• Tartalom

13/2010. (IX. 6.) MNB rendelet

13/2010. (IX. 6.) MNB rendelet

a kötelező tartalékráta mértékéről1

2010.10.01.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Mnbtv.) 60. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Mnbtv. 4. § (1) bekezdésében és a 7. § f) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A tartalékráta mértéke

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése értelmében a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a (1) bekezdésének a)–d) pontjaiban meghatározott forráskategóriákra vonatkozó kötelező tartalékráta mértéke 0%.

(2) A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése értelmében az R. 3. §-a (1) bekezdésének e) pontjában meghatározott forráskategóriára vonatkozó kötelező tartalékráta mértéke egy adott tartalékköteles hitelintézet tekintetében a 2%, 3%, 4%, 5% közül a tartalékköteles hitelintézet által a 2. §-ban meghatározott módon választott mérték, választás hiányában 2%.

2. A tartalékráta választása

2. § (1) A tartalékköteles hitelintézet legfeljebb félévente – május 1-jei és november 1-jei fordulónappal – választhat az 1. § (2) bekezdésében meghatározott tartalékráta mértékek közül egyet. A választást a Magyar Nemzeti Bankhoz (a továbbiakban: MNB) intézett írásbeli nyilatkozattal kell megtenni úgy, hogy a nyilatkozat – a május 1-jei fordulónapra vonatkozóan – április 11. munkanapjáig, valamint – a november 1-jei fordulónapra vonatkozóan – október 11. munkanapjáig beérkezzen az MNB-hez.

(2) Amennyiben a tartalékköteles hitelintézet a megadott határidőkig több nyilatkozatot küld be az MNB-hez, az MNB az április 11. munkanapjáig, valamint az október 11. munkanapjáig beérkezett legutolsó nyilatkozatot veszi figyelembe.

(3) Az MNB a tartalékköteles hitelintézet által április 11. munkanapjáig választott kötelező tartalékráta mértéket az adott naptári év május 1-jével kezdődő, az október 11. munkanapjáig választott kötelező tartalékráta mértéket pedig az adott naptári év november 1-jével kezdődő – az R-ben meghatározott – teljesítési tárgyidőszakra alkalmazza először a kötelező jegybanki tartalék összegének megállapítása során.

(4) A fordulónapok közötti teljesítési tárgyidőszakokban a választott kötelező tartalékráta mérték, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában, nem változhat.

(5) Az MNB a kötelező jegybanki tartalék összegének megállapítása során a tartalékköteles hitelintézet által e rendeletnek megfelelően választott kötelező tartalékráta mértéket veszi figyelembe mindaddig, ameddig a tartalékköteles hitelintézet e rendelet előírásainak megfelelően újra nem él a választás lehetőségével vagy jogszabály másként nem rendelkezik.

3. Záró rendelkezések

3. § Ez a rendelet 2010. október 1-jén lép hatályba.

4. § Hatályát veszti a kötelező tartalékráta mértékéről szóló 15/2008. (XI. 24.) MNB rendelet.

1

A rendeletet a 46/2015. (XI. 11.) MNB rendelet 3. §-a hatályon kívül helyezte 2015. december 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére