• Tartalom

17/2010. (III. 4.) FVM rendelet

17/2010. (III. 4.) FVM rendelet

a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról1

2011.10.13.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. családi gazdálkodó: a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) szerint regisztrált őstermelő vagy egyéni vállalkozó, akinek a családi gazdálkodók és más mezőgazdasági kis- és középüzemek kedvezményes hitelezéséhez kapcsolódó kamattámogatásról és állami kezességvállalásról szóló 317/2001. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 317/2001. (XII. 29.) Korm. rendelet) 2. § (1) bekezdés c) pontja alapján fennálló hitele piaci alapon került meghosszabbításra;

2. hitel: a családi gazdálkodó által a 317/2001. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a gazdálkodásához igénybe vett rulírozó jellegű forgóeszköz hitel lejáratkor a fennálló hitelének tőkeösszege alapján a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság által kihelyezett, és az eredeti véglejárat futamidejének meghosszabbítását követő naptól meghatározott háromhavi BUBOR+3,1–7% közötti mértékű, piaci kamatozású, éven túli lejáratú forgóeszköz hitel;

3. nehéz helyzetben lévő vállalkozás: az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikk (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet 8. számú melléklete szerinti vállalkozás.

2. A támogatás célja, jellege és mértéke

2. § (1) E rendelet alapján a családi gazdálkodó az 1. § 2. pontja szerinti hitelhez kapcsolódóan támogatást vehet igénybe.

(2) Az e rendelet alapján nyújtott támogatás az R. 1. § 4. pontja szerinti átmeneti állami támogatásnak minősül.

(3) A támogatás mértéke az 1. § 2. pontja szerinti hitelre vonatkozó szerződésben rögzített hitelösszeg legfeljebb 10%-a, amely a pénzügyi- és gazdasági válság kapcsán mezőgazdasági termelő vállalkozások részére a központi költségvetésből nyújtandó átmeneti állami támogatás igénybevételének eljárási szabályairól szóló 2/2010. (I. 14.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel nem haladhatja meg a 15 000 eurónak megfelelő forintösszegnek a 2008. január 1-je és e rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtása közötti időszakban igényelt, az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termelőágazatban nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2007. december 20-i 1535/2007/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: mezőgazdasági célú „de minimis” rendelet) alapján nyújtott támogatások összegével csökkentett összegét.

(4) Az átmeneti állami támogatás nyújtása során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) az R. 4. § (2)–(4) bekezdésében foglaltak szerint jár el.

3. A támogatás igénylésének feltételei

3. § A 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelmet az a családi gazdálkodó nyújthatja be, aki:

a) nyilatkozik a 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelem benyújtását megelőzően igényelt, az R. hatálya alá tartozó átmeneti állami támogatások összegéről,

b) nyilatkozik a 2008. január 1-je és a 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelem benyújtása közötti időszakban igényelt valamennyi, a mezőgazdasági célú „de minimis” rendelet hatálya alá tartozó támogatások összegéről,

c) nyilatkozik arról, hogy:

ca) a 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelem benyújtásának időpontjában vele szemben gazdasági tevékenységből eredő tartozás megfizetése vagy gazdasági tevékenységével összefüggő kötelezettség kikényszerítése miatt végrehajtási eljárás nincs folyamatban, vagy a korábban ellene vezetett végrehajtás eredményes volt,

cb) a 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelem benyújtásának időpontjában az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozása nem áll fenn, kivéve azokat, amelyek tekintetében az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,

cc) 2008. július 1-jén nem minősült nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.

4. Támogatási kérelem

4. § (1) A családi gazdálkodó az e rendelet szerinti támogatásra vonatkozó kérelmét 2010. szeptember 1. és szeptember 20. között nyújthatja be az MVH-hoz az 1. melléklet szerinti adattartalmú, az MVH központi szerve által rendszeresített, és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon. A támogatási kérelemhez csatolni kell az 1. § 2. pontja szerinti hitelre vonatkozó szerződés egy másolati példányát.

(2) Az MVH a támogatási jogosultságot, valamint a támogatás összegét a 2. § (3) bekezdése és a 3. §-ban meghatározott feltételek figyelembevételével állapítja meg.

5. Kifizetési kérelem

5. § (1) A családi gazdálkodó a kifizetési kérelmét 2010, 2011. és 2012. évben, évenként egy alkalommal, november 1. és november 20. között nyújthatja be az MVH-hoz. Alkalmanként legfeljebb a 4. § (2) bekezdése szerinti támogatási határozatban szereplő összeg egyharmada igényelhető.

(2) A kifizetési kérelmet a 2. melléklet szerinti adattartalmú, az MVH központi szerve által rendszeresített, és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani az MVH-hoz. A támogatás kifizetésének feltétele a kifizetési kérelem benyújtásáig esedékes kamatok folyamatos megfizetése, amelynek igazolására a kifizetési kérelemhez csatolni kell a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság által kiállított, az adott évben esedékes kamatok megfizetéséről szóló igazolások eredeti példányát.

(3) Amennyiben a kifizetési kérelemben igényelt támogatás összegével az igénylő túllépné a 2. § (3) bekezdésben meghatározott maximális mértéket, úgy a kifizetési kérelemben feltüntetett igénynek a támogatási keretet meghaladó részét az MVH elutasítja.

(4) Az MVH a forrás rendelkezésre állását követően intézkedik a támogatási összeg kifizetéséről.

(5)2 A 2011. évben benyújtott kifizetési kérelmekre legfeljebb 45 millió forint fizethető ki.

6. § A támogatási összeg – az MVH R. 4. § (6) bekezdésében meghatározott nyilvántartásához – euróra történő átszámításakor a támogatási kérelem benyújtási hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett euró átváltási árfolyamot kell alkalmazni.

6. Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, és 2013. március 31-én hatályát veszti.

8. §3 E rendeletnek az egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 93/2011. (X. 12.) VM rendelet (a továbbiakban: módosító rendelet) 12. §-ával megállapított 5. § (5) bekezdését a módosító rendelet hatálybalépésekor4 folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 17/2010. (III. 4.) FVM rendelethez

A támogatási kérelem adattartalma
1. A családi gazdálkodó azonosító adatai.
2. A családi gazdálkodónak a 3. § a)–c) pontjában meghatározott nyilatkozatai.
3. A támogatási kérelem alapjául szolgáló, az 1. § 2. pontja szerinti hitelösszeg 10%-ának összege (forintban).
4. Az igényelhető támogatás összege (figyelembe véve a 3. pont szerinti összeget és a 15 000 euróból rendelkezésre álló szabad keretet, euróban megadva).
5. Keltezés, családi gazdálkodó (cégszerű) aláírása.
6. Melléklet
6.1. Az 1. § 2. pontja szerinti hitelre vonatkozó szerződés másolati példánya.

2. melléklet a 17/2010. (III. 4.) FVM rendelethez

A kifizetési kérelem adattartalma
1. A családi gazdálkodó azonosító adatai.
2. A családi gazdálkodó nyilatkozata arról, hogy
2.1. a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjában vele szemben gazdasági tevékenységből eredő tartozás megfizetése vagy gazdasági tevékenységével összefüggő kötelezettség kikényszerítése miatt végrehajtási eljárás nincs folyamatban, vagy a korábban ellene vezetett végrehajtás eredményes volt,
2.2. a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjában az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozása nem áll fenn, kivéve azokat, amelyek tekintetében az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett.
3. A kifizetési kérelem benyújtásának évében igényelt támogatás összege.
4. Keltezés, családi gazdálkodó (cégszerű) aláírása.
5. Melléklet
5.1. A Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság adott évben esedékes kamatok megfizetéséről szóló igazolásainak eredeti példánya.
1

A rendelet a 7. § alapján hatályát vesztette 2013. március 31. napjával.

2

Az 5. § (5) bekezdését a 93/2011. (X. 12.) VM rendelet 12. §-a iktatta be.

3

A 8. §-t a 93/2011. (X. 12.) VM rendelet 13. §-a iktatta be.

4

A hatálybalépés időpontja 2011. október 13.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére