• Tartalom

19/2010. (IX. 30.) VM rendelet

19/2010. (IX. 30.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet módosításáról1

2010.10.01.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[2. § E rendelet alkalmazásában]

„15. támogatott terület: a jóváhagyó, vagy részben jóváhagyó támogatási határozat szerinti erdőrészlet vagy erdőrészletek teljes vagy részterülete, melyen a támogatott tevékenység megvalósul,”

2. § (1) Az R. 5. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) A támogatási kérelem jóváhagyásának feltételei:]

a) a támogatható terület
aa) a 3. § a) és c) pontok esetében legalább 1 hektár (a továbbiakban: ha) területű teljes erdőrészlet,
ab) a 3. § b) pont esetében legalább 1 ha területű, tarvágással érintett, teljes erdőrészlet vagy részterület, abban az esetben, ha egy erdőrészleten belül egyidejűleg több részterületet érint a tarvágás, akkor a támogatási kérelemben az erdőrészlethez kapcsolódóan a részterületek együttes területét kell feltüntetni,”

(2) Az R. 5. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(4) A 3. § a) pontja szerinti szerkezetátalakítás esetén az ügyfél azon erdőrészlet vonatkozásában jogosult támogatásra, amelyben az Adattár adatai alapján]

b) az átalakítandó faállomány vonatkozásában az erdőrészletben található, az átalakítást követően megvalósuló célállományba tartozó tájhonos főfajok újulata – az erdőterv határozat szerint kialakítandó fafajösszetételben szereplő lehetséges elegyarányaik felső határáig figyelembe véve – együttesen nem éri el a 20%-ot, és
ba) az erdőtársulás főfafajai közül a bükk és a tölgy fafajok mag eredetű egyedeinek elegyaránya a felső lombkoronaszintben nem éri el a 30%-ot,
bb) az erdőtársulás főfafajai közül a bükk és a tölgy fafajok sarj eredetű egyedeinek elegyaránya a felső lombkoronaszintben meghaladja az 50%-ot,
bc) az idegenhonos fafajok elegyaránya a felső lombkoronaszintben meghaladja a 20%-ot, vagy
bd) az idegenhonos fafajok elegyaránya a teljes állományban meghaladja az 50%-ot.”

(3) Az R. 5. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A 3. § b) pontja szerinti szerkezetátalakítás esetén az ügyfél azon erdőrészlet, vagy az erdősítés részterülete vonatkozásában jogosult támogatásra, amelynél az Adattárban rögzített tarvágások a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben vagy a támogatási kérelem benyújtásának évében július 31-ig elvégzésre és bejelentésre kerültek, amelyet az erdészeti hatóság engedélyében foglaltakkal összhangban, vágásérett faállományban hajtottak végre.”

3. § Az R. 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A támogatott területek esetében támogatott erdőrészletenként, valamint részterületenként a területhatár állandósítását el kell végezni, és a jelöléseket a kötelezettségvállalási időszak alatt fenn kell tartani.”

4. § Az R. 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az 5. § (1) bekezdésében, valamint 5. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak a támogatási kérelmek esetében történő vizsgálatot követően a kifizetési kérelmek esetében is ellenőrzésre kerülnek az Adattárnak a kifizetési kérelem benyújtási évének június 9-ei állapota alapján.”

5. § Az R. a következő 15. §-sal egészül ki:

15. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet módosításáról szóló 19/2010. (IX. 30.) VM rendelettel (a továbbiakban: módosító rendelet) megállapított 5. § (4) bekezdés b) pontját a módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

6. § Az R. 4. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

7. § Hatályát veszti az R. 9. § (6) bekezdése.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Melléklet a 19/2010. (IX. 30.) VM rendelethez

Az egyes előírásoknak való meg nem felelés esetén, a meg nem felelés súlyosságának, mértékének, valamint folytonosságának alapján meghatározott jogkövetkezmények

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

Hivatkozás

Kötelezettség/egyéb előírás

Szabályszegés leírása

Súlyosság

Mérték

Tartósság

E-10%

E-30%

E-Kizár

2

6. §
(1) bekezdés
a) pont

A 3. § (1) bekezdés a)–b) pontja szerinti szerkezetátalakítás végrehajtása során első kivitel elvégzésének időpontjától a kötelezettségvállalási időszak végéig:
a) az újulati szintben az EKV rendelet 2. számú mellékletében szereplő célállományoknál meghatározott elegyaránynak úgy kell megfelelni, hogy a főfajként meghatározott fafajok mellett, az elegyfafajok legalább 10%-os elegyaránynak megfelelően legyenek jelen,

Az adott erdőrészletben az elegyarány nem megfelelő.

közepes

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

3

6. §
(1) bekezdés
b) pont

az életképes, a tervezett célállománynak megfelelő csemeték legalább az 1. számú mellékletben szereplő darabszámban legyenek jelen

Az életképes, a tervezett célállománynak megfelelő, vagy a származási igazolással rendelkező csemeték darabszáma kevesebb mint az 1. számú mellékletben szereplő.

nagy

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

4

6. §
(2) bekezdés

A 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti szerkezetátalakítás végrehajtása során a kötelezettségvállalási időszak alatt a véghasználatot nem lehet elvégezni.

A gazdálkodó elvégzi a végvágást.

nagy

erdőrészlet-
szintű

hosszútávú

 

 

 

5

6. §
(3) bekezdés

A 3. § (1) bekezdés b) pontjának bb) alpontja szerinti szerkezetátalakításnál a vágásterület előkészítése során tuskóösszetolás nem alkalmazható.

A terület előkészítése során tuskóösszetolást hajtottak végre.

közepes

erdőrészlet szintű

hosszútávú meg-
szüntethető

 

 

 

6

6. §
(4) bekezdés

A 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti szerkezetátalakítás első kivitelét úgy kell végrehajtani, hogy az első kivitel elvégzésének időpontjától a kötelezettségvállalási időszak végéig a tájhonos állománytípusnak, az EKV rendelet 2. számú mellékletében meghatározott elegyfafajainak életképes csemetéi, egyenletes eloszlásban – hektáronként összesen legalább 1000 db – legyenek jelen.

Az életképes, a 2. számú mellékletben szereplő célállománynak megfelelő, vagy a származási igazolással rendelkező elegyfafajok csemetéinek darabszáma kevesebb mint hektáronként 1000 db.

nagy

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

7

6. §
(5) bekezdés

Szaporítóanyag felhasználása során az erdészeti szaporítóanyagokról szóló 110/2003. (X. 21.) FVM rendelet szerinti, igazolt származási bizonyítvánnyal rendelkező erdészeti szaporítóanyagot kell felhasználni. A szaporítóanyag származását tanúsító származási bizonyítvány másolati példányát a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig az erdőrészlet elhelyezkedése szerint illetékes erdészeti hatósághoz kell benyújtani, valamint az eredeti példányt a jogerős kifizetési határozat közléséig megőrizni.

A származási igazolások az ellenőrzési eljárás időpontjáig egyáltalán nem, vagy nem teljeskörűen kerültek megküldésre ezért az ügyfelet az ellenőrzés lefolytatását követően hiánypótoltani kellett, de az igazolások alátámasztják a támogatási jogosultságot.

kicsi

erdőrészlet szintű

rövidtávú

 

 

 

8

 

 

A származási igazolások az ellenőrzési eljárás időpontjáig egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen kerültek megküldésre ezért az ügyfelet az ellenőrzés lefolytatását követően hiánypótoltani kellett, aminek egyáltalán nem, vagy nem teljeskörűen tett eleget, illetve a beküldött igazolások nem, vagy nem teljes körűen támasztják alá az elvégzett munkaműveletet.

nagy

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

9

6. §
(6) bekezdés

A támogatott területek esetében támogatott erdőrészletenként, valamint részterületenként a területhatár állandósítását el kell végezni, és a jelöléseket a kötelezettségvállalási időszak alatt fenn kell tartani.

A támogatott terület lehatárolása egyáltalán nem, vagy nem megfelelően, illetve hiányosan történt meg, de ez nem befolyásolta az objektív ellenőrzési eljárás lefolytatását, ideértve az esetleges mérések végrehajtását.

kicsi

erdőrészlet szintű

rövidtávú, meg-
szüntethető

 

 

 

10

 

 

A támogatott terület lehatárolása egyáltalán nem, vagy nem megfelelően, illetve hiányosan történt meg, és ez meghiúsította az objektív ellenőrzési eljárás lefolytatását, ideértve az esetleges mérések végrehajtását.

nagy

erdőrészlet szintű

rövidtávú, meg-
szüntethető

 

 

 

11

6. §
(7) bekezdés

A szerkezetátalakítási céllal vetett magból kikelt vagy ültetett csemeték szabad fejlődését ápolással a 3. számú melléklet szerint a kötelezettségvállalási időszak alatt folyamatosan biztosítani kell.

A magból kikelt vagy ültetett csemeték szabad fejlődése nem biztosított.

nagy

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

12

6. §
(8) bekezdés

A kifizetési kérelem benyújtását követően az 5. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott erdőterv határozatban szereplő tájhonos állománytípust legalább 5 évig fenn kell tartani.

A tájhonos állománytípus 5 évig történő fenntartása nem valósult meg.

közepes

erdőrészlet szintű

hosszútávú

 

 

 

Magyarázat:
Súlyosság: be nem tartott előírás célkitűzése
Mérték: a kötelezettségszegés területi kiterjedése a támogatott terület vonatkozásában
Tartósság: a kötelezettségszegés megszüntethetőségének időtartama
Jelmagyarázat:
E-10%: Az adott támogatási egységre jutó adott évi támogatási összeget 10%-kal csökkenteni kell. Az adott évben jogosulatlanul felvett támogatást a jogosulatlanul igénybevett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.
E-30%: Az adott támogatási egységre jutó adott évi támogatási összeget 30%-kal csökkenteni kell. Az adott évben jogosulatlanul felvett támogatást a jogosulatlanul igénybevett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.
E-Kizár: Az adott támogatási egység támogatási jogosultsága megszűnik. Az adott évben jogosulatlanul felvett támogatást a jogosulatlanul igénybevett támogatásokra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.
1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2010. október 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére