• Tartalom

1/2010. (ÜK. 1.) LÜ utasítás

1/2010. (ÜK. 1.) LÜ utasítása

legfőbb ügyészi utasítások módosításáról*

2010.01.01.
A katonai ügyészi szervezet számítástechnikai rendszerének 2010. január 1. napjával történő integrációjára figyelemmel, a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A büntetőjogi szakterület számítástechnikai bázisú ügyvitelének bevezetéséről szóló 7/1992. Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki; egyidejűleg a (2)–(5) bekezdés számozása (3)–(6) bekezdésre változik:

„(2) A katonai ügyészi szervezetben a számítástechnikai bázisú ügyvitelt 2010. január 1-jével kell bevezetni.”

2. § Az Ut.1. §-ának (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Felhatalmazom a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály (a továbbiakban: Központ) vezetőjét, hogy a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség érintett főosztályai és önálló osztályai vezetőivel egyetértésben a büntetőjogi szakág számítástechnikai bázisú ügyviteli rendszerének, valamint az ezen alapuló statisztikai adatgyűjtésnek, adatszolgáltatásnak a szabályait – az (1)–(2) bekezdésében meghatározott bevezetés elrendelése időpontjához igazodva – főosztályvezetői körlevélben adja ki.
(4) A Központ vezetője a büntetőjogi szakágat érintő ügykezelésre, ügyvitelre, az informatikai segédeszközök felhasználásával történő adatnyilvántartásra, adatgyűjtésre és feldolgozásra, valamint adatszolgáltatásra vonatkozó általános és speciális szabályokat – a Legfőbb Ügyészség, illetve a Katonai Főügyészség érintett főosztályai és önálló osztályai vezetőivel egyetértésben – módosíthatja, illetve kiegészítheti.
(5) A büntetőjogi szakágra vonatkozó, a (4) bekezdésben jelzett ügyviteli szabályok mellett – a büntetőjogi szakág ügyviteli rendjéről szóló főosztályvezetői körlevélben engedélyezett kérdésekben – kiegészítő jellegű, helyi érvényű ügyviteli rendelkezéseket a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a főosztályvezető (önálló osztályvezető) ügyészek, a fellebbviteli főügyészségeken és a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli főügyészek, illetve a fellebbviteli vezető ügyész, a főügyészségeken és a Központi Nyomozó Főügyészségen, illetve a területi katonai ügyészségeken a főügyészek, illetve a katonai ügyészség vezetője, a helyi ügyészségeken a helyi vezető ügyészek is hozhatnak, a vezetésük, illetve felügyeletük alá tartozó ügyészi szervezeti egységekre kiterjedő hatállyal. A kiegészítő jellegű ügyviteli szabályok nem lehetnek ellentétben a jelen utasításban, valamint a Központ vezetője által a büntetőjogi szakágra vonatkozóan általános érvénnyel kiadott körlevelekben foglalt szabályokkal, és nem érinthetik az ügyvitelben és ügykezelésben felhasznált informatikai segédeszközök felhasználásának módját és szabályait.”

3. § Az Ut. 5. §-ának második mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„E rendszer szerinti statisztikai adatokat először az 1993. évben, a katonai ügyészi szervezetben a 2010. évben kell szolgáltatni.”

4. § Az Ut. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § Az utasítás rendelkezései a Fővárosi Főügyészségen és a kerületi ügyészségeken 1993. január 1-jén, míg az összes (nem katonai) ügyészi egységnél 1994. január 1-jén, a katonai ügyészi szervezetben 2010. január 1-jén lépnek hatályba.”

5. § Az Ut. címében, 1. §-ának (1) bekezdésében, 2. §-ának (1) bekezdésében, 3–4. §-ában a „büntetőjogi szakterület” kifejezés helyébe „büntetőjogi szakág”, 5. §-a első mondatában a „büntetőjogi szakterületének” kifejezés helyébe „büntetőjogi szakágának” szövegrész lép.

6. § (1) A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) 22. §-ának (1) bekezdése a következő p) ponttal egészül ki:

p) ellátja a Katonai Főügyészségen és a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen az informatikai feladatokat.”

(2) Az SZMSZ 22. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (2)–(3) bekezdés számozása (3)–(4) bekezdésre változik:

„(2) A Főosztály a katonai ügyészi szervezetben – a Katonai Ügyek Főosztálya vezetőjével egyetértésben – ellátja az (1) bekezdés b)–d), f)–g), i)–j) és m) pontjaiban meghatározott feladatokat.”

7. § Az SZMSZ 25. §-ának t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

t) ellátja a Vádképviseleti Információs Rendszerben a katonai ügyészi szervezet adatlapjainak rögzítését, továbbá irányítja és felügyeli a katonai ügyészi szervezet büntetőjogon kívüli tevékenységének statisztikai munkáját és elkészíti a katonai ügyészi szervezet ezen tevékenységéről a statisztikai beszámolót.”

8. § Az SZMSZ 42. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Katonai Fellebbviteli Ügyészségen, valamint a területi katonai ügyészségeken a munkavédelmi és a tűzvédelmi feladatokat, továbbá a területi katonai ügyészségeken az informatikai feladatokat a székhelyükön működő főügyészségek látják el.”

9. § A számítógépes igazgatási ügyvitelről szóló 26/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Igazgatási utasítás) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya az ügyészség minden szervezeti egységére kiterjed.”

10. § Az Igazgatási utasítás 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A számítógépes igazgatási ügyvitel rendszerének részletes szabályait a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője – a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség főosztályainak és önálló osztályainak vezetőivel egyetértésben – körlevélben állapítja meg.”

11. § Az Igazgatási utasítás 3. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a § jelenlegi szövege (1) bekezdésre változik:

„(2) Az utasítás rendelkezéseit a katonai ügyészi szervezetben 2010. január 1-jétől kell alkalmazni”

12. § (1) Ez az utasítás 2010. január 1-jén lép hatályba; egyidejűleg az Ut. 7. §-a hatályát veszti.

(2) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap utolsó napján hatályát veszti.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítás a 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. február 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére