• Tartalom

1177/2010. (VIII. 24.) Korm. határozat

1177/2010. (VIII. 24.) Korm. határozat

a Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottság létrehozásáról1

2017.01.01.

1. A Kormány a kölcsönös felelősség és figyelem elvén nyugvó nemzetpolitikai tevékenység összehangolása érdekében, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése alapján létrehozza a Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottságot (a továbbiakban: NPTB).

2. Az NPTB feladata:

a) egy, a Kormány nemzetpolitikai tevékenységét segítő kölcsönös tájékoztatáson alapuló egységes információs rendszer létrehozása,

b) a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtásának koordinálása és értékelése,

c) az egyes minisztériumok külhoni magyarokat érintő tervezési tevékenységének összehangolása,

d) a központi államigazgatási szervek külhoni magyarokat érintő tevékenységének folyamatos figyelemmel kísérése, és

e) javaslattétel a Kormány számára a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtása során a forrásigény összehangolt tervezésére és a pénzfelhasználás ellenőrzésére.

3. Az NPTB a feladatkörébe tartozó ügyekben:

a) az NPTB elnöke útján javaslatot tesz kormányzati intézkedés megtételére, és

b) évente jelentést készít a Kormány részére a feladatkörébe tartozó ügyek aktuális helyzetéről, és a megtett intézkedésekről.

4.2 Az NPTB elnöke a miniszterelnök általános helyettese, alelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. Az NPTB titkára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

5. Az NPTB további tagjai (a továbbiakban: bizottsági tag):

a) a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára,

b) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, valamint az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára,

c)3 Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára,

d) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, az egészségügyért felelős államtitkára, a sportpolitikáért felelős államtitkára, valamint a kultúráért felelős államtitkára,

e) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára, valamint az infokommunikációért felelős államtitkára,

f)4 a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, valamint a gazdaságszabályozásért felelős államtitkára,

g) a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a környezetügyért felelős államtitkára, valamint a vidékfejlesztésért felelős államtitkára, és

h) a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

6. Az NPTB tagja továbbá a 4. és 5. pontban meghatározott állami vezetők által kijelölt 1-1 fő, aki a képviselt minisztérium szervezeti és működési szabályzata szerint a külhoni magyarokkal összefüggő kérdésekben feladat- és hatáskörrel rendelkező állami vezető vagy vezető beosztású kormánytisztviselő lehet.

7. A bizottsági tagot akadályoztatása esetén a képviselt tárca szervezeti és működési szabályzatában kijelölt helyettese helyettesíti.

8. Az NPTB ülésére az NPTB elnöke a bizottsági tagokon kívül szakértőként más személyt is meghívhat.

9.5 A Kormány

a) felkéri

aa) a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,

ab) a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökét,

ac) a Köztársasági Elnöki Hivatal nemzetpolitikai főtanácsadóját,

ad) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) vezérigazgatóját és támogatásfinanszírozási igazgatóját,

ae) az Alapkezelő Apáczai Programigazgatósága HATÁRTALANUL! programjának igazgatóját, és

af) a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatóját,

az NPTB munkájában állandó meghívottként, személyes vagy delegáltja útján történő részvételre,

b)6

10.7 Az NPTB teljes ülésére, az NPTB elnökének vezetésével, a 4., 5. és 6. pontban felsorolt valamennyi tag részvételével szükség szerint, de legalább félévente kerül sor. Az NPTB teljes ülését az NPTB elnöke – az NPTB Titkársága útján – hívja össze.

11.8 Az NPTB munkacsoporti ülésére, az NPTB Titkárának vezetésével, a 6. pontban meghatározott tagok részvételével szükség szerint, de legalább negyedévente kerül sor. A munkacsoporti ülést az NPTB Titkára hívja össze.

12. Az NPTB rendkívüli ülésének összehívását bármely bizottsági tag, az indok egyidejű megjelölésével kezdeményezheti az NPTB elnökénél.

13. Az NPTB ülésének napirendjét – a bizottsági tagok javaslatainak figyelembevételével – az NPTB elnöke, munkacsoport ülés esetén titkára hagyja jóvá.

14. Az NPTB titkársági feladatainak ellátásáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára gondoskodik.

15. Az NPTB Titkársága gondoskodik az NPTB ülésének napirendjéhez kapcsolódó dokumentumok bizottsági tagok részére történő megküldéséről.

16.9 Az NPTB üléseiről emlékeztető készül. Vitás kérdés esetén az emlékeztető tartalmazza a kisebbségi véleményt. Az emlékeztető elkészítéséről és a bizottsági tagok részére történő megküldéséről – az ülést követő tizenöt munkanapon belül – az NPTB Titkársága gondoskodik.

17. Az NPTB működésének részletes szabályait ügyrendjében állapítja meg.

18. Ez a határozat a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba.

1

A határozatot az 1310/2018. (VII. 10.) Korm. határozat 1. pontja hatályon kívül helyezte 2018. július 11. napjával.

2

A 4. pont az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 3. pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 5. pont c) alpontja az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

4

Az 5. pont f) alpontja az 1446/2011. (XII. 20.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

5

A 9. pont az 1149/2012. (V. 15.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

6

A 9. pont b) alpontját az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 4. pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 10. pont az 1446/2011. (XII. 20.) Korm. határozat 3. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 11. pont az 1446/2011. (XII. 20.) Korm. határozat 4. pontja szerint módosított szöveg.

9

A 16. pont az 1149/2012. (V. 15.) Korm. határozat 2. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére