• Tartalom

107/2010. (XII. 10.) HM utasítás

107/2010. (XII. 10.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség objektumai őrzés-védelme átalakításával kapcsolatos irányítási és koordinációs feladatok ellátásáról1

2012.12.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és a 97. § (1) bekezdés n) pontja alapján, az őrzés-védelem átalakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásának elősegítése érdekében a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § Az őrzés-védelem átalakításának célja, hogy 2011. január 1-jétől a honvédelmi szempontból fontos, vagy fokozott védelmet igénylő objektumok őrzését önkéntes védelmi tartalékos állományba tartozó fegyveres biztonsági őrök (a továbbiakban: állomány) lássák el.

3. § Az állomány békeidőszakban a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: HM EI Zrt.) által foglalkoztatott személyekből áll. Az állomány minősített időszakban az MH Hadrendjében az objektumok őrzéséért felelős katonai szervezeteknél a „H” állományában rendszeresített beosztásokban – őralegységekbe szervezve – teljesít szolgálatot.

4. § Az őrzés-védelem átalakításával kapcsolatos jogszabályi háttér megteremtése az érintett szervezetek szakmai javaslatai alapján a HM Jogi Főosztály feladata.

5. § A HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség a HM Gazdasági Tervezési Főosztállyal együttműködve az őrzés-védelem átalakítása során jelentkező kiadási, bevételi és létszám-előirányzatokat az erőforrástervekre alapozottan, a feladat végrehajtásáért közvetlenül felelős költségvetési szervezetek adatszolgáltatása alapján tervezi meg és végzi a jóváhagyott költségvetési tervek alapján az érintett szervezetek irányába a feladat finanszírozását.

6. § Az őrzés-védelem átalakításával kapcsolatos infrastrukturális feltételek biztosítása a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) feladata, melyet a HM EI Zrt.-vel együttműködve hajt végre.

7. § (1)2 Az őrzés-védelem kialakításához szükséges állomány biztonsági követelményeknek való megfelelését a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) ellenőrzi.

(2)3 A KNBSZ objektumai őrzés-védelme kialakításához szükséges állomány kiválasztását, belső biztonsági és bűnmegelőzési célú ellenőrzését, valamint törvény által elrendelt esetekben a nemzetbiztonsági ellenőrzését a KNBSZ hajtja végre.

8. § Az állomány kiképzésének, vizsgáztatásának megtervezése, azok végrehajtására vonatkozó intézkedés kiadása a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség feladata.

9. § Az állomány részére egyenruházati szakanyagot és fegyvereket külön intézkedés alapján a hadi állománytáblákban meghatározott létszámra az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) biztosít.

10. § (1) A fegyverzet használatba adásáról szóló, a HM és a HM EI Zrt. közötti szerződés elkészítése a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM VFF) feladata. A szerződés aláírója mint a HM vagyonkezelő képviselője, a HM VFF főosztályvezetője.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ingó használatba adási szerződés elkészítéséhez szükséges adatokat a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség és az MH ÖHP adja meg.

11. § Az állomány ruházati ellátása az MH ruházati ellátási rendjében történik.

12. § Az állomány logisztikai ellátásával kapcsolatos, az MH katonai szervezeteket érintő feladatok végrehajtását a Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke intézkedésében szabályozza.

13. § Az állomány 2011. január 1-jével történő ellátásából adódó, a Magyar Honvédséget terhelő ellátási költségek kerüljenek felvételre az érintett szervek, szervezetek elemi költségvetésébe, illetve 2012. január 1-jével a rövid és a hosszú távú tervekbe.

14. § A HM Honvéd Vezérkar főnöke vagy az illetékes csoportfőnök az őrzés-védelem átalakításával kapcsolatos feladatok végrehajtására intézkedést adhat ki.

15. § Az őrzés-védelmi szolgáltatóval a 2011. január 1-jétől hatályba lépő megbízási szerződés megkötése a HM IÜ feladata.

16. § Az állomány egészségügyi szűrővizsgálatára a Honvéd Vezérkar egészségügyi csoportfőnöke intézkedjen.

17. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 28/2023. (VI. 23.) HM utasítás 1. § 14. pontja hatályon kívül helyezte 2023. június 24. napjával.

2

A 7. § (1) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 30. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § (2) bekezdése a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 30. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére