• Tartalom

12/2010. (VIII. 30.) VM rendelet

12/2010. (VIII. 30.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 59/2007. (VII. 10.) FVM rendelet módosításáról1

2010.08.31.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 59/2007. (VII. 10.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„1. elismerési okirat: a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet alapján az állami elismerésről, valamint minősített elismerésről kiadott határozat”

2. § (1) Az R. 4. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem jogosult támogatásra]

b) az a termelői csoport, amely a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló, a termelői csoportok létrehozásához és működtetéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 133/2004. (IX. 11.) FVM rendelet alapján támogatásban részesült, és a támogatási időszak lejárta után a minősített elismerést nem szerezte meg.”

(2) Az R. 4. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

[Nem jogosult támogatásra]

c) az a termelői csoport, amelyre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) e rendelet alapján szándékosság miatt jogerős határozatban szankciót rótt ki.”

3. § Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet az MVH részére az MVH központi szerve által rendszeresített, és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon évente szeptember 1. és 30. között lehet benyújtani. A formanyomtatvány az alábbi adatokat tartalmazza:
a) ügyfél-azonosítási adatok,
b) a termelői csoport előző évi árbevételére vonatkozó adatok,
c) a termelői csoport tagjainak száma, a tagok neve, a tagok ügyfél-regisztrációs száma, valamint a tagok éves nettó árbevétele.”

4. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) Az elismerési okirat visszavonása esetén a termelői csoport támogatási jogosultsága megszűnik, és a már kifizetett tárgyévi támogatási összeg jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.
(2) Amennyiben az ellenőrzés során bizonyosságot nyer, hogy a termelői csoport kifizetési – első évben támogatási – kérelmében igényelt támogatási összeg több mint három százalékkal túllépi a jogosultsági vizsgálat alapján az MVH által megállapított összeget, úgy ez utóbbi összeg csökkentésre kerül. A csökkentés mértéke a fenti két összeg különbözete. Nem alkalmazható támogatáscsökkentés, ha a termelői csoport bizonyítani tudja, hogy a kérelmében szereplő igényelt támogatási összeg hibás kiszámításában vétlen.
(3) Amennyiben az ellenőrzés során bizonyosságot nyer, hogy a támogatásra jogosult a termékértékesítésből származó termelési értéknél a támogatási időszak alatt másodszor közöl a kérelmében legalább tíz százalékkal nagyobb összeget, úgy az MVH adott évben nem fizet támogatást az igénylő részére.”

5. § Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § Ez a rendelet
a) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 2005. szeptember 20-i 1698/2005/EK tanácsi rendelet 35. cikkének, és
b) a vidékfejlesztési támogatási intézkedésekre vonatkozó ellenőrzési eljárások, valamint a kölcsönös megfeleltetés végrehajtása tekintetében az 1698/2005/EK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 2006. december 7-i 1975/2006/EK bizottsági rendelet 31. cikk (1) bekezdésének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 6. § alapján hatályát vesztette 2010. szeptember 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére