• Tartalom

12/2010. (V. 25.) MeHVM rendelet

12/2010. (V. 25.) MeHVM rendelet

a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény 6. §-ának végrehajtásáról1

2010.05.29.

A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény 7. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény 41. §-ában foglaltakra tekintettel az átadás-átvétel jogszerű lebonyolításának halaszthatatlansága miatt, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladat- és hatásköréről szóló 29/2008. (II. 19.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 6. §-ában meghatározott átvevő elsődlegesen az átadó munkakörébe kinevezett személy.

(2) Ha az átadás-átvétel során átvevőként az átadó munkakörébe kinevezett személy helyettese jár el, az átadás-átvétel megkezdése előtt a helyettesítést megalapozó kinevezési okirat eredeti példányát vagy a Magyar Közlönyben közzétett szövegét, valamint

a) miniszterelnök-helyettes esetében a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 19. §-ban meghatározott rendelet eredeti példányát vagy a Magyar Közlönyben kihirdetett szövegét,

b) államtitkár esetében a helyettesítési jogkör terjedelmét meghatározó, a Ksztv. 37. § (1) bekezdése szerinti szervezeti és működési szabályzat eredeti példányát vagy a Hivatalos Értesítőben közzétett szövegét

az átadónak be kell mutatni.

(3) Az átadás-átvétel során meghatalmazottként olyan személy járhat el, aki az átadás-átvételi jegyzőkönyvben, valamint azok mellékleteiben található, bárki által megismerhető adatnak nem minősülő adatok megismerésére egyébként, a meghatalmazástól függetlenül törvény alapján jogosult. A meghatalmazást teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

2. § (1) Az átvevő – a miniszterelnöki megbízatással rendelkező személy kivételével – az átadás-átvétel során minősített adatot a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Mtv.) 13. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén ismerhet meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek való megfelelésről az átvevő gondoskodik.

(3) Az átadó az átadás-átvételi jegyzőkönyvben, valamint azok mellékleteiben szereplő, bárki által megismerhető adatnak nem minősülő adatokat külön megjelöli.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott adatok kivételével az átadás-átvételi jegyzőkönyvben, valamint azok mellékleteiben szereplő adatok kezelésére a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény III. Fejezetének rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben, valamint azok mellékleteiben szereplő minősített adat minősítésének felülvizsgálatáról vagy felülbírálatáról az átvevő az Mtv. rendelkezései szerint dönthet.

3. § (1) Az átvevő az átadót az átadás-átvétel pontos helyéről és időpontjáról írásban, a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó szabályok szerint kézbesített iratban tájékoztatja.

(2) Az átvevő az átadó kifejezett egyetértésével dönthet arról, hogy a tájékoztatás nem az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történik.

4. § (1) A Tv. 6. § (4) és (14)–(15) bekezdésében meghatározott teljességi nyilatkozathoz az átadó jogosult olyan záradékot csatolni, amelyben kijelenti, hogy az általa tett nyilatkozatok és az átadott, ismertetett adatok, információk, tények, okiratok, dokumentumok valóságtartalmára és teljeskörűségére vonatkozó nyilatkozatot a vezetése alá tartozó szerv állami vezetőinek, illetve vezetői megbízással rendelkező köztisztviselőinek, továbbá az irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőinek nyilatkozata alapján, továbbá azon információk ismeretében tette meg, amelyeket a tőle elvárható gondosság mellett ismernie kell.

(2) Az átadó által tett nyilatkozatok és az átadott, ismertetett adatok, információk, tények, okiratok, dokumentumok érdemi vizsgálatra alkalmasnak minősülnek különösen, ha azokat a magyar nyelv szabályainak megfelelően, olvasható formában tartalmazza az átadás-átvételi jegyzőkönyv, illetve annak mellékletei.

5. § A Tv. 6. § (5) bekezdésében meghatározott általános jogutódnak az átadás-átvételi eljárás során – a Tv. 2. § (1) bekezdésében meghatározottakra való tekintet nélkül – a Tv. 2. § (4) bekezdésében meghatározott szerveket kell tekinteni.

6. § A Tv. 6. § (6) bekezdésében meghatározott elháríthatatlan akadályoztatásnak minősül az akadályoztatott személy érdekkörén kívül felmerült olyan körülmény, amely az akadályoztatott személy által objektíven elháríthatatlan módon nem teszi lehetővé az átadás-átvételi eljárás lefolytatását.

7. § (1) A Tv. 6. § (7) bekezdésében meghatározott kötelezettségeinek az átadó olyan módon tesz eleget, hogy a részére a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó szabályok szerint megküldött megkeresésre írásban válaszol.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség teljesítése érdekében az átadó a lakcímét a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter által vezetet központi államigazgatási szervnek az állami vezetők személyi anyagát kezelő szervezeti egységének a hatáskörgyakorlásának megszűnését megelőzően bejelenti.

(3) Az átadó – szabad döntése alapján, az átvevővel történt megegyezés szerint – a Tv. 6. § (7) bekezdésében meghatározott kötelezettségeit az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően is teljesíti.

8. § (1) Az átadás-átvétel az átvevő mulasztása miatt nem teljesíthető, ha az átvevő az 1. § (2)–(3) bekezdésében, a 2. § (1)–(2) bekezdésében és 3. §-ban meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) Ha az átadás-átvétel a Tv.-ben meghatározott időpontban

a) az átadónak az elháríthatatlan akadályoztatás körébe nem eső mulasztása miatt nem teljesíthető, az átvevő az átadás-átvétel teljesítésével összefüggésben a továbbiakban mulasztásba nem eshet,

b) az átvevőnek az elháríthatatlan akadályoztatás körébe nem eső mulasztása miatt nem teljesíthető, az átadó az átadás-átvétel teljesítésével összefüggésben a továbbiakban mulasztásba nem eshet.

9. § (1) A minisztériumok, illetve a Miniszterelnöki Hivatal esetében a Tv. 6. § (11) bekezdésében meghatározott kötelezettséget a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által működtetett információtechnológiai infrastruktúra és rendszerek vonatkozásában a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság legmagasabb beosztású, az információtechnológiáért felelős vezetője útján, a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter mint átvevő felé kell teljesíteni.

(2) A miniszter külön informatikai jegyzőkönyvet készít a Tv. 2. számú melléklet IV. pontjában meghatározott adattartalommal.

(3) Az informatikai átadás-átvétel során a 4. § rendelkezését megfelelően alkalmazni kell.

10. § A Tv. 6. § (14) bekezdésben meghatározott kötelezettség teljesítéséről a miniszterelnök

a) a Kormány vonatkozásában a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter,

b) a kormánybizottságok vonatkozásában a kormánybizottság elnöki tisztségét betöltő miniszter,

c) a kormányhivatalok esetében a kormányhivatal felett felügyeletet gyakorló miniszter

útján gondoskodik.

11. § Ha az átadás-átvételre a Kormány megbízatásának megszűnése miatt kerül sor,

a) a Tv. 1. számú melléklet 4. pontjában meghatározott adatokat a Kormány megbízatásának megszűnése napjával, továbbá ettől elkülönülten feltüntetve a Kormány megbízatásának megszűnése és az új Kormány megalakulása közötti időszak utolsó napjával,

b) a leltárkészítés időigényére való tekintettel a Tv. 1. számú melléklet 10. pontjában és 12. pont c) alpontjában meghatározott adatokat az új Kormány megalakulását megelőző naptári év utolsó napjával,

c) a kincstári zárás időigényére való tekintettel a Tv. 1. számú melléklet 12. pont b) és e) alpontjában meghatározott adatokat a Kormány megbízatásának megszűnése napjával

mint fordulónappal kell szolgáltatni.

12. § A Tv. 1. számú melléklet 1. pontjának alkalmazása során a közfeladatok kataszterének

a) minisztériumok és a Miniszterelnöki Hivatal, továbbá a tárca nélküli miniszter esetében a miniszter részletes feladat- és hatásköréről szóló kormányrendeletben,

b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, az 1. számú mellékletet alkalmazni köteles szerv esetében a szerv létrehozásáról szóló jogszabályban

tételesen meghatározott feladatok összességét kell tekinteni.

13. § A Tv. 1. számú melléklet 2. pontjának alkalmazása során hitelesített másolatnak minősül az a másolat, amelynek első oldalát az átadó vagy a helyettesítésére jogosult személy kézjegyével látott el.

14. § (1) Ez a rendelet a Tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott időpontban lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő negyedik napon hatályát veszti.

1

A rendeletet az 1/2010. (V. 29.) KIM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2010. május 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére