• Tartalom

17/2010. (IX. 30.) VM rendelet

17/2010. (IX. 30.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 33/2008. (III. 27.) FVM rendelet módosításáról1

2010.10.01.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 33/2008. (III. 27.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„4. telepítési engedély: az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény alapján jóváhagyott erdőtelepítési-kivitelezési tervet jóváhagyó határozat;”

2. § (1) Az R. 3. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés a) pontjában és b) pontjának ba) alpontjában szereplő támogatások alapjául:]

b) a 2010. évben benyújtott támogatási kérelmek esetében a 6. § (1) bekezdés, 7. § (1) bekezdés, valamint a 8. § (1) bekezdés szerinti jogosultság alapjául szolgáló területen, illetve ezen területekkel legalább 10 méter hosszan érintkezően megvalósított földhasználati intézkedések minősülnek,”

(2) Az R. 3. § (4) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

c) a 2011. évi támogatási kérelem benyújtási időszaktól kezdődően benyújtott támogatási kérelmek esetében a 6. § (1) bekezdés, 7. § (1) bekezdés, valamint a 8. § (1) bekezdés szerinti jogosultság alapjául szolgáló területen, illetve ezen területekkel a beruházás hosszának legalább 75%-ával érintkezően megvalósított földhasználati intézkedések minősülnek.”

(3) Az R. 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A (2) bekezdésben szereplő támogatások alapjának
a) a 13. § (1) bekezdés szerinti jogosultság alapjául szolgáló területen,
b) a 14. § (1) bekezdés szerinti jogosultság alapjául szolgáló területen vagy annak közvetlen környezetében, a szélétől számított legfeljebb 100 m-es távolságban
megvalósított vagy beszerzett eszköz üzembe helyezése minősül.”

3. § Az R. 4. § (3) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában a földhasználati intézkedésekkel kapcsolatban felmerült elszámolható kiadásnak minősülnek a következő tevékenységek költségei:]

e) az a)–d) pontokhoz kapcsolódó költségek közül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet (a továbbiakban: EMVA általános rendelet) 31. §-ában – a 31. § (1) bekezdés c) és d) pontjainak kivételével – meghatározott mértékű kiadások.”

4. § Az R. 4. § (4) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában az eszközbeszerzés esetén felmerült elszámolható kiadásnak minősül:]

e) a létesítéshez kapcsolódó költségek közül az EMVA általános rendelet 31. §-ában – a 31. § (1) bekezdés c) és d) pontjainak kivételével – meghatározott mértékű kiadások.”

5. § Az R. 4. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Nem minősül elszámolható kiadásnak az ügyfél által a beruházás érdekében végzett saját munka.”

6. § Az R. 5. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Ha az ügyfél az adott tevékenység vonatkozásában a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) alapján közbeszerzésre kötelezett, vagy a Kbt.-t önként alkalmazza, akkor az EMVA általános rendelet 33. §-ában foglaltak szerint kell eljárni azzal, hogy az EMVA általános rendelet 33. § (4) bekezdésétől eltérően a művelet megvalósításának határideje hat hónappal hosszabbodik meg.”

7. § Az R. 7. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatásra jogosult köteles a mezővédő fásítást az alábbiakban meghatározott követelmények szerint elvégezni:]

e) a fásítást az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény és a végrehajtására kiadott miniszteri rendelet előírásaival összhangban, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési-kivitelezési tervnek megfelelően kell elvégezni;”

8. § Az R. 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kifizetési kérelmet a 2010. évben be lehet nyújtani
a) a 3. § (1) bekezdésében felsorolt földhasználati intézkedések esetén az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló rendeletben (a továbbiakban: egységes kérelem rendelet) foglaltak szerint, legkésőbb a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő második naptári évben,
b) a 3. § (2) bekezdésében felsorolt eszközbeszerzések esetén április 1. és május 15. között, valamint október 1. és október 31. között legkésőbb a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő 18 hónapon belül.
(2) A kifizetési kérelmet a 2011. évtől kezdődően az egységes kérelem rendeletben foglaltak szerint lehet benyújtani, legkésőbb a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő második naptári évben.
(3) A kifizetési kérelem részeként be kell nyújtani a beruházás megvalósulását igazoló tételes bizonylatokról készített számlaösszesítőt.
(4) A kifizetési kérelem benyújtásának, a kiadások elszámolásának e rendeletben nem szabályozott kérdéseire az EMVA általános rendelet IV. fejezetének rendelkezéseit is alkalmazni kell.
(5) Amennyiben a 3. § (1) bekezdésének b) pontjának bb)–bd) alpontjaiban szereplő földhasználati intézkedések esetében 2009. évben az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéssel egyazon támogatási kérelem beadási időszakban nyújtottak be támogatási kérelmet, és az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés területazonosítási kérelmére vonatkozó végleges helyt adó, illetve részben helyt adó határozatban foglalt jóváhagyott terület kisebb, mint az e rendelet szerinti támogatási kérelemben szereplő terület, az e rendelet szerint már meghozott helyt adó, illetve részben helyt adó támogatási határozat módosítását vonja maga után.
(6) Az (5) bekezdésben foglaltak értelmében a támogatást igénylő a módosított, helyt adó, illetve részben helyt adó határozatban foglalt jóváhagyott terület után nyújthat be kifizetési kérelmet.”

9. § Az R. 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az MVH a 3. § (1) bekezdés b) pont bb)–bd) alpontja szerinti földhasználati intézkedések esetében a kifizetési kérelem adatait a MePAR rendelet szerinti adatbázis adataival összeveti, és a kimutatott túligénylések esetén az érintett földhasználókat a túligénylés tisztázására szólítja fel.”

10. § Az R. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a 2009., illetve a 2010. évben benyújtott támogatási kérelem alapján támogatásra jogosult a 6. § (2) és (3) bekezdésében, a 7. § (2) és (3) bekezdésében, a 8. § (2) bekezdésében, a 9. § (2) bekezdésében, a 10. § (2) bekezdésében, a 11. § (2) bekezdésében, a 12. § (2) bekezdésében, a 13. § (2) bekezdésében, valamint a 14. § (2) bekezdésében foglaltakat megszegi, akkor
a) részleges teljesítés esetén a támogatási határozatban megítélt támogatási összeg 30%-ára nem jogosult, illetve amennyiben részére már kifizetésre került a támogatási összeg, a támogatás 30%-át köteles a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint visszafizetni,
b) nem teljesítés esetén a támogatási határozatban megítélt támogatási összeg nem kerül kifizetésre, illetve amennyiben részére már kifizetésre került a támogatási összeg, a támogatás egészét köteles a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint visszafizetni.
(2) A 2011. évtől kezdődően benyújtott támogatási kérelem alapján támogatásra jogosult részére a 6. § (2) és (3) bekezdésében, a 7. § (2) és (3) bekezdésében, a 8. § (2) bekezdésében, a 9. § (2) bekezdésében, a 10. § (2) bekezdésében, a 11. § (2) bekezdésében, a 12. § (2) bekezdésében, a 13. § (2) bekezdésében, valamint a 14. § (2) bekezdésében foglaltak nem teljesítése esetén a támogatási összeg nem kerül kifizetésre. Ha a támogatásra jogosult részére már kifizetésre került a támogatási összeg, a támogatás egészét köteles a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint visszafizetni.
(3) Ha a támogatásra jogosult a 5. § (5)–(6) bekezdéseiben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatást jóváhagyó határozatot vissza kell vonni.
(4) Ha a támogatásra jogosult az 5. § (7) bekezdésében meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a támogatási határozatban megítélt támogatási összeg 75%-ára nem jogosult. Ha a támogatásra jogosult részére már kifizetésre került a támogatási összeg, a támogatás 75%-át köteles a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint visszafizetni.
(5) Amennyiben a támogatásra jogosult az 5. § (7) bekezdése a) pontjában szereplő időszak alatt a 6. § (4) bekezdésében, a 7. § (4) bekezdésében, a 8. § (3) bekezdésében, a 9. § (3) bekezdésében, a 10. § (3) bekezdésében, a 11. § (3) bekezdésében, valamint a 12. § (3) bekezdésében meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a támogatási határozatban megítélt támogatási összeg 15%-ára nem jogosult. Ha a támogatásra jogosult részére már kifizetésre került a támogatási összeg, a támogatás 15%-át köteles a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint visszafizetni.
(6) Amennyiben a 3. § (1) bekezdésének a) pontja és b) pontjának ba) alpontja szerinti földhasználati intézkedések esetében a támogatási kérelmet a 2010. évi támogatási kérelem benyújtási időszaktól kezdődően nyújtották be és az 5. § (1) bekezdése szerinti támogatásban részesült területre vonatkozik, úgy annak a területrésznek, amelyen a beruházás megvalósult, az 5. § (1) bekezdése szerinti támogatásra való jogosultsága megszűnik, a támogatásra jogosultat azonban támogatás-visszafizetési kötelezettség nem terheli.”

11. § Az R. a következő 22/B. §-sal egészül ki:

22/B. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 33/2008. (III. 27.) FVM rendelet módosításáról szóló 17/2010. (IX. 30.) VM rendelettel (a továbbiakban: 2. módosító rendelet) megállapított 2. § 4. pontját, a 4. § (5) bekezdését, a 7. § (3) bekezdés e) pontját és a 21. § (1), (4)–(5) bekezdését a 2. módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

12. § Az R. 2. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Melléklet a 17/2010. (IX. 30.) VM rendelethez


Az R. 2. számú mellékletében az A. Madárvédelmi berendezések kihelyezése című táblázat helyébe a következő táblázat lép:
A. Madárvédelmi berendezések kihelyezése

 

A

B

C

D

E

F

1.

Berendezés

Típus

Védett fajok

Kihelyezés

Támogatott mennyiség
(min-max)

Támogatási érték
(eurónak megfelelő)

2.

Mesterséges
fészekodú

A

kék cinege, barátcinege

erdőközeli ültetvény fái, erdősáv, erdőfolt, erdőszél

2–10 db/ha

12

3.

B

széncinege, mezei veréb, házi veréb,
örvös légykapó

ültetvény fái, fa, fasor, facsoport,
erdősáv, erdőfolt, erdőszél

2–20 db/ha

16

4.

C

házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú,
barázdabillegető, szürke légykapó

nyíltabb helyek fái, magasabb kerítés és kőfal

2–6 db/ha

12

5.

D

szalakóta, búbosbanka, seregély,
füleskuvik

nagyobb fa, fasor, facsoport, erdősáv, erdőfolt szélső magas fái, oszlop

1–2 db/ha

24

6.

S

vörös vércse, kék vércse, erdei fülesbagoly, csóka

magasabb fa, fasor, facsoport, erdősáv, erdőfolt magas fái

10–50 db/ha

40

7.

kuvik

idősebb ültetvény, fasor, facsoport,
erdősáv, erdőfolt fái

0,5–1 db/ha

24

8.

fasor, facsoport, erdősáv, erdőfolt öreg fái

1–2 db/ha

9.

tőkés réce, barátréce, cigányréce

halastavak partmenti növényzete és szegélyei, nádasok, növényzettel borított szigetek

1–4 db/ha

32

10.

Mesterséges
fészkelősziget

csér

küszvágó csér, dankasirály

halastavak nyílt vízfelületei

0,5–2 db/ha

60

11.

szerkő

fattyúszerkő

halastavak nyílt vízfelületei

0,5–2 db/ha

60

12.

Mesterséges
denevérodú

denevérfajok

magasabb fa, fasor, facsoport, erdősáv, erdőfolt magas fái, magasabb épületek fala

2–5 db/ha

16

13.

T-ülőfa

ölyvek, vércsék, rovarevő vártamadarak

nagyobb, nyílt szántó- és gyepterületek

0,5–2 db/ha

16

1

A rendelet a 13. § alapján hatályát vesztette 2010. október 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére