezetőjének döntése alapján – katonadiplomáciai úton vagy a kidolgozó szerv közvetlenül

jogosult.

(2) A külföldi fél értesítésére irányuló megkeresésnek tartalmaznia kell a HM tárgyaló delegáció vezetőjének megnevezését és elérhetőségeit is.

A tárcaszintű nemzetközi megállapodások létrehozásával kapcsolatos eljárás

12. § A tárcaszintű nemzetközi megállapodások létrehozásával kapcsolatos eljárás folyamata – sorrendben – az alábbi feladatok végrehajtásából áll:

a) a tárgyalások lefolytatása,

b) a megállapodás végleges szövegének megállapítása,

c) a megállapodás aláírására való felhatalmazás és vezetői döntés kiállítása,

d) a megállapodás aláírása.

13. § (1) A tárgyalások lefolytatását az erre irányuló felhatalmazásban kijelölt tárgyaló delegáció vezetője koordinálja.

(2) E koordináció keretében

a) a tárgyaló delegáció vezetője tart közvetlen kapcsolatot a külföldi féllel (felekkel),

b) a tárgyalások valamennyi fordulójában haladéktalanul tájékoztatja a tárgyaló delegáció többi tagját a külföldi fél (felek) álláspontjáról,

c) bekéri és összesíti a tárgyaló delegáció többi tagjának a tárgyalások valamennyi fordulójában tett szakmai észrevételét, valamint azt közli a külföldi féllel (felekkel).

(3) Amennyiben a tervezett megállapodás tárgyköre és a szakmai körülmények lehetővé teszik, a tárgyalásokat közvetlen levelezés útján vagy katonadiplomáciai úton kell folytatni.

(4) Amennyiben a tárgyalások a külföldi féllel (felekkel) való közvetlen és személyes egyeztetéseket igényelnek, a találkozó megszervezése – ideértve annak adminisztratív és pénzügyi vonatkozásait is – a tárgyaló delegáció vezetőjének feladata.

(5)26 A HM JF és a HM NEFEH kijelölt képviselője valamennyi tárcaszintű nemzetközi megállapodás szakmai véleményezésében (tárgyaló delegációjában) részt vesz.

(6)27 A HM NEFEH képviselője a keretmegállapodások tárgyaló delegációinak állandó tagja.

(7) A tárgyaló delegáció vezetője és annak tagjai akadályoztatásuk esetére kötelesek megfelelő helyettes kijelöléséről gondoskodni, akinek személyéről a tárgyaló delegáció többi tagját haladéktalanul értesítik.

14. § (1) Amennyiben a tárgyalások mindvégig levelezés útján folynak, a megállapodástervezet végleges szövegének megállapítását a HM tárgyaló delegáció vezetője a külföldi féllel egyetértésben úgy végzi, hogy a HM által véglegesnek tekintett szövegjavaslatot megküldi a külföldi félnek, és felkéri egy azonos tartalmú szövegtervezet megküldésére.

(2) A tárgyalások mindaddig nem zárhatóak le, amíg a HM tárgyaló delegációjának tagjai egyhangúlag jóvá nem hagyják a tervezet szövegét.

(3) Többoldalú tárcaszintű nemzetközi megállapodás esetében, amennyiben

a) nem a HM képviselője a többoldalú megállapodás kidolgozásának nemzetközi koordinátora, a HM tárgyaló delegáció vezetője – az (1) bekezdésben foglaltak fennállta esetén – javaslatot tesz a megállapodás nemzetközi koordinátora részére a véglegesnek tekintett szövegtervezet valamennyi részes fél részére történő megküldésére;

b) a HM képviselője a többoldalú megállapodás véglegesítésének nemzetközi koordinátora, a HM tárgyaló delegáció vezetője – a (1) bekezdésben foglaltak fennállta esetén – a véglegesnek tekintett szövegtervezet valamennyi részes fél részére megküldi, kérve azok egyetértését.

(4) Amennyiben a tárgyalások lezárása közvetlen egyeztetésen történik, a HM tárgyaló delegációjának vezetője a helyszínen gondoskodik a végleges szöveg külföldi részes fél (felek) részére történő rendelkezésre bocsátásáról, valamint felkéri a külföldi felet (feleket) a szöveg véglegesítésére (parafálás).

(5) Amennyiben a tervezet végleges változatának rögzítését követően olyan új körülmények merülnek fel, amelyek a tervezet további módosítását indokolják, a HM tárgyaló delegáció vezetője – arról való tudomásszerzést követően – haladéktalanul értesíti a HM delegáció tagjait, egyidejűleg kezdeményezve a tárgyalások folytatását.

15. § (1) A HM tárgyaló delegáció vezetője a tárgyalások lezárását, illetve a megállapodás tervezetének véglegesítését követően a végleges tervezetet – a megállapodást a HM nevében aláíró személyre vonatkozó javaslatával együtt – haladéktalanul megküldi a HM JF részére, egyidejűleg kezdeményezve az aláírási felhatalmazás kiállítását.

(2)28 A tárcaszintű nemzetközi megállapodások aláírásához szükséges felhatalmazás kiállítását a HM JF a jogi helyettes államtitkár és a megállapodás tárgyköre szerint érintett vezető útján

a) keretmegállapodások és egyetértési megállapodások tekintetében a honvédelmi miniszternél,

b)29 végrehajtási megállapodás tekintetében a HM Honvéd Vezérkar főnökénél

kezdeményezi.

(3)30 Keretmegállapodásokat a honvédelmi miniszter, vagy erre irányuló miniszteri felhatalmazás alapján a parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár, a Honvéd Vezérkar főnöke vagy helyettes államtitkár írhat alá.

(4)31 Egyetértési megállapodásokat – megfelelő felhatalmazás birtokában – a (3) bekezdésben foglaltakon túl a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, a HVK törzsigazgatója, a főigazgató, az igazgató, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és a Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezet parancsnoka (vezetője), valamint a katonai attasé írhat alá.

(5)32 Végrehajtási megállapodásokat – megfelelő felhatalmazás birtokában – a (3) és (4) bekezdésben foglaltakon túl a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező honvédelmi szerv vezetője (parancsnoka) írhat alá.

(6) Tartós akadályoztatása esetén – amennyiben az aláírás elhalasztása súlyos hátrányokkal járhat –

a)33 a (2) bekezdés a) pontja esetén a honvédelmi miniszter helyett a parlamenti államtitkár,

b)34 a (2) bekezdés b) pontja esetén Honvéd Vezérkar főnöke helyett a Honvéd Vezérkar főnök helyettes

is kiadhat aláírási felhatalmazást. Ennek kezdeményezéséről a felterjesztésben külön rendelkezni kell.

(7) Az aláírási felhatalmazások mintáját az utasítás 3. számú melléklete tartalmazza.

16. § (1)35 Az aláírási felhatalmazás kiállítását követően a HM JF elkészíti a megállapodás tervezetének aláírandó példányait.

(2) Amennyiben a két- vagy többoldalú tárcaszintű nemzetközi megállapodás aláírása valamennyi részes fél által egy időben és helyszínen történik, a HM JF az (1) bekezdésben foglalt példányokat továbbítja a 15. § (3)–(5) bekezdése alapján a tárcaszintű nemzetközi megállapodás aláírására kijelölt személy (HM nevében aláíró személy) részére, aki gondoskodik az aláírásról, egyidejűleg átadva a külföldi fél részére az őt megillető példányt.

(3) Amennyiben a két- vagy többoldalú tárcaszintű nemzetközi megállapodás a részes fél (felek) általi aláírására eltérő időpontban kerül sor a HM JF az (1) bekezdésben foglalt példányokat továbbítja a HM nevében aláíró személy részére, aki gondoskodik azok magyar fél általi aláírásáról, ezt követően pedig megküldi a HM JF részére további ügyintézés végett.

(4) A HM JF a (3) bekezdésben foglalt esetben intézkedik az aláírandó példányoknak, illetve utolsó részes félként történő aláírás esetén – a magyar példány megtartása mellett – a megállapodásban részes fél (felek) aláírt példányainak a külföldi fél (felek) részére a 11. § (1) bekezdésében meghatározott úton történő megküldésére.

A tárcaszintű nemzetközi megállapodások nyilvántartása

17. § (1) A tárcaszintű nemzetközi megállapodásokat a HM JF őrzi.

(2) Az aláírást követően a HM nevében aláíró személy intézkedik a birtokában lévő és aláírt nemzetközi megállapodás eredeti példányának – nyilvántartás, illetve a Tv. 4. § (2) bekezdésében foglalt előírás végrehajtása végett – a HM JF részére történő megküldésére.

(3)36 A tárcaszintű nemzetközi megállapodások másolatát a HM JF megküldi a szakmailag illetékes szervek, a missziók esetén az MH Összhaderőnemi Parancsnokság részére.

A tárcaszintű nemzetközi megállapodások módosításával, felmondásával és a kilépéssel kapcsolatos eljárás

18. § A tárcaszintű nemzetközi megállapodások módosításával, felmondásával és az azokból való kilépéssel kapcsolatos eljárás tekintetében a 4–17. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

A soron kívüli eljárásra vonatkozó eltérő szabályok

19. § (1) A 4–18. §-ban foglalt eljárástól csak kivételesen, kiemelten fontos honvédelmi érdek esetén lehet eltérni, amennyiben a megállapodás soron kívüli létrehozásáról a honvédelmi miniszter vagy az államtitkár előzetesen döntött vagy ahhoz előzetesen hozzájárult.

(2) A soron kívüli eljárás során sem lehet eltekintetni:

a) a tárgyalások lefolytatásától,

b)37 a HM VPF, a HM NEFEH és a HM JF, valamint a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM KPH szakmai állásfoglalásában foglaltaktól,

c) különösen keretmegállapodások és nemzetközi szerződésben foglalt felhatalmazás alapján kötendő, vagy nemzetközi szerződésben foglaltakhoz kapcsolódó tárcaszintű nemzetközi megállapodások tekintetében a KüM illetékes szervének hozzájárulásától,

d) a 15. § (2) bekezdésében foglaltaktól.

(3)38 A soron kívüli eljárást kezdeményező szerv erre vonatkozó javaslatát részletesen indokolni köteles, ideértve a megállapodás létrehozásának védelempolitikai, szakmai és pénzügyi vonatkozásainak részletes leírását, utóbbi körében a várható kiadásokra és azok fedezetére tett javaslatot, illetve fedezet hiányában ennek kifejezett nevesítését.

A HONVÉDELMI TÁRCÁT ÉRINTŐ NEMZETKÖZI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

Nemzetközi szerződések előkészítésével kapcsolatos eljárás

20. § (1) A Tv. szerinti nemzetközi szerződésnek minősülő nemzetközi megállapodás létrehozására a 6. § szerinti tartalommal kidolgozott szakmai koncepcióval valamennyi honvédelmi szerv javaslatot tehet.

(2)39 Külföldi fél vagy más közigazgatási szerv HM NEFEH részére megküldött nemzetközi szerződés létrehozására vonatkozó kezdeményezését a HM NEFEH szakmai koncepció kidolgozása végett továbbítja a tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szervnek. Az általános együttműködési megállapodások esetében a koncepció kidolgozása a HM NEFEH feladata.

(3) Amennyiben a külföldi fél vagy más közigazgatási szerv nemzetközi szerződés létrehozására vonatkozó javaslatát valamely szakmai honvédelmi szervnek közvetlenül küldi meg (ideértve a nemzetközi találkozókon vagy megbeszéléseken történő közlést) a szakmai koncepció kidolgozásáért a kezdeményezést fogadó szakmai honvédelmi szerv felelős.

(4)40 A szakmai koncepciót az azt kidolgozó szakmai honvédelmi szerv minden esetben megküldi a HM VPF, a HM NEFEH és a HM JF, valamint a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM KPH részére, előzetes szakmai véleményezésre.

(5) A szakmai koncepciót kidolgozó honvédelmi szerv felkérésére a nemzetközi szerződés szakmai koncepciójának kidolgozásában más honvédelmi szervek is részt vesznek.

(6) A szakmai koncepciót kidolgozó honvédelmi szerv a (4)–(5) bekezdésben foglalt állásfoglalások alapján véglegesített szakmai koncepciót nemzetközi szerződés előkészítésére vonatkozó vezető döntésre történő felterjesztés végett megküldi a HM JF-nek.

(7) A HM JF a megküldött szakmai koncepció és az arra vonatkozó állásfoglalások alapján – a Tv. 4. § (1) bekezdésében foglaltaknak eleget téve – kezdeményezi a nemzetközi szerződés előkészítésére vonatkozó KüM-állásfoglalás beszerzését.

(8)41 A KüM egyetértő állásfoglalása alapján a HM JF a jogi és a védelempolitikai helyettes államtitkárok, valamint a tárgykör szerint érintett vezető útján kezdeményezi a honvédelmi miniszternél a nemzetközi szerződés előkészítését, valamint a Tv. 5. § (1) bekezdésében foglalt tárgyalási felhatalmazás kiadását.

(9) A (8) bekezdés szerinti felterjesztésben a szakmai koncepció tartalmi elemein túl javaslatot kell tenni a nemzetközi szerződés tervezetének szakmai kidolgozójára, valamint a tervezet előkészítésébe bevonni kívánt honvédelmi szervekre.

(10)42 A miniszteri döntés tartalmáról, illetve a kiadott tárgyalási felhatalmazásról a HM JF haladéktalanul tájékoztatja a HM VPF-et, a HM NEFEH-et, a szakmai koncepciót kidolgozó, valamint a (8) bekezdés szerinti felterjesztés alapján kijelölt nemzetközi szerződés tervezetét kidolgozó honvédelmi szervet és a tárcaszinten pénzügyi kötelezettségvállalással járó megállapodások esetében a HM KPH-t.

(11) Nincs szükség koncepció kidolgozására, amennyiben nemzetközi szerződés létrehozása a honvédelmi miniszter erre vonatkozó döntéséből ered.

21. § (1) A nemzetközi szerződések tervezetének kidolgozását, honvédelmi szervek közötti véglegesítését – az első tervezet részére történő megküldését követően – a HM JF koordinálja.

(2) A HM JF koordinációs feladatkörében:

a) a HM JF a megküldött szakmai tervezetet véleményezi, szövegét módosítja, valamint

b) szükség esetén további honvédelmi szerveket vonhat be a tervezet szövegének kidolgozásába.

(3) Valamennyi honvédelmi szerv köteles együttműködni a HM JF-fel a nemzetközi szerződés tervezetének kidolgozása során.

Nemzetközi szerződések létrehozásával, módosításával és megszüntetésével kapcsolatos eljárás

22. § (1) A nemzetközi szerződések létrehozásával, módosításával és megszüntetésével kapcsolatos eljárás feladatainak Tv. rendelkezéseinek megfelelő végrehajtását a HM JF koordinálja.

(2) Valamennyi honvédelmi szerv, kiemelten a szakmai koncepció, illetve a tervezet szakmai kidolgozója köteles együttműködni a HM JF-fel, így különösen a HM JF felkérésére részt vesz a tárgyalások lefolytatásában, valamint a nemzetközi szerződéshez kapcsolódó jogszabályok kidolgozásában.

Záró rendelkezések

23. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, azonban rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban levő ügyekben az adott megállapodás megkötésével összefüggésben még el nem végzett cselekmények tekintetében is alkalmazni kell.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a nemzetközi megállapodásokkal kapcsolatos eljárásról szóló 1/2002. (HK 3.) HM utasítás.

1. melléklet a 77/2009. (IX. 11.) HM utasításhoz

Tárgyalási felhatalmazások mintatervezete
I. Magyar nyelvű mintatervezet
(megfelelő fejléc/ek/)    . sz. példány
TÁRGYALÁSI FELHATALMAZÁS
a Honvédelmi Minisztérium és ……………… közötti,
…………………………… szóló Megállapodás létrehozására irányuló tárgyalások lefolytatására
A Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009 (IX. 11.) HM utasítás 8. §-ában foglalt jogkörömnél fogva egyetértek a Honvédelmi Minisztérium és ………………… közötti, …………… szóló Megállapodás létrehozásával és engedélyezem a Megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások lefolytatását.
A tárgyalások lefolytatása során a magyar tárgyaló delegáció vezetésével
……………………………………………-t (név, rendfokozat, beosztás)
bízom meg és felhatalmazom a tárgyaló delegáció tagjainak felkérésére.
Budapest, 2… ………………………-n
………………………………………
(aláírás)
II. Angol nyelvű mintatervezet
(megfelelő fejléc/ek/)    . sz. példány
LETTER OF AUTHORIZATION
to conduct negotiations
In accordance with Article 8 of the Ministerial Decree 77/2009. (IX. 11.) on the procedures concerning international agreements of the Ministry of Defence I hereby declare my assent to the establishment of …………………………… (a megállapodás leírása) and authorize
………………………………
to conduct negotiations on behalf of the Ministry of Defence of the Republic of Hungary and to invite the members of the Hungarian delegation.
Done in ……………………, on ………………
……………………………………
(aláírás)

2. melléklet a 77/2009. (IX. 11.) HM utasításhoz43

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében megkötendő megállapodások létrehozására vonatkozó felhatalmazások mintatervezete
I. Magyar nyelvű mintatervezet

(megfelelő fejléc/ek/)

. sz. példány

FELHATALMAZÁS
a Honvédelmi Minisztérium képviseletében eljáró ……………… (tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szerv neve) és ……………………… közötti, …………………. szóló Megállapodás létrehozására
A Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009. (IX. 11.) HM utasítás 9. §-ában foglalt jogkörömnél fogva egyetértek, hogy a Honvédelmi Minisztérium képviseletében eljáró ……………… (tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szerv neve) és ………………… közötti, …………………………… szóló Megállapodás létrehozásával.
Budapest, 2… ………………………-n
………………………………………
(aláírás)
II. Angol nyelvű mintatervezet

(megfelelő fejléc/ek/)

. sz. példány

LETTER OF AUTHORIZATION
to establishment of ………………… (egyetértési megállapodás, illetve végrehajtási megállapodás angol nyelvű megfelelője) between the ………………… (tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szerv neve) representing the Ministry of Defence of the Republic of Hungary and ……………………… (külföldi fél neve) ……………………… (a megállapodás címe).
In accordance with Article 9 of the Ministerial Decree 77/2009. (IX. 11.) on the procedures concerning international agreements of the Ministry of Defence I hereby declare my assent with the establishment of ………………… (egyetértési megállapodás, illetve végrehajtási megállapodás angol nyelvű megfelelője) between the ………………… (tárgykör szerint feladatkörrel rendelkező szakmai honvédelmi szerv neve) representing the Ministry of Defence of the Republic of Hungary and ……………………… (külföldi fél neve) ………………… (a megállapodás címe).
Done in ……………………, on ………………
……………………………………
(aláírás)

3. melléklet a 77/2009. (IX. 11.) HM utasításhoz

Aláírási felhatalmazások mintatervezete
I. Magyar nyelvű mintatervezet
(megfelelő fejléc/ek/)    . sz. példány
FELHATALMAZÁS
a Honvédelmi Minisztérium és ……………………… közötti,
………………… szóló Megállapodás aláírására
A Honvédelmi Minisztérium nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos eljárásról szóló 77/2009. (IX. 11.) HM utasítás 15. §-ának (2) bekezdésében foglalt jogkörömnél fogva felhatalmazom
…………………………………………-t (név, rendfokozat, beosztás)
a Honvédelmi Minisztérium és …………………… közötti, ……………………… szóló Megállapodás aláírására.
Budapest, 2… ………………………-n
………………………………………
(aláírás)
II. Angol nyelvű mintatervezet
(megfelelő fejléc/ek/)    . sz. példány
LETTER OF AUTHORIZATION
In accordance with Article 15. (2) of the Ministerial Decree 77/2009. (IX. 11.) on the procedures concerning international agreements of the Ministry of Defence I hereby authorize
…………………………………………
to sign the (a megállapodás címe) on behalf of the Ministry of Defence of the Republic of Hungary.
Done in ……………………, on ………………
……………………………………
(aláírás)
1

Az utasítást a 65/2019. (X. 31.) HM utasítás 30. §-a hatályon kívül helyezte 2019. november 8. napjával.

2

A 3. § a) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

3

A 3. § d) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

4

A 4. § c) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

5

Az 5. § (2) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

6

Az 5. § (3) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

7

Az 5. § (6) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

8

A 6. § d) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

9

A 7. § (1) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

10

A 7. § (3) bekezdés c) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

11

A 7. § (3) bekezdés g) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

12

A 7. § (4) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (4) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

13

A 7. § (5) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

14

A 8. § (1) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

15

A 8. § (1) bekezdés c) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés c) pontja és a (6) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

16

A 8. § (2) bekezdés a) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

17

A 8. § (2) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (4) bekezdés b) pontja és az (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

18

A 8. § (2) bekezdés c) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (6) bekezdés a) és b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

19

A 9. § (1) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

20

A 9. § (2) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

21

A 9. § (3) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

22

A 9. § (6) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

23

A 10. § (3) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

24

A 11. § (1) bekezdés a) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

25

A 11. § (1) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

26

A 13. § (5) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

27

A 13. § (6) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

28

A 15. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (4) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

29

A 15. § (2) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

30

A 15. § (3) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

31

A 15. § (4) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

32

A 15. § (5) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

33

A 15. § (6) bekezdés a) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (5) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

34

A 15. § (6) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (6) bekezdés a) és b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

35

A 16. § (1) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 11. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

36

A 17. § (3) bekezdését az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 8. §-a iktatta be. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

37

A 19. § (2) bekezdés b) pontja az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

38

A 19. § (3) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

39

A 20. § (2) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

40

A 20. § (4) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

41

A 20. § (8) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (4) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

42

A 20. § (10) bekezdése az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja és a (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

43

A 2. melléklet az 52/2011. (V. 6.) HM utasítás 10. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (1) bekezdése alapján a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére