• Tartalom

13/2010. (V. 13.) HM rendelet

13/2010. (V. 13.) HM rendelet

a honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet módosításáról1

2010.05.21.

A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 53. § c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 71/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 1/A. §-a a következő c) és d) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

c) ÁKT: Ágazati Katasztrófavédelmi Terv, amely meghatározza – a katasztrófák elleni védekezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően – a katasztrófa veszélye, valamint katasztrófa esetére az MH katasztrófavédelmi tevékenysége tervezésére, szervezésére, működésére, riasztására, és ezek végrehajtására vonatkozó feladatokat,
d) honvédelmi szervezet: a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, felügyelete, fenntartói irányítása alá, továbbá közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet, valamint az MH katonai szervezete.”

2. § Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A HKR elemei részt vesznek a katasztrófák károsító hatásai elleni védekezésben, következmények felszámolásában, a nemzetközi katasztrófavédelmi segítségnyújtásban. Feladatuk a honvédelmi ágazatot érintő katasztrófahelyzet, súlyos szerencsétlenség esetén a veszélyeztetett személyi állomány, vagyoni javak megóvása, mentése, a következmények hatásainak csökkentése, ágazaton belüli felszámolása, a Kormány döntése, illetve a Kormányzati Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: KKB) vagy annak szervei, illetve a védelmi igazgatási szervek felkérése alapján hozzájárulás a hazai és nemzetközi katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásához.”

3. § Az R. 5. §-a a következő f) ponttal egészül ki:

(A HKR elemei:)

f) az MH Járványügyi Védekezési Bizottság.”

4. § Az R. 7. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HM államtitkár a védekezés időszakában)

b) irányítja a HÁKOT-ot és a KOB-ot,”

5. § Az R. 9. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HÁKOT a védekezés időszakában)

a) kidolgozza a honvédelmi miniszter KKB-ban való képviseletével összefüggő, a honvédelmi ágazatra háruló feladatok végrehajtásához szükséges előterjesztéseket,”

6. § Az R. a következő 12/A. §-sal egészül ki:

12/A. § Az MH Járványügyi Védekezési Bizottság a járvány okozta katasztrófa időszakában KOCS-ként működő, az ÁKT-ban meghatározott közegészségügyi-járványügyi szakfeladatokat ellátó szerv.”

7. § Az R. 15. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az MH egészségügyi feladatokat ellátó központi szervezete a KOB útján hajtja végre a katasztrófavédelmi feladatok egészségügyi biztosítását, ellátja az ÁKT-ben meghatározott közegészségügyi-járványügyi feladatokat.”

8. § Az R. 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A KKB-tól, annak szerveitől, valamint azok működésének eléréséig a megyei, fővárosi védelmi bizottságoktól érkező katasztrófavédelmi feladatokhoz való hozzájárulásra történő felkérés esetén a HKR vagy annak elemeinek, a végrehajtó erők kivételével történő riasztását, aktivizálását a HM államtitkár rendeli el. A végrehajtó erők riasztását, aktivizálását a Honvéd Vezérkar főnöke rendeli el.”

9. § Az R. 25. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HM katasztrófavédelmi tevékenységét koordináló szervezete a felkészülés és megelőzés időszakában)

d) koordinálja a honvédelmi miniszter KKB-ban való képviseletéből adódó honvédelmi ágazati katasztrófavédelmi feladatokat,”

10. § Az R. 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az MH katasztrófavédelmi műveleti feladatainak irányítását végző szervezet vezetője a HM államtitkárának a Honvéd Vezérkar főnöke útján jóváhagyásra felterjeszti a KOB felkészítési tervét.”

11. § Az R. 36. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM kommunikációs tevékenységéért felelős szervezete:
a) elkészíti az Ágazati Lakossági Tájékoztatási Tervet,
b) nukleáris veszélyhelyzetben működteti a Lakossági Tájékoztatási Munkacsoportot,
c) végzi a HKR médiával való kapcsolattartását.”

12. § Az R.

a) 1/A. § a) pontjában az „az MH” szövegrész helyébe az „a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH)” szöveg,

b) 28. § bevezető szövegében az „a veszélyeztetett szervezet” szövegrész helyébe az „a veszélyeztetett honvédelmi szervezet” szöveg,

c) 32. §-át megelőző alcímben a „költségvetési előirányzatok tervezése, biztosítása és felhasználása” szövegrész helyébe a „feladatok végrehajtását követő intézkedések” szöveg,

d) 36. § (1) bekezdésben az „a Magyar Honvédség” szövegrész helyébe az „az MH” szöveg

lép.

13. § Hatályát veszti az R.

a) 1. §-a,

b) 4. §-a,

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon a hatályát veszti.

1

A rendelet a 14. §-a alapján hatályát vesztette 2010. május 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére