• Tartalom

1/2010. (VI. 24.) NEFMI utasítás

1/2010. (VI. 24.) NEFMI utasítás

a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, valamint a nemzeti erőforrás miniszter irányítása alá tartozó államigazgatási szerveknél adható 2010. évi cafeteriajuttatásokról1

2010.06.24.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/F. §-ában (a továbbiakban: Ktv.), valamint a köztisztviselők cafeteriajuttatásának részletes szabályairól szóló 305/2009. (XII. 23.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak végrehajtására a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál, a Balassi Intézetnél, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, az Oktatási Hivatalnál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnál, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, valamint az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnél adható 2010. évi cafeteriajuttatásokról a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya – az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony keretében az ösztöndíjas foglalkoztatottak kivételével – kiterjed:

a) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium állami szolgálati jogviszonyban álló vezetőire (a továbbiakban: állami vezetők),

b) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, a Balassi Intézet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az Oktatási Hivatal, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, valamint az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőire, ügykezelőire, a prémiumévek programban résztvevőkre és a különleges foglalkoztatási állományba helyezettekre (a továbbiakban együtt: köztisztviselők),

c) a munkáltatói jogkör gyakorlójának döntése alapján a b) pont szerinti szerveknél munkaviszonyban álló foglalkoztatottakra (a továbbiakban: munkavállaló),

az a)–c) pontban foglaltak a továbbiakban együtt: jogosult.

2. § (1) Az állami vezetőket, a köztisztviselőket – a prémiumévek programban részt vevők és a különleges foglalkoztatási állományba helyezettek kivételével – és a munkavállalókat megillető cafeteriajuttatások éves keretösszegét (a továbbiakban: éves keretösszeg) a következők szerint határozom meg:

a) a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban br. 580 000 Ft/fő (azaz bruttó 48 333 Ft/fő/hó),

b) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál

ba) 2010. január és február hónapra bruttó 579 000 Ft/fő időarányos része (azaz bruttó 48 250 Ft/fő/hó),

bb) 2010. március–december hónapokra bruttó 378 600 Ft/fő időarányos része (azaz bruttó 31 550 Ft/fő/hó),

c) az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál br. 579 000 Ft/fő (azaz br. 48 250 Ft/fő/hó),

d) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál br. 250 000 Ft/fő (azaz br. 20 833 Ft/fő/hó),

e) a Balassi Intézetnél, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, az Oktatási Hivatalnál a jogosult 2010. évre szóló cafeteriajuttatási keretösszegét a hivatali szervezet vezetője – az intézmény éves költségvetési lehetőségeit is figyelembe véve – minimum 250 000 Ft/fő és maximum 800 000 Ft/fő összeghatár között, a közszolgálati szabályzatban állapítja meg;

f) a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnál br. 193 250 Ft/fő,

g) az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál br. 400 000 Ft/fő,

h) az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnél br. 430 000 Ft/fő.

(2) A prémiumévek programban résztvevőket és a különleges foglalkoztatási állományba helyezetteket az éves keretösszeg 30%-a illeti meg.

3. § Az éves keretösszeg az állami vezetők, köztisztviselők, munkavállalók választása szerint a Korm. rendelet 6. § (1) és (2) bekezdéseiben megállapított választható cafeteriajuttatások teljes körének igénybevételére használható fel.

4. § A Korm. rendelet 2. § (4) bekezdése alapján az egyes cafeteriajuttatásokhoz kapcsolódó közterhek az állami vezetők, köztisztviselők, munkavállalók 2. § szerinti éves keretösszegébe beleszámítanak.

5. § A Korm. rendelet 2. § (3) bekezdése szerint a tárgyévben igénybe nem vett keretösszeg a következő évre nem vihető át. Az állami vezető, a köztisztviselő, a munkavállaló a tárgyévben igénybe nem vett, a keretösszegből ezer forintot meghaladó összeg felhasználásáról a tárgyév november 30-ig írásban nyilatkozik. Az ezer forintot meg nem haladó összeg nem vehető igénybe.

6. § A jogosult cafeteriajuttatások választására vonatkozó éves nyilatkozatát legfeljebb egy alkalommal, 2010. szeptember 30. napjáig módosíthatja.

7. § (1) A cafeteriajuttatások igénybevételére vonatkozó további részletszabályokat (közszolgálati) szabályzatban a hivatali szervezet vezetője határozza meg.

(2) A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban adható cafeteriajuttatásokra vonatkozó részletszabályokat a cafeteriaszabályzatban határozom meg, amelyet az érintettek közvetlenül kapnak meg.

8. § (1) Ez az utasítás a Hivatalos Értesítőben való közzététele napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) az Egészségügyi Minisztériumban, valamint az egészségügyi miniszter irányítása alá tartozó államigazgatási szerveknél adható 2010. évi cafeteriajuttatásokról szóló 1/2010. (I. 8.) EüM utasítás,

b) a tárcához tartozó foglalkoztatottak cafeteriajuttatásának végrehajtásáról szóló 7/2009. (XII. 29.) OKM utasítás,

c) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hivatali szervezete cafeteriaszabályzatának kiadásáról szóló 3/2010. (I. 15.) SZMM utasítás,

d) a szociális és munkaügyi miniszter vezetése és irányítása alá tartozó szerveknél foglalkoztatottakat megillető cafeteriajuttatás 2010. évre vonatkozó összegéről szóló 5/2010. (II. 5.) SZMM utasítás 2. §-ának a), j) és l) pontja.

(3) A szociális és munkaügyi miniszter vezetése és irányítása alá tartozó szerveknél foglalkoztatottakat megillető cafeteriajuttatás 2010. évre vonatkozó összegéről szóló 5/2010. (II. 5.) SZMM utasítás 1. §-ában a „2–4. címekhez tartozó 9 önállóan működő és gazdálkodó, valamint a 7., a 11. és a 14. címekhez tartozó 3 önállóan működő és gazdálkodó” szövegrész helyébe a „3–4. címekhez tartozó 8 önállóan működő és gazdálkodó, valamint a 7. címhez tartozó önállóan működő és gazdálkodó” szöveg lép.

(4) A (2) bekezdésben foglalt utasítások, valamint az Önkormányzati Minisztérium hivatali szervezete cafeteriaszabályzatának kiadásáról szóló 15/2009. (XII. 29.) ÖM utasítás alapján cafeterianyilatkozatot tett jogosult – 2010. december 31-éig, illetőleg a jogosultságot megalapozó jogviszonya fennállásáig, időarányosan – a megtett nyilatkozata alapján, a nyilatkozata megtételekor hatályos, reá irányadó keretösszeg erejéig, a nyilatkozat alapját képező miniszteri utasításban foglaltak szerint jogosult cafeteriajuttatásra.

(5) Ez az utasítás 2011. január 1-jén hatályát veszti.

1

Az utasítás a 8. § (5) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére