• Tartalom

14/2010. (I. 27.) HM utasítás

14/2010. (I. 27.) HM utasítás

a terven felüli bevételekkel kapcsolatos feladatokról1

2010.05.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és 97. § (1) bekezdésének l) pontja alapján a terven felüli bevételekkel kapcsolatos feladatokról a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, a törzskönyvi jogi személyekre, a katonai ügyészségre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

(2) Az utasítás

a) rendelkezéseit a 2010. január 1-je után teljesített alaptevékenységből származó, terven felüli, az államháztartásról szóló 1992. évi XXVIII. törvény 87. §-a (3) bekezdésének c) pontja szerinti közszolgáltatói bevételekre,

b) 6. §-ában foglaltakat a kiegészítő és kisegítő tevékenységből – ideértve a közhatalmi honvédelmi szervezetek kiegészítő és kisegítő tevékenységéből származó bevételek, valamint a terven felüli közhatalmi bevételek felhasználásáról szóló HM rendeletben (a továbbiakban: R.) meghatározott kiegészítő és kisegítő tevékenységeket is –, valamint az R. 9. §-a (1) és (2) bekezdése szerinti közhatalmi tevékenységből származó, 2010. január 1-je után teljesített terven felüli bevételek előirányzatosítására kell alkalmazni.

A terven felüli bevételekkel kapcsolatos feladatok

2. §2 A honvédelmi szervezet a terven felüli bevételeit – a 4–5. §-ban foglaltak kivételével – a HM költségvetési fejezet központosított bevételeként havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-ig, 517/510-es kincstári tranzakciós kódok (a továbbiakban: KTK) alkalmazásával, a „HM KPÜ II. (0102) Központi” megnevezésű, 10023002-01782439-00000000 számú kincstári számlára átutalja és a főkönyvi könyvelésben átfutó főkönyvi számlaszámokon (bevételként és kiadásként) könyveli.

3. §3 A honvédelmi szervezet terven felüli bevételként kezeli (éves költségvetési tervjavaslatában nem tervezi) a munkahelyi étkeztetés térítési díjbevételének a bruttó térítési díj általános forgalmi adójával (a továbbiakban: áfa) és az élelmezési pénznorma nettó összegével csökkentett összegét, valamint az inkurrenciaértékesítés áfával csökkentett bevételeit.

4. § (1) Intézményi saját bevételként kell kezelni

a) az áfa alanyi körbe tartozó honvédelmi szervezet terven felüli bevételének áfa összegét (általános forgalmi adó elszámolás és befizetés céljából),

b) az MH üzemeltetésében lévő gépjárművek kötelező felelősség és casco biztosításából befolyó terven felüli bevételeket, a 8. §-ban foglaltakat figyelembe véve,

c) a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint lakhatás támogatásáról szóló HM rendelet 149. §-ában meghatározott terven felüli bevételeket,

d)4 a munkahelyi étkeztetés terven felüli térítési díjbevételéből a bruttó térítési díj áfáját, az élelmezési pénznorma nettó összegét, valamint a melegétkeztetési utalványok visszaváltási költségének megfelelő összeget,

e) a központi ellátású élelmiszerek MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) általi értékesítéséből befolyó terven felüli bevételeket.

f)5 az MH Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központban a kedvezményes üdültetés rendjéről szóló 35/2002. (V. 10.) HM rendelet alapján igénybe vett üdültetési szolgáltatások térítési díját.

(2) A honvédelmi szervezet az (1) bekezdés szerinti terven felüli bevételeket – a 7. §-ban foglaltak kivételével – intézményi saját bevételként könyveli és az azok előirányzatosítására vonatkozó javaslatot a tárgyhónapot követő hónap 10-éig, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) útján felterjeszti a miniszter részére.

5. § A nemzetközi feladatok és nemzetközi térítések terven felül befolyt deviza- és forintbevételeit nem kell befizetni a 2. §-ban kijelölt számlára. A terven felüli devizabevételeket a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételként könyveli és az azok előirányzat-módosítására (a támogatási előirányzatok kiváltására, vagy a bevételi és kiadási pótelőirányzatok igénylésére) vonatkozó javaslatot, a tárgyhónapot követő hónap 10-ig a HM KPÜ útján felterjeszti a miniszter részére.

6. § A közszolgáltatási és közhatalmi kiegészítő és kisegítő tevékenységből, továbbá a közhatalmi alaptevékenységből befolyt terven felüli bevételek intézményi saját bevételként történő előirányzat-módosítását a honvédelmi szervezet parancsnoka a 4. § (2) bekezdése szerint kezdeményezi.

7. § A 4–6. §-ok szerinti december havi terven felüli bevételeket a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételként kezeli, és a tárgyévet követően – költségvetési beszámolójában – kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzat maradványként visszaigényli.

A speciális terven felüli bevételekkel kapcsolatos feladatok

8. § (1) Amennyiben a 4. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti terven felüli bevételek az MH LEK kincstári számlájára folynak be, úgy azokat az MH LEK átfutó tételként haladéktalanul átutalja a gépjármű kárban érintett honvédelmi szervezet kincstári számlájára. Az utalásnál a közlemény rovatban a bevétel típusát a meg kell jelölni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevételek csak a sérült gépjárművek megjavítására, valamint egyéb a javításhoz kapcsolódó kiadások – így különösen a szállítási költség – fedezetére használhatóak fel.

9. § A honvédelmi szervezetek bartermegállapodást csak HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár engedéllyel köthetnek. A kérelmeket – részletes gazdasági számítás egyidejű bemutatásával – a HM KPÜ útján terjesztik fel. A bartermegállapodásból származó terven felüli bevételek pénzforgalom nélküli saját bevételnek minősülnek, azok – a barterügylethez kapcsolódó pénzforgalom nélküli kiadások forrásaként történő – előirányzatosítását a 4. § (2) bekezdésében előírtak szerint kell kezdeményezni. A terven felüli bevételt terhelő áfaelszámolást és -befizetést a honvédelmi szervezet saját előirányzatai terhére rendezi.

10. § A NATO Biztonsági Beruházási Programja magyarországi megvalósítása során a Nemzeti Adminisztrációs Költségekből teljesített kiadások államháztartási körbe történő bevonását, államháztartáson kívülről terven felül átvett pénzeszközként történő előirányzatosítását a honvédelmi szervezet

a) év közben a 4. § (2) bekezdésében foglaltak szerint hajtja végre,

b) a december hónapban intézményi saját bevételként a tárgyévet követően – költségvetési beszámolójában – kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradványként visszaigényli.

11. § Az árfolyam-különbözetet költségvetési előirányzat nélküli kiadásként, illetve bevételként kell elszámolni. Az árfolyamnyereség összegét a jóváhagyott előirányzat-maradványon belül tartalékként kell elkülöníteni és év közben csak a pénzügyileg realizált árfolyamveszteségek hatásainak ellentételezésére lehet felhasználni.

Záró rendelkezések

12. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 7/2009. (I. 30.) HM utasítás a hatályát veszti.

13. § (1) Amennyiben a 2010. évi költségvetési tervjavaslatok összeállításához kiadott bevételi tervezési előirányzat-keretek összege nem éri el a honvédelmi szervezet várható éves intézményi saját bevételének összegét, úgy a honvédelmi szervezet – az éves költségvetési tervjavaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló HM utasításban meghatározottak szerint – a költségvetési tervjavaslatával egyidejűleg terjeszti fel a bevételi (és kiadási) pótelőirányzat igénylésére vonatkozó javaslatát.

(2) A 2010. költségvetési évben terven felüli bevételnek a honvédelmi szervezet éves költségvetésében eredeti előirányzatként és az (1) bekezdés szerint pótelőirányzatként jóváhagyott bevételi előirányzatokat meghaladó teljesített bevételek minősülnek.

1

Az utasítást az 1/2011. (I. 11.) HM utasítás 15. §-a hatályon kívül helyezte 2011. január 12. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 14. §-át.

4

A 4. § (1) bekezdés d) pontja az 58/2010. (V. 14.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdés f) pontját a 32/2010. (III. 10.) HM utasítás 23. § (4) bekezdése iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére