• Tartalom

15/2010. (IV. 28.) PM rendelet

15/2010. (IV. 28.) PM rendelet

a Vám- és Pénzügyőrség három hónapnál rövidebb időtartamú külföldi szolgálatot teljesítő hivatásos állományú tagjai és közalkalmazottai részére nyújtható napidíj és költségtérítés mértékéről, megállapításának, kifizetésének és elszámolásának rendjéről1

2010.05.06.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdés 11. és 12. pontjában és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 85. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában:

1. Kiküldetés: a Vám- és Pénzügyőrség tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében a Magyar Köztársaság területén kívüli tartózkodás, ha annak időtartama nem haladja meg a 3 hónapot.

2. Kiküldött: a Vám- és Pénzügyőrség kiküldetésben résztvevő hivatásos állományú tagja és közalkalmazottja.

3. Napidíj: az ideiglenes külföldi szolgálatot, kiküldetést teljesítő részére a külföldi tartózkodással összefüggésben felmerült többletkiadásokhoz és költségekhez való hozzájárulás céljából külföldi pénznemben vagy forintban biztosított juttatás.

4. Támogató: az a magyar vagy külföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, vagy természetes személy, amely – különösen nemzetközi programok keretében – a kiküldetéshez anyagi támogatást nyújt.

(2) Nem minősül kiküldetésnek a nemzetközi szerződés alapján külföldön létesített magyar vám- és pénzügyőri hivatalnál teljesített szolgálat, munkavégzés.

2. A kiküldetés időtartama

2. § (1) A kiküldetés időtartama az indulás és az érkezés tényleges időpontja között eltelt idő.

(2) Az indulás és érkezés tényleges időpontjának meghatározásakor

a) személygépkocsival, vonattal történő utazás esetén az országhatár átlépését,

b) légi és vízi út esetén a menetrend szerinti indulási időpontot egy órával megelőző, és a menetrend szerinti érkezési időpontot egy órával követő időpontot

kell alapul venni.

(3) A kiküldetés időtartamának meghatározásakor a kiküldetésben töltött teljes (24 órás) naptári napokhoz hozzá kell adni a tört naptári napokon kiküldetésben töltött órák számának 24-gyel való osztásával kiszámított napokat.

3. Ellátmány

3. § A kiküldöttet – külföldi tartózkodására tekintettel – költségeinek térítésére ellátmány illeti meg. Az ellátmány magában foglalja:

a) a külföldi napidíjat,

b) a szállás-,

c) az utazási- és

d) a dologi költségeket.

4. § Az ellátmány a kiküldetés megkezdése előtt valutaelőlegként vehető fel készpénzben, amely utólagos elszámolási kötelezettséggel jár. A valutaelőleget a kiküldött, annak akadályoztatása esetén pedig – írásbeli meghatalmazása alapján – képviselője veheti fel.

5. § A kiküldetés elmaradása esetén a felvett valutaelőleget a kiküldött köteles – a kiküldetés elmaradásáról történő tudomásszerzését követő – 3 munkanapon belül visszafizetni.

6. § A támogató anyagi támogatásával megvalósuló kiküldetés ellátmányát a kiküldött részére a támogató által meghatározott ellátmánnyal csökkentett összegben kell megállapítani, illetve megtéríteni, a támogató által a kiküldő szerv részére adott előzetes tájékoztatás alapján.

7. § Az egy hónapon túli kiküldetések esetében az első hónapra járó ellátmány összegét a kiküldött valutában, készpénzben veheti fel, míg a további ellátmány a kiküldött folyószámlájára – a kiküldött előzetes nyilatkozata alapján forintban vagy valutában – kerül átutalásra.

4. Napidíj

8. § (1) A kiküldött napidíja megkezdett naptári naponként 40 euró, amelyre a kiküldött a (2)–(4) bekezdésben meghatározott feltételek szerint jogosult.

(2) Teljes naptári napként kell figyelembe venni azt a napot, és ezen naptári nap után a kiküldött az (1) bekezdésben meghatározott összegre jogosult, amelynek során a kiküldött 8 vagy 8 óránál hosszabb időt tölt külföldön.

(3) Fél naptári napként kell figyelembe venni azt a napot, és ezen naptári nap után a kiküldött az (1) bekezdésben meghatározott összeg 50%-ára jogosult, amelynek során a kiküldött 4 óránál hosszabb, de 8 óránál rövidebb időt tölt külföldön.

(4) Nem vehető figyelembe naptári napként az a nap, és ezen naptári nap után a kiküldött az (1) bekezdésben meghatározott összegre nem jogosult, amelynek során a kiküldött 4 óránál rövidebb időt tölt külföldön.

9. § (1) Ha a kiküldött a kiküldetés időtartama alatt, a kiküldő tudomása szerint díjtalan ebéd vagy vacsora ellátásban részesül, akkor az adott naptári napra jutó napidíjat annak megfelelően étkezésenként 30%-kal csökkenteni kell.

(2) Ha a kiküldött a kiküldetés ideje alatt a fogadó szerv által teljes ellátásban részesül (reggeli, ebéd, vacsora), úgy a napidíj 40%-a illeti meg.

(3) Dologi költségként a 16. §-ban meghatározott költségek vehetők figyelembe.

10. § A kiküldött a kiküldetés befejezését követő 8 munkanapon belül nyilatkozik arról, hogy a kiküldetés időtartama alatt – a 9. §-ban foglaltaktól eltérően – részesült-e díjtalan ebéd vagy vacsora ellátásban. Ha a kiküldött a kiküldetés időtartama alatt részesült díjtalan ebéd vagy vacsora ellátásban, akkor az elszámolás során a részére előlegként kiadott napidíj összegéből utólagosan levonásra kerül az adott naptári napra jutó napidíjösszeg 30%-a étkezésenként.

5. A szállásköltség térítése

11. § A szállás, illetve a szálloda árkategóriáját a szálloda által kínált szolgáltatások színvonalának és a rendezvény megközelíthetőségének szem előtt tartásával kell megválasztani. Lehetőség szerint a támogató által térítésmentesen vagy kedvezményesen biztosított szállodát kell igénybe venni.

12. § (1) A kiküldött – utólagos elszámolási kötelezettséggel – a szállásköltségre előleget vehet fel. Amennyiben a szállásköltség – visszaigazolás vagy igazolható információ alapján – előre meghatározható, úgy az annak megfelelő összeget kell biztosítani a kiküldött részére.

(2) Szállásköltség csak a szállás igénybevételét igazoló eredeti számla vagy bizonylat alapján számolható el.

6. Az utazási költség térítése

13. § Utazási költséget kizárólag a 14. §-ban meghatározott szolgáltatások igénybevételét igazoló eredeti számla vagy bizonylat alapján térít a Vám- és Pénzügyőrség.

14. § (1) Valutában felmerülő, elszámolható utazási költségek:

a) utazási költség – célországon belül – helyközi járatra, repülőtéri transzferre, illetve a szálláshelytől a hivatalos helyig felmerült indokolt és tömegközlekedésben használt menetjeggyel igazolt utazási költség,

b) igazolás alapján repülőtéri- vagy más, utazással összefüggő illeték.

(2) Forintban felmerülő, elszámolható utazási költségek:

a) belföldön megvásárolt, de külföldön felhasznált menetjegy,

b) utólagos felár vagy illeték.

7. A dologi költség térítése

15. § Dologi költséget kizárólag a 16. §-ban meghatározott szolgáltatások igénybevételét igazoló eredeti számla vagy bizonylat alapján térít a Vám- és Pénzügyőrség.

16. § (1) Valutában felmerülő, elszámolható dologi költségek:

a) vízumköltség,

b) indokolt taxiköltség,

c) hivatali célból felmerült telefon-, telefax- és internet költség,

d) szolgálati gépjármű üzemeltetésére menetlevéllel és számlával igazolt, külföldön saját költségen történt üzemanyag-vásárlás,

e) számlával igazolt, külföldön megfizetett parkolási és autópálya- vagy úthasználati díj,

f) a rendezvény részvételi díja,

g) az a)–f) pontokba nem sorolható, előre nem tervezhető, de indokoltan felmerülő költségek.

(2) Forintban felmerülő, elszámolható dologi költségek:

a) vízumköltség,

b) utazáshoz kapcsolódó utas- és poggyászbiztosítás,

c) a lakóhely és a célállomás elérését biztosító utazási eszköz belföldi kiindulási/érkezési helye közötti oda-vissza úton felmerült, indokolt utazási költség.

d) az a)–c) pontokba nem sorolható, előre nem tervezhető, de indokoltan felmerülő költségek.

8. A kiküldetés elszámolásának módja

17. § A kiküldött vagy meghatalmazottja köteles a kiküldetés befejezését követő 8 munkanapon belül az igénybevett napidíjjal és költségekkel a Vám- és Pénzügyőrség elszámolási rendje alapján elszámolni.

9. Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követő hónap 15. munkanapját követően kezdődő kiküldetésekre kell alkalmazni.

1

A rendeletet a 7/2011. (II. 15.) NGM rendelet 18. §-a hatályon kívül helyezte 2011. február 23. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére