• Tartalom

118/2010. (XII. 31.) HM utasítás

118/2010. (XII. 31.) HM utasítás

a Honvéd Koronaőrség létrehozásával és egyes kijelölt objektumok protokolláris őrzésével kapcsolatos feladatokról1

2011.02.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján, figyelemmel a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvény rendelkezéseire, a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények, történelmi hagyományokhoz méltó módon történő őrzése érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a honvédelmi miniszter közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 70. § (1) bekezdés j) pontjában foglalt, a Magyar Honvédség feladatrendszerébe tartozó kötelezettség teljesítése érdekében a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények őrzésének biztosítására létre kell hozni a Honvéd Koronaőrséget. Ennek érdekében a jelen utasítás tartalmazza a létrehozás előkészítésére vonatkozó rendelkezéseket, valamint a Honvéd Koronaőrséggel kapcsolatos keretfeltételeket és követelményeket.

3. § (1) A Honvéd Koronaőrség létrehozásának előkészítése érdekében az azzal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátására munkabizottságot hozok létre.

(2) A munkabizottságot a HM kabinetfőnök és a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettese együttesen vezeti.

(3) A munkabizottság titkára a HM Jogi Főosztály vezetője.

(4) A munkabizottság tagjai a

a) HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára és a HM védelemgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára személyesen, valamint a

b) HM parlamenti államtitkár,

c) HM Tervezési és Koordinációs Főosztály,

d) HM Humánpolitikai Főosztály,

e) HVK törzsigazgató,

f) HVK Kiképzési Csoportfőnökség,

g) HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség,

h) HVK Személyzeti Csoportfőnökség,

i) HVK Logisztikai Csoportfőnökség,

j) HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal,

k) HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal,

l) HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal,

m) HM Sajtóiroda,

n) MH Támogató Dandár,

o) MK Katonai Biztonsági Hivatal,

p) HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum,

q)2 a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség

állásfoglalásra kijelölt képviselője.

(5) A munkabizottság ülésein állandó meghívott a Köztársasági Elnöki Hivatal főhadsegéd, a Magyar Köztársaság Országgyűlése Hivatalának, a Köztársasági Őrezred, valamint a Magyar Koronaőrök Egyesületének képviselője.

(6) A munkabizottság ülését igény esetén a munkabizottság vezetői hívják össze. A munkabizottság működési rendjét maga határozza meg.

(7) A munkabizottság vezetői a feladat végrehajtásába a feladatkörében érintett összes szerv, szervezet vezetőjénél közreműködést kezdeményezhetnek a szolgálati elöljáró, illetve hivatali felettes egyidejű tájékoztatása mellett. Az érintett szervek, szervezetek vezetői a munkabizottság vezetőinek megkeresésére a feladatkörük szerint kötelesek együttműködni.

4. § A munkabizottság általános feladata az MH Honvéd Koronaőrség létrehozásával kapcsolatos feladatok teljes körű felmérése, valamint a szükséges miniszteri és vezetői döntések előkészítése és előterjesztése.

5. § A munkabizottság általános feladatai körében döntési javaslatokat készít elő:

a) a Szent Korona őrzésének a Köztársasági Őrezredtől történő átvételéről;

b) a Parlament épületében a biztonsági jellegű további együttműködésről szóló megállapodásról;

c) a Szent Korona őrzésével kapcsolatos (személyi és dologi) költségvetési kiadásokról;

d) a Honvéd Koronaőrség létrehozásához, valamint a koronaőrök különleges jogállásának biztosításához szükséges jogszabályok tervezetéről;

e) a Honvéd Koronaőrség Magyar Honvédség szervezetében történő elhelyezkedéséről és belső szervezeti felépítéséről és létszámáról;

f) a Honvéd Koronaőrség szükséges felszereléséről, valamint egyéb logisztikai jellegű biztosításáról;

g) a Honvéd Koronaőrség tagjaival kapcsolatos speciális kötelezettség- és követelményrendszerről;

h) a koronaőrök kiképzési követelményeiről;

i) a koronaőrök többletfeladatait és kötelezettségeit elismerő új pótlékokról;

j) a koronaőrségre vonatkozó különleges vezetési, irányítási, parancsadási jogkörökről;

k) a koronaőrségre vonatkozó speciális öltözködési és egyenruha-viseleti szabályokról;

l) a Honvéd Koronaőrséggel kapcsolatos infrastrukturális és elhelyezési feltételekről;

m) a történelmi hagyományokon alapuló koronaőri szabályzatról;

n) a Sándor Palotával kapcsolatos protokolláris, díszelgési feladatokról;

o) a Szent Korona őrzésével kapcsolatos különös szabályokról és nemzetbiztonsági feladatokról.

6. § A Munkabizottság az 5. §-ban foglalt döntési javaslatok kialakítására vonatkozó ütemtervet 2011. január 10-ig dolgozza ki.

7. §3 (1) A munkabizottság feladatainak végrehajtása érdekében albizottságokat kell létrehozni:

a) a jogi kérdések rendezésére, valamint a rezsim szabályok kialakítását igénylő feladatok végrehajtására a HM Jogi Főosztály vezetésével és a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség, a HM Humánpolitikai Főosztály, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ és az MK Katonai Biztonsági Hivatal, illetve felkérésre az Országgyűlés Hivatala képviselőjének közreműködésével;

b) a pénzügyi és költségvetési tervezéssel kapcsolatos feladatok előkészítésére a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal vezetésével és a HM Humánpolitikai Főosztály, a HM Jogi Főosztály, HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal és a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség közreműködésével;

c) a szervezeti, toborzási, személyzeti feltöltési és az állománytábla kialakításával kapcsolatos kérdések vizsgálatára a HVK Személyzeti Csoportfőnökség vezetésével és a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, a HM Humánpolitikai Főosztály, a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, a MH Támogató Dandár, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ és az MK Katonai Biztonsági Hivatal közreműködésével;

d) a Honvéd Koronaőrség szükséges ruházatával, felszerelésével, valamint egyéb logisztikai jellegű biztosításával kapcsolatos kérdések vizsgálatára a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal vezetésével és a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, a HVK Logisztikai Csoportfőnökség, a HM Sajtóiroda, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MH Támogató Dandár, valamint felkérésre a Köztársasági Elnöki Hivatal főhadsegéd és az Országgyűlés Hivatala képviselőjének közreműködésével;

e) az őrzés-védelemmel, illetve az arra történő kiképzéssel és felkészítéssel kapcsolatos feladatok vizsgálatára a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség vezetésével és a HVK Kiképzési Csoportfőnökség, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség, az MH Támogató Dandár, valamint külön felkérésre a Köztársasági Őrezred, és a Magyar Koronaőrök Egyesületének képviselője közreműködésével.

(2) Az albizottságok feladatait és tevékenységét a Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnoka koordinálja, aki tevékenységéről heti rendszerességgel jelentést tesz a munkabizottság vezetői részére.

8. §4 A Honvéd Koronaőrség feladataival, szervezeti elhelyezkedésével, valamint állományával kapcsolatos alapvető elvek:

a) Honvéd Koronaőr csak hivatásos, vagy szerződéses állományú katona lehet;

b) a Honvéd Koronaőrség létszáma igazodjon a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények őrzéséhez kapcsolódó történelmi hagyományokhoz és a modern kor biztonsági követelményekhez;

c) a Koronaőrökkel szembeni követelményeket a történelmi hagyományoknak megfelelően kell kialakítani;

d) a Koronaőrség tagjai tekintetében – a velük kapcsolatos magasabb követelményrendszer és kiemelt jelentőségű feladataik miatt – magasabb színvonalú illetmény (új pótlék) biztosítása szükséges;

e) a Honvéd Koronaőrség feladatait a történelmi hagyományokon alapuló szabályzatban foglaltak szerint látja el.

9. §5 A munkabizottság a jelen utasításban részletezett feladatok végrehajtására vonatkozó részletes jelentését 2011. február 28-ig előterjeszti a miniszteri értekezlet ülésére.

10. §6 Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 47/2022. (XII. 21.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 22. napjával.

2

A 3. § (4) bekezdés q) pontját a 13/2011. (I. 31.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

3

Az új 7. §-t a 13/2011. (I. 31.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti 7–9. § számozását 8–10. §-ra változtatta.

4

Az eredeti 7. § számozását 8. §-ra változtatta a 13/2011. (I. 31.) HM utasítás 2. §-a.

5

Az eredeti 8. § számozását 9. §-ra változtatta a 13/2011. (I. 31.) HM utasítás 2. §-a.

6

Az eredeti 9. § számozását 10. §-ra változtatta a 13/2011. (I. 31.) HM utasítás 2. §-a.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére