• Tartalom

84/2009. (X. 30.) HM utasítás

84/2009. (X. 30.) HM utasítás

az „élőerős” őrzés-védelmi tevékenység ellátása az MH különböző objektumaiban, fegyveres biztonsági őrök, vagyonőrök, felállított őrök és járőrök, valamint porta- (kapu-) és telephely-őrszolgálatok folyamatos ellátása tárgyában létrejött Megbízási Szerződés egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról1

2009.10.30.

Az élőerős őrzés-védelmi tevékenység ellátása az MH különböző objektumaiban, fegyveres biztonsági őrök, vagyonőrök, felállított őrök és járőrök, valamint porta- (kapu-) és telephely-őrszolgálatok folyamatos ellátása tárgyában a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: Megbízó) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (a továbbiakban: Megbízott) között LBO/24-43/2009. számon létrejött Megbízási Szerződés (a továbbiakban: Szerződés) egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a katonai ügyészségekre, a HM Állami Egészségügyi Központra, valamint a Magyar Honvédség hadrendbe tartozó katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szerv).

2. § Jelen utasítás tárgyi hatálya a Szerződés egyes rendelkezéseinek végrehajtására terjed ki.

3. § Jelen utasítás rendelkezéseit minden esetben a Szerződés érintett (hivatkozott) rendelkezéseire figyelemmel kell végrehajtani, azokat együttesen kell alkalmazni.

4. § Jelen utasítás végrehajtása során a Szerződés 1. pontja szerinti fogalommeghatározásokat kell alkalmazni.

A fegyveres biztonsági őr, fegyveres vagyonőr, fegyver nélküli vagyonőr feladatai általában

5. § A fegyveres biztonsági őr, fegyveres vagyonőr, fegyver nélküli vagyonőr általános feladatait a Szerződés 2-3. pontjai rögzítik.

A Szerződés teljesítésével kapcsolatos alapvető Megbízói és Megbízotti kötelezettségek

6. § A Szerződés teljesítésével kapcsolatos alapvető Megbízói és Megbízotti kötelezettségeket a Szerződés 26–30. pontjai rögzítik. Ezen rendelkezésekre tekintettel – a hivatkozott szerződéses pontokban foglalt feladatai keretei között – a honvédelmi szerv vezetője köteles biztosítani

a) azon helyiségek lezárását falakattal és gyurmával, amely helyiségekben a Megbízott vagy a Közreműködő vállalkozás (az őrzésre kötelezett) bármilyen eszközt tárol, raktároz;

b) az őrlétesítmények és a berendezett őrszobák takarításához szükséges tisztogató-, takarító anyagot az éves takarítószer kerete terhére;

c) az őrlétesítmények és az őrszobák berendezéséhez szükséges, norma szerinti bútorokat.

7. § A honvédelmi szerv vezetője köteles elkészíteni és a Megbízott részére biztosítani az őrségintézkedés és őrségutasítás elkészítéséhez szükséges követelménytámasztását.

8. § A követelménytámasztását a honvédelmi szerv vezetője a vonatkozó belső rendelkezések és a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 24/2005. (VI. 30.) HM rendelettel kiadott Szolgálati Szabályzat alapján az adott objektum őrzés-védelmének megszervezésére vonatkozó intézkedésében határozza meg, s ennek a szükséges és elégséges mértékű kivonatát továbbítja a Megbízott, illetve a Közreműködő Vállalkozás felé.

Együttműködés rendje

9. § A Megbízott felelősségével, illetve az együttműködés rendjével kapcsolatos rendelkezéseket a Szerződés 31–36., illetőleg 42–52. pontjai rögzítik. Ezen rendelkezésekre tekintettel a honvédelmi szerv vezetőjének kötelezettségeit – a hivatkozott szerződéses pontokban foglalt feladatainak keretei között – jelen utasítás 10–15. §-ai határozzák meg.

10. § A honvédelmi szerv vezetője intézkedik a Megbízott által átadott, a fegyveres biztonsági őrségről, a fegyveres vagyonőrségről, illetve a fegyver nélküli vagyonőrségről vezetett nyilvántartásban szereplő személyeknek biztonsági ellenőrzéséről a fluktuációs változás esetében is.

11. § A honvédelmi szerv vezetője a Szerződés IV. fejezetében foglaltakra figyelemmel ellenőrizteti a szolgálatot teljesítő gazdasági társaság jogosultságát. Amennyiben nem az engedélyezett Közreműködő vállalkozás látja el a szolgálatot, azonnal jegyzőkönyvet vetet fel. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a szolgálat ellátására kötelezett, engedélyezett Közreműködő vállalkozás megnevezését, valamint a ténylegesen szolgálatot ellátó Közreműködő vállalkozás megnevezését, az objektum, a hely és az időpont pontos megjelölésével.

12. § A 11. § szerinti esetben (nem engedélyezett Közreműködő vállalkozás alkalmazásának feltárása) a honvédelmi szerv vezetője azonnal jelenti a tényt írásban a szolgálati elöljárójának, illetve haladéktalanul, közvetlenül tájékoztatja a Megbízót.

13. § Az objektum élőerős őrzés-védelme kapcsán keletkezett problémákat elsősorban helyben kell megoldani. A megbízó helyi képviselőjének (a továbbiakban: MHK) törekednie kell a megbízott helyi képviselőjével (a továbbiakban: VHK) történő megállapodásra úgy, hogy az objektum őrzés-védelmének színvonala és biztonsága ne sérüljön. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a honvédelmi szerv vezetője jelenti ezt a tényt a szolgálati elöljárójának, egyidejűleg tájékoztatja a HM Infrastrukturális Ügynökség Területi Üzemeltetés-felügyeleti Osztályt, illetve a HM Infrastrukturális Ügynökség Központi Üzemeltetés-felügyeleti Osztályt. Amennyiben az MHK-nak és a VHK-nak nem sikerül megállapodni, akkor a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: Szakfelügyelet) képviselője egyeztetést szervez a HM Infrastrukturális Ügynökség Lebonyolítási Osztály és a Megbízott képviselőjével. Amennyiben az egyeztetés nem vezet eredményre, akkor a Szakfelügyelet a Megbízóval és a Megbízottal 7 napon belül további egyeztetést szervez.

14. § Az MHK negyedévente értékeli az élőerős szolgáltatás helyi szinten történő megvalósulását a VHK-val együttműködésben (Szerződés 50. pont). Az értékelést a honvédelmi szerv vezetője jelenti a szolgálati elöljárójának.

Hibaelhárítás

15. § A hibaelhárítással kapcsolatos rendelkezéseket a Szerződés 53–59. pontjai rögzítik. Ezen rendelkezésekre tekintettel a honvédelmi szerv vezetőjének kötelezettségeit – a hivatkozott szerződéses pontokban foglalt feladatainak keretei között – jelen utasítás 16–18. §-ai határozzák meg.

16. § Az objektumokban található Megbízott, illetve Közreműködő vállalkozás kezelésére bízott őrzés-védelmi technikai eszközök (pl. behatolásjelző, riasztó, kamera, számítógép stb.) meghibásodását a VHK haladéktalanul bejelenti az objektum őrzésért felelős szervezet ügyeleti szolgálatának, illetve a honvédelmi szerv vezetője által intézkedésben kijelölt, az őrzés-védelmi hibaelhárítás teljesítés igazolására jogosultaknak, akik annak megszüntetésére, az őrzés-védelmi technikai eszközök hibaelhárítására kötött szerződés keretei között intézkednek.

17. § Az őrzés-védelmi technikai eszközökkel kapcsolatos hibaelhárítás teljesítésének igazolására az jogosult, akinek az aláírás mintáját a honvédelmi szerv vezetője neve, rendfokozata és beosztásának megnevezése mellett megküldte a Megbízónak.

18. § A Megbízó az élőerős őrzés-védelmi szolgáltatás és a technikai őrzés-védelmi hibaelhárítás-teljesítés igazolására jogosultakról külön nyilvántartást vezet.

A teljesítés elismerése, a teljesítésigazolás

19. § A teljesítés elismerésével, illetőleg a teljesítésigazolással kapcsolatos rendelkezéseket a Szerződés 60–65. pontjai rögzítik. Ezen rendelkezésekre tekintettel a honvédelmi szerv vezetőjének kötelezettségeit – a hivatkozott szerződéses pontokban foglalt feladatainak keretei között – jelen utasítás 20–22. §-ai határozzák meg.

20. § A honvédelmi szerv vezetője intézkedésben jelöli ki az élőerős őrzés-védelmi tevékenység teljesítésigazolására jogosultakat úgy, hogy a teljesítésigazolás folyamatosan biztosított legyen, a kijelölt személyek nevét, rendfokozatát, beosztásának megnevezését és aláírásmintáját jelen utasítás hatálybalépésétől számított 20 napon belül megküldi a Megbízónak. Amennyiben a teljesítésigazolásra jogosultak jegyzékében változás áll be, a fentiek szerint kell eljárni.

21. § A 20. § szerint kijelölt személy hibátlan teljesítés esetén az őrzés-védelmi tevékenységet 100%-ra igazolja.

22. § A teljesítéscsökkentés eseteit, és az arra alkalmazandó eljárást a Szerződés XII. fejezete és jelen utasítás VIII. fejezete rögzítik.

A teljesítés ellenőrzése

23. § A Szerződés 67. pontja alapján Megbízó saját állományával jogosult ellenőrizni az élőerős őrzés-védelmi tevékenység szerződésszerű ellátását. Az ellenőrzések (Szerződés 67–68. pontok) eredményes végrehajtása érdekében Megbízó

a) a 2009. évi ellenőrzési tervét jelen utasítás hatálybalépésétől számított 20 napon belül, a további évek ellenőrzési terveit a tárgyévet megelőző év december 10-ig megküldi a Szakfelügyeletnek;

b) az ellenőrző állományt ellátja nyílt paranccsal, megbízólevéllel;

c) ellenőrzési programot készít, melyet a kiértesítő levéllel együtt az érintett parancsnok részére megküld, átfogó ellenőrzés előtt 14 nappal, cél- és témaellenőrzés előtt 7 nappal.

24. § Megbízó jogosult váratlan cél- és témaellenőrzést is elrendelni [Szerződés 67. pont b) alpont]. A megbízói ellenőrzéseken felül – a Szakfelügyelet által kidolgozott és a HM Honvéd Vezérkar főnök által jóváhagyott, a HM és MH objektumok éves őrség ellenőrzési terve alapján – a Szakfelügyelet is jogosult önállóan váratlan célellenőrzéseket végrehajtani.

A hibás teljesítés

25. § A hibás teljesítéssel kapcsolatos rendelkezéseket a Szerződés 69–74. pontjai rögzítik. Ezen szabályok biztosítják azt, hogy a Megbízott (Közreműködő vállalkozás) nem szerződésszerű teljesítése szankcionálható legyen. Mindezekre tekintettel a parancsnok – a hivatkozott szerződéses pontokban foglalt feladatai keretei között – különös figyelemmel jár el

a) a teljesítéscsökkentési jegyzőkönyv felvételekor [Szerződés 70. pont a)–c) alpontok];

b) a Szerződés 70. pont d) alpontok táblázat alkalmazásakor;

c) a Szerződés 71. pont szerinti szabályok alkalmazásakor;

d) a jegyzőkönyv Szerződés 72. pont szerinti tartalmának kialakításakor.

Egyéb rendelkezések

26. § A honvédelmi szerv vezetője a Szerződés 20. pontban foglalt feladatok tekintetében különös figyelemmel jár el, és az MK Katonai Biztonsági Hivatallal teljeskörűen együttműködik.

27. § A honvédelmi szerv vezetője, vagy megbízottja jogosult a Megbízott állományának szolgálati úton utasításokat adni, de ezek nem terjedhetnek ki a munka megszervezésére, valamint azokra az esetekre, amikor a kényszerintézkedések alkalmazásának feltételei állnak fenn.

28. § Az utasítások meghatározásánál figyelembe kell venni a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályok, különösen a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény és a fegyveres biztonsági őrség Működési és Szolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 27/1998. (VI. 10.) BM rendelet rendelkezéseit.

29. § Az érintett objektumparancsnok intézkedik az őrzendő objektum – a Szerződés tárgyában történő – és az őrzés-védelmi technikai eszközök jegyzőkönyvön történő átadására a Megbízott vagy Közreműködő vállalkozás részére, amennyiben ezek az átadások jelen utasítás hatálybalépésekor még nem történtek meg.

30. § A honvédelmi szerv vezetője biztonsági vagy fegyelmi okból intézkedhet az élőerős őrzés-védelmi szolgáltatást ellátó személy objektumból történő eltávolítására. A Szerződés 88. pontja alapján a Megbízott ebben az esetben is köteles a tárgyi feladatait maradéktalanul ellátni, egyben köteles a szolgáltatásból eltávolított személy jelen szerződésben meghatározott módon pótolni.

31. § A honvédelmi szerv vezetője utasítást adhat a teljesítésbe bevont őrállomány objektumon belüli – az őrzés-védelem biztonságának fokozása érdekében történő – átcsoportosítására.

Záró rendelkezések

32. § A Megbízó a Szerződés eredeti sorszámozást megtartó kivonatát megküldi az érintett honvédelmi szervek részére.

33. § A honvédelmi szervek vezetői intézkednek arra, hogy a Szerződés végrehajtásában érintett személyek a Szerződés tartalmát – a szükséges mértékben, különös tekintettel a jelen utasításban hivatkozott pontokra – megismerjék.

34. § A honvédelmi szerv vezetője jelen utasítás hatálybalépésétől számított 30 napon belül intézkedik az őrintézkedések és őrutasítások átdolgozására.

35. § Jelen utasítás a közzététele napján lép hatályba.

1

Az utasítást a 36/2017. (VII. 19.) HM utasítás 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2017. július 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére