• Tartalom

1218/2010. (X. 19.) Korm. határozat

1218/2010. (X. 19.) Korm. határozat

a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének rendjéről1

2010.10.19.

A Kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján az egységes irányítás és vezetés követelményének érvényesítése érdekében – figyelemmel a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény szabályaira – a következő határozatot hozza:

1. A honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség irányítását a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 51–52. §-ában és 96–97. §-ában meghatározott hatáskörének gyakorlásával, szakirányítását a közigazgatási államtitkár útján, katonai szervezeteinek vezetését a Honvéd Vezérkar főnöke útján a Hvt.-ben, jelen határozatban, a jogszabályokban, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott feladat- és hatáskörök szerint látja el.

A honvédelmi miniszter hatáskörének gyakorlása során az Országgyűlés és a Kormány döntéseiben számára megállapított feladatok ellátása, valamint a Magyar Honvédség irányítása és vezetése érdekében ellátja a jogszabályokban meghatározott feladatokat, irányítja az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke tevékenységét.

2. A parlamenti államtitkár ellátja a Magyar Honvédség irányításával, vezetésével kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (a továbbiakban: HM SZMSZ) szerinti – a honvédelmi miniszter által átruházott – feladat- és hatásköröket.

3. A közigazgatási államtitkár – a Hvt. 100. § (1) bekezdésében meghatározottakra figyelemmel – koordinálja a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) szerveinek tevékenységét, delegált honvédelmi miniszteri jogkörben irányítja a hatáskörébe utalt, a honvédelmi miniszternek alárendelt szervezeteket, hivatali felettese az alárendeltségébe tartozó szervezetek személyi állományának, gyakorolja a munkáltatói jogkört a minisztériumi szervek, szervezetek kormánytisztviselő állománya felett.

A közigazgatási államtitkár felelős a Magyar Honvédség felső szintű szakirányítási feladatai ellátásáért, szakmai felettese a Magyar Honvédség teljes személyi állományának.

A Honvéd Vezérkar főnöke által előkészített honvédelmi miniszteri döntési javaslatokat a közigazgatási államtitkár szakirányítási területei vonatkozásában köteles megvizsgáltatni és észrevételeit a felterjesztéshez csatolni.

4. A helyettes államtitkár felelős a jelen határozatban, valamint a HM SZMSZ-ében részére meghatározott területen a szakmai döntések előkészítéséért, valamint azok közigazgatási államtitkár részére, valamint a közigazgatási államtitkár útján a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztéséért.

a) A jogi és igazgatási helyettes államtitkár felelős a jogi, a képviseleti, az államháztartási belső ellenőrzés kivételével az ellenőrzési, a hatósági és szakhatósági, az ügyfélszolgálati, valamint a hadigondozási tevékenység során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

A jogi és igazgatási helyettes államtitkár útján kell jóváhagyásra felterjeszteni a jogszabályok, a kormány-előterjesztések, a honvédelmi szervezetek alapító határozatai, valamint a miniszteri utasítások tervezeteit.

b) A védelempolitikai és védelmi tervezési helyettes államtitkár felelős a védelempolitikai, az euro-atlanti együttműködés, a nemzetközi válságkezelés és béketámogatás, a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolattartás, a nemzeti, valamint NATO és EU keretében vállalt haderőfejlesztés, a hagyományos fegyverek korlátozásával, a leszereléssel, a fegyverzetcsökkentéssel, a fegyverzetellenőrzéssel és a non-proliferációval kapcsolatos feladatok végrehajtása, illetve a nemzetközi terrorizmussal szembeni tárcaszintű együttműködés során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

c) A védelemgazdasági helyettes államtitkár felelős a minisztérium költségvetési gazdálkodási, vagyon- és lakásfelügyeleti, logisztikai, infrastrukturális, erőforrás-tervezési, kontrolling, hadfelszerelés-fejlesztési, haditechnikai, kutatás-fejlesztési, katonai szabványosítási és minőségügyi, biztonsági beruházási, környezet- és természetvédelmi, NATO és EU nemzeti fegyverzeti igazgatói, nemzetgazdaság védelmi felkészítésének feladataival, valamint a belső kontroll rendszer kialakításával kapcsolatos tevékenységek során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

5. A Honvéd Vezérkar főnöke vezeti a Honvéd Vezérkart és a Magyar Honvédség hadrendjébe tartozó katonai szervezeteket, szolgálati elöljárója (hivatali felettese) azok személyi állományának. Felelős az alárendelt szervezetek – jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei és a belső rendelkezések előírásai szerinti, a szakirányítás keretén belül meghozott döntéseknek megfelelő – vezetéséért, gyakorolja a részére jogszabályban meghatározott munkáltatói jogokat.

A Honvéd Vezérkar főnöke a honvédelmi miniszter legfőbb katonai tanácsadója, a minisztériumon belül a jelen határozatban meghatározottak figyelembevételével a közigazgatási államtitkárral, helyettesét a helyettes államtitkárral azonos, a HM SZMSZ-ben meghatározott egyeztetési jogok illetik meg.

A Honvéd Vezérkar főnöke feladatait helyettese közreműködésével látja el. A Honvéd Vezérkar főnökét helyettese teljes hatáskörrel helyettesíti. A Honvéd Vezérkar főnöke helyettese szolgálati elöljárója a Honvéd Vezérkar főnökének alárendelt szervek és szervezetek személyi állományának.

6. A minisztérium a Hvt. 99. §-a alapján a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének szerve. A minisztérium a Magyar Köztársaság kettős alaprendeltetést megvalósító központi államigazgatási szerve, amely a honvédelmi ágazat közigazgatási feladatai mellett felelős a Magyar Honvédség irányításáért és katonai vezetéséért is.

7. A Magyar Honvédség középszintű irányító-vezető szerve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP). Az MH ÖHP Szervezeti és Működési Szabályzatát az MH ÖHP parancsnoka a Honvéd Vezérkar főnöke útján terjeszti fel a honvédelmi miniszter részére.

8. A Magyar Honvédségnél a hivatali és szakmai felettesi, valamint szolgálati és szakmai elöljárói rendszer érvényesül. A nem szolgálati viszonyban álló vezető a bármely állománycsoportba tartozó alárendelteknek hivatali vagy szakmai felettese, a szolgálati viszonyban álló vezető pedig a szolgálati viszonyban álló alárendelteknek szolgálati vagy szakmai elöljárója, az egyéb jogviszonyban álló alárendelteknek hivatali vagy szakmai felettese. A hivatali felettesnek alárendeltjei felé utasítási, a szolgálati elöljárónak parancsadási jogköre van.

9. A minisztérium szerveinek vezetői – a HM SZMSZ-ben feladatkörükbe utalt kérdésekben – felelősek a szakirányítási döntések előkészítéséért, javaslatok kidolgozásáért.

10. A szakirányítás során a szakmai felettes (szakmai elöljáró) jogszabályban vagy az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott jogok és kötelezettségek keretei között, a Magyar Honvédség alaprendeltetés szerinti működésének biztosítása érdekében, az irányítás rendszerében az irányított szervezetek szaktevékenységére meghatározó befolyást gyakorol.

A szakmai felettes vagy elöljáró az egyszemélyi felelős vezetés rendjére tekintettel közvetlen utasítási (parancsadási) joggal – mint hivatali felettes vagy szolgálati elöljáró – kizárólag saját hivatali vagy szolgálati alárendeltjei vonatkozásában rendelkezik.

11. Szakterületén a szakmai felettes vagy elöljáró:

a) – a Hvt. 110. §-a szabályainak megfelelően – szakutasítást és intézkedést ad ki;

b) intézkedik a szakmai tevékenység végrehajtásával kapcsolatban, a közvetlenül alárendelt szervezetek, valamint a Magyar Honvédség szaktevékenységet ellátó szerveire vonatkozóan;

c) feladatkörébe tartozó információkat ad és kér;

d) szakterületének körébe tartozó jogszabályokat és döntéseket készít elő;

e) véleményezési jogot gyakorol;

f) ellenőrzi az alárendelt szakmai szervezetek tevékenységét, valamint – a honvédelmi miniszter nevében és megbízásából – az alárendelt katonai szervezetek parancsnokainak és más szolgálati elöljáróinak szakmai tevékenységét; és

g) a szakterületéhez tartozó, általa irányított tevékenység egységes gyakorlatának kialakítása érdekében dönt a végrehajtás során felmerült vitás kérdésekben, valamint szakmai álláspont kiadásával biztosítja a feladatok egyöntetű végrehajtását.

12. Ez a határozat a közzétételével egyidejűleg lép hatályba, rendelkezéseit 2010. október 15-étől kell alkalmazni.

13. E határozat hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének rendjéről szóló 2134/2006. (VII. 27.) Korm. határozat.

1

A határozatot az 1165/2011. (V. 26.) Korm. határozat 14. pontja hatályon kívül helyezte 2011. június 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére