• Tartalom

102/2010. (XII. 3.) HM utasítás

102/2010. (XII. 3.) HM utasítás

a honvédelmi tárca 2012–2021. évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai tervének kidolgozásáról1

2010.12.03.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a honvédelmi tárca 2012–2021. évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai tervének kidolgozásáról – a felső szintű tervezés során figyelemmel az országvédelmi feladatok ellátását békeidőben is biztosító, hiányzó képességek megteremtésének szükségességére, és az azzal összefüggő feladatok prioritásként történő kezelésére – az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) A honvédelmi tárca 2012–2021. évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai tervének (a továbbiakban: 10 éves stratégiai terv) kidolgozása során a jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a honvédelmi tárca védelmi tervező rendszere felső szintű tervezési szabályainak alkalmazásáról szóló 98/2009. (XII. 11.) HM utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Felső szintű tervező szervek, szervezetek: HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ); HM Gazdasági Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM GTF); HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF); HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ); HM Kontrolling és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM KSZF); HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ); HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF); HM Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM VFF); HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF); HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF); Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Egészségügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK EÜCSF); HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF); HVK Hadműveleti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HDMCSF); HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF); HVK Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF); HVK Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK LCSF); HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF).

(2) Erőforrás-tervezésben közvetlenül résztvevő szervek, szervezetek: HM FLÜ; HM GTF; HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum; HM HPF; HM IÜ; HM KSZF; HM KPÜ; HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal; HM Miniszteri Kabinet, Sajtóiroda; HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal; HM Tábori Lelkészi Szolgálat; HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal; HM TKF; HM VFF; HM VPF; HM Védelmi Hivatal; HVK EÜCSF; HVK HDMCSF; HVK HTCSF; HVK HIICSF; HVK KIKCSF; HVK LCSF; HVK SZCSF; MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK); MH Összhaderőnemi Parancsnokság; MK Katonai Biztonsági Hivatal; MK Katonai Felderítő Hivatal; Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központ; Katonai Főügyészség; Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

(3) Összegzett programelgondolás és program-végrehajtási terv: a dokumentum a védelmi képesség fejlesztési feladatok programozott tervezéséről és végrehajtásáról szóló 113/2007. (HK 20.) HM utasítás mellékletében meghatározott adatokból az alábbi, kivonatolt információkat tartalmazza: a program neve; a kapcsolódó nemzeti és NATO programok; a program célja; a végrehajtandó feladatok rövid, tömör összefoglalása, eszköz kategóriák meghatározása; a program fő és járulékos költségei.

Tervezési alapelvek

3. § (1) A „10 éves stratégiai terv” összeállításának célja, hogy a „Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez /2012–2021/” (a továbbiakban: Miniszteri irányelvek) című dokumentumban foglaltaknak megfelelően, a 2012–2021 közötti tervidőszakra vonatkozóan meghatározza a haderő fejlesztésének, kiképzésének (felkészítés, képzés), működés-fenntartásának, hazai és nemzetközi tevékenységének célkitűzéseit, fő feladatait, valamint a felhasználható források elosztását.

(2) A „10 éves stratégiai terv” fő dokumentumból és mellékletekből áll:

a) a fő dokumentum szövegesen tartalmazza a tárca tervidőszakra vonatkozó stratégiai célkitűzéseit, a tervezési területek fő feladatait, a forráselosztást, valamint a forráskorlátokból származó következményeket és kockázatokat;

b) a „10 éves stratégiai terv” mellékletben tartalmazza az MH képességeinek alakításához szükséges követelményeket, a képességek és az erők csoportosítását; az MH szervezeti felépítését a tervidőszak végén; az összegzett fejlesztési programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket; a haderő képességei alakításának ütemezését; valamint a feladatokhoz hozzárendelt erőforrás-számvetéseket és adattáblákat.

(3) A „10 éves stratégiai terv” kidolgozását a HM VTF koordinálja, és azt a felső szintű tervező szervek, szervezetek bedolgozásai alapján állítja össze. A terv kidolgozásához szükséges közép- és alsó szintű információk és adatok rendelkezésre bocsátására a felső szintű tervező szervek, szervezetek vezetői illetékességüknek megfelelően intézkednek.

(4) A képesség- és feladattervezés azon feladatok azonosításán alapul, amelyek végrehajtása biztosítja a „Miniszteri irányelvek”-ben meghatározott célkitűzések elérését. A feladatok meghatározását követően kerül sor azok forrásszükségleteinek (beárazások) megállapítására, majd köztük fontossági sorrend felállításra.

(5) A honvédelmi szervezetek a tervezhetően rendelkezésre álló források feladatokhoz történő hozzárendelése érdekében a végrehajtásra javasolt feladatokat összetartozásuk és egymásra épülésük figyelembevételével, a tárca felső vezetése által, illetve a „Miniszteri irányelvek”-ben meghatározott prioritások alapján fontosság szerint rangsorolják (priorizálják). A szakterületi priorizálási szempontokat a szakterületet irányító vezető állapítja meg és adja ki a vezetése/irányítása alá tartozó szervek, szervezetek részére.

A 10 éves stratégiai terv kidolgozásának feladatai

Általános feladatok

4. § (1) A „10 éves stratégiai terv” kidolgozása érdekében:

a) a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára intézkedik a 10 éves tervidőszakra vonatkozó forrásprognózis megkérésére, vagy a HM GTF általi, 2010. december 1-jéig történő összeállítására és elemzésére;

b) a HM Honvéd Vezérkar főnöke a tervezési feladatok végrehajtása érdekében intézkedik a „Haderő helyzetjelentés” HVK HTCSF, valamint az „általános és a tervidőszakra vonatkozó Haderőszükséglet” HVK HDMCSF általi kidolgozására úgy, hogy az „általános és a tervidőszakra vonatkozó Haderőszükséglet” az MH képességeinek fejlesztésére vonatkozó javaslat összeállításához időben rendelkezésre álljon.

(2) A „10 éves stratégiai terv” kidolgozásának további folyamata a „Javaslattétel az MH Képességeinek fejlesztésére”, a „10 éves stratégiai tervelgondolás” és a „10 éves stratégiai terv” összeállításának fázisaira oszlik. Az egyes fázisok miniszteri döntéssel kerülnek lezárásra, illetve indításra.

(3) A feladatok és a tervezhetően rendelkezésre álló források közötti összhang megteremtése érdekében a források feladatokhoz történő rendelése több lépésben, tárca szintű egyeztetéseken keresztül történik. A honvédelmi szervezetek a folyamatban lévő tervezési szakaszban forráskorlátok miatt nem tervezhető feladataik végrehajtásához szükséges források biztosítása érdekében felső szintű egyeztetést kezdeményeznek a forráselosztás módosítására.

(4) A pontosító, módosító javaslatokat indokolni kell, illetve ha a javaslat forrásszükséglet-növekedést vagy -csökkenést eredményez, a tervegyensúly megőrzése érdekében meg kell benne jelölni a javasolt megoldást is. A módosító javaslat indoklás, illetve megoldási javaslat hiányában nem tárgyalható.

(5) Az egyes tervezési fázisokban a megelőző tervezési fázisokban jóváhagyott tervezési okmányok tartalma – az időközben meghozott felső szintű döntések következtében – szükség szerint pontosítható, módosítható oly módon, hogy a pontosított, módosított rész a jóváhagyás előtt álló tervezési dokumentumban kidolgozásra, átvezetésre kerül.

Javaslattétel az MH Képességeinek fejlesztésére

5. § (1) A HVK HTCSF a „Javaslattétel az MH Képességeinek fejlesztésére” című tervezési okmány elkészítése érdekében elemzi a „Miniszteri irányelvek” tartalmát, figyelembe veszi a 4. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő forrásprognózist és annak elemzését.

(2) A HVK HTCSF a HM VPF, a HM VTF, és a HVK HDMCSF bevonásával – a „Miniszteri irányelvek”, a tervidőszakra vonatkozó „Haderő helyzetjelentés” és „a tervidőszakra vonatkozó Haderőszükséglet”, valamint a meglévő és folyamatban lévő fejlesztési programok figyelembevételével – a képességhiányok és feleslegek alapján több változatban, a realitásokon alapuló elgondolást alakít ki a képességhiányok és feleslegek megszüntetésének módjaira, feladataira és ütemezésére.

(3) A „Javaslat az MH Képességeinek fejlesztésére” tervezési okmány nagybani forrásszükségletét a felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek állapítják meg.

(4) A tervezési okmány opciói fontossági sorrendben tartalmazzák a tervidőszak fejlesztési célkitűzéseit, a célkitűzések eléréséhez szükséges fő feladatokat, azok ütemezését, a fejlesztési programelgondolás javaslatokat, a NATO/EU hozzájárulási igények és képességfejlesztési ajánlások katonai szakmai megítélését, a feladatok erőforrás-szükségletét opciónként, valamint az egyes opciókhoz tartozó, a tervidőszakban el nem érhető képességek következményeinek és kockázatainak bemutatását.

(5) A HVK HTCSF a „Javaslat az MH Képességeinek fejlesztésére” vonatkozó opciókat döntésre előterjeszti a HM Honvéd Vezérkar főnökének.

(6) A HM Honvéd Vezérkar főnöke döntésének megfelelően a HVK HTCSF a tervezési okmányt 2011. január 31-ig a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) elé terjeszti. A HM Honvéd Vezérkar főnöke a tervezési okmányt a HM VTB állásfoglalásával 2011. február 7-ig jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszternek.

10 éves stratégiai tervelgondolás

6. § (1) A „10 éves stratégiai tervelgondolás” tartalmazza a tárca felső vezetése által meghatározott, illetve a védelempolitikai célkitűzések elérését biztosító képességek létrehozásának, fejlesztésének, működés-fenntartásának feladatait, finanszírozásuk tervidőszakban megvalósítható változatait, azok előnyeit, hátrányait, következményeit és kockázatait, továbbá a döntést igénylő kérdéseket és a vezetői döntésre vonatkozó javaslatokat.

(2) A HM VTF a tervezési okmány elkészítése érdekében elemzi a „Miniszteri irányelvek”, illetve a „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című okmányok tartalmát.

(3) A HM GTF a 10 éves forrásprognózis alapján szükség szerint több változatban összeállítja az „elsődleges forrásallokáció”-ra vonatkozó javaslatot:

a) a HM GTF az „elsődleges forrásallokáció”-ra vonatkozó javaslatot 2011. január 31-ig a HM VTB elé terjeszti;

b) a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára az „elsődleges forrásallokáció”-ra vonatkozó javaslatot a HM VTB állásfoglalásával 2011. február 7-ig jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszternek;

c) a HM GTF a jóváhagyott „elsődleges forrásallokáció” alapján a nagybani tervezési keretszámokat 2011. február 11-ig megküldi a felső szintű tervező, valamint az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek részére.

(4) A felső szintű tervező szervek, szervezetek meghatározzák a tervidőszakra vonatkozó célkitűzéseiket és fő feladataikat, és 2011. február 18-ig megküldik az illetékes felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek részére. A feladatok forrásszükségletének meghatározása céljából az illetékes felső szintű tervező és gazdálkodó szervek, szervezetek egyeztetést hajtanak végre. A felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek a feladatok forrásszükségletét 2011. február 28-ig megküldik az illetékes felső szintű tervező szerveknek, szervezeteknek.

(5) A HVK HTCSF a védelmiképesség-fejlesztési feladatok programozott tervezéséről és végrehajtásáról szóló utasítás rendelkezéseinek megfelelően 2011. február 18-ig opciónként (megvalósíthatósági változat) kidolgozza és priorizálja a tervidőszakra vonatkozó új programelgondolásokat a nagybani tervezési keretszámok figyelembevételével.

(6) A HVK HTCSF, a HM TKF, a HM FLÜ, HM IÜ, a HM KPÜ és az MH HEK (a szervezeti változások esetén az adott feladat tervezéséért felelős szerv, szervezet) együttműködésével 2011. február 18-ig

a) felülvizsgálja a már jóváhagyott programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket, valamint a végrehajtás alatt álló programokat;

b) opciónként (megvalósíthatósági változat) kidolgozza a programok módosítására, pontosítására, halasztására vagy törlésére vonatkozó javaslatot.

(7) A HVK HTCSF az összegzett új programelgondolásokat, a módosított programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket 2011. március 7-ig megküldi a HM VTF, a HM GTF és a felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek részére.

7. § (1) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a feladatok forrásszükségletének ismeretében fontossági sorrendbe állítják feladataikat, és a forráskorlátoknak megfelelően opciónként (megvalósíthatósági változatonként) véglegesítik bedolgozásaikat a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-ba. A tervező szervek, szervezetek bemutatják a forrásokkal alá nem támasztott feladatok elmaradásának vagy halasztásának következményeit, kockázatait, valamint megoldási javaslatot dolgoznak ki a feladatok halasztott végrehajtására:

a) a HM főosztályok, a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek 2011. március 25-ig a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM VTF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg;

b) a HVK csoportfőnökségek 2011. március 25-ig a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HVK HTCSF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg;

c) az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat 2011. március 25-ig a HM GTF részére küldik meg.

(2) A HVK HTCSF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2011. április 8-ig megküldi a HM VTF részére.

(3) A HM GTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához az erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2011. április 8-ig megküldi a HM VTF részére.

8. § (1) A HM VTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” opcióinak (megvalósíthatósági változatainak) egyeztetése és véglegesítése céljából az illetékes tervező szervek, szervezetek bevonásával felső szintű egyeztetéseket folytat.

(2) A HM VTF 2011. április 29-ig összeállítja a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t és véleményezés, egyeztetés céljából megküldi a felső szintű tervező szerveknek, szervezeteknek.

(3) Az egyeztetést követően a HM VTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t 2011. május 20-ig terjeszti a HM VTB elé.

(4) A HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t a HM VTB állásfoglalásával 2011. május 30-ig felterjeszti döntésre a honvédelmi miniszternek.

10 éves stratégiai terv

9. § (1) A „10 éves stratégiai tervelgondolás” alapján hozott miniszteri döntés (meghatározott opció) szerint a felső szintű tervező és gazdálkodó szervek, szervezetek befejezik a „10 éves stratégiai terv” kidolgozását.

(2) A HM TKF, a HM FLÜ, a HM IÜ, a HM KPÜ és az MH HEK (a szervezeti változások esetén az adott feladat tervezéséért felelős szerv, szervezet) a „10 éves stratégiai tervelgondolás” alapján hozott miniszteri döntés (meghatározott opció) szerint véglegesíti a fejlesztésekre vonatkozó programelgondolásokat, program-végrehajtási terveket, és azok összegzését 2011. június 10-ig megküldi a HVK HTCSF, a HM GTF és a HM VTF részére.

(3) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a „10 éves stratégiai tervelgondolás” alapján hozott miniszteri döntés (meghatározott opció) szerint pontosítják bedolgozásaikat a 10 éves stratégiai tervbe, és 2011. június 10-ig megküldik a felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek részére a feladatok forrásszükségletének pontosítása céljából. A felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek 2011. június 20-ig megküldik a feladatok pontosított forrásszükségletét az illetékes felső szintű tervező szervnek, szervezetnek.

(4) A HM főosztályok, a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek 2011. június 27-ig a „10 éves stratégiai terv” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos, előzőeknek megfelelően pontosított bedolgozásaikat a HM VTF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg.

(5) A HVK csoportfőnökségek 2011. június 27-ig a „10 éves stratégiai terv” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos, előzőeknek megfelelően pontosított bedolgozásaikat a HVK HTCSF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg.

(6) Az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek az előzőeknek megfelelően pontosított erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat 2011. június 27-ig a HM GTF részére küldik meg.

(7) A „10 éves stratégiai terv” összeállításához a HVK HTCSF a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozását, a HM GTF az erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2011. július 4-ig megküldi a HM VTF részére.

(8) A HM VTF 2011. július 18-ig összeállítja a „10 éves tervet” és azt a HM VTB elé terjeszti. A HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára a 10 éves stratégiai tervet a HM VTB állásfoglalása alapján 2011. július 29-ig felterjeszti a honvédelmi miniszternek jóváhagyásra.

10. § (1) A HM TKF a miniszter előzetes jóváhagyását követő 30 napon belül elkészíti a „10 éves stratégiai terv” fő irányairól szóló kormány-előterjesztést.

(2) A honvédelmi miniszter által jóváhagyott „10 éves stratégiai terv”-et a HM VTF megküldi a felső szintű tervező szervek, szervezetek részére.

(3) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a „10 éves stratégiai terv”-ből – annak kiadását követő 60 napon belül – a szükséges mértékben kivonatot készítenek és küldenek meg az érintett és alárendelt honvédelmi szervezetek részére.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba és 2011. december 31-én hatályát veszíti.

(2) A képesség/szervezetfejlesztési programozásra való áttérés a következő tervezési ciklusban történik.

(3) Képességtervező katalógus hiányában a HVK HDMCSF „Képességszükséglet” helyett, „általános és a tervidőszakra vonatkozó Haderőszükséglet”-et állapít meg.

(4) Jelen utasításban a HM FLÜ, a HM IÜ és a HM KPÜ részére meghatározott feladatokat 2011. január 1-jétől:

a) a HM FLÜ esetében a HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság, valamint a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal;

b) a HM IÜ esetében a HM Üzemeltetési és Fenntartási Igazgatóság, valamint a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal;

c) a HM KPÜ esetében a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal

látja el.

(5) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez (2009–2018) című 85/2007. (HK 16.) HM utasítás hatályát veszti.

1

Az utasítást a 124/2011. (XI. 25.) HM utasítás 13. § (5) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. november 26. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére