• Tartalom

114/2010. (XII. 29.) HM utasítás

114/2010. (XII. 29.) HM utasítás

a HM Védelmi Tervező Bizottság feladatairól és működési rendjéről1

2013.01.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján – a védelmi tervezéssel kapcsolatos szakmai egyeztetés lefolytatására, valamint a miniszteri döntések előkészítésére – a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervező Bizottság létrehozására, feladataira és működési rendjére vonatkozóan az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Tárgyalási jog: a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) ülésein a bizottság vezetőjének és tagjainak a védelmi tervezéssel kapcsolatos előterjesztések tárgyalása során hivatalos álláspontjaik, valamint javaslataik kötelező kifejtése, annak szavazat formájában történő megjelenítése.

(2) Hozzászólási jog: a HM VTB ülésein a bizottság állandó és eseti meghívottai szakmai kérdésekben szakterületüket érintően felszólalhatnak, indítványokat terjeszthetnek elő, javaslatokat tehetnek, ellenben miniszteri döntési javaslatok megfogalmazása során állást nem foglalhatnak.

A HM Védelmi Tervező Bizottság rendeltetése

3. § A HM VTB rendeltetése: a miniszter hatáskörébe tartozó, a tárcát érintő nemzeti és szövetségi védelmi tervezéssel kapcsolatos kérdések, előterjesztések megtárgyalása, a védelmi tervezés körébe tartozó miniszteri döntési javaslatok kialakítása.

A HM VTB tagsága, meghívottai és jogosultságaik

4. § (1) A HM VTB vezetője a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT), távolléte vagy akadályoztatása esetén a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára helyettesíti.

(2) A HM VTB tagjai:

a) a védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár;

b) a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár;

c) a miniszter kabinetfőnöke;

d) a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese;

e) a HM védelmi tervezési főosztályvezetője;

f)3 a HM gazdasági tervezési és szabályozási főosztályvezetője

g) a HVK hadműveleti csoportfőnöke;

h) a HVK haderőtervezési csoportfőnöke.

(3)4 A HM VTB ülésein állandó meghívottak:

a)5

b) a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője;

c) a HM Miniszteri Kabinet Sajtóiroda vezetője;

d) a HM kontrolling főosztályvezetője;

e) a HVK logisztikai csoportfőnöke;

f) a HVK híradó, informatikai és információvédelmi csoportfőnöke;

g) a HVK kiképzési csoportfőnöke;

h) a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója;

i) a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatója;

j) az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

(4) A HM VTB ülésén – az előterjesztő javaslatára, a bizottság vezetőjének döntése alapján – a tárgyalt kérdéskör szakterületi felelőse(i), a szakértő(k), illetve más szerv, szervezet képviselője eseti meghívottként vehet részt.

(5) A HM VTB tagjainak és meghívottainak távolléte, akadályoztatása esetén a helyettesítési rend:

a) a (2) bekezdés a), b) és d) pontok szerinti tagjait a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában a helyettesítésükre kijelölt vezetők;

b) a (2) bekezdés c) pontja szerinti tagját a kabinetfőnök által a Miniszteri Kabinetből kijelölt kormánytisztviselője;

c) a (2) bekezdés e), f), g), h) pontjai szerinti tagokat, és a (3), (4) bekezdés szerinti meghívottakat szervezetszerű helyetteseik helyettesítik;

d) a részvételi jog más személyekre nem ruházható át.

(6) A HM VTB vezetője, tagjai tárgyalási joggal, az állandó és eseti meghívottak hozzászólási joggal vesznek részt az ülésen.

A HM VTB feladatköre

5. § (1) A HM VTB miniszteri döntési javaslatokat alakít ki:

a) a védelmi tervezés szabályozásáról;

b) a miniszteri irányelvekről a védelmi tervezéshez;

c) az MH általános és a 10 éves tervidőszakra vonatkozó képességszükségletére vonatkozóan;

d) az MH képességeinek 10 éves tervidőszaki fejlesztésére vonatkozó javaslattételről;

e) a 10 éves időszakra vonatkozó elsődleges forrásallokációról;

f) a tárca 10 éves stratégiai tervelgondolásának tartalmáról;

g) a tárca 10 éves stratégiai tervéről;

h) a tárca 1 (+n) évekre vonatkozó elsődleges forrásallokációjáról;

i) a tárca 1 (+n) évekre vonatkozó rövid távú tervének részletes kidolgozásáról;

j) a HM fejezet költségvetési javaslatáról;

k) a tárca 1 (+n) éves rövid távú tervéről;

l) a tárca éves beszerzési tervéről;

m) egyéb, a védelmi tervezéshez kapcsolódó, miniszteri döntést igénylő ügyekben.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a miniszteri döntési javaslatok előkészítését – a Tárca Védelmi Tervező Rendszer eljárás rendje szerint – a HM VTB kizárólag a miniszter, illetve a miniszteri értekezlet irányába gyakorolja. Az (1) bekezdésben foglalt ügyekben a HM VTB-n kívüli más testület döntés-előkészítő tevékenységet, vagy véleményezési jogot kizárólag a miniszter kifejezett feladatszabása alapján gyakorolhat.

(3) A HM VTB tagjai az (1) bekezdésekben meghatározott feladatok végrehajtása érdekében jogosultak információt bekérni a szakterületi felelősöktől.

A HM VTB tevékenysége, titkári teendők

6. § (1) A HM VTB ülések összehívásáról a védelmi tervezésben érintett felső szintű szervek, szervezetek vezetőinek kezdeményezése alapján a HM VTB vezetője dönt.

(2) A HM VTB titkári feladatokat a HM védelmi tervezési főosztályvezetője látja el. A HM VTB titkár feladata az ülések előkészítése, a résztvevők értesítése az ülések idejéről, napirendi pontjairól, helyéről, valamint az üléseken tárgyalandó előterjesztések megküldése a tagok és a meghívottak részére.

(3) A HM VTB napirendi pontjaként tárgyalt témaköreihez a hatáskör szerint illetékes szerv, szervezet vezetője előterjesztést készít,

a) amelyet tömören és egyértelműen fogalmaz meg, ami tartalmazza a megalapozott álláspont kialakításához elengedhetetlenül szükséges információkat és javaslatokat, illetve azok várható hatásait (következmények, kockázatok, előnyök, hátrányok);

b) melynek terjedelme nem haladhatja meg a 15 gépelt oldalt (A/4-es terjedelmű, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, szimpla sorközzel), amelybe nem számít bele az előterjesztésben kifejtett álláspontot alátámasztó adatokat tartalmazó melléklet.

(4) Az előterjesztést és az annak tárgyát képező anyagot a hatáskör szerint illetékes szerv, szervezet vezetője az ülés időpontja előtt 10 munkanappal megküldi a HM VTB titkárának.

(5) A HM VTB titkára a meghívót, az ülés napirendjét, valamint az előterjesztést (előterjesztéseket), az annak tárgyát képező anyagot (anyagokat) az ülést megelőzően 7 munkanappal megküldi a tagok és a meghívottak részére.

(6) A HM VTB tagjai és meghívottai a napirendi pontokkal kapcsolatban írásban észrevételeket, javaslatokat tehetnek, melyet az ülés előtt 3 munkanappal megküldenek a titkár és az előterjesztő részére.

(7) Az utasításban szereplő határidőktől való eltérést a HM VTB vezetője engedélyezi.

7. § (1) A HM VTB az előterjesztésekkel kapcsolatos álláspontját, miniszteri döntési javaslatait egyszerű szavazattöbbséggel alakítja ki. A miniszteri döntésekhez a döntési javaslattal együtt az opciókat is elő kell terjeszteni.

(2) Szavazás során a HM VTB tagjai kötelesek érdemben állást foglalni, részükről tartózkodásra nem kerülhet sor.

(3) A HM VTB akkor szavazatképes, ha a tagoknak legalább a fele – a 4. § (5) bekezdés rendelkezésének figyelembevétele nélkül – az ülésen jelen van. Szavazatképtelenség esetén az ülés elnapolandó, újbóli összehívására a HM VTB vezetője intézkedik.

(4) A HM VTB üléséről a HM VTB titkára 5 munkanapon belül vezetői összefoglalót készít, amely tartalmazza az ülésen elfogadott miniszteri döntési javaslatokat, az azokra vonatkozó állásfoglalásokat, valamint az esetleges feladatszabást is. A HM VTB titkára a vezetői összefoglalót megküldi a tagok és a meghívottak részére.

(5) Az érintett szervezeti vezető gondoskodik a HM VTB által meghatározott feladatok végrehajtásáról.

(6) A HM VTB vezetője a HM VTB ülését követően a miniszteri döntési javaslatokat és az előterjesztést benyújtja a miniszter részére döntésre, illetve jóváhagyásra. Feladatszabás esetén a miniszteri döntési javaslatokat a HM VTB vezetője a szükséges javítások, módosítások, pontosítások végrehajtása után terjeszti elő a miniszter részére döntésre, illetve jóváhagyásra.

(7) A HM VTB vezetője a miniszteri döntésekről tájékoztatja a HM VTB tagjait és meghívottait. Az érintett szervezeti vezető gondoskodik a kapcsolódó feladatok végrehajtásáról, illetve az alárendeltek szükséges mértékű tájékoztatásáról.

8. § Ez az utasítás a közzétételt követő napon lép hatályba. A hatálybalépésével egyidejűleg a HM Védelmi Tervező Bizottság feladatairól és működési rendjéről szóló 108/2006. (HK 21.) HM utasítás hatályát veszti.

1

Az utasítást az 50/2023. (XI. 30.) HM utasítás 30. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2023. december 1. napjával.

2

Az 1. § a 17/2012. (III. 9.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. [A módosítás az 1. § (1) bekezdéséről rendelkezett.]

3

A 4. § (2) bekezdés f) pontja a 17/2012. (III. 9.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (3) bekezdése a 17/2012. (III. 9.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (3) bekezdés a) pontját a 2/2013. (I. 14.) HM utasítás 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére