• Tartalom

15/2010. (XII. 11.) NEFMI rendelet

15/2010. (XII. 11.) NEFMI rendelet

az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 2/2009. (I. 16.) ÖM rendelet, valamint az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 6/2010. (II. 18.) ÖM rendelet módosításáról1

2010.12.12.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. § k) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § Az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 2/2009. (I. 16.) ÖM rendelet (a továbbiakban: R1.) 59. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az „Utánpótlás-nevelési feladatok” előirányzat terhére a Héraklész Program megvalósításához és a sportiskolák támogatásához, a „Versenysport támogatása” előirányzat terhére a Patrónus Programhoz, és a kiemelt hazai rendezésű sportesemények rendezéséhez nyújtott támogatás, a „Jégkorong utánpótlás nevelés támogatása” előirányzat terhére nyújtott támogatás, továbbá az „Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása” előirányzat terhére a Sport XXI. Létesítményfejlesztési Program megvalósításához, valamint az egyéb sportlétesítmény-fejlesztési, felújítási, korszerűsítési feladatok ellátásához nyújtott támogatás kedvezményezett részéről történő pénzügyi teljesítésének határideje 2011. január 31.”

2. § Az R1. a következő 63. §-sal egészül ki:

63. § E rendeletnek az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 2/2009. (I.16.) ÖM rendelet, valamint az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 6/2010. (II. 18.) ÖM rendelet módosításáról szóló 15/2010. (XII. 11.) NEFMI rendelet által megállapított 59. § (2) bekezdése rendelkezéseit a folyamatban lévő támogatások tekintetében is alkalmazni kell.”

3. § Az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 6/2010. (II. 18.) ÖM rendelet (a továbbiakban: R2.) 2. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az „Utánpótlás-nevelési feladatok”, az „Iskolai, diák- és felsőoktatási sport támogatása”, a „Sportegészségügyi, doppingellenes feladatok”, a „Versenysport támogatása”, a „Kiemelt nemzetközi sportesemények támogatása”, a „Magyar Olimpiai Bizottság működési támogatása”, a „Magyar Paralimpiai Bizottság működési támogatása”, a „Nemzeti Sportszövetség működési támogatása”, a „Nemzeti Szabadidősport Szövetség működési támogatása”, a „Sportegyesületek Országos Szövetsége működési támogatása”, a „Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége működési támogatása”, a „Szabadidősport támogatása”, az „Egészségjavítást célzó sporttevékenység (szabadidősport- és diáksport-programok támogatása)”, a „Magyar Paralimpiai Bizottság és tagszervezeteinek támogatása”, a „Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és tagszervezeteinek támogatása”, valamint a „Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség támogatása” előirányzat terhére, az „Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása” előirányzat terhére a sportlétesítmények fejlesztése, üzemeltetése és a folyamatban lévő kormányzati feladatok céljára, továbbá a „Magyar Sport Háza Program” előirányzat terhére előfinanszírozással is nyújtható támogatás. A „Sportteljesítmények elismerése, megbecsülése” előirányzat terhére a Wesselényi Miklós Sport Közalapítványon keresztül biztosított eredményességi támogatás és az olimpiai, paralimpiai, speciális világjátékok-válogatott kerettag sportolók, továbbá a felkészülésükben közreműködő sportszakemberek részére a Gerevich Aladár-sportösztöndíj, a Mező Ferenc Sportközalapítvány működéséhez, alapító okiratában foglalt feladatainak ellátásához, valamint a „Stratégiai és sporttudományi innovációs folyamatok működtetése és projektjei” előirányzat terhére a Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Edzők Társasága részére a támogatás előfinanszírozással is nyújtható. Egyéb esetben a támogatás utófinanszírozással történik.”

4. § Az R2. 4. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A miniszter a támogatás visszavonásáról, illetve felfüggesztéséről a döntés meghozatalát követő öt napon belül értesíti az NDKT-t. Ha a miniszter a támogatást a 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak miatt függeszti fel vagy a sportösztöndíj felfüggesztését kezdeményezi, döntéséről – annak meghozatalától számított öt napon belül – értesíti a Wesselényi Miklós Sportközalapítványt, amely felfüggeszti a támogatás további folyósítását.”

5. § Az R2. 16. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatást a NSI továbbadhatja a programban részt vevő országos sportági szakszövetségek, sportszervezetek, ezek jogi személyiséggel rendelkező szakosztálya, szervezeti egysége, valamint közoktatási intézmények, sportiskolák és diáksport egyesületek részére.”

6. § (1) Az R2. 22. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A miniszter a „Versenysport támogatása” előirányzat terhére támogatja]

a) az olimpiai és paralimpiai felkészülést, az országos sportági szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei és jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeik, valamint a sportszervezetek (műhelyek) szakmai feladatainak ellátását,”

(2) Az R2. 22. § l)–m) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A miniszter a „Versenysport támogatása” előirányzat terhére támogatja]

l) a MOB és az MPB útján az olimpiai és paralimpiai kvalifikációt eredményező versenyekre történő felkészülést és részvételt, valamint az ezekkel összefüggő költségeket,
m) a MOB útján az olimpiai, paralimpiai kerettag sportolók felkészülését és – a g) pontban meghatározottak szerint támogatásban részesülő sportszakemberek kivételével – az olimpiai kvalifikációs versenyekre az egyes válogatott keretek felkészítését végző sportszakemberek alkalmazását.”

7. § (1) Az R2. 24. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A 22. § b) és f) pontja alapján folyósított támogatás tekintetében kiadásként az (1) bekezdésben meghatározott kiadások mellett]

d) a támogatás legfeljebb 30%-áig a személyi juttatások, a munkaadót terhelő járulékok,”

[számolhatóak el.]

(2) Az R2. 24. § (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

[A 22. § b) és f) pontja alapján folyósított támogatás tekintetében kiadásként az (1) bekezdésben meghatározott kiadások mellett]

f) a pénzügyi tevékenységgel és könyveléssel kapcsolatos költségek”

[számolhatóak el.]

8. § Az R2. 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

36. § A miniszter a „Sportteljesítmények elismerése, megbecsülése” előirányzat terhére, a Wesselényi Miklós Sport Közalapítványon keresztül biztosítja az eredményességi támogatást, valamint az olimpiai, paralimpiai, speciális világjáték-válogatott kerettag sportolók, továbbá a felkészülésükben közreműködő sportszakemberek részére a Gerevich Aladár-sportösztöndíj juttatását.”

9. § Az R2. 41. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter a „Magyar Paralimpiai Bizottság működési támogatása” előirányzat terhére támogatást nyújt az MPB adminisztratív működéséhez, a nemzetközi szervezetekkel fennálló tagsági viszonyból származó kötelezettségeinek és szakmai feladatainak ellátásához.”

10. § (1) Az R2. 47. § (1) bekezdése a következő k)–m) pontokkal egészül ki:

[A 47. § (1) A miniszter a szabadidősport fejlesztése érdekében a „Szabadidősport támogatása” előirányzat terhére támogatja]

k) a szabadidősport területén működő szakemberek képzését szolgáló jegyzetek elkészíttetését és kiadását, továbbá a szakmai vizsgák írásbeli feladatainak és értékelő lapjainak kidolgozását és expediálását,
l) a testkulturális felsőoktatási képzésben részt vevő felsőoktatási intézmények és a mellettük működő sportegyesületek műhelyeinek szabadidősporttal kapcsolatos tevékenységét,
m) a szabadidősport területén a sportinformációs rendszerek kialakításával, működtetésével kapcsolatos feladatokat, szakértői tevékenységet.”

(2) Az R2. 47. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az (1) bekezdés szerinti támogatást a Nemzeti Szabadidősport Szövetség a szabadidősport fejlesztésében közreműködő, a rendszeres testmozgáshoz, a munkahelyi sporthoz és az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai programok megvalósítását végző sportszövetségek és sportszervezetek részére továbbadhatja.”

11. § Az R2. 52. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az MPB az (1) bekezdés szerinti támogatást tagszervezetei, és ezek tagszervezetei részére továbbadhatja.”

12. § Az R2. 54. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

54. § (1) A miniszter a „Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség támogatása” előirányzat terhére az NSI útján támogatja a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség utánpótlás-nevelési programját és az abban résztvevő országos sportági szakszövetségeket, sportszervezeteket, ezek jogi személyiséggel rendelkező szakosztályait, szervezeti egységeit, valamint közoktatási intézményeket, sportiskolákat és diáksport egyesületeket. A támogatás a 16. § (1) bekezdés a)–j) pontjában foglalt feladatokra használható fel.
(2) A támogatást az NSI az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően továbbadhatja.”

13. § Az R2.

a) 6. § (6) bekezdésének b) pontjában a „Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézettel (a továbbiakban: NUSI)” szövegrész helyébe a „Nemzeti Sportközpontokkal (a továbbiakban: NSK) és a Nemzeti Sport Intézettel (a továbbiakban: NSI)” szöveg,

b) 8. § b) pontjában, az „a NUSI” szövegrész helyébe „az NSK vagy az NSI” szöveg,

c) 16. § (1) bekezdésének nyitó szövegrészében, a 17. § (1), (3) és (4) bekezdésében, a 18. § (1) bekezdésének nyitó szövegrészében és a (2) bekezdésében, a 22. § d) és g) pontjaiban, a 23. § (5) bekezdésében, a 24. § (7) bekezdésében szereplő az „a NUSI” szövegrész helyébe „az NSI” szöveg,

d) a 22. § j) pontjában szereplő az „a NUSI” szövegrész helyébe „az NSK” szöveg,

e) 17. § (2) bekezdés e) pontjában az „a NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatósága” szövegrész helyébe „az NSI” szöveg,

f) az R. 4. és 5. számú mellékletében szereplő „NUSI” szövegrész helyébe „NSK” szöveg

lép.

14. § Az R2. a következő 64. §-sal egészül ki:

64. § E rendeletnek az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 2/2009. (I.16.) ÖM rendelet, valamint az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 6/2010. (II. 18.) ÖM rendelet módosításáról szóló 15/2010. (XII. 11.) NEFMI rendelet által megállapított 24. § (2) bekezdése d) és f) pontjának, 41. § (1) bekezdésének, valamint 52. § (5) bekezdése rendelkezéseit a folyamatban lévő támogatások tekintetében is alkalmazni kell.”

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 15. § alapján hatályát vesztette 2010. december 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére