• Tartalom

1/2010. (I. 8.) EüM utasítás

1/2010. (I. 8.) EüM utasítás

az Egészségügyi Minisztériumban, valamint az egészségügyi miniszter irányítása alá tartozó államigazgatási szerveknél adható 2010. évi cafeteriajuttatásokról1

2010.03.01.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/F. §-ában (a továbbiakban: Ktv.), valamint a köztisztviselők cafeteriajuttatásának részletes szabályairól szóló 305/2009. (XII. 23.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak végrehajtására az Egészségügyi Minisztériumnál, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál adható 2010. évi cafeteriajuttatásokról a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya – az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony keretében az ösztöndíjas foglalkoztatottak kivételével – kiterjed:

a) az Egészségügyi Minisztérium állami szolgálati jogviszonyban álló vezetőire (a továbbiakban: állami vezetők),

b) az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőire, ügykezelőire, a prémiumévek programban résztvevőkre és a különleges foglalkoztatási állományba helyezettekre (a továbbiakban együtt: köztisztviselők),

c) a munkáltatói jogkör gyakorlójának döntése alapján az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal munkaviszony keretében foglalkoztatott dolgozóira (a továbbiakban: munkavállaló).

2. § (1) Az állami vezetőket, a köztisztviselőket – a prémiumévek programban részt vevők és a különleges foglalkoztatási állományba helyezettek kivételével –, és a munkavállalókat megillető cafeteriajuttatások éves keretösszegét (a továbbiakban: éves keretösszeg) a következők szerint határozom meg:

a) az Egészségügyi Minisztériumban br. 580 000 Ft/fő (azaz br. 48 333 Ft/fő/hó),

b)2 az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál

ba) 2010. január és február hónapra bruttó 579 000 Ft/fő időarányos része (azaz bruttó 48 250 Ft/fő/hó),

bb) 2010. március–december hónapokra bruttó 378 600 Ft/fő időarányos része (azaz bruttó 31 550 Ft/fő/hó)

c) az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál br. 579 000 Ft/fő (azaz br. 48 250 Ft/fő/hó),

d) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál br. 250 000 Ft/fő (azaz br. 20 833 Ft/fő/hó).

(2) A prémiumévek programban résztvevőket és a különleges foglalkoztatási állományba helyezetteket az éves keretösszeg 30%-a illeti meg.

3. § Az éves keretösszeg az állami vezetők, köztisztviselők, munkavállalók választása szerint a Korm. rendelet 6. § (1) és (2) bekezdéseiben megállapított választható cafeteriajuttatások teljes körének igénybevételére használható fel.

4. § A Korm. rendelet 2. § (4) bekezdése alapján az egyes cafeteriajuttatásokhoz kapcsolódó közterhek az állami vezetők, köztisztviselők, munkavállalók éves keretösszegébe beleszámítanak.

5. § A Korm. rendelet 2. § (3) bekezdése szerint a tárgyévben igénybe nem vett keretösszeg a következő évre nem vihető át. Az állami vezető, a köztisztviselő, a munkavállaló a tárgyévben igénybe nem vett, a keretösszegből ezer forintot meghaladó összeg felhasználásáról a tárgyév november 30-ig írásban nyilatkozik. Az ezer forintot meg nem haladó összeg nem vehető igénybe.

6. § Az állami vezető, köztisztviselő, munkavállaló 3. §-ban meghatározott juttatások választására vonatkozó nyilatkozata év közben nem módosítható.

7. § (1) A cafeteriajuttatások igénybevételére vonatkozó további részletszabályokat (közszolgálati) szabályzatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tiszti főorvosa, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke határozza meg.

(2) Az Egészségügyi Minisztériumban adható cafeteriajuttatásokra vonatkozó részletszabályokat a cafeteriaszabályzatban határozom meg, amelyet az érintettek közvetlenül kapnak meg.

8. § (1) Ez az utasítás a Hivatalos Értesítőben való közzététele napján lép hatályba.

(2)3

(3)4

1

Az utasítást az 1/2010. (VI. 24.) NEFMI utasítás 8. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2010. június 24. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 8. § (4) bekezdését.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja az 5/2010. (III. 3.) EüM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 2. § (2) bekezdését.

3

A 8. § (2) bekezdését a (3) bekezdés hatályon kívül helyezte.

4

A 8. § (3) bekezdése ugyanezen bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére