• Tartalom

97/2009. (XII. 11.) HM utasítás

97/2009. (XII. 11.) HM utasítás

a honvédségi járművek fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról

2017.01.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel a honvédségi járművek fenntartásáról szóló HM rendeletre – a honvédségi járművek fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. §1 Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Magyar Állam tulajdonában lévő és a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) által üzemeltetett honvédségi járművek üzemben tartására, forgalomba helyezésére, forgalomban tartására, forgalomból kivonására, műszaki vizsgálatára és környezetvédelmi felülvizsgálatára és

b) a honvédelmi szervezetek működése érdekében tartósan bérelt, lízingelt járművek üzemben tartására, használatára.

2. § Az utasítás alkalmazásában:

a) honvédségi jármű: a rendeltetésszerű használat során közutat is igénybevevő, az MH-ban rendszeresített közúti és terepjáró jármű, ide nem értve a kerekes harcjárműveket;

b) üzemeltető szervezet: az állománytáblában, illetve munkaköri jegyzékben rendszeresített honvédségi járműveket rendeltetésszerűen fenntartó, alkalmazó honvédelmi szervezet.

A honvédségi járművek igénybevétele

3. § (1) A honvédelmi szervezetek csak az állománytáblában, illetve munkaköri jegyzékben meghatározott fajtájú és darabszámú honvédségi járművet üzemeltethetnek.

(2)2 A rögzített mennyiségen felüli honvédségi jármű ideiglenes üzemeltetését a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), az MH hadrendbe tartozó katonai szervezeteinél a Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HVKF) engedélyezheti.

4. § Az üzemeltető szervezet parancsnoka, vezetője (a továbbiakban együtt: parancsnok) felel a járművek rendeltetésének megfelelő gazdaságos használatáért, az üzem- és közlekedésbiztonsági, munkavédelmi, valamint környezetvédelmi követelményeket kielégítő műszaki állapotának és hadrafoghatóságának biztosításáért, továbbá az üzemeltetéssel kapcsolatos jogszabályi, hatósági és egyéb előírások, illetőleg a bizonylati fegyelem megtartásáért.

5. § (1) A honvédségi járműveket elsődlegesen a rendeltetésüknek és igénybevételi jellegüknek megfelelően szolgálati feladat végrehajtására kell igénybe venni.

(2)3 Az üzemeltető szervezet a honvédelmi szervezetek állományába tartozó katona, kormánytisztviselő, közalkalmazott, munkavállaló, nyugállományú katona, nyugdíjas kormánytisztviselő és nyugdíjas közalkalmazott (a továbbiakban együtt: állomány), valamint közeli hozzátartozóik szállítására szolgálati autóbuszjáratot indíthat a HVKF által meghatározott feltételek szerint.

(3) A honvédségi járművek és áramforrás aggregátok a honvédelmi szervezetek szolgálati tevékenységével, napi életével összefüggő kulturális, sport célra, valamint a 15–17. §-ban meghatározott magáncélra is igénybe vehetők.

6. § Az állománytáblája, vagy a munkaköri jegyzéke szerint honvédségi járművel nem rendelkező önálló honvédelmi szervezet részére a működéséhez szükséges járműveket – ide értve a magáncélú igénybevételt is – az utaltsági rend szerint ellátásra kötelezett honvédelmi szervezet parancsnoka biztosítja.

7. § (1)4 A honvédelmi szervezetek sport és művelődési tevékenysége honvédségi járművel való ellátása biztosításának rendjét a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben határozza meg.

(2) A honvédelmi szervezetek sport és kulturális rendezvényein történő részvételhez a honvédségi társadalmi szervezetek, nyugállományú klubok és egyesületek tagságának szállításához a honvédségi járművet a rendelkezésre álló szabad kapacitások kihasználásával – a tervezett igénybevétel előtt legalább 15 nappal megküldött egyedi igénylés alapján – alapvetően a területileg illetékes (legközelebbi) honvédelmi szervezet biztosítja. Gazdaságossági, vagy egyéb szempontok, indokok figyelembe vételével a járművet bármely üzemeltetési, illetőleg hajtóanyag-fogyasztási kerettel rendelkező üzemeltető szervezet biztosíthatja.

8. § (1)5 A honvédségi járművek üzemben tartásával, nyilvántartásával, menetokmányaival, használatával, ellenőrzésével, a költségtérítés elszámolásával, továbbá a járművek közlekedésével kapcsolatos közlekedésbiztonsági tevékenységgel, a bekövetkezett balesetek helyszínelésével, kivizsgálásával és jelentésével kapcsolatos részletes feladatokat és végrehajtási előírásokat a HM KÁT egyetértésével a HVKF határozza meg.

(2)6 A tartós külszolgálatot teljesítő magyar katonák részére a szolgálatteljesítés helyén vásárolt honvédségi járművek igénybevételének sajátos szabályairól az MH Anyagellátó Raktárbázis (a továbbiakban: MH ARB) parancsnoka intézkedik.

9. § (1)7 A közlekedésbiztonsággal, gépjármű kötelező felelősségbiztosítással és casco biztosítással kapcsolatos MH szintű szakmai, nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatokat a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény alapján vezetett járműnyilvántartásba, a jármű törzskönyvébe és forgalmi engedélyébe tulajdonosként bejegyzett honvédelmi szervezet (a továbbiakban: tulajdonosként bejegyzett szervezet) az MH ARB végzi.

(2) A honvédségi járművekhez a forgalomba helyező hatóság által kiadott törzskönyveket nem kell az üzemeltető szervezet részére kiadni, azokat a tulajdonosként bejegyzett szervezetnél kell tárolni és őrizni.

10. § Honvédségi jármű a közúti forgalomban csak megfelelő műszaki és esztétikai állapotban, továbbá a jogszabályokban és a honvédségi belső rendelkezésekben előírt, érvényes menetokmányokkal vehet részt.

11. § A honvédségi járműhöz kiadott katonai felszerelések (pl. fegyverek, mentesítő, álcázó készletek) a vezetőfülkében, vagy az utastérben csak a rájuk vonatkozó külön előírások szerint helyezhetők el.

12. §8 A honvédelmi szervezetek, illetve a Magyarországon települő katonai szervezet állományába nem tartozó személyek honvédségi járművön csak az üzemeltető, vagy az igénybe vevő szervezet parancsnokának írásos engedélyével tartózkodhatnak, illetve utazhatnak.

13. § (1) Honvédségi jármű a katonai objektumok zárt területén, egyedi engedéllyel, vagy megállapodás alapján egyes rendvédelmi szervek zárt területén, valamint folyamatosan őrzés alatt álló honvédségi, illetve közhasználatú parkolóhelyen tárolható.

(2)9 A lakás és munkahely közötti személygépkocsi használati engedéllyel rendelkező személyek részére – amennyiben az üzemeltető szervezet parancsnoka nem tud gépkocsivezetőt biztosítani, illetve a jármű telephelyre történő visszatérése nem gazdaságos és a biztonságos tárolása megoldott – a parkolást egyedi elbírálás alapján, más helyen is engedélyezheti:

a) a HVKF az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnoka és helyettesei, valamint a HVKF közvetlen alárendeltségében lévő más szervezetek állományába tartozó személyek részére;

b) az MH ÖHP parancsnoka az MH ÖHP és alárendeltjei állományába tartozó személyek részére, az MH ÖHP parancsnokhelyettesek kivételével;

c) az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) parancsnoka az MH LK és alárendeltjei állományába tartozó személyek részére, az MH LK parancsnokhelyettes kivételével;

d) a HM KÁT az a)–c) pont hatálya alá nem tartozó szervezetek állományába tartozó személyek részére.

(3) Az engedély egy példányát, vagy másolatát az üzemeltető szervezet részére is meg kell küldeni.

14. § (1)10 Honvédségi járművet – a (2)–(5) bekezdésben és a 17. § (2) bekezdésben foglalt igénybevételek kivételével – csak az adott jármű-kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkező, rendszeresített gépkocsi-vezetői beosztást betöltő katona, honvédségi közalkalmazott, továbbá páncélos- és gépjárműtechnikus tiszt, altiszt vezethet.

(2)11 A honvédelmi szervezetek, illetve a Magyarországon települő katonai szervezet állományába tartozó, az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő beosztású katona, kormánytisztviselő, közalkalmazott és munkavállaló az állományilletékes parancsnok (munkáltatói jogkört gyakorló) engedélyével, a honvédségi járművek közül – a kiképzési tervekben szereplő gépjármű-vezetési gyakorlat kivételével – csak B kategóriába sorolt járművet vezethet, feltéve, hogy e járműkategóriára érvényes vezetői engedélye van, és rendelkezik az adott járműtípus vezetéséhez szükséges felkészültséggel, valamint a honvédségi jármű vezetésére jogosító igazolvánnyal.

(3)12 C kategóriába sorolt honvédségi járművet is vezethet a szállító fegyvernemi (szakági) alcsoportba tartozó munkakört betöltő katona, közalkalmazott az állományilletékes parancsnok (munkáltatói jogkört gyakorló) eseti javaslatára, az elöljáró parancsnok (vezető) engedélyével, valamint a raktárvezető, raktáros, ellátó munkakört betöltő katona, ha a beosztásában a gépjármű-vezetői engedély megléte – az MH rendszeresített beosztás típusaira vonatkozó egységes, részletes követelményeket tartalmazó jegyzék szerint – speciális munkaköri képzettségi követelmény, számára a jármű vezetése munkaköri feladat, és rendelkezik legalább 3. osztályú fokozattal, valamint a honvédségi jármű vezetésére jogosító igazolvánnyal.

(4)13 Honvédségi járművet vezethet – az állományilletékes parancsnok (munkáltatói jogkört gyakorló) eseti javaslatára, az elöljáró parancsnok (vezető) írásbeli engedélyével – a kiképzési tervekben szereplő gyakorlatokon, a NATO és nemzeti, továbbá a komplex és átfogó felügyeleti ellenőrzések során, a HM KÁT és a HVKF által kiadott együttes intézkedésben, valamint a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer keretében jelszavas intézkedésben meghatározott feladat végrehajtása során, továbbá tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a honvédelmi szervezetek állományába tartozó, az (1) és (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő beosztású katona és közalkalmazott, ha rendelkezik az adott járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel, valamint az adott honvédségi jármű használatával összefüggésben tájékoztatták a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet 10. §-ában foglalt adatokról.

(5)14 A nem gépkocsivezető beosztású személyeket és a honvédségi járművek vezetésére a honvédségi járművek fenntartásáról szóló HM rendelet 3. § (1a) és (2) bekezdése szerinti személyeket fel kell készíteni az adott járműtípus kezelésére, vezetésére és kezelői szintű karbantartására.

(6) A nem gépkocsivezető beosztású személyek csoportos személyszállítást nem végezhetnek. A honvédségi járművet csak szolgálati célból, ideiglenes jelleggel vezethetik.

(7)15 A nem gépkocsivezető beosztású, honvédségi járművek vezetésére jogosult személyek kötelesek kitölteni az 1. melléklet szerinti nyilatkozatot.

(8) Az (1)–(3) bekezdés hatálya alá tartozó nem gépkocsivezető beosztású személyek részére a honvédségi jármű vezetésére jogosító igazolványt a felterjesztett parancsnoki engedély és a jogosult személyi nyilatkozata alapján a tulajdonosként bejegyzett szervezet adja ki és tartja nyilván.

Magáncélú igénybevétel

15. § (1) Az állomány részére – a rendelkezésre álló szabad kapacitások kihasználásával – a honvédségi jármű magáncélú igénybevétele engedélyezhető az országhatáron belül.

(2) Az állomány tagja magáncélra a honvédségi járművet kizárólag saját maga érdekében, saját használatára igényelhet és vehet igénybe.

(3)16 A magáncélú igénybevételt a lakás és munkahely közötti utazás kivételével a tényleges állomány részére az üzemeltető szervezet parancsnoka, a nyugdíjasok részére a járművet biztosító honvédelmi szervezet parancsnoka engedélyezheti.

(4) Az engedély alapján az állomány részére a magáncélú igénybevételhez a honvédségi járműveket elsődlegesen a 6. § szerint kell biztosítani, azonban gazdaságossági, vagy egyéb szempontok, indokok figyelembe vételével azt bármely üzemeltetési, illetőleg hajtóanyag-fogyasztási kerettel rendelkező üzemeltető szervezet biztosíthatja.

(5) Költségtérítés nélkül engedélyezhető a honvédségi közúti személygépkocsi (a továbbiakban: személygépkocsi) és autóbusz igénybevétele az állomány tagjának, illetőleg közeli hozzátartozójának halála esetén a temetéssel összefüggő utazásra. Az állomány tagjának halála esetén a járművek igénybevétele a közeli hozzátartozók szállítására engedélyezhető.

(6) Kedvezményes költségtérítéssel engedélyezhető az állomány részére közúti tehergépkocsi és pótkocsi költözéshez, különböző ingóság szállításához.

(7) A (4)–(5) bekezdésben foglaltakon kívül egyéb magáncélú szállításhoz közúti tehergépkocsi és darus gépkocsi igénybevétele teljes költségtérítés mellett engedélyezhető.

(8) A (4)–(6) bekezdés szerinti magáncélú igénybevételt az engedélyezésre egyébként jogosult parancsnok esetében a közvetlen szolgálati elöljárója engedélyezi.

(9) Magáncélú igénybevételre az adott eszköz éves kilométer (hajtóanyag) kiszabatának legfeljebb 10%-a használható fel a tárgyévben.

(10) A magáncélú igénybevétel során a honvédségi járművet őrizetlenül hagyni csak abban az esetben szabad, ha a biztonságos lezárása megoldott. A jármű parkolása ebben az esetben is a lehetőség szerint zárt, folyamatosan őrzött és/vagy ipari kamerával védett parkolóhelyen történhet.

16. § (1)17 Kedvezményes és teljes költségtérítéssel történő igénybevétel befejezésekor a honvédségi jármű üzemanyagtartályát az üzemeltető szervezethez legközelebbi kereskedelmi üzemanyagtöltő állomáson teljesen fel kell tölteni, amennyiben ez nem lehetséges, a honvédelmi szervezet készletéből felhasznált hajtóanyag értékét kell megtéríteni.

(2)18 A kedvezményes és teljes költségtérítéssel történő igénybevétel során felmerült költség értékeként a felhasznált hajtóanyag értékét az (1) bekezdésben meghatározottak szerint, valamint

a) kedvezményes költségtérítéssel történő igénybevétel esetében a felhasznált hajtóanyag beszerzési ára alapján számított költség 20%-át,

b) teljes költségtérítéssel történő igénybevétel esetében a felhasznált hajtóanyag beszerzési ára alapján számított költség 70%-át

kell megtéríteni.

(3) A honvédelmi szervezet készletéből felhasznált hajtóanyag értékét az általános forgalmi adót tartalmazó beszerzési ár alapján kell megállapítani.

(4)19 Azon esetek kivételével, amikor a honvédségi személygépkocsi után a cégautóadó megfizetésre kerül, kedvezményes költségtérítésű igénybevétel esetén a teljes költségtérítésű díjtétel és a kedvezményes költségtérítésű díjtétel közötti különbözet, valamint a költségtérítés nélküli igénybevétel az igénybevevő magánszemély jövedelmének minősül.

(5)20 Az üzemeltető szervezet a magánszemélyt a (4) bekezdés szerinti esetben az igénybevétel előtt tájékoztatja az adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezéséről. Az igénybevevő magánszemélynek – a tényleges állomány tagja kivételével – az igénybevétel előtt közölnie kell az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetői adóbevalláshoz szükséges adatokat.

(6)21 Az üzemeltető szervezet az igénybevételt követő 8 napon belül átadja az üzemeltető szervezetet ellátó pénzügyi és számviteli szervnek a kifizetői adóbevalláshoz szükséges okmányokat és adatokat. A pénzügyi és számviteli szerv a magánszemélyt az igénybevételt követő 30 napon belül tájékoztatja az általa fizetendő adó és járulék összegéről, valamint – a tényleges állomány tagja kivételével – kiadja részére a jogszabályokban előírt igazolásokat. A tényleges állomány tagjának adó- és járulékfizetési kötelezettségét a következő illetményfizetéssel egyidejűleg kell rendezni, a tényleges állományba nem tartozó magánszemélyek adó- és járuléktartozásának befizetésére 15 napos határidőt kell biztosítani.

17. § (1)22 A személygépkocsi lakás és munkahely közötti használatára engedélyt kapott személyekkel a tulajdonosként bejegyzett szervezet parancsnoka – a használat szabályait tartalmazó – szerződést köt.

(2)23 A gépkocsivezető nélküli lakás és munkahely közötti igénybevétel során a személygépkocsit kizárólag a jogosult vezetheti.

Országhatáron kívüli igénybevétel

18. § (1)24 A kiutazást elrendelő személy engedélye alapján az üzemeltető szervezetek részére a honvédségi jármű országhatáron kívüli igénybevételét engedélyező Igazolást, valamint az Igazolást a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kötelezettség hatálya alól mentesített gépjárművek részére a tulajdonosként bejegyzett szervezet adja ki és tartja nyilván.

(2) Az igazolás kiadására irányuló kérelmet az igénybevétel előtt legalább 15 nappal kell megküldeni a tulajdonos szervezet részére. A kérelemhez csatolni kell a kiutazási engedély másolatát.

(3) A rendszeresen országhatáron kívül is igénybe vett honvédségi járművekre egyedi elbírálás alapján egy naptári évre érvényes állandó engedély is kiadható.

(4) Az állandó engedéllyel rendelkező honvédségi jármű országhatáron kívüli igénybevételéről legkésőbb az igénybevétel elrendelésekor írásban tájékoztatni kell a tulajdonos szervezetet.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat által üzemeltetett honvédségi járművek igénybevétele25

19. § (1)26 Jelen utasítás rendelkezéseit a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) által üzemeltetett (igénybe vett) honvédségi járművekre a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

a)27 az engedélyezési hatásköröket a KNBSZ főigazgatója gyakorolja;

b)28 a munkáltatót terhelő adófizetési kötelezettség a KNBSZ-t terheli;

c)29

(2)30 A KNBSZ által üzemeltetett honvédségi járművek tekintetében:

a) az országhatáron kívüli igénybevétel szabályait,

b) a közlekedésbiztonsági és a gépjármű-biztosítási (kötelező felelősségbiztosítás, casco) szakmai, adatszolgáltatási és nyilvántartási feladatok végrehajtását, illetve

c)31 a járművek vezetésére jogosító hivatalos igazolás kiadását és annak feltételeit – a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseivel összhangban – a KNBSZ főigazgatója határozza meg.

A honvédségi járművek műszaki vizsgálata, környezetvédelmi felülvizsgálata

20. § Ha a honvédségi jármű a meghatározott műszaki és környezetvédelmi követelményeknek nem felel meg, a közúti forgalomban nem vehet részt.

21. § (1) A hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott honvédségi járművek:

a) időszakos vizsgálatát, a forgalmi engedélyek érvényességi idejének meghosszabbítását elsődlegesen a honvédelmi szervezetek kijelölt vizsgáló állomásai és a vizsgabiztosi névjegyzékbe felvett vizsgabiztosai végezhetik.

b)32 környezetvédelmi felülvizsgálatát az időszakos vizsgálattal egy eljárásban kell végezni.

(2)33 A feltételek hiánya esetén az időszakos vizsgálatok a regionális közlekedési hatóságok által kijelölt vizsgáló állomásokon is elvégeztethetők.

22. § (1) A vizsgáló állomásoknak a vizsgálni kívánt jármű-kategóriáknak megfelelő technológia szerinti vizsgálati eszközökkel, berendezésekkel és műszerekkel kell rendelkezniük.

(2) A berendezések megfelelő állapotáért, időszakos kalibrálásukért és hitelesítésükért az üzemeltető szervezet a felelős.

23. §34 (1) A vizsgabiztosok a műszaki érvényesség igazolását kizárólag a részükre kiadott bélyegzővel, valamint a tulajdonosként bejegyzett szervezet által biztosított érvényesítő sorszámcsíkkal végezhetik.

(2) A tulajdonosként bejegyzett szervezet által biztosított érvényesítő sorszámcsíkok kizárólag a honvédségi járművek vizsgálatánál használhatók fel.

24. §35 (1) A hatósági műszaki felülvizsgálathoz szükséges műszaki alkalmasság érvényességét jelző sorszámcsíkokat az MH egésze részére a tulajdonosként bejegyzett szervezet szerzi be, és ezekkel a szükséges mennyiségben ellátja a vizsgabiztosokat.

(2) Az üzemeltető szervezetek a következő évi érvényesítő sorszámcsík-igényüket évente október 31-ig terjesztik fel a tulajdonosként bejegyzett szervezet felé.

(3) A kiadott sorszámcsíkokkal darabszám szerint, a kiadott gyűjtőnaplón a tulajdonosként bejegyzett szervezet járművizsgálatért felelős szervezet felé a tárgyévet követő február 15-ig el kell számolni.

25. §36 A honvédelmi szervezetek állományába tartozó vizsgabiztosok felkészítését, továbbképzését és vizsgáztatását a katonai szervezetek igényei alapján a tulajdonosként bejegyzett szervezet tervezi és szervezi.

26. § A forgalmi engedélyekkel kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyeket a közlekedési igazgatási hatóságoknál csak a tulajdonosként bejegyzett szervezet képviseletében eljáró személy végezheti.

Záró rendelkezések

27. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

(2)–(3)37

Melléklet a 97/2009. (XII. 11.) HM utasításhoz38

___________________________
katonai szervezet

 

SZEMÉLYI NYILATKOZAT
a honvédségi jármű vezetésének engedélyezéséhez

 

 

Alulírott …………………………………… (név) …………………… (rfok.) ……………………………… (munkahelyi telefon) kijelentem, hogy szolgálati feladataim végrehajtásához a honvédségi jármű vezetését díjmentesen vállalom, az ahhoz szükséges feltételekkel az előírt elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkezem.

Vezetői engedélyem száma: ……………………………… kategóriája: …………

Vezetői engedély érvényessége: ……… év ……………… hó …… nap.

A jármű igénybevétele során a közúti közlekedés szabályait, a honvédségi igénybevételi szabályokat, jelentési kötelezettségeket, az igénybe vett jármű kezelésével kapcsolatos műszaki előírásokat maradéktalanul betartom.

Tudomásul veszem, hogy a honvédségi járművet csak szolgálati célból, a munkaköri feladataim ellátásához vehetem igénybe. Az igénybevétel során – az átadástól a visszavételig – az általam okozott szabályszegésekért, közúti szabálysértésekért, balesetekért a hatályos jogszabályok szerint anyagi, fegyelmi és büntetőjogi felelősséggel tartozom.

 

 

…………………………, 20…… év ……………… hó …… nap

 

………………………………………
(nyilatkozattevő aláírása)

 

 

 

Állományilletékes parancsnok vagy munkáltatói jogkört gyakorló záradéka:

 

Nyilatkozattevő részére a honvédségi jármű vezetését

 

engedélyezem – nem engedélyezem.*

 

 

 

…………………………, 20…… év ……………… hó …… nap

 

………………………………………
(aláírás)


* A megfelelő rész aláhúzandó

1

Az 1. § a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (2) bekezdése a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 9. § (1) bekezdése a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 12. § a 71/2016. (XII. 23.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 13. § (2) bekezdése a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 14. § (1) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § f) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 14. § (2) bekezdése a 71/2016. (XII. 23.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 14. § (3) bekezdése a 62/2013. (X. 4.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 14. § (4) bekezdése az 59/2015. (X. 30.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 14. § (5) bekezdése a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

15

A 14. § (7) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § g) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 15. § (3) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 16. § (1) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § h) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 16. § (2) bekezdése a 35/2011. (IV. 8.) HM utasítás 1. §-ával megállapított, nyitó szövegrésze a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § i) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 16. § (4) bekezdése a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

20

A 16. § (5) bekezdése a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

21

A 16. § (6) bekezdését a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

22

A 17. § (1) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § j) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 17. § (2) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

24

A 18. § (1) bekezdése a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

25

A 19. §-t megelőző alcím a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § k) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 19. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § l) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 19. § (1) bekezdés a) pontja a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

28

A 19. § (1) bekezdés b) pontja a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § m) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 19. § (1) bekezdés c) pontját a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 7. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

30

A 19. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § n) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 19. § (2) bekezdés c) pontja a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 6. § o) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 21. § (1) bekezdés b) pontja a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 7. § c) pontja szerint módosított szöveg.

33

A 21. § (2) bekezdése a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 8. §-a szerint módosított szöveg.

34

A 23. § a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

35

A 24. § a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

36

A 25. § a 31/2016. (VII. 5.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

37

A 27. § (2)–(3) bekezdését a (3) bekezdés hatályon kívül helyezte.

38

A melléklet a 67/2012. (IX. 20.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére