• Tartalom

12/2010. (I. 27.) HM utasítás

12/2010. (I. 27.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításának rendjéről1

2012.07.17.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. §-a (1) bekezdése k) pontja alapján – figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 60. §-ában, valamint a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdésében foglaltakra – az éves költségvetéssel rendelkező honvédelmi szervezetek költségvetési előirányzatai saját hatáskörben történő módosításának rendjére a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. §2 (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Jelen utasítás alkalmazásában keretgazda alatt a nemzetközi feladatok vonatkozásában az intézményi költségvetési tervjavaslatok elkészítésének és jóváhagyásának a miniszter által évente kiadásra kerülő eljárásrendje mellékletében meghatározott szervezetek értendők.

Előirányzat-átcsoportosítási hatáskör

2. § (1)3 A honvédelmi szervezetek vezetői a (4) bekezdésben és a 4. §-ban foglaltakra figyelemmel saját hatáskörben előirányzat-átcsoportosítást hajthatnak végre az éves költségvetésen belül:

a) a dologi kiadások és az egyéb működési célú támogatások, kiadások kiemelt előirányzatok,

b) az intézményi beruházási és a felújítási kiemelt kiadási előirányzatok,

c) a kiemelt kiadási előirányzatokon belül az éves költségvetést képező főkönyvi számlaszámok

között – ideértve a kapcsolódó támogatási és bevételi előirányzatokat is –, „A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM FEJEZET KÖLTSÉGVETÉS GAZDÁLKODÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERÉBEN HASZNÁLT CÍMRENDKÓDOK (CRK) JEGYZÉKE” című HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) kiadványban (a továbbiakban: CRK jegyzék) megjelölt, engedélyezett feladatok előirányzatai terhére, vagy javára.

(1a)4 A honvédelmi szervezetek vezetői jóváhagyott eredeti előirányzataikat a barter-megállapodásból származó, terven felüli bevételekkel és kiadásokkal – az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló HM utasításban meghatározottakra figyelemmel – módosíthatják.

(2) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnoka alcímeken belül az MH katonai szervezetei között előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – az (1) bekezdés szerinti előirányzatok között, ideértve a kapcsolódó támogatási és bevételi előirányzatokat is.

(3)5 A HM KPH főigazgatója a honvédelmi szervezetek éves költségvetésén belül, valamint alcímen belül az MH katonai szervezetei között előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre, ideértve a kapcsolódó támogatási és bevételi előirányzatokat is

a) a személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok kiemelt előirányzatok,

b) a pénzügyi jellegű dologi kiadások és a segélyek között.

(4)6 A központi logisztikai előirányzatok tekintetében az előirányzat-átcsoportosítást – a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 89/2011. (VIII. 4.) HM utasítás 33. § (4) bekezdése szerint – az előirányzatok tervezésére kijelölt honvédelmi szervezet hajtja végre.

3. § A 2. § szerinti saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosítás nem irányulhat

a) az alcímek közötti előirányzat-módosításra;

b)7 a működési, felhalmozási és kölcsönök előirányzat-csoportok közötti módosításra;

c) a felújítási előirányzatok csökkentésére;

d) a személyi juttatások növelésére;

e) az előző évi előirányzat-maradvány felhasználásához kapcsolódó rendezésre, amennyiben az a kincstári költségvetést érinti;

f) a fejezeti kezelésű előirányzatok intézményi költségvetések terhére történő növelésére;

g) építési beruházások kiemelt előirányzatra;

h) a dologi kiadások kiemelt előirányzaton belül a pénzügyi jellegű dologi kiadások csökkentésére;

i)8 a CRK jegyzékben miniszteri hatáskörű előirányzat-átcsoportosításra kijelölt feladatok előirányzatainak növelésére, vagy csökkentésére.

4. § (1)9 Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 36. §-ában (1) bekezdésében meghatározott előirányzat-módosítási hatásköröket a miniszter gyakorolja.

(2)10 A nemzetközi költségvetések növelésére, vagy csökkentésére irányuló előirányzat-átcsoportosítások csak a keretgazda előzetes írásbeli hozzájárulásával kezdeményezhetőek.

(3)11 A honvédelmi szervezetek költségvetésében a 38-as anyagnemre vonatkozó előirányzat-átcsoportosítás – az MH katonai szervezeteinek a gondozási és épülettakarítási dologi előirányzatai, valamint a KNBSZ előirányzatai kivételével – csak a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója engedélyét követően hajtható végre.

Költségvetési előirányzatok átcsoportosításának rendje

5. §12 (1) A jóváhagyott költségvetéshez kapcsolódó, a 2. § (1) és (2) bekezdése szerinti saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosításról – a HM KPH által kialakított és elektronikus úton megküldött minták alapján – a honvédelmi szervezetek közvetlenül, az MH katonai szervezetei pedig az MH ÖHP-n keresztül adatszolgáltatást teljesítenek a HM KPH részére.

(2) Az MH ÖHP az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást 5 munkanapon belül felülvizsgálja és továbbküldi a HM KPH részére.

6. § A honvédelmi szervezetek által saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosítást követően a költségvetési előirányzat a főkönyvi könyvelésben történő rögzítés után használható fel.

7. § A kincstári költségvetést nem érintő előirányzat-átcsoportosítás – az 5. § szerinti adatszolgáltatás szerinti – könyvelését

a)13 a a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdés a) pontja szerinti központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek (a továbbiakban: központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek) esetében a HM KPH végzi, és arról az érintett honvédelmi szervezetek vezetőit az ellátó gazdálkodás támogató és pénzügyi ellátó referatúra tájékoztatja,

b)14 a KNBSZ és az MH Honvédkórház önállóan végzik.

8. § (1) A kincstári költségvetést érintő előirányzat-átcsoportosítás csak a módosítás Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által történő befogadását követően könyvelhető.

(2) A befogadás érdekében a honvédelmi szervezetek a Kincstárhoz bejelentett kötelezettségvállalásaikat szükség szerint rendezzék át.

(3)15 Az előirányzat-átcsoportosításról a HM KPH – az 5. § szerinti adatszolgáltatás alapján – értesíti a Kincstárt.

(4) Az előirányzat-átcsoportosítás Kincstár által történő befogadását követően az előirányzatok főkönyvi könyvelésben történő rögzítését:

a)16 a saját központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek honvédelmi szervezetek részére – és a 7. § a) pontja szerinti tájékoztatást – a HM KPH,

b)17 a KNBSZ és az MH Honvédkórház pedig a HM KPH tájékoztatása alapján önállóan

végzik.

9. § (1)18 Az 5. § szerinti adatszolgáltatás keretében a honvédelmi szervezetek, az MH katonai szervezetei vonatkozásában pedig az MH ÖHP

a) az ellenjegyzési záradékkal ellátott vezetői tájékoztatót – részletező melléklet nélkül – telefaxon,

b) a pénzügyi és számviteli részletező mellékletet elektronikus úton

küldik meg a HM KPH részére.

(2) A költségvetési év zárásának előkészítése szakaszában az előirányzat-átcsoportosítást a Kincstár zárási körlevelében a költségvetési támogatási és a bevételi előirányzat-átcsoportosítás befogadására megjelölt határidőt 10 munkanappal megelőzően kell kezdeményezni.

Egyéb eljárási szabályok

10. §19

11–12. §20

13. §21 A honvédelmi szervezet vezetőjének hatáskörét meghaladó, a 3. §-ban és a 4. § (1) bekezdésében felsorolt, központosított, a miniszter, vagy a Kormány hatáskörébe tartozó előirányzat-átcsoportosítás a HM KPH útján kezdeményezhető.

Záró rendelkezés

14. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a költségvetési előirányzatok saját hatáskörben történő átcsoportosításának a rendjéről szóló 79/2007. (HK 15.) HM utasítás hatályát veszti.

Melléklet a 12/2010. (I. 27.) HM utasításhoz22

1

Az utasítást a 34/2012. (IV. 30.) HM utasítás 13. §-a hatályon kívül helyezte 2014. május 1. napjával.

2

Az 1. § a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1a) bekezdését a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 2. § (1) bekezdése iktatta be.

5

A 2. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (4) bekezdését a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 3. § b) pontja a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. § i) pontját a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

9

A 4. § (1) bekezdése a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (2) bekezdése a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

11

A 4. § (3) bekezdése a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 5. § a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 7. § b) pontja a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 8. § (3) bekezdése a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 8. § c) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 8. § (4) bekezdés a) pontja a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 8. § c) pontja, a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 5. § e) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 8. § (4) bekezdés b) pontja a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 8. § c) pontja, a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 9. § (1) bekezdése a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

19

A 10. §-t a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte.

20

A 11–12. §-t a 45/2012. (VII. 16.) HM utasítás 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A Mellékletet a 48/2011. (IV. 22.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére