• Tartalom

15/2010. (I. 27.) HM utasítás

15/2010. (I. 27.) HM utasítása

a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint a közszolgáltató honvédelmi szervezetek kiegészítő és kisegítő tevékenységéből származó bevételeinek felhasználásáról és elszámolásáról1

2010.01.04.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és 97. § (1) bekezdésének l) pontja alapján a közszolgáltató honvédelmi szervezetek kiegészítő és kisegítő tevékenységéből származó bevételek felhasználására és elszámolására, valamint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekre a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a HM Állami Egészségügyi Központra, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumra, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet), valamint a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségre (a továbbiakban: HM KPÜ) terjed ki.

2. § Az utasítás előírásait kell alkalmazni a honvédelmi szervezet szervezeti és működési szabályzatában (a továbbiakban: SZMSZ) rögzített rendszeresen végzett, valamint az SZMSZ-ben nem szereplő, eseti jelleggel végzett kiegészítő, kisegítő és vállalkozási tevékenységek bevételeinek felhasználására.

Általános szabályok

3. § (1) Honvédelmi szervezet a rendszeresen végzett kiegészítő, kisegítő és vállalkozási tevékenységet az SZMSZ-ben jóváhagyottak alapján, a honvédelmi szervezet gazdálkodási szabályzata, illetve vállalkozási szabályzata szerint végzi azzal a feltétellel, hogy a tevékenység teljesítéséből származó bevételeknek fedezniük kell a felmerülő költségeket.

(2) A kiegészítő, kisegítő és vállalkozási tevékenység bevételeit és kiadásait a honvédelmi szervezet költségvetési javaslatában tejeskörűen meg kell tervezni, ideértve az 5. § (3) és a 6. § (1) bekezdése szerinti kiadásokat is.

4. § (1) Kiegészítő, kisegítő és vállalkozási tevékenység

a) az önköltség-számítási szabályzat elkészítésének szabályairól szóló HM utasítás és a HM fejezet egységes számviteli politikája VII. fejezetében meghatározottak szerint összeállított önköltség-számítási szabályzatban kialakított árak alkalmazásával és

b) a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény előírásai alapján kötött szerződés vagy a közhatalmi honvédelmi szervezetek kiegészítő és kisegítő tevékenységéből származó bevételek, valamint a terven felüli közhatalmi bevételek felhasználásáról szóló HM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerinti szolgáltatások esetében a honvédelmi szervezet parancsnokának (vezetőjének) írásos parancsa (határozata) szerint végezhető.

(2) Nem kell önköltség-számítási szabályzatot készíteni az R. 3. §-ának (2) bekezdése szerint végzett szolgáltatások esetén.

A kiegészítő és kisegítő tevékenység bevételeinek felhasználása

5. § (1) A kiegészítő és kisegítő tevékenységből származó bevételek köztartozások (így különösen az általános forgalmi adó) kiegyenlítését követően fennmaradó összegéből

a) a tevékenység során felhasznált csapatbeszerzésű anyagok – a gazdálkodási szabályok szerinti – visszapótlását kell biztosítani,

b) a központi, térítésmentes természetbeni ellátás keretében biztosított készletek és közüzemi szolgáltatások költségeit, valamint a technikai eszközök amortizációs költségeit fejezeti visszatérülés címén kell visszapótolni,

c) a honvédelmi szervezetnél egyébként is felmerülő személyi kiadások és járulékai megtérülő részének 40%-át működési hozzájárulásként, a tárca központosított bevételeként kell kezelni.

(2) Az amortizációs költségek, valamint a közüzemi szolgáltatások költségeinek mértékét az R. 5. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) A bevételek áfával és (1) bekezdés szerint csökkentett összegét a honvédelmi szervezet az R. 7–8. §-ában foglaltak figyelembevételével, működési és fejlesztési kiadásaira fordíthatja.

(4) A tárca központosított bevételeit az R. 6. §-ában meghatározottak szerint kell befizetni.

A vállalkozási tevékenység bevételei felhasználásával kapcsolatos szabályok

6. § (1) A vállalkozási tevékenység által igénybe vett eszközök amortizációs költségeit, valamint a közüzemi szolgáltatások költségeit az R. 5. §-ának (2) bekezdése szerint kell megállapítani és az R. 6. §-a szerint kell megfizetni.

(2) A honvédelmi szervezet vállalkozási tevékenységét fenntartási hozzájárulás címén a HM költségvetési fejezet központosított bevételeként befizetési kötelezettség terheli, melynek mértéke az „51–52 személyi juttatások” számlacsoportban a vállalkozási szakfeladatra együttesen elszámolt kiadások 5%-a. A fenntartási hozzájárulást évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év február 20-áig az R. 6. §-ának (2) bekezdésébe meghatározott módon és kincstári előirányzat-felhasználási keretszámlára kell befizetni. A befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kiadást az érintett honvédelmi szervezet intézményi költségvetésében, vállalkozási szakfeladaton számolja el.

(3) A honvédelmi szervezet által végzett vállalkozási tevékenység az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Ámr.) szerint képzett tárgyévi vállalkozási tartalékának legfeljebb 30%-a fordítható a tevékenységben részt vevők és abban közreműködők jutalmazására.

(4) A honvédelmi szervezet a vállalkozási tevékenységének eredményéből, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 96. §-a (2) bekezdésének előírásai szerinti, a központi költségvetést megillető összeget a „620”-as bevételi KTK-val a „HM Fejezeti befizetési” megnevezésű, 10023002-00370004-60000006 számú kincstári számlájára utalja át.

7. § Amennyiben a vállalkozási tevékenység kiadásai a honvédelmi szervezet kiadásaiban a tárgyévben várhatóan nem érik el az Ámr.-ben meghatározott arányt, úgy a vállalkozási tevékenység elszámolását és bevételei felhasználását – a 6. § (2)–(4) bekezdésétől eltérően – az 5. § szabályai szerint kell végrehajtani.

Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a honvédelmi szervek kiegészítő, kisegítő tevékenységéből származó bevételek felhasználásáról és elszámolásáról, valamint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 99/2007. (HK 18.) HM utasítás a hatályát veszti.

9. § A kiegészítő és kisegítő tevékenységhez fűződő, ezen utasítás alapján folyósítandó pénzbeli juttatásokra fordítható gazdálkodási keretek képzésére, a folyósításukkal kapcsolatos pénzügyi, adminisztrációs feladatok végrehajtásának rendjére a HM KPÜ vezérigazgatója hatáskörében intézkedik.

1

Az utasítást a 2/2011. (I. 11.) HM utasítás 13. §-a hatályon kívül helyezte 2011. január 12. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 14. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére