• Tartalom

17/2010. (XII. 3.) HM rendelet

17/2010. (XII. 3.) HM rendelet

a honvédelmi miniszter által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 27/2002. (IV. 17.) HM rendelet módosításáról1

2010.12.03.

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 10. § (2) bekezdésében, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 287. § (2) bekezdés a) pont ac) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 71/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A honvédelmi miniszter által alapítható és adományozható elismerésekről szóló 27/2002. (IV. 17.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/B. §-sal egészül ki:

2/B. § (1) A szolgálatteljesítés közben kialakuló tűzharc során tanúsított példaértékű bátorság, kiemelkedő helytállás elismerésére
„Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel”-et
alapítok.
(2) A „Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel” arany, ezüst és bronz fokozatban adományozható.”

2. § Az R. a következő 4/A. §-sal egészül ki:

4/A. § (1) A természeti és ipari katasztrófák okozta környezeti károk elhárítása során tanúsított kimagasló helytállás elismerésére
„Katasztrófa-elhárításért”
Szolgálati Jelet alapítok.
(2) A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel adományozására első alkalommal a 2010. évi vörösiszap-katasztrófa során végzett kiemelkedő tevékenység elismerése céljából kerül sor.”

3. § Az R. a következő 33/A. §-sal egészül ki:

33/A. § (1) A Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonának, illetve a Honvédség tevékenységét segítő személynek a tűzharc során tanúsított példaértékű bátorság, kiemelkedő helytállás elismeréséül adományozható.
(2) A Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel egyes fokozatainak odaítélésénél a 27. §-ban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.”

4. § Az R. a következő 37/A. §-sal egészül ki:

37/A. § (1) A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel adományozható a Honvédség személyi állományába tartozó, illetve a Honvédség tevékenységét segítő azon személy részére, aki a katasztrófa-elhárítási, mentési munkálatokban részt vett, vagy a katasztrófa-elhárítási, mentési munkálatokhoz közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló, támogató tevékenységet végzett.
(2) A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel a katasztrófa-elhárítási tevékenység irányításában közreműködők számára – eseti mérlegelés alapján – adományozható.”

5. § Az R. a következő 54/A. §-sal egészül ki:

54/A. § (1) A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel adományozására a Honvédség személyi állományába tartozók esetében a katasztrófa-elhárítási tevékenység befejezését követően az állományilletékes parancsnok, vezető szolgálati úton felterjesztett javaslata alapján kerül sor. A Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel adományozását – az állományilletékes parancsnok, vezető egyidejű tájékoztatása mellett – a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs is kezdeményezheti.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó személyek esetében a Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jel adományozására a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs javaslata alapján kerül sor.”

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Az R. 34. §-ában a „Szolgálati Érdemjel” szövegrész helyébe a „Szolgálati Érdemjel és a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel” szöveg, 35. §-ában a „Szolgálati Érdemjelet” szövegrész helyébe a „Szolgálati Érdemjelet és a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjelet” szöveg, 46. § (3) bekezdésében a „HM kommunikációs feladatokért felelős” szövegrész helyébe a „HM humánpolitikáért felelős” szöveg, 55/A. §-ában a „Sebesülési Szolgálati Érdemjel” szövegrész helyébe a „Sebesülési Szolgálati Érdemjel és a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel” szöveg lép.

(3) Hatályát veszti az R. 46. § (8) bekezdése.

(4) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 6. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. december 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére