• Tartalom

11/2010. (IX. 30.) NFM rendelet

11/2010. (IX. 30.) NFM rendelet

a földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet módosításáról1

2010.10.01.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § f) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés x) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

x) tárolói kapacitásdíj: az az éves díj, amelyet a tároló befogadóképességének legnagyobb (MJ) igénybe vett része alapján kell fizetni,”

2. § Az R. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A földgáztárolási díj részeként
a) kitárolási díjat,
b) betárolási díjat,
c) tárolói kapacitásdíjat
kell fizetni.”

3. § (1) Az R. 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

4. § Hatályát veszti az R. 2. § (1) bekezdés y) pontja.

5. § Ez a rendelet 2010. október 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 11/2010. (IX. 30.) NFM rendelethez

Az R. 2. melléklet 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
3. Tárolási díjrendszer
a) Kitárolási díj: 4,61 Ft/GJ
b) Betárolási díj: 30,9 Ft/GJ
c) A tárolói kapacitásdíj kiszámítása a következő képlet alapján történik:
ahol:
TM:     tárolói kapacitásdíj (Ft/MJ/év)
M:     a rendszerhasználó tárolói mobil lekötése (MJ)
B:     a rendszerhasználó betárolási kapacitás lekötése (MJ/nap)
K:     a rendszerhasználó kitárolási kapacitás lekötése (MJ/nap)

2. melléklet a 11/2010. (IX. 30.) NFM rendelethez

1. Az R. 3. melléklet 1.1.13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.13. A 6. § (4) bekezdés a)–c) és e) pontjában meghatározott díjfizetésre kötelezett 0,015 Ft/MJ nominálás eltérési pótdíjat köteles fizetni a szállítói engedélyesnek a 2009. július 1. után hatályos ÜKSZ-ben meghatározott esetekben és feltételek szerint.”
2. Az R. 3. melléklet 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. Tárolási díjrendszer
3.1. A 2. mellékletben megállapított tárolási tarifák az ÜKSZ-ben meghatározott tárolói rendszerszintű alapszolgáltatásokra nyújtanak fedezetet az alábbi korlátok figyelembevételével, melyek részletes leírását a tárolói engedélyes a szerződő partnerek részére a szerződéskötési folyamatot megelőzően biztosítja:
a) a rendszerhasználó a tároló kitárolásának és betárolásának az indítására vonatkozó – a tárolói engedélyes üzletszabályzatában rögzített – szabályoknak megfelelően veheti igénybe a tárolási szolgáltatást; az indításkor elérhető kapacitást a tárolói engedélyes honlapján folyamatosan közzéteszi;
b) a lekötött tárolói csúcskapacitás a tároló töltöttségének függvényében áll a rendszerhasználók részére; a mindenkori igénybe vehető csúcskapacitás a tárolói engedélyes informatikai rendszerében ellenőrizhető.
3.2. Ha a tárolói szolgáltatást igénybe vevő a tárolási szerződésben rögzítettnél több betárolási, több kitárolási, vagy több mobilkapacitást, vagy ezek közül egyidejűleg többet igényel, akkor a tárolói szolgáltatást igénybe vevőnek a hátralévő tárolási időszakban, havi egyenletes részletekben meg kell fizetnie az új betárolási, kitárolási és mobilkapacitások alapján számolt éves tárolói kapacitásdíj és a már megfizetett éves tárolói kapacitásdíj közötti különbözetet. Az év közben lekötött új kapacitások esetében az igénybevevő köteles a szerződéssel lekötött tárolói szolgáltatás tényleges igénybevételétől és annak kezdeti időpontjától függetlenül, minden esetben éves tárolói kapacitásdíjat megfizetni. Amennyiben az év közben lekötött kapacitásoknak megfelelően módosított éves tárolói kapacitásdíj kevesebb, mint a korábban igényelt kapacitások alapján számított éves tárolói kapacitásdíj, a tárolói engedélyest díj-visszafizetési kötelezettség nem terheli.
3.3. A 3.2. pont szerinti többletkapacitás-igényeket a tárolói engedélyes visszautasíthatja.
3.4. A tároló hibájából bekövetkezett napi betárolási kapacitás csökkenéséért a tárolói szolgáltatást igénybe vevőt nem terheli felelősség. A tárolói engedélyes a napi betárolási kapacitási ütem
a) 5–20%-os csökkenése esetén a betárolási díj 50%-át,
b) 20%-nál nagyobb csökkenése esetén a betárolási díj 100%-át
fizeti meg pótdíjként a csökkent betárolási kapacitású időszakra, a szerződött betárolandó és a ténylegesen betárolt gázmennyiségek különbözetére vetítve. Ha a tárolói szolgáltatást igénybe vevő bizonyítottan a betárolási kapacitás csökkenése miatt nem tudja feltölteni a lekötött mobil térfogatot, a tárolói engedélyes a nem használt térfogat és a szerződéses tárolói kapacitásdíj egyharmada szorzatának megfelelő összeget is megfizeti a tárolói szolgáltatást igénybe vevőnek.
3.5. Ha a tárolóban a kitárolási időszak végén tárolt gáz marad, és a következő gázévre a rendszerhasználó nem köt le legalább a bennmaradt gáz tárolásához megfelelő mobilgáz kapacitást, akkor a tárolói engedélyes jogosult – átlátható elszámolási módon – a tárolóban maradt gáz értékesítésére. Az értékesítésből származó bevétel és az értékesítés költségeinek különbségeként fennmaradó bevételt a tárolói engedélyes a rendszerhasználó számára megtéríti.
3.6. Az egyetemes szolgáltatási szerződés felmondásának tárolási éven belül történő hatályosulásáig a felhasználó – még egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóként – az egyetemes szolgáltatási díjakban fizeti meg a tároló igénybevételét.
3.7. A tárolói engedélyes kereskedőváltás esetén a szükséges szerződésmódosítást – ellenszolgáltatás-mentesen – köteles lehetővé tenni, ha a földgázkereskedő által a felhasználó részére korábban lekötött kapacitásokat az új kereskedő teljes mértékben leköti.
3.8. A tárolói kapacitásdíj a tárolási év folyamán havi egyenlő részletekben fizetendő.
3.9. A betárolási díj és a kitárolási díj havonta a havi betárolt és a kitárolt mennyiség után, a tárgyhót követő hónapban fizetendő.”
1

A rendelet az 5. § alapján hatályát vesztette 2010. október 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére