• Tartalom

12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás

12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás

egyes protokollfeladatokkal összefüggő miniszteri utasítások módosításáról1

2010.03.11.

A minisztérium reprezentációs kiadásairól szóló 12/2009. (III. 6.) KHEM utasítás módosítása

1. § (1) A minisztérium reprezentációs kiadásairól szóló 12/2009. (III. 6.) KHEM utasítás (a továbbiakban: protokollutasítás) 3. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A külföldi és belföldi vendégek hivatalos célú vendéglátására [az utasítás 2. §. (1) bekezdés a)–b) pontjai] feljogosítottak körét és értékhatárait az 1. számú melléklet tartalmazza. Az ettől esetlegesen eltérő tényleges felhasználást – az eltérés indokolásával – az igénylőnek utólagosan engedélyeztetnie kell a jelen utasítás szerinti engedélyezési rend szerint a szakmai felügyeletet gyakorló felsővezető (a továbbiakban: felsővezető) által. Főosztályvezető külföldi delegációt étteremben, vendéglátóhelyen a főosztály felügyeletét ellátó felsővezető előzetes engedélyével láthat vendégül.
(4) A reprezentációs szolgáltatások igénybevételénél a költségtakarékos megoldások alkalmazására kell törekedni. A hivatalos vendéglátás keretében bonyolított rendezvényeken, fogadáson, kulturális és egyéb programokon – kivéve a miniszter programjait – a minisztériumi résztvevők (kísérők) létszáma nem haladhatja meg a vendégek létszámát (a tolmács a vendégek közé sorolandó). Ez a megkötés nem vonatkozik az 1-2 fő vendégből álló küldöttségekre. Ebédeken, vacsorákon, díszétkezéseken a jelenlévők létszáma sem államtitkár, sem szakállamtitkár, sem a kabinetfőnök esetében nem haladhatja meg a 14 főt. Fentiektől eltérni kizárólag az Utazásszervező és Protokoll Osztály felügyeletét ellátó felsővezető – kabinetfőnök esetén a miniszter – előzetes jóváhagyásával lehetséges. Főosztályvezető által adott étkezéseken a létszám csak felsővezetői engedéllyel lépheti túl a 12 főt. A létszámkorlátozások esetében kivételt képeznek a miniszter rendezvényei.”

(2) A protokollutasítás 8. § (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A KHEM Igazgatás költségvetésében a miniszter által jóváhagyott előirányzatok összegéig vállalható a reprezentációs kiadásokkal összefüggésben kötelezettség. Kötelezettségvállalásra az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője, valamint a miniszter által írásban kijelölt személy jogosult.
(3) Gazdasági eseményenként a 100 000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó megrendelés esetén, a kötelezettségvállaláshoz az Utazásszervező és Protokoll Osztályt felügyeletét ellátó felsővezető jóváhagyása is szükséges. A kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartását, valamint azok költségvetési ellenjegyzését a Költségvetési, Tervezéskoordinációs és Kontrolling Főosztály Igazgatási Osztály végzi, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló KHEM utasítás szerint.”

(4) A protokollutasítás 4. § (3) bekezdésében „a fax használatával,” szövegrész hatályát veszti.

Az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 13/2009. (III. 6.) KHEM utasítás módosítása

2. § Az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 13/2009. (III. 6.) KHEM utasítás 3. § (7)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az utazásszervező szervezeti egység vezetője – mint az utazási keret blokkok közötti felosztásáért és ellenőrzéséért felelős egységvezető – jogosult az adott kiküldetésről, az elrendelő blokkvezetőtől, bővebb tájékoztatást/indoklást is kérni, valamint köteles a kiküldetés tartalmi és formai követelményeinek meglétét ellenőrizni.
(8) Az utazásszervező a pénzügyi elszámolás és a kötelezettségvállalás ellenjegyzése érdekében átadja a Költségvetési, Tervezéskoordinációs és Kontrolling Főosztály részére az 1. számú melléklet szerinti utazási engedélynek, a bank valutaigénylő lapjának, a valutaelőleg felvételi bizonylatnak a kiküldött által is aláírt 1-1 eredeti példányát, valamint a szállásfoglalásról szóló faxot, legkésőbb az előleg felvételét követő második munkanapon. A külföldi kiküldetések kötelezettségvállalásának ellenjegyzője a Költségvetési, Tervezéskoordinációs és Kontrolling Főosztály vezetője által az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 74. § (2) bekezdés a) pontja alapján írásban kijelölt munkatárs.”

A tolmácsolási feladatok ellátásáról szóló 14/2009. (III. 6.) KHEM utasítás módosítása

3. § (1) A tolmácsolási feladatok ellátásáról szóló 14/2009. (III. 6.) KHEM utasítás (a továbbiakban: tolmácsolási utasítás) 2. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (Ámr.) 72. §-ának (11) bekezdése értelmében a gazdasági eseményenként bruttó – általános forgalmi adót is tartalmazó – 100 000 Ft-ot el nem érő kifizetések esetén, írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges. Ezeket a benyújtott számla alapján kell nyilvántartásba venni, a visszaigazolt megrendelés szerint. A 100 000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó kötelezettségvállalás csak írásban történhet.
(4) A kötelezettségvállalás a KHEM Igazgatás költségvetésében, a miniszter által a tolmácsolások díjára jóváhagyott előirányzat (továbbiakban: előirányzat) összeghatáráig történhet.”

(2) A tolmácsolási utasítás 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Tolmácsolási szolgáltatást a minisztérium hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata szerinti szervezeti egységek vezetői igényelhetnek írásban, jelen utasítás 1. számú mellékletét képező megrendelő nyomtatvány (a továbbiakban: igénylőlap) kitöltésével. Amennyiben az előzetes kalkulációk alapján a szolgáltatás ára meghaladja a 300 000 Ft-ot az Utazásszervező és Protokoll Osztály felügyeletét ellátó felsővezető jóváhagyása is szükséges.”

(3) A tolmácsolási utasítás 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tolmácsolási igénylést az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője, mint kötelezettségvállaló – vagy az általa írásban meghatalmazott személy – aláírásával engedélyezi, illetve annak megtagadásáról a megrendelő szervezeti egységet haladéktalanul értesíti.”

A fordítási feladatok ellátásáról szóló 15/2009. (III. 6.) KHEM utasítás módosítása

4. § (1) A fordítási feladatok ellátásáról szóló 15/2009. (III. 6.) KHEM utasítás (a továbbiakban: fordítási utasítás) 2. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Külső szervezetet, személyt, irodát fordítási feladatok ellátásával kizárólag az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője, vagy az általa írásban kijelölt személy bízhat meg, a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával.
(3) Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 72. §-ának (11) bekezdése értelmében a gazdasági eseményenként bruttó – általános forgalmi adót is tartalmazó – 100 000 Ft-ot el nem érő kifizetések esetén, írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges. Ezeket a kötelezettségvállalásokat a benyújtott számla alapján kell nyilvántartásba venni, a visszaigazolt megrendelés szerint. A 100 000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó kötelezettségvállalás csak írásban történhet.
(4) Kötelezettségvállalás a KHEM Igazgatás költségvetésében, a miniszter által a fordítások díjára jóváhagyott előirányzat (továbbiakban: előirányzat) összeghatáráig történhet. A kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartását, valamint azok költségvetési ellenjegyzését a Költségvetési, Tervezéskoordinációs és Kontrolling Főosztály Igazgatási Osztály végzi, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló KHEM utasítás szerint.”

(2) A fordítási utasítás 3. § (1) bekezdésében „a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár” szövegrész helyébe „az Utazásszervező és Protokoll Osztály felügyeletét ellátó felsővezető” szöveg lép.

Hatálybalépés

5. § Jelen utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. számú melléklet a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasításhoz

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium    Sorszám: …………………………
Protokoll ügyintéző neve: ………………………………….…    Köt.váll. ny. szám: ………………….…
IGÉNYLŐLAP
PROTOKOLL- ÉS KAPCSOLÓDÓ EGYÉB SZOLGÁLTATÁS MEGRENDELÉSÉRE
I.    A protokollszolgáltatás igénybevételének indoka (a rendezvény megnevezése):
Minősítése:
A) Miniszteri részvétellel zajló (diplomáciai, államközi, kormányközi vagy nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos) esemény
B) Általános [az A) pont alá nem tartozó esetekben]
II.    A szolgáltatás igénybevételének (teljesítésének) tervezett
helye:
időpontja, hónap, nap, óra (tól–ig):
III.     Az igényelt szolgáltatások:

Megnevezés

Létszám/fő

Alkalom

Költség

 

külföldi

belföldi

összesen

 

 

Reprezentáció

 

 

 

 

 

1. Reggeli/ebéd/vacsora*

 

 

 

 

 

2. Kormányváró használata

 

 

 

 

 

3. Kormányvárói fogyasztás

 

 

 

 

 

4. Pogácsa beszerzése

 

 

 

 

 

5. Aprósütemény vásárlása

 

 

 

 

 

6. Szendvics beszerzése

 

 

 

 

 

7. Virág vásárlása

 

 

 

 

 

8. Kávé, ásványvíz

 

 

 

 

 

9. Szállásköltség

 

 

 

 

 

10. Ajándékvásárlás

 

 

 

 

 

11. Egyéb

 

 

 

 

 

Kiadás összesen:

 

 

 

 

 

IV.    Igénylő neve, beosztása, szervezeti egysége, telefonszáma:
Dátum: ……………………………    ………………………………………
    Az igénylő aláírása
V.    Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője mint kötelezettségvállaló
Dátum: ……………………………    ………………………………………
    Kötelezettségvállaló
VI.    Költségvetési, Tervezéskoordinációs és Kontrolling Főosztály ellenjegyzése:
(100 000 Ft-ot meghaladó rendezvények esetén)
Dátum: ……………………………    ………………………………………
    Ellenjegyző
VII.    Kötelezettségvállaló felügyeletét ellátó felsővezető
(együttes összegben 100 000 Ft-ot meghaladó rendezvények esetén)
Dátum: ……………………………    ………………………………………
    Jóváhagyó
A protokollszolgáltatásban részesítettek felsorolása:

MINISZTÉRIUMI RÉSZTVEVŐK

NEM MINISZTÉRIUMI RÉSZTVEVŐK

NÉV ÉS BEOSZTÁS

NÉV ÉS BEOSZTÁS

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.

6.

6.

7.

7.

8.

8.

9.

9.

10.

10.

11.

11.

12.

12.

13.

13.

14.

14.

15.

15.

16.

16.

17.

17.

18.

18.

19.

19.

20.

20.

2. számú melléklet a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasításhoz

Iktatószám:
* Kötelezettségvállalás azonosítója
IGÉNYLŐLAP
tolmácsolási feladatok ellátásához
Igénylő adatai:
Szervezeti egység, főosztály, osztály:    
Név, telefonszám:     
A szolgáltatás igénybevételének indoka:    
Részt vevő (felső)vezető(k):    
Szolgáltatás időpontja:    
időtartama:     
pontos helyszíne (cím, utca, házszám stb.):    
nyelvpár:
típusa:        konszekutív (követő)     szinkron
(Megfelelő rész aláhúzandó!)
Megjegyzés (javaslat a szervezeti egység által ajánlott tolmács nevére, elérhetőségére):    
Előzetes kalkuláció összege:     
* Végleges összeg:    
Budapest, (dátum)
…………………………………………………    ………………………………………………
Megrendelő szervezeti egység vezetője     Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője
    Engedélyező mint kötelezettségvállaló
        (300 000 Ft-ig)
………………………………………………    ………………………………………………
Kötelezettségvállaló felügyeletét ellátó    Költségvetési, Tervezéskoordinációs
felsővezető    és Kontrolling Főosztály ellenjegyzése
(300 000 Ft felett)    (100 000 Ft felett)
–––––––––––––––––––––––––––––
* Az Utazásszervező és Protokoll Osztály tölti ki.

3. számú melléklet a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasításhoz

Iktatószám:
IGÉNYLŐLAP
hivatalos fordításokhoz
Igénylő adatai:
Szervezeti egység, főosztály, osztály:    
Név, telefonszám, e-mail cím:     
A fordítás témája/címe:     
* Fordítandó anyag terjedelme (karakterszám, oldalszám [1 oldal = kb. 1500 karakter]):
* Fordítás határideje:     
Sürgősségi fordítást igényel-e? igen nem
(Megfelelő rész aláhúzandó!)
Megrendelés típusa: ……………………… nyelvről ……………………… nyelvre
nyers fordítás, lektorált fordítás, lektorálás, korrektúra, kiadásra szánt fordítás, fordításadaptáció, fordításhitelesítés
(Megfelelő rész aláhúzandó!)
Megjegyzés:     

 

Név

Aláírás

Dátum

Megrendelő szervezeti egység
vezetője

 

 

 

Engedélyező mint kötelezettségvállaló
(100 000 Ft alatt)

 

 

 

Ellenjegyző
(100 000 Ft felett)

 

 

 

Jóváhagyó, a kötelezettségvállaló felügyeletét ellátó felsővezető (100 000 Ft felett)

 

 

 

Előzetes kalkuláció összege:    …………………………………
** Végleges összeg:    …………………………………

 

Név

Aláírás

Dátum

Kész fordítást átvettem (megrendelő):

 

 

 

Szakmai teljesítést
igazoltam (megrendelő):

 

 

 

–––––––––––––––––––––
* Kitöltése fontos és kötelező!
** Utazásszervező és Protokoll Osztály tölti ki.
1

Az utasítás az 5. § alapján hatályát vesztette 2010. március 12. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére