• Tartalom

8/2009. (II. 14.) MNB rendelet

8/2009. (II. 14.) MNB rendelet

új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról1

2009.04.15.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Mnbtv.) 60. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján fennálló jogkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank az Mnbtv. 4. §-ának (2) bekezdésén alapuló jogkörében új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegyet bocsát ki.

(2) A kibocsátás időpontja: 2009. április 15.

2. § (1) A fehér színű bankjegypapírra nyomtatott bankjegy hossza 154 mm, szélessége 70 mm. A papír anyagában a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan futó biztonsági szál található, amelyen a „MAGYAR NEMZETI BANK” felirat olvasható.

(2) A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása narancssárga és lila. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a bal oldalon található vízjelmező alatt és fölött narancssárga, középen szürke, a szövegtükör körül és a bankjegy jobb oldalán lila és narancssárga színhatásúak. A vízjelmező alapnyomatában és a szövegtükör jobb oldali mezőjében 1 mm átmérőjű sárga színű körök találhatók. A bankjegy alsó, felső és jobb oldali szegélyének hullámvonalas mintáiban mikroírással a „HÚSZEZER FORINT” felirat ismétlődik. Az alapnyomat jobb felső részén az átnézőjel előoldali eleme található.

(3) A bankjegyen található vízjelmezőben Deák Ferencet ábrázoló árnyalatos vízjelkép látható. A képnyomat része a vízjelmező fölött lévő, tagolt formájú, szürkéslila színű rozetta, amelynek ellipszis rajzolatú részében található a rejtett kép, amelyen megfelelő helyzetben az „MNB” felirat látható.

(4) A szövegtükörben a

„20 000
HÚSZEZER FORINT
MAGYAR NEMZETI BANK”
feliratok, a
Simor

Karvalits

Király Júlia

névaláírások, a
„BUDAPEST 2008”
felirat, valamint a bankjegyhamisításért való büntetőjogi felelősségre vonatkozó záradék szövege:
„A BANKJEGYHAMISÍTÁST A TÖRVÉNY BÜNTETI!”

olvasható.

(5) A névaláírások mellett balra található a Magyar Köztársaság címere. A szövegtükör képnyomati elemeinek színe szürkéslila és zöld.

(6) A képnyomat jobb oldali részén Deák Ferenc arcképe, jobbra alatta a „20 000” értékjelzés látható. E képnyomat elemeinek színe szürkéskék. Az arckép felett balra a „DEÁK FERENC” felirat olvasható, amelynek színe szürkéslila.

(7) A bankjegy piros színű sorszáma két helyen – a bal oldalon a vízjelmező alatt vízszintesen, valamint a jobb oldalon az arckép mellett függőlegesen elhelyezve – található. A sorszám két betűből és hét számjegyből áll.

(8) A szövegtükör és a vízjelmező között, a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan hologram hatású fémcsík található. A fémcsík felületén, a rátekintés szögétől függően, ismétlődő elemként a határozott rajzolatú „MNB” felirat, illetve a finomabb rajzolatú köztársasági címer látható. A fémcsík bal oldalán a – kisméretű számmal írt – „20 000” értékjelzés ismétlődik. A bankjegy előoldalának képét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(9) A bankjegy hátoldala többszínű, széléig kifutó alapnyomattal és egyszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása szürkéskék. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a jobb oldalon található vízjelmező fölött és alatt narancssárga, középen a szegélyeknél lila és vörös, a bal oldalon szürke és narancssárga színhatásúak. A vízjelmező alapnyomatában, valamint a képnyomat feletti mezőben 1 mm átmérőjű sárga színű körök találhatók.

(10) A bankjegy alsó, felső és bal oldali szegélyének hullámvonalas mintáiban mikroírással a „HÚSZEZER FORINT” felirat ismétlődik. Az alapnyomat bal felső részén az átnézőjel hátoldali eleme található.

(11) A képnyomat része a vízjelmező felett és alatt, valamint a kép felett több sorban ismétlődő mikroírás, amelynek szövege „MAGYAR NEMZETI BANK”. A jobb oldalon a vakok és csökkent látóképességűek számára a címlet felismerhetőségét elősegítő jel található, amelynek színe szürkéskék.

(12) A képnyomat része a vízjelmező és a kép között található, optikailag változó tulajdonságú festékkel nyomtatott rozetta, amely a rátekintés szögétől függően vöröseslila vagy szürkészöld.

(13) A képnyomat fő motívuma a régi képviselőházat ábrázoló metszet. A metszet fölött, bal oldalon az „AZ IDEIGLENES MAGYAR KÉPVISELŐHÁZ PESTEN” felirat olvasható. A bankjegy felső részén, középen a „20 000” értékjelzés, alsó részén, középen a „HÚSZEZER FORINT” felirat látható, amelynek színe szürkéskék. A bankjegy hátoldalának képét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(14) A bankjegy elő- és hátoldalának grafikai terve és előoldalának metszete Vagyóczky Károly grafikusművész alkotása. A bankjegy hátoldalán látható metszetet – múltszázadbeli litográfia felhasználásával – a grafikai terv alapján Pálinkás György grafikusművész készítette.

(15) A (4) bekezdés szerinti szövegtükörben olvasható évszám és névaláírások változhatnak.

3. § (1) Ez a rendelet 2009. április 15-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 20 000 forintos címletű bankjegyek kibocsátásáról szóló 8/2000. (MK 104.) MNB hirdetményt visszavonom. A visszavont hirdetménnyel kibocsátott bankjegy továbbra is törvényes fizetőeszköz. A bankjegy külső kiállítását e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

1. melléklet a 8/2009. (II. 14.) MNB rendelethez

Az új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy előoldalának képe:

2. melléklet a 8/2009. (II. 14.) MNB rendelethez

Az új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy hátoldalának képe:

3. melléklet a 8/2009. (II. 14.) MNB rendelethez

A 8/2000. (MK 104.) MNB hirdetménnyel kibocsátott 20 000 forintos címletű bankjegy külső kiállítása
1. A bankjegy leírása:
a) A fehér színű bankjegypapírra nyomtatott bankjegy hossza 154 mm, szélessége 70 mm. A papír anyagában a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan futó biztonsági szál található, amelyen a „MAGYAR NEMZETI BANK” felirat olvasható.
b) A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása narancssárga és lila. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a bal oldalon található vízjelmező alatt és fölött narancssárga, középen szürke, a szövegtükör körül és a bankjegy jobb oldalán lila és narancssárga színhatásúak. A bankjegy alsó, felső és jobb oldali szegélyének hullámvonalas mintáiban mikroírással a „HÚSZEZER FORINT” felirat ismétlődik. Az alapnyomat jobb felső részén az átnézőjel előoldali eleme található.
c) A bankjegyen található vízjelmezőben Deák Ferencet ábrázoló árnyalatos vízjelkép látható. A képnyomat része a vízjelmező fölött lévő, tagolt formájú, szürkéslila színű rozetta, amelynek ellipszis rajzolatú részében található a rejtett kép, amelyen megfelelő helyzetben az „MNB” felirat látható.
d) A szövegtükörben a

„20 000
HÚSZEZER FORINT
MAGYAR NEMZETI BANK”
feliratok, a
Surányi

Kovács Álmos

Riecke Werner

névaláírások, az
„ELNÖK

ALELNÖK

ALELNÖK

BUDAPEST 1999”
felirat, valamint a bankjegyhamisításért való büntetőjogi felelősségre vonatkozó záradék szövege:
„A BANKJEGYHAMISÍTÁST A TÖRVÉNY BÜNTETI!”

olvasható.
e) A névaláírások mellett balra található a Magyar Köztársaság címere. A szövegtükör képnyomati elemeinek színe szürkéslila és zöld.
f) A képnyomat jobb oldali részén Deák Ferenc arcképe, jobbra alatta a „20 000” értékjelzés látható. E képnyomat elemeinek színe szürkéskék. Az arckép felett balra a „DEÁK FERENC” felirat olvasható, amelynek színe szürkéslila.
g) A bankjegy piros színű sorszáma két helyen – a bal oldalon a vízjelmező alatt vízszintesen, valamint a jobb oldalon az arckép mellett függőlegesen elhelyezve – található. A sorszám két betűből és hét számjegyből áll.
h) A szövegtükör és a vízjelmező között, a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan hologram hatású fémcsík található. A fémcsík felületén, a rátekintés szögétől függően, ismétlődő elemként a határozott rajzolatú „MNB” felirat, illetve a finomabb rajzolatú köztársasági címer látható. A fémcsík bal oldalán a – kisméretű számmal írt – „20 000” értékjelzés ismétlődik.
i) A bankjegy hátoldala többszínű, széléig kifutó alapnyomattal és egyszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása szürkéskék. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a jobb oldalon található vízjelmező fölött és alatt narancssárga, középen a szegélyeknél lila és vörös, a bal oldalon szürke és narancssárga színhatásúak.
j) A bankjegy alsó, felső és bal oldali szegélyének hullámvonalas mintáiban mikroírással a „HÚSZEZER FORINT” felirat ismétlődik. Az alapnyomat bal felső részén az átnézőjel hátoldali eleme található.
k) A képnyomat része a vízjelmező felett és alatt, valamint a kép felett több sorban ismétlődő mikroírás, amelynek szövege „MAGYAR NEMZETI BANK”. A jobb oldalon a vakok és csökkent látóképességűek számára a címlet felismerhetőségét elősegítő jel található, amelynek színe szürkéskék.
l) A képnyomat része a vízjelmező és a kép között található, optikailag változó tulajdonságú festékkel nyomtatott rozetta, amely a rátekintés szögétől függően vöröseslila vagy szürkészöld.
m) A képnyomat fő motívuma a régi képviselőházat ábrázoló metszet. A metszet fölött, bal oldalon „AZ IDEIGLENES MAGYAR KÉPVISELŐHÁZ PESTEN” felirat olvasható. A bankjegy felső részén, középen a „20 000” értékjelzés, alsó részén, középen a „HÚSZEZER FORINT” felirat látható, amelynek színe szürkéskék.
n) A d) pont szerinti szövegtükörben olvasható évszám és névaláírások változhatnak.
2. A bankjegy előoldalának képe:
3. A bankjegy hátoldalának képe:
1

A rendeletet a 14/2016. (IV. 25.) MNB rendelet 4. §-a hatályon kívül helyezte 2017. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére