• Tartalom

179/2010. (V. 13.) Korm. rendelet

179/2010. (V. 13.) Korm. rendelet

a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 70/2005. (IV. 21.) Korm. rendelet módosításáról1

2010.05.14.

A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés a) pontja 8. alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 70/2005. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazási köre kiterjed:)

b) a közúti járművezetői szakoktató (a továbbiakban: szakoktató), továbbá a képző szerv szakmai irányítását ellátó iskolavezető (a továbbiakban: iskolavezető) szaktanfolyami képzésére és vizsgáztatására,
c) a közúti járművezetői vizsgabiztos szaktanfolyami képzésére és vizsgáztatására és a szaktanfolyami vizsgabiztosra,”

2. § (1) Az R. 2. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a 2. § a következő b1) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

b) képzés: a közúti járművezetők tanfolyamon és a közúti közlekedési szakemberek szaktanfolyamon történő oktatása, amely elméleti és gyakorlati részekből áll,
b1) továbbképzés: a közúti járművezetők tanfolyamon és a közúti közlekedési szakemberek szaktanfolyamon történő időszakos képzése, amely elméleti és gyakorlati részekből áll,”

(2) Az R. 2. § l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

l) vizsgabiztos: a közúti járművezetők vizsgáztatását végző személy,”

(3) Az R. 2. § a következő m)–q) pontokkal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

m) szaktanfolyami-vizsgabiztos: a közúti közlekedési szakemberek vizsgáztatásában közreműködő személy,
n) szakoktatók, vizsgabiztosok képzése: felsőoktatási intézmény által – a közúti járművezető-képzők országos működési területű érdekképviseleti szerve bevonásával – végzett képzés,
o) szakoktatók, vizsgabiztosok továbbképzése: felsőoktatási intézmény által – a közúti járművezető-képzők országos működési területű érdekképviseleti szerve bevonásával – végzett oktatása,
p) képzési program: a tanfolyam és a szaktanfolyam elméleti tantárgyának oktatására vonatkozó ismeretanyag és oktatási módszer, amely lehet távoktatás („e-learning”) rendszerű is.
q) távoktatás („e-learning”): a felnőttképzésről szóló törvényben meghatározott olyan távoktatás, amely oktatástechnológiai és pedagógiai módszertant is tartalmaz , valamint magában foglalja a zárt futásidejű keretrendszert (a továbbiakban: rendszer) és abban tárolt digitális tananyagot, amelyhez a tanuló – autentikációt követően interneten keresztül, web böngésző használatával – kapcsolódhat.”

3. § Az R. 3. § helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) Képzési engedély kiadására vonatkozó feltételeket közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet határozza meg.
(2) A közúti járművezetők képzését a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) regionális igazgatósága, a közúti közlekedési szakemberek képzését az NKH Kiemelt Ügyek Igazgatósága engedélyezi, és az engedélyezési hatáskörébe tartozó tevékenységek tekintetében ellátja a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság feladatait.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott képzési engedély alapján az ország egész területén végezhető képzés.
(4) Képzési engedély adható csak elméleti vagy csak gyakorlati képzésre is.”

4. § (1) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az NKH elnöke – a közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján –
a) meghatározza:
aa) a képzés és a vizsgáztatás tárgyi feltételeinek alkalmazására vonatkozó technológiai és műszaki követelményeket,
ab) a vizsgakövetelményekre vagy a képesítés megszerzésére vonatkozó előírások alapján a vizsgafeladatokat, a képzések tanterveit, a tantervi óraszámokat, az egyes elméleti tantárgyak hallgatása alóli mentesítések alapjául szolgáló képesítések, végzettségek körét,
ac) a képzések és a képzésekhez kapcsolódó vizsgák lebonyolításának rendjét, ügyvitelét és módszereit,
ad) a szaktanfolyamokon oktató előadókra vonatkozó képesítési követelmények alkalmazásának részletes szabályait,
ae) a távoktatás („e-learning”) rendszerű képzési program minősítésének és tanúsításának módját, a Közlekedési Szakértői Testület szakmai állásfoglalására figyelemmel,
b) létrehozza a közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott Közlekedési Szakértői Testületet.”

(2) Az R. 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szakoktatók, az iskolavezetők és a vizsgabiztosok továbbképzésen és ezt követő vizsgán kötelesek részt venni.”

(3) Az R. 4. § a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott elméleti tanfolyami, szaktanfolyami oktatás tanteremben vagy távoktatással („e-learning”) végezhető.”

5. § Az R. 2. § e) pont eg) alpontjában a „gázautószerelő képesítéssel rendelkező” szövegrész helyébe az „autógázbiztonsági képesítéshez kötött tevékenységet folytató” szöveg lép.

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2010. július 2-án hatályát veszti.

(2) Az 1–4. § 2010. július 1-jén lép hatályba.

1

A rendeletet a 205/2010. (VI. 29.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. június 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére